Am scris mai demult dar nu mi stiu pe unde este un articol despre lumea fictiunii ideale a unei carti. Asa cum doi oamnei care au locuit impreuna pe strada copilariei pastreaza in interior un spatiu virtual in care locuiesc in continuare desi au parasit de mult acel spatiu. Profa de romana ne vorbea mereu de lumea fictiunii ideale a unei carti ca de o lumea virtuala si este ca si cum doi oameni care au citit aceiasi sau acelesi carti locuiesc impreuna in acea lume virtuala. De multe ori senzatia de deja vu, te cunosc de undeva sau imi place de tine fara motiv exterior isi are originea in faptul ca cei doi au cateva lecturi de suflet comune sau locuiesc impreuna in lumea fictiunii creat de o carte de exceptie. In mod special cartile copilariei sau adolescentei pot crea acest efect. Se poate specula ca si filmele creaza acest efect dar filmul iti ofera lumea si tu asisti pasiv pe cand la carte tu esti creatorul ei, esti ca regizorul si actorul care creaza dupa un scenariu.



[continua sa citesti...]

Am auzit candva despre o procedura Ajur Veda care presupunea post, stat un timp in intuneric si consum de lapte de capra. Despre procedura se spune ca ar putea face dintii sa cresca din nou. In contextul in care Yoga stimuleaza transportul de celule stem si cercetarile arata ca regenerarea dentara pe baza de stem ar fi posibila si exista chiar rezultate preliminare ma intreb daca acest text vechi nu vorbeste de ceva posibil sau chiar real.  Il intreb pe Bard daca stie de un text care, fie si ca o legenda, mentioneaza asa ceva?



[continua sa citesti...]

Din cartea Karma Iubirii de Geshe Michael Roach, afli cum sa folosesti legile karmei ca sa atragi partenerul ideal pentru tine, indiferent de varsta, statut sau dificultatile cu care te confrunti.

“Karma iubirii” scrisă de Geshe Michael Roach explorează modul în care conceptul budist de karma poate fi aplicat în relațiile romantice. Cartea oferă o perspectivă neconvențională asupra modului în care karma poate influența relațiile noastre și cum putem folosi înțelepciunea budistă pentru a ne construi relații de succes.



[continua sa citesti...]

“În limba română se ascunde un secret despre natura noastră românească. Noi suntem, prin excelență, niște bătăuși. Ne place bătaia!
- Noi ne începem fiecare sărbătoare cu o bătaie, pentru că noi nu curățăm covoare, noi le batem.
- Noi nu parcurgem un drum, noi îl batem.
- Chiar și când suntem gânditori, ne bate un gând.
- Inima noastră de român nu pompează ci bate!
- Pantofii noștri nu ne rod, nu ne sunt mici sau mari, ci scurt – ne bat.
- Ca să urezi de bine cuiva îi spui: „Bată-te norocul să te bată!”.
- Când pleacă cineva îi urezi: „Cale bătută!”
- Unul dintre dansurile tradiționale din zona Moldovei este „Bătuta”.
- Laptele nostru nu-i fermentat, ci e bătut.
- Noi nu ciocănim, noi batem la ușă.
- Și vântul bate pe afară.
- În loc de ghinion, ești bătut și de soartă.
- Ca să fiu mai credibil, spun: “Să mă bată Dumnezeu!”.
- În loc să vorbesc degeaba, eu îmi bat gura.
- Şi mai este și un proverb românesc: “gura bate fundul”.
- Când încheiem o afacere noi batem palma.
- Dacă vezi ceva special, bate la ochi!
- Dacă faci ceva și îi spui să continue, bate fierul cât e cald!
- Avem chiar si un fel de a pregati fasolea, fasole bătută!
- Cand nu mai avem chef de ceva, nu ne mai batem capul!
Când aplaudăm, noi batem din palme!
Când vorbești mult și fără rost, noi batem apa-n piuă!
Când nu înțelegi, bați șaua să priceapă iapa!
Daca spui prostii, bați câmpii! ”
Ia să nu vă mai bat eu la cap!✋cules:BT



[continua sa citesti...]

Cea ce ne spune Sf Serafim de Sarov este ca numai cateva milioane de oameni pot sa ne salveze pe toti. Numărul creștinilor, la nivel mondial, este de 2.432.007.000, dintr-un total estimat de 7.875.465.000 de locuitori ai planetei. Dar mesajul lui Serafim de Sarov este unul universal pentru ca orcine indiferent de religie ar trebui sa poata sa faca pace in sufletul lui. Atlasul de EEG considera ritmul alfa, asciat lnistii interioare, starea de normalitate a SNC. “84% dintre oamenii de pe pământ aparţin unei religii” ne spune Doxologia. Intrebarea este: Se vor gasi cateva milioane de oameni din cateva miliarde care sa salveze planeta? Desi toate religiile sunt centrate pe mesajul pacii si toate spiritualitatile descriu metode de a o atinge, cel putin pacea interioara, cea pe care se bazeaza pacea in societate, oamenii se vor intreba firesc si daca exista argumente stiintifice, rationale pentru ceea ce ne spune Serafim De Sarov. Putem cauta deci argumente stiintifice? Da, Sf Grigorie Palama, spre a da un singur exemplu, considera filosofia, alături de ştiinţă, ca unul din darurile naturale ale lui Dumnezeu, astfel încât ea trebuie cinstită şi folosită ca atare. Acest lucru este intarit si de Parintele Dumitru Staniloaie. Sa o folosim deci. “In sistemele coerente, sa zicem laserii, elementele de coerenta din sistem au o influenta care este direct proportionala cu numarul lor la patrat, pe cand elementele incoerente au o influenta proportionala doar cu numarul lor. Ca rezultat, cand un subgrup proportional cu radacina patrata din totalul elementelor creaza o influenta coerenta, atunci aceasta depaseste influenta incoerenta a tuturor celorlalte elemente si coerenta este exprimata în întreg sistemul. Dintr-o perspectiva a teoriei campului, suma coerenta a amplitudinilor conduce la o situatie în care sursa individuala contribuie non-liniar la o influenta totala, pentru ca puterea totala sau intensitatea campului este direct proportionala cu patratul amplitudinii” (Hagelin, 1987).



[continua sa citesti...]

Eliade spunea ca lucrurile se intampla pentru a fi intelese , ca intelegerea este scopul ultim al existentei. Daca un lucru se intampla nivel global cu atat mai mult este o provocare pentru noi la intelegere si, cum ar spune Eliade la decriptarea sacrului camuflat in profan.

Criza planetara recenta este cel mai probabil creata de declansarea mecanismului homeostatic al planetei si trebuie sa intelegem ce ne spune, care e sensul, ce trebui sa corectam. In esenta ne spune ca trebuie sa devenim un sistem.



[continua sa citesti...]

Eliade spune ca lucrurile se intampla pentru a intelege. Intelegerea este ultima ratiune a existentei.

Intr-o aplecare hermeneutica asupra evenimentelor COVID am spune ca este interessant ca natura ne obliga acum sa facem ceea ce este esenta traditiilor culturale ale omenirii. In univers exista doua stari fundamentale: stasis si kinesis. Traditiile noastre spirituale, masiv ignorate, au sustinut mereu un echilibru intre stasis si kinesis. Stasis este baza pentru kinesis, universul s-a nascut prin ruperi secvential dinamice de simetrie de la o stare de zero, stasis. Ceea ce defineste fiinta umana, cretivitatea, se naste dintr-o stare similare de relaxare, repaos, liniste. Noi global am ramas doar cu activitatea, kinesis, prea putini au dat atentie la stasis adica odihna, pacea, coerenta, neghentropie. Definita meditatiei Zen, spre exemplu, este: “Zen is just sitting”, Yoga este suspendarea transformarilor mentalului, la noi este Isihaia, linistea, pacea, “Domnului cu PACE sa ne rugam” care se repete in Sf Liturghie ca un laitmotiv, locurile de retragere se numeau sihastrii iar locuitorii lor sihastrii. Dar acesta stare, stasis, liniste inseamna coerenta adica o stare de ordine, neghentropie, viata, sanatate. Practic noi colectiv am eliminat din viata sociala, sau am redus mult, insasi referinta straii de sanatate si sanatate colectiva. Linistea se concretizeaza EEG in ritmuri coerente si cand e vorba de impreuna coerenta putem vorbi de proceduri de sanatate colectiva.



[continua sa citesti...]

Totul e soare.

Imens, orbitor, etern.

Totul e o explozie de lumina.

Miriadele de sori ai universului explodeaza cu jerbe de foc,

repetand marele gest cosmic, marele salut.

Totul e o solara creatie.

Unica noastra ratiune: a face sa rasara Soarele din noi;

Unicul nostru cant si dans, singurul salut, sunt cele ale Soarelui.

Tenebrele sunt doar clipele dintre doua colosale explozii de lumina

Intunericul e doar durerea dinaintea exploziei in sorii multipli a unicului Soare

Numai Soarele exista, el este eternul Unu. Lui daruire si inchinare,



[continua sa citesti...]

Psihiatrul si cercetatorul Norman E. Rosenthal, autor al cartilor  Transcendence : Healing and Transformation Through Transcendental Meditation si Super: Mind: How to Boost Performance and Live a Richer and Happier Life Through Transcendental Meditation   in bestsellerul The Gift of Adversity: The Unexpected Benefits of Life’s Difficulties, Setbacks, and Imperfections by Norman E. Rosenthal M.D. https://amzn.to/2DPooQm  via @amazon  explorează modul în care dezamăgirile și dificultățile vieții ne oferă lecțiile prin care trebuie să devenim ființe umane mai bune, mai mari și mai rezistente. Adversitatea este un fapt ireductibil de viață. Deși putem și ar trebui să învățăm din toate experiențele, dr. Norman E. Rosenthal, consideră că adversitatea este de departe cel mai bun profesor pe care majoritatea dintre noi îl vom întâlni vreodată.



[continua sa citesti...]

FORTZA FAMILIA SAU CUM POATE O FAMILIE SA DEVINA “INVINCIBILA”

Articolul are la baza extrase din textul original, PROGRAMUL MT PENTRU A CLADI FORTA FAMILIEI ARTUR ARON si ELAINE N. ARON,care a fost prezentat la Symposionul National pentru cladirea fortei familiei, Universitatea din Nebraska, Lincoln, Nebraska, U.S.A., 4 May 1978.

Departamentul de Psihologie, Universitatea Internationala MMY, Fairfiel, Iowa, U.S.A.

Acest studiu prezinta MT si programul MT-Sidhi ca un mijloc de a întarii viata familiei prin dezvoltarea starilor superioare de constiinta pentru individ si prin crearea unei influente de coerenta si armonie în mediul social



[continua sa citesti...]