Nu stiu altii cum sunt dar eu ca sa fiu sigur nu aleg doar la 4-5 ani ci aleg zilnic, aleg chiar de doua ori pe zi, si aleg, cu o expresie a lui Noica “ceea ce este dincoace de lucruri si le sta temei” 

Cred ca alegeile nu sunt atat de importante pentru rezultaul lor pe cat sunt pentru exersarea unei functii fundamental umane, a unui dar care, asa cum spun teologii, este darul cel mai de pret pe care ni l-a dat Dumnezeu. Fara capacitatea de a alege liber am fi asemni robotilor. Si robotii pot alege folosind euristici formale.  Capacitatea de  alege liber ne defineste ca oameni si a face mereu alegeri ne mentine o functie fundamental umana, o functie care ne face asemeni lui Dumnezeu.

Daca votul politic este o alegere el poate fi inteles numai printr-un referential absolut, o alegere arhetipala, o alegere din care toate celelalte alegeri se nasc prin ruperi secvential dinamice de simetrie. Cu o expresie a lui Constantin Noica as defini aceasta alegere de la baza tuturor alegerilor alegerea dintre multitudinea de lucruri si “ceea ce este dincoace de lucruri si le sta temei”. Acesta este modul in care C Noica defineste transcendentalul si aceasta nu este o optiune de excludere. 

Noica nu gandeste in termeni de sau sau ci de si si.

Pentru C Noica acest loc este definit de specificul spiritualitatii rominesti, de specificul culturii noastre “nici orient, nici Occident si Orient si Occident”. Constantin Noica  spune in “Spiritul romanesc in cumpatul vremii“:

El spune ca “Ahoretia ar putea fi principala “maladivitate” *  clasica romaneasca. Este o “maladie” a luciditatii iar poporul ca si omul de aici par lucizi si trezi; este una care nu refuza, orbeste, sensurile generale precum achatolita dar nici pe cele individuale precum atotedita…ci refuza doar…determinatiile, necontrolate si nefiltrate prin intelepciunea mintii, pe care si le pot da omul si popoarele.”

“Daca ahoretita pare oarecum stranie in civilizatia spiritului deschis activ care este cea europeana, ea se dovedeste in schimb acasa in conceptia si spiritualitatea indiana, unde monumentul literar corespunzator nu mai este o simpla opera dramatica, nici o experienta excentrica si juvenila ca hippismul, ci o extraordinare epopee, stind in miezul culturii respective, ca “BhagavadGita”… “

Gita vorbeste tot in termeni de coincidenta contrariilor cand spune “ferm stabilit in Sine eu creez mereu si mereu”. Alegerea Sinelui este singura alegere care ne duce la totalitate, la unitatea tuturor contrariilor. Este algerea referinta absoluta pentru orice alegere inclusiv alegerile politice, este alegerea framework pentru alte alegeri.

Alegerile politice sunt alegeri ale diferitelor nivele de competenta manageriala din societate dar atunci cand alegem sa transcendem algem sa insufletim infinita putere de organizare a legii naturale, un nivel de la care intregul univers este guvenat fara probleme si fara efort. Aceasta Alegere este blueprintul alegerilor noastre. Cand votam alegem, selectam o competenta manageriala si excludem altele. Cand alegem Sursa, transcendenta, infuzam aceasta capacitate de alegere si aceasta competenta manageriala nelimitata in aspectele relative ale existentei. Deci in zadar alegi daca nu si Alegi, daca nu Alegi sistematic corelatia infinita conditia adevaratei liberati.

Noi alegem de cele mai multe ori intre doua sau mai multe optiuni proaste dar Alegerea ne garanteaza ca vom alege, inclusiv politic pe viitor, intre optiuni din ce in ce mai bune.

Care este situatia in care libera alegere se manifesta cu adevarat? Este fara indoiala alegerea a “ceea ce este dincoace de lucruri si le sta temei”, restul sunt alegeri bazate pe euristici formale, algeri pe care le poate face si un robot sau le putem face folosind partea formala, computerul din noi.

Se spune ca Dumnezeu este slujitorul slujitorilor si a fel cum impreuna slujirea este mai puternica decat slujirea tot astfel si impreuna alegerea este mai puternica decat alegerea. Ziua votarii este o impreuna alegere dar si mai eficienta este impreuna alegerea de zi cu zi a “ceea ce este dincoace de lucururi si le sta temei”. O astfel de alegere insufleteste inteligenta infinita a naturii in constiinta colectiva si in acest fel fiecare din nou actioneaza spuntan evolutiv spre binele fiecaruia si al tuturor atat pentru prezent cat si pentru viitor. Un mic nucleu de corerenta si pozitivitate poate salva o tara, poate chiar salva o lume.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult