Bucuresti 4.0 reuneste cateva idei dintr-un un plan de renastere a orasului bazat pe traditie si cu deschidere spre smart city.

Nu sunt propuneri utopice de autostrazi suspendate ci lucruri care pot realiza usor, cu minim de efort sau care necesita doar bunavointa de a le adopta. Propunerile vizeaza mai mult elemente de arhitectura  cunoasterii si a constiintei decat arhitectura cladirilor.

Bucuresti 4.0 este un oras care invata, “learning town”, prin combinatia intre campusuri modernizate, MOOC pentru tot cartierul, scoli in cloud si proiecte de educatie bazate pe constiinta, reabilitare bazata pe constiinta. Primul pas este extrem de simplu si consta doar in a crea un MOOC tracker cum este cel de pe site-ul FT pe site-ul MEN. sau cum sunt numeroase site-uri cu rol de agregator cum ar fi spre exemplu https://www.coursebuffet.com .  Exista o diversitate foarte mare de cursuri MOOC si primul pas ar fi sa le semnalam, sa atragem atentia asupra lor. La ani de zile de la aparitia acestui trend pe site-ul MEN inca nu putem gasi acest cuvant cheie pe site ce sa mai vorbim de o zona, de un tracker, de o aplicatie ca sa-ti poti seta alerturi, sau de o politica prin care sa incurajezi elevii sa participe la acest trend.

Pasul al doilea ar fi sa traducem o parte din aceste cursuri asa cum de exemplu Turcia a tradus cursul EDX Entrepreneurhip 101.  Pasul al treilea ar fi sa creem aceste cursuri pentru nevoile noastre. Pasul urmator ar fi sa popularizam programe cum ar fi acest Bachelor of Art in Behavioural and allied sciences. Pe modelul THE WHARTON FOUNDATION SERIES se pot oferi cursuri care sa faca parte dintr-un eventual MBA free. Si cel putin un program de doctorat la nivel national ar trebui sa fie accesibil gratuit.

“Dacă ai o grădină şi o bibliotecă, ai tot ceea ce îţi trebuie.” Cicero

Parcurile din Bucuresti vor avea wi-fi si locuri de studiu dotate cu prize de incarcarea mobilelor si laptop-urilor. Ar fi suficient pentru ca acestea sa devina biblioteci in natura, locuri de studiu sau huburi de invatare in cadrul cursurilor MOOC 4.0. care combina invatarea online cu huburile de invatare intr-un blended “learning from the emerging future”. Learning 4.0 va fi o combinatie intre e-learning si CBE – Consciousness Based Education, intre MOOC si CBE in cadrul fameworkului definit de Otto Scharmer ca MOOC 4.0. Parcurile 4.0 vor fi orientate spre cunoastere si padurile vor crea prototipuri pentru “My office in a tree” concept in vederea adoptarii pe scara larga.

Bucuresti combina vechea traditie de constructie a bisericilor, cu vechea traditie vedica VASTU, pentru a redeveni orasul soarelui..

Bucuresti va fi un solar city si in constructii, in cadrul unui plan pe termen lung de reorientare spre soare, sursa tuturor bioritmurilor umane.

Bucuresti 4.0 in the cloud este o propunere de a incuraja companiile care adopta digital workplce si care lucreaza in cloud o mare parte din timp de acasa pentru a descongestiona traficul in Bucuresti. In plus Digital Workplace va folosi prototipul Intranet 4.0 pentru a crea o economie sustenabila dar bazata pe sustenabilitate persoanla.

Bucuresti, orasul celor mai multe incubatoare de afaceri. Prin programul prima afacere se va finanta orice tanar care prezinta certificatul de participare la un numar de cateva cursuri MOOC despre antreprenoriat cum ar fi Entrepreneurship 101, 102 de la MIT.

In construirea IoT recomandam utilizarea Power-line communication (PLC) este un protocol de comunicare care utilizează cablurile electrice pentru a transmite simultan date, și curent electric facand aceiasi functie dar fara poluarea mediului cu RF.  Vezi o mai veche propunere a noastra numita Smart DistriNET care propune un sistem de distributie pe orizontala a apei si caldurii la bloc integrat cu un proiect IoT, reabilitarea instalatiilor si contracte individuale.

Bucuresti 4.0 este orasul lacurilor cu nuferi,un Eminescity. Prin directiva de Guven orice lac din Bucuresti si de ce nu din tara va fi pe cat posibi un lac cu nuferi si barci pentru a parafraza poezia Lacul a lui Mihai Eminescu.

Lacul codrilor albastru.
Nuferi galbeni îl încarca;
Tresarind în cercuri albe.
El cutremura o barca.

Bucuresti 4.0 este un oras in forma. Proiectul locurilor de fitness din parcuri prin care s-au pus gratuit la dispozitia cetatenilor aparate de firnes trebuie perfectionat. Cele mai bune aparate trebuiesc indentificate si locurile de fitness trebuie sa fie populate cu cele mai bune si mai performante aparate dar care similar celor din cIsmigiu afisaza si efectele pe care le au exercitiile.

Bucuresti 4.0 este un oras pentru Societatea Constiintei, un oras care adopta Educatia Bazata pe Constiinta se completeaza ideal cu e-learning si solutii MOOC si Adminsitratia Bazata pe Constiinta se completeaza cu cel mai performant e-government.

Bucuresti 4.0 este un oras cu radacina in traditie si care onoreaza traditia sa spirituala. Propunem ca odata pe saptamana toate clopotele din oras sa fie sincronizate electronic cu cel al Catedralei Patriarhale si ceasul atomic invitand la acea clipa de liniste din care ne vom ridica in acelasi val de inspiratie – un U Process colectiv.

 

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult