Ref la documentarul VPRO – Shoshana Zuboff despre capitalismul de supraveghere descoperit multumita Gabrielei Grosseck  https://youtu.be/hIXhnWUmMvw    |   https://youtu.be/Y8UtSih4YDk  un discurs excelent
Solutia pe care o vad este sa ii fortam pe capitalistii de supraveghere sa devenim actionari la afacerea lor cu datele nostre si sa cerem, mai degraba sa impunem, folosirea lor si in interesul nostru si al societatii.
Ar fi OK ca ei sa stie despre mine cand sunt fericit, creativ, productiv, entuziast daca as sti si eu asta, daca am sti si noi ca societate asta. La ce ar servi? Aceasta stiinta ar deveni un vector al cunoasterii de sine si deci al evolutiei si desavarsirii, ca sa folosesc un termen filocalic, omului si societatii. Cum?
Cum ar fi ca pe baza profilului foarte fin facut de Cambridge Analitica si whatever AI sa mi se sugereze in fiecare moment urmatorul pas logic in educatia mea. Si la fel pentru ceilalti si eventual cu resurse cursuri, materiale, cursuri free gen MOOC.
Sau next logical step in sanatate, relatii, job, dezvoltare personala, realizare de sine, iluminare, desavarsire personala.
Daca comunitatea mea sa zicem cartierul, comuna, orasul ar stii in timp real cand tendintele sunt positive in ce perioada creativitatea, calitatea perceputa a vietii, fericirea ar fi in crestere si cand in scadere simpla constientizare ar crea in timp un proces de invatare societala. In timp noi colectiv asociem acest trend cu comportamentul la momentul respectiv. Poate a fost un festival de muzica, poate o sarbatoare religioasa. La fel daca a crescut criminalitatea sau tendintele negative in timp invatam sa evitam comportamentele colective care au dus la tendinte negative si la incurajam pe cele care au dus la tendinte pozitive.
Constitutional avem dreptul de acces liber la informare dar e teoretic pentru ca noi are trebui sa cerem dreptul la toate informatiile pe care ei le au despre noi dar structurat si accesibil sub forma de grafice dinamice si comparate. Ar trebui sa cerem afisarea grafica pentru ficare individ, comunitate, oras, tara si lume, pentru toate sistemele din care facem parte a tuturor indicatorilor psihologici, fiziologici, sociologici si ecologici care se pot oferi la un moment dat. De ex as vrea sa pot citi amprenta mea de carbon, a cartierului, a orasului, tarii si a lumii in timp real si in evolutie. Nu e suficient sa stiu care este acum ci vreau sa stiu cand ea a mers spre un trend poztiv ca sa invat comportamentul care a dus la asta. La fel pentru cartier si comuna, oras, tara, lume.
Evident ar trebui sa fie transparent modul de folosire in cele mai mici detalii. E Ok sa-mi vinzi produse conta cunoastere de sine dar nu e OK sa faci un profil de tara ca sa o arunci in razboi cu alta in interesul tau si dauna intregii civilizatii.
“Q – Stiintele, ce devin ele ? Ramana Maharishi – Ele ajung toate la Sine, Sinele este finalitatea lor.”
Sf Parinti despre cunoasterea de Sine
Când gândirea nu se mai împrastie printre cele din afara si nu se mai împrastie în lume, prin simturi, ea se întoarce spre sine. Prin sine, mintea se ridica pâna la contemplarea lui Dumnezeu. ( Sfântul Vasile cel Mare)
Cea mai mare dintre învataturi este sa te cunosti pe tine însuti; daca cineva se cunoaste pe sine, Îl va cunoste si pe Dumnezeu. ( Sfântul Clement Alexandrinul)
Cel ce se cunoaste pe sine, cunoaste totul. ( Sfântul Isaac Sirul)
Uita de tine si cunoaste-ti sinele ! (Cuviosul Varsanufie)
“Când te cunoști pe tine însuți, vei fi cunoscut și de ceilalți.” – Sfântul Maxim Mărturisitorul
“Nu poți să îți cunoști peplin adevărata valoare până când nu te-ai cunoscut pe tine însuți.” – Sfântul Ioan Casianul
“Cunoașterea de sine este poarta către cunoașterea lui Dumnezeu.” – Sfântul Ioan Gură de Aur
“Începeți cu voi înșivă și totul va fi revelat.” – Sfântul Antim Ivireanul
“Cel mai înalt grad al cunoașterii este cunoașterea de sine.” – Sfântul Isaac Sirul
“Nu te poți apropia de Dumnezeu fără a te apropia de tine însuți.” – Sfântul Nil Ascetul
“Cunoaște-ți greșelile și vei cunoaște pe Dumnezeu.” – Sfântul Evagrie Ponticul
“Dacă vrei să cunoști pe Dumnezeu, începe prin a te cunoaște pe tine însuți.” – Sfântul Ciprian al Cartaginei
“Să taci și să-l cunoști pe Dumnezeu înseamnă să țe cunoști pe tine însuți.” – Sfântul Siluan Athonitul
Sf. Simeon Noul Teolog spune “Omul din launtru pe care Domnul il numeste inima”; Grigore de Nisa spune “Inima, sau omul din launtru, reflecta prin firea ei pe Dumnezeu”
Cunoasterea de sine va favoriza la randul un stil de gândire “field-independence” care il face mai greu de manipulat
De exemplu, cei care au un stil de gândire “field-dependence” pot fi mai deschiși la sugestiile și influențele din mediul înconjurător, fiind mai receptivi la indicii sociale și contextuale. Aceasta ar putea face ca acești indivizi să fie mai susceptibili la manipulare, în special de către persoanele care știu cum să profite de această tendință de a se concentra pe context și relații.
Pe de altă parte, persoanele cu un stil de gândire “field-independence” pot avea tendința de a fi mai critice și de a analiza mai atent informațiile, fiind mai puțin influențabili de factori externi.
Cateva extrase din conferinta a doua:
7.45 putem revendica secolul digital pentru noi8.47 o lovitura epistemica, o preluare revolutionara a cea ce se stie, cum se stie, si cine o poate cunoaste. Capitalisti de supraveghere stiu raspunsurile desi nu i-am ales sa ne guverneze

16.8 cresterea inegalitatii epistemice definita de diferenta intre ce pot sa stiu si ce se poate stii despre mine

42.40 3 reguli, 1 statul trebuie sa guverneze digitalul, care trebuie sa traiasca in casa democratiei nu ca un incendiator ci ca un membru al familiei  2. Noile legi sunt cristalizate 3 prejudiciile fara precedent vor cere solutii fara precedent. Legi care sa lege colectarea datelor de drepturile fundamentale, sa raspunda nevoilor reale ale oamenilor si comunitatilor. Sa perturbam circuitele asociate cu cumpararea de viitor uman.

 

 

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult