Cateva comentarii la pamfletul lui Marius Tuca Click aici, dobitocilor 

Pe Internet circula mii de hoaxuri si legende urbane dar si milioane de documente valoroase, precum si toate marile carti din literatura universla gratuite. E nevoie doar de putin efort pentru a discerne intre cele doua. A crede ca Internetul este Paradisul plin numai de oamnei cinstiti si informatii corecte este la fel de grav cu a crede ca toti sunt idioti sau cretinei.

Ideea ca netul este altfel decat viata e gresita, e un “slice of life”. Asa cum in viata intalnesti tot felul de oameni la fel si pe net. Cu atat mai mult cu cat este o retea democratica. Pe net ca si in viata intalnesti oameni care nu verifica o informatie din treu surse si care cred ca Times New Roman este un site de stiri.

Pe internet manipularea poate fi extrema, invizibila si extrem de bine facuta. Presa care este cainele de paza al democratiei ar trebui sa semnaleze asta si nu sa treca in extrema cealalta, cea care convine cel mai bine manipulatorilor care se vor pozitiona convenabil ca Smart mobs conta dumb mobs.

Nu sunt un critic al lui Tuca, mai degraba un admirator, si din acest motiv voi lua punctual cateva versuri din pamflet pentru a raspunde cu o alta opinie.

Marius Tuca:
Click aici, dobitocilor,

Nu mai căscaţi, nu mai ezitaţi,

Folosiţi mouse-ul şi intraţi fără teamă,

Vă cheamă maţele puturoase ale internetului  

comentariuul meu: Acolo unde altii vad sistemul nervos al planetei, unde Profesorul Draganescu vede nascandu-se societatea cunoasterii si pe baza ei societatea constiintei, unde altii vad gastile inteligente, Smart Mobs dl Tuca vede numai “cretineii de pe net” cum spune uneori la fel de nedrept Mircea Badea. Cum spunea Eliade intelegi ce esti pregatit sa intelegi, ce vrei sa intelegei.

 

Marius Tuca:
Gata să vă înghită cu tot cu tastatură.

Nu vă aşteptaţi să vi se dea ceva,

comentariul meu: Cred ca dl Tuca vrea sa ne dea ceva pe bani. Oricine are discernamant poate gasi si informatie gratuit, milioane de carti gratuite, poate face o afacere gratuit investind doar munca si talentul lui,

 

Marius Tuca:
N-o să primiţi nimic de la nimeni!

Click aici, dobitocilor,

Mânaţi de sentimentul de turmă,

comentariul meu: Cu toate scaderile lui Internetul nu se supune unei filosofii de turma, e democratic si de aici si problemele lui. Dar poti alege cel putin atata timp cat voci ca a lui Tuca nu reusesc sa impuna dictatura informatiei. Mizerie sau candoare e alegerea ta. Alegerea libera e ceea ce ne diferentiaza de roboti. In spatele unui discurs anti internet Tuca pledeaza pentru roboti.

 

Marius Tuca:
Daţi năvală, înghesuiţi-vă, îmbulziţi-vă,

Vă aşteaptă dincolo de ecran neantul

Şi odată cu el toţi proştii laolaltă

 

comentariuul meu: depinde de alegerea ta. Pot fi la fel de bine si toti desteptii laolalta. Tot patrimoniul cultural al omenirii este la un click distanta. Trebuie doar sa ai discernamant. Ati accesat vreodata Biblia online? Ati facut research pe text. Asa ceva nu poti face pe materialul scris, sau poate doar intr- mie de ani.

 

Marius Tuca:
Numărând accesările pe minut, pe oră şi pe zi,

Frecându-şi palmele de atâta trafic pe prostie.

Click aici, dobitocilor,

Ca oiţele rătăcite spre gura lupului

Lumea virtuală nu face nicio selecţie,

comentariul meu:  mai degraba dl Tuca nu face nici o selectie, lumea virtuala recompenseaza companii cu miliarde de dolari doar pentru a asigura RELEVANTA cautarii intr-o informatie mai vasta decat isi poat el imagina.

 

Marius Tuca:
Dimpotrivă, primeşte la grămadă

La o adică, are loc toată planeta,

Fiecare dintre voi poate folosi degetul arătător

Ca să-şi arate cât e de dobitoc.

Click aici, dobitocilor,

Nu vă vede nimeni, nu vă ascultă nimeni,

Săriţi fără paraşută în marele gol

Umpleţi-l cu voi înşivă, cu clickul vostru

Derizoriul are nevoie de utilizatori fără număr

Reţelele de socializare sunt pline de autişti ca voi

comentariul meu:  Domnule Marius Tuca ar fi trebuit sa cititi in Idei Contemportane – Megatrends a lui Naisibit. Retelele sunt democratice, presa scrisa este infinit mai ierarhizata sau mai precis era : ). Problema dvs este ca oricine poate verifica orice fraza din afirmatiile dvs. Sunt miliaone articole pe subiectul asta. Ati cititi macar cateva? Sau vreti doar sa rostiti sentinte? Eu cred ca autist este articolul dvs pentru ca Internetul, bine folosit este structurat pe comunicare, este creat de nevoia de comunicare si sustinut de ea. Comunicarea este cea mai mare nevoie umana.

 

Marius Tuca:
Băgaţi-le miliarde în buzunare industriaşilor dotcom.

comentariul meu: Internetul a creat milionari din elevi de liceu, din talente fara nici un ban. De cele mai multe ori un dot com are la baza o inovatie si a facut bogat un om cu o idee.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult