Claude Steiner este probabil cel mai bun autor in domeniul Analizei Tranzactionale pentru ca a scris intr-un limbaj pe intelesul tuturor.

Vom enunta cateva idei din exceptionala sa carte despre Competenta Emotionala bazata pe iubire dar vom incerca sa le plasam intr-o viziune mai larga care, credem noi, aduce un plus de intelegere conceptelor cartii.

Ceea ce cititi mai jos sunt idei din carte dar si raspunsul nostru, intelegerea noastra in contextul propriu a acestor idei. Daca doriti sa cunoasteti ideile nealterate sau neimbunatatite ale lui Steiner va trebui sa cititi cartea in intregime.

S-a demostrat (Fowler) ca fiintele umane au o foame inascuta pentru stimulare care conduce si este la originea comportamentului uman. 

Marturii anecdotice cu privire la oamenii care au stat in desert sau pe o insula sau alte locuri izolate atesta faptul ca nevoia de stimulare devine extraordinar de puternica.

Deprivarea senzoriala in camere de izolare speciale are efecte perturbatoare dramatice asupra psihicului uman avand ca rezultat voiaje similare celor care apar in urma utilizarii de LSD.

Conform lui Berne foamea de stimuli motiveaza si directioneaza activitatea umana la fel de puternic ca foamea, setea si nevoia de oxigen. Este nevoia de stimuli aceia care genereaza “patologia sociala” – tranzactiile clandestine, jocurile si scripturile, toate in efortul de a obtine stimularea pe care nu o putem obtine usor in forma ei sanatoasa, ca intimitate.

In opinia noastra foamea de stimuli se poate explica prin nevoia noastra de reintegrare in fiinta cosmica ce suntem in adancul nostru.  Asa cum spunea Aurobindo este vorba de “Nevoia noastra profunda de a reuni inca o data ceea ce aucm este divizat si opus”.

Berne a numit activitatea umana de schimb de recunoastere, “stroking” si unitatea acestui schimb “stroke”.

“Oamenii au nevoie de stroke-uri. si daca nu le obtin, nervii spinali vor fi afectati”

Stroke-urile sunt puternice, bogate in informatie, surse de stimulare; stimulare umana. 

Stroke-urile sunt procurate prin intimitate, munca, timp de recreere si jocuri, 

Stroke-urile si stroking-ul definesc intr-un simplu si stralucitor concept, cele mai fundamentale evenimente umane, iubirea si ura. 

Competenta Emotionala - Claude Steiner, PhD 

Competenta Emotionala este o sursa de putere personala indispensabila pentru succesul in lumea de azi.

Urmatoarele asertiuni trebuie sa fie intelese pentru a aprecia aceasta lucrare.

1. Competenta emotionala este inteligenta emotionala centrata pe iubire
2. A iubi (pe sine si pe altii) `si a fi iubit (de sine si de altii) sunt conditiile esentiale ale competentei emotionale. 
3. Capacitatea de a da si a accepta iubirea, pierduta la majoritatea oamenilor , poate fi recuperata si invatata cu cinci, simple si precise exercitii tranzactionale.
4. In plus fata de imbunatatirea capacitatii de a iubi, antrenarenamentul in inteligenta  emotionala implica trei abilitati de o dificultate crescuta; si fiecare este sustinuta de un set de exercitii tranzactionale.
5. Aceste abilitati sunt:
   a. A vorbi despre emotiile noastre si despre cauza lor,
   b. A dezvolta intuitia noastra empatica, si
   c. A ne cere iertare pentru neplacerile cauzate de greselile noastre emotionale.

Antrenamentul in competenta emotionala faciliteaza relatii cooperative armonioase acasa si la lucru si ne ofera instrumente pentru a evita o viziune mereu mai intunecata si cinica asupra vietii.

Competenta emotionala face posibil ca pentru fiecare conversatie pentru fiecare contact uman, si fiecare parteneriat – fie scurt sau de lunga durata sa culeagaa cele mai mari recompense pentru toti cei implicati.

Competenta emotionala este o cheie catre puterea personala deoarece emotiile sunt puternice daca poti sa le faci sa lucreze pentru tine mai degraba decat impotriva ta. 

Rezultatele nu au nevoie de timp,chiar si o singura tranzactie poate schimba peisajul emotional si in opinia noastra mediul cel mai favorabil il creaza familia si profesia. In mediul office exista foarte multe oportunitati de a aprecia skilurile de a practica empowerment. Respectare fundamentelor AT ar trebui sa fie in regumentul de ordina interioara al organizatiilor si considerate skill de baza in orice organizatie. Performanta profesionala poate fi marita considerabil prin respectarea regulilor minimale ale competentei emotionale.

Doua concepte cheie: starile eului, si in special “Copilul Natural” din interior, si conceptul de strokes.

Copilul este partea creativa si emotionala a sinelui, Adultul este un “computer uman” rational, si starea de Parinte este compus dintr-un set de atitudini protective cu privire al oameni. 

Strokurile pot fi fizice sau verbale si sunt definite ca unitati de baza ale recunoasterii umane. 

TransactionalAnalysis

Vom detalia putin starile eului

Parinte – este format din ceea ce observam. Eul Parinte este starea in care copiem inconstient comportamentul parintilor. Parintele este o colectie de amintiri ale unor evenimente externe care ay fost inregistrate automat si care se petrec in primii 5 ani de viata. Parintele ca stare a eului include reguli, interdictii, judecati, modele de comportament, si are doua forme:
- Parintele protector care ofera sfaturi, ajutor, securitate, mangaiere si care in varianta pozitiva ofera incredere, iar in varianta negativa este coplesitor.
- Si parintele normativ care include prejudecatile si judecatile de valoare; stabileste reguli si limite, cenzureaza, critica si disciplineaza. In varianta pozitiva ofera aparare si protectie, iar in varianta negativa devalorizeaza.

Adultul – este acea stare a eului care se formeaza din ceea ce invatam formal. Eul Adult este asemanator unui computer care proceseaza informatiile si ia decizii in absenta emotiilor care ar putea afecta aceste procese. Putem spune ca starea de Adult a egoului ne permite evaluarea si validarea datelor primite de la starile Parinte si Copil. In varianta pozitiva acesta stare a eului este atenta, ia decizii, este colaborativa si negociaza, iar in varianta negativa Adultul analizeaza excesiv toate datele sau relatiile interpersonale. Aceasta stare este admirabil referita in poezia lui Blaga: Eu strivesc corola de minuni a lumii şi nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea..
Interesanta opinia conform careia Starile Egoului si retele neuronale sunt termeni sinonimi folositi pentru a descrie modul în care sistemele de credințe, sentimente, instrucțiuni, abilități și comportamente devin “programe” automate care sunt stocate în memoria implicită a mintii subconstiente – activata de creier.

Copilul ca stare a egoului este constituit din ceea ce simtim. In aceasta stare fiintele umane se comporta, gandesc si simt la fel ca in copilarie, mai exact instinctual. Copilul este o sursa de emotii, creatie, recreatie, spontaneitate si intimitate iar datele continute de aceasta stare provin din primii 5 ani de viata.
- Copilul poate fi natural si atunci este liber, plin de energie, creativ, jucaus si spontan. In varianta pozitiva el ofera fiintei o baza din care sa evolueze, iar in varianta negativa poate fi un inadaptat social.
- Copilul poate fi adaptat si atunci este ascultator si politicos in varianta pozitiva, iar in varianta negativa este rebel si manipulator.

Cand oamenii se iubesc pe ei si pe altii, tranzactiile lor vor fi guvernate de de inimile lor iubitoare si ei nici nu vor da si nici nu vor accepta stroke-uri negative.

Daca am respecta numai acesta simpla si singura regula de a nu accepta stroke-uri negative si am face un pas urias spre competenta emotionala pentru ca restul vine de la sine fiind natural pentru fiinta umana sa dea “restul” asa cum spune Noica, adica sa ofere stroke-uri pozitive.

Stroke-urile si Iubirea si experimentul “Stroke City”

De trei ori pe saptamana “Stroke City” a adunat in jur de 20 de oameni care timp de doua ore au putut sa dea stroke-uri, sa accepte stroke-uri, sa ceara stroke-uri, si chiar sa-si dea stroke-uri intr-un mediu sigur, protejat. 

Participantii au descris experinta lor ca pe un sentiment pervaziv de iubire. Ei au declarat ca “iubesc pe toata lumea din camera”. 

Ei au vorbit de sentimente de dragoste, de o inima deschisa, despre o experinta transcendenta a iubirii, despre un sentiment oceanic. 

A devenit clar ca stroke-urile si sentimentele de iubire sunt intim legate unul de altul. 

Parintele critic, pig parent, este opresorul intern, acea voce interioara cere ne impiedica sa gandim lucruri bune despre noi si altii. Parintele critic este interesat in special in a-i impiedica pe oameni sa obtina stroke-uri. 

O parte a muncii in Stroke City a fost de a recunoaste si neutraliza Parintele Critic care ne ataca stima de sine a noastra si a celor din jur.

Deoarece orasul inteligent evolueze spre o integrare puternică a tuturor dimensiunilor inteligenței umane, colective, si artificiale disponibile într-un oraș este previzibil ca aceasta va integra si inteligenta emotionala.

Cele patru idei care sunt pietrele unghiularea ale trainingului 
competentei emotionale sunt:
1) legatura dintre stroke-uri si dragoste
2) importanta luptei cu Parintele Critic
3) utilitatea sigurantei contractelor cand invatam competenta emotionala.
4) validarea cuseelor paranoide ca o cale de a ca o cale de a antrena intuitia si curatarea relatiilor de teama, suspiciune, si influentele Parintelui Critic.

Pentru a fi competenti emotional trebuie sa fi capabil sa manipulezi emotiile intr-un mod care va imbunatateste puterea personala si imbunatateste calitatea vietii pentru voi si cei din jur. Competenta emotionala creeaza posibilitati de iubire intre oameni, face lucrul cooperativ posibil intre oameni, si faciliteaza asentimentul de comunitate. 

Prin acest training veti deveni un gurmand emotional – constient de textura, aroma si gustul emotiilor. Astfel veti deveni mai bun in orice faceti impreuna cu altii: parenting, parteneriat, munca, joc, invatat, dragoste. 

Antrenamnetul in Competenta emotionala este centrat pe inima si consta in cinci abilitati principale.
1. Cunoasterea propriilor sentimente. 
2. Simtul empatiei. A recunoaste sentimentele altora. 
3. A invata sa gestionam propriile emotii
4. Repararea problemelor emotionale. Stiti cum sa va cereti scuze sau sa impuneti scuze ?
5. A le pune pe toate la un loc. Interactivitate emotionala – capacitatea de a va acorda cu oamenii din jurul dvs. a le simti starile emotionale si a stii cum sa interactionezi cu ei. 

Antrenarea competentei emotionale este o metoda directa si eficienta de a restabili contactul cu sentimentele noastre si sursa lor de putere, in special puterea dragostei. 

Odata ce o persoana este capabila sa vorbeasca despre emotiile sale cu alte fiinte umane apropiate el poate sa-si dezvolte o constiinta crescuta a sentimentelor sale. 

Constienta este partea esentiala a competentei emotionale. Va puteti interoga pentru a va plasa pe o scara a constientei emotionale pentru a vedea unde sunteti.

Scala de la cel mai jos nivel pana la cel mai inal este:
Lipsa senzatiilor: nu aveti nici o constienta a sentimentelor voastre. 
Senzatii fizice: Experimentati emotii haotice dar nu stiti ce sunt ele. Nu poti sa le discuti sau sa le intelegi. 
Diferentierea: Trecand bariera verbala si vorbind despre sentimentele voastre, ivatati sa sa diferentiati intre suparare, iubire, rusine, bucurie si ura. 
Cauzalitate: Nu numai ca intelegeti emotiile separat dar intelegeti si ce le provoaca. 
Empatie: Sunteti constient de emotiile altora.
Interactivitate: Sunteti sensibil la variatia emotiilor din jurul vostru si cum interactioneaza ele. 

Cea mai eficienta poarta prin barierele noastre emotionale este expresia naturii noastre iubitoare. Antrenamentul in competenta emotionala incepe si sfarseste cu inima. 

Utilizand transactii de antrenament in competenta emotionala puteti vorbi despre sentimentele voastre pentru ceilalti, sa va aratati supararea, temerile profunde, si cele mai mari sperante. 

Pasi in procesul de instruire:

1. Deschiderea inimii. Incepeti prin a elibera acest centru al emotiilor de impulsuri restrictive si influente care ne tin departe de a ne arata dragostea unii altora. 
2. Survolarea peisajului emotional: Odata ce taramul bazal al unei inimi deschise este stabilit  puteti sa va uitati in jur si sa luati nota de terenul emotional in care traiti. Puteti invata sa cunoasteti care sunt sentimentele voastre, cat de puternice sunt si de ce. Deveniti constient de fluctuatiile emotiilor voastre. Cu sentimentele voastre de iubire ca baza sigura observati emotiile care sunt experimentate de altii si vedeti cum sentimentele lor sunt influentate de actiunile dvs. 
3. Asumarea responsabilitatii: oamenii fac greseli in relatiile lor, greseli mici si mari. Cand faci o greseala pagubutoare trebuie sa-ti ceri scuze si sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lui. Foarte putini oameni sunt suficient de abili pentru a-si cere sincer scuze fara sa intre in defensiva. 

Un proces energiznt
Noi risipim un urias stoc de energie emotionala cand blocam exprimarea emotiilor noastre. Fie ca pastram tacerea cu privire la o trauma umilitoare, sau ascundem o amintire dureroasa, noi epuizam mari cantitati de energie reprimand sentimentele noastre. Lasand sa apara aceste sentimente nu numai ca eliberam puterea emotiilor noastre, dar primim inapoi energie pe care o cheltuim pentru a le tine in blocate. 

Practicand aceste strategii emotionale invatam sa practicam o abordare a puterii personale centrata pe iubire intr-o societate care se misca in directia lipsei de incredere, singuratatii, anxietatii si depresiei.

Pasi in antrenarea competentei emotionale
0. A cere permisiunea

Stadiul intai: deschiderea inimii

1. A da stroke-uri
2. A cere stroke-uri
3. A accepta stroke-uri
4. A rejecta stroke-uri
5. A ne oferi noua insine stroke-uri

Stagiul al doilea: A supraveghea peisajul emotional

6. Declaratii de actiuni/sentimente
7. Acceprarea de Declaratii de actiuni/sentimente
8. Revelarea senzatiilor noastre intuitive
9. Validarea senzatiilor intuitive

Stadiul trei: asumarea responsabilitatii

10. A ne cere scuze pentru greselile noastre
11. Acceptarea scuzelor
12. Rejectarea scuzelor
13. A cere iertare
14. A oferi iertare
15. A nega iertarea

Cercetarile stiintifice sugereaza cu putere ca pentru a mentine o sanatate fizica si emotionala noi avem nevoie de stroke-uri si trebuie sa stim cum sa le procuram. Dovezi de netagaduit arata ca dragostea si intimitatea afecteaza sanatatea si recuperarea dupa boala. 

Dean Ornish in Dragoste si spuravietuire: dovezi stiintifice pentru puterea vindecatoare a intimitatii. Acesta spune ” dragostea si intimitatea este radacina a ceea ce ne face bine…Nu am cunostinta de nici un alt factor medical – nici dieta, nici fumat, nici stress, nici genetic, nici medicamente nici chirurgical – care sa aibe un mai mare impact asupra calitatii vietii noastre, si o mai mare incidenta a bolii si mortii premature dintre toate cauzele. 
Ornish demonstreaza ca intimitatea personala si alte aspecte ale buna-starii emotionale – toate elementele care care fac ceea ce noi numim dragoste sunt importante pentru conditia nostra fizica si sanatatea mintala cu efect direct asupra corpului, intarirea sistemului imunitar, o mai buna functionare cardiovasculara, si o mai mare speranta de viata. Dar beneficiile deschiderii inimii, spune acesta, merg dincolo de vindecarea corpului de boala, este primul pas spre vindecarea intregii noastre vieti. 

Prin simplul act al schimbului de stroke-uri pozitive intr-un mediu sigur noi putem cultiva capacitatea noastra inascuta de a iubi. 

Oamenii cauta iubire. Iubirea este schimbata trazactional prin stroke-uri. Stroke-urile pot fi fizice sau verbale. 

Stroke-uri fizice sunt orice forma de atingere: imbratisari, saruturi, mangaieri, strangeri de maini.

Stroke-uri verbale - sunt orice afirmatii care iau cunostinta de o trasatura a unei persoane intr-un mod pozitiv. 
Stroke-urile verbale pot fi despre felul in care arata cineva, imbracaminte, inteligenta, generozitate, creativitate, competenta emotionala, bunatate, integritate, etica muncii, abilitati practice, demnitate, abilitatea de lider, talent artistic, raspuns sau abilitate sexuala, onestitate, intelepciune practica, eleganta, tact sau orice alt atribut pe care o persoana il poseda. 

Unele stroke-uri sunt superstroke-uri pentru ca ele sunt dorite in mod special. 

Unele stroke-uri par pozitive dar nu sunt. De exemplu “Tu esti cel mai loial prieten al meu”  pare un stroke pozitiv dar nu este pentru ca denigreaza ceilalti prieteni ai persoanei. Mult mai bine este sa spui “Apreciez loialitatea ta”

Chiar daca absentei stroke-urilor ii este preferata strokurile negative totusi strokurile negatice sunt toxice. Dar a produce stroke-uri negative este usor si a produce stroke-uri pozitive e greu. 

Natura noastra fundamentala are nevoie de stroke-uri abundente. 

Puteti consulta aceasta lista de complimente pentru a vedea cat de diverse pot fi stroke-urile verbale dar un stroke este o observatie onesta si un compliment sincer. Lista va poate da o idee dar complimentele din lista nu pot fi stroke-uri decat daca le simtiti cu adevarat.

Economia Stoke-urilor si regulile sale
Ati simtit vreodata o mare dorinta de a spune cuiva ca va place de el sau ca il iubiti si ati descoperit ca va este foarte greu sa o faceti?

Parintele critic are vrea ca noi sa traim dupa aceasta Economie a stroke-urilor:

- Nu oferi stroke-urile pe care vrei sa le oferi.
- Nu cere stroke-urile pe care le doresti.
- Nu accepta stoke-urile pe care le vrei.
- Nu rejecta stroke-urile pe care nu le vrei.
- Nu iti da tie insuti stroke-uri

Cand oamenii devin infometati de stroke-uri un efect secundar este ca ei acccepta si stroke-uri negative daca nu pot primi pozitive. In acelasi mod in care oamenii xcare mor de foame vor manca si radacini si cand mor de sete ar bea si apa poluata.

A obtine stroke-uri sanatoase, care afirma viata este o cautare umana majora.

Multi oameni isi dezvolta de-a lungul timpului capacitatea de a iubi dand stroke-uri, cerand stroke-uri, acceptand stroke-urile pe care le vor, rejectand stroke-urile pe care nu le vor, si oferindu-si stroke-uri.

Antrenamentul in competenta emotionala

Prima tranzactie pentru deschiderea inimii este oferirea de stroke-uri.

Tranzactia de competenta emotionala nr 0: Cere permisiunea

Cand vrem sa vorbim despre stroke-uri si alte probleme emotionale trebuie sa cerem permisiunea.

- Dati o avertizare ca incepe o comunicare mai dificila si oferiti oportunitatea de a se pregati sa asculte. 
- Permiteti o alegere a momentului. Poate are o durere de cap sau un examen maine.

Trebuie sa ne asiguram ca abordarea noastra cade pe un teren fertil si genereaza un raspuns productiv.

Cel mai important prim pas in invatarea competentei emotionale  este de a gasi una sau mai multe persoane cu care sa o inveti. 

Cand planuiti sa dati un stroke sau sa abordati o tema emotionala.  dati-i o idee de ce doriti sa discutati cu un comentariu de acest tip:

“Pot sa-ti spun ceva ce imi place cel mai mult la tine”

Tranzactia de competenta emotionala nr 1: A da stroke-uri – a face afirmatii oneste si adevarate de afectiune.

Inamicul nr 1 al stroke-urilor: Parintele critic

Prima problema in a oferi stroke-uri este parintele nostru critic care actioneaza ca un paznic de inchisoare emotionala, dandu-ne mesaje care ne impiedica sa intranm in contact cu adevartele noastre sentimente. 

Iata cateva din mesajele parintelui critic:

- Daca stroke-ul nu e dorit vei parea nebun
- Stroke-ul este nepotrivit, cuvintele sunt nepotrivite, inept. 
- Va parea ca un avans sexual
- Va pare nesincer, nepoliticos oricum si de ce sa ne asumam riscul?
- Cineva poate crede ca esti disperat dupa o prietenie.

Dand stroke-uri in ciuda avertismentelor parintelui critic noi vom vedea aprecierea pentru stroke-urile noastre si vom incepe sa primim stroke-uri inapoi. 

POEZIA STROKE-URILOR

Tranzactia de competenta emotionala nr 2: A cere stroke-uri – a cere afectiunea de care avem nevoie

Un stroke trebuie sa aspire totdeauna sa fie un poem de iubire.

A cere stroke-uri este mai riscant decat de a le da pentru ca nu stim sigur ca vom auzi ceea ce vrem sa auzim. 

Tranzactia de competenta emotionala nr 3: A accepta stroke-urile pe care le dorim

Tranzactia de competenta emotionala nr 4: a rejecta stroke-urile pe care nu le dorim -”Multumesc dar nu am nevoie.”

Cel mai evident exemplu de stroke-uri nedorite sunt cele sexuale. Trebuie sa stopam stroke-urile nedorite pentru a evita situatii neconfortabile sau daunatoaree.

Tranzactia de competenta emotionala nr 5 – Sa ne oferim noua stroke-uri – o iubire de sine sanatoasa

Desi nu exista un substitut real pentru primirea stroke-urilor de la altii, a stii cum sa ne oferim noua insine stroke-uri este o abilitate importanta care este foarte utila cand suntem in situatii in care suntem departe de oameni care sa ne ofere stroke-uri. 

AUTO-STROKE-uri PENTRU A COMBATE PARINTELE CRITIC

Noi in mod special avem nevoie de capacitatea de a ne oferi stroke-uri pentru a contracara stroke-urile negative pe care le primim de la Parintele nostru Critic care ne spune ca suntem stupizi, rai, urati, bolnavi… Pentru asta trebuie sa stim cum sa raspundem cand parintele critic ne ataca.

In analiza tranzactionala sursa acestui mod de “auto-limbaj” este denumita “Parintele Hranitor”. 

Deschiderea inimii

Noi incepem acest antrenament cu deschiderea inimii deoarece inima este sediul iubirii  in jurul careia se construieste competenta emotionala. Noi ne deschidem inima si strangem legaturile cu altii dand si primin stroke-uri.

SUPRAVEGHEREA PEISAJULUI EMOTIONAL

Fiecare emotie are o cauza si trebuie sa intelegem aceste cauze daca vrem sa fim competenti emotional. 

Eu pot sa te fac sa simti, tu poti sa ma faci sa simt. 

In acest stadiu noi exploram constienta noastra emotionala, care este intelegerea a cum emotiile ne afecteaza  zilnic. 

Noi vom examina ce simtim noi si ce simt altii, cat de puternic simtim aceste sentimente si de ce. Telul acestui stagiu este sa ne faca confortabili si bine orientati in peisajul emotional. 

Vom privi la:
- Legatura dintre actiunile unei persoane si sentimentele altei persoane
- Legatura dintre sentimentele unei persoane si actiunile lui 

Tranzactia de competenta emotionala nr 6 Declaratiile de actiune/sentiment
Este o metoda libera de judecati care exploreaza legatura dintre actiuni si sentimente. Este o propozitie care descrie emotiile pe care le avem ca rezultat al actiunilor altei persoane. 

Cand tu (actiune), eu simt (emotie). Stand departe de orice judecati sau acuzatii, ajuta si sa evitam plasarea oricarui acuzatii sau de a face pe cineva defensiv. 

Action/feeling error nr 1: confundarea actiunii cu motivatia. Adaugarea unei judecati sau interpretari.

Cand ai ajus tarziu .. Poate deveni Cand m-ai umilit ajungand tarziu.

Action/feeling error nr 2: Confundarea sentimentelor cu gandurile

Cand tu ai intrerupt conversatia, am simtiti ca tu esti furios.

Pentru a construi un buna propozitieie action/feeling trebuie sa te concentrezi pe ce simti tu, nu pe ceea ce suspectezi sau presupui ca alta persoana simte sau gandeste. 

Action/feeling error nr 3: Ingnorarea intensitatii unei emotii.

Action/feeling error nr 8: Revelarea cuseelor intuitive. Obtinerea unei validari a realitatii cu privire actiunile si intentiile altei persoane.

Fiind capabil sa discuti reciproc sentimentele poate aduce rezultate spectaculoase, in special cand ambele persoane sunt deschise spre o comunicare emotionala deschisa. 

JOCURILE PE CARE LE JOACA OAMENII

Cand oamenii joaca jocuri ei schimba stroke-uri negative. Cand conversatiile sunt libere de jocuri, tranzactiile sunt pozitive si stroke-urile sunt bune. 

Daca urmaresti oamenii din jurul tau si conversatiile lor vei vedea ca anumiti oameni au aceleasi tranzactii neplacute mereu si mereu. 

Majoritatea dintre noi au o astfel de patern, uneori mai mult de unul, pe care il repeta din nou si din nou. Aceste paternuri repetitive se numesc jocuri.

Fiti atenti si notati sentimentele care rezulta pentru dvs din aceste conversatii. In conversatiile in care oamenii joaca jocuri unul sau mai multi oameni se simt rau: tristi, speriati etc. Alte conversatii decurg usor si par sa-i faca pe oameni sa se simta bine. Ele sunt probabil libere de jocuri. 

De ce oamenii joaca aceste jocuri ? Una din teorii este ca un joc este o tentativa mascata de a obtine stroke-uri pozitive dar care se intoarce si produce stroke-uri negative in schimb. Oamenii joaca jocuri pentru ca sunt infometati dupa stroke-uri si le vor obtine cu orice cost chiar daca obtin stroke-uri negative. 

SCRIPTURI: DECIZII CARE NE GUVERNEAZA VIATA

Scripturile sunt viziuni asupra lumii. De exemplu: “Sa nu ai niciodata incredere in barbati (femei)”, “Pune-te cu mine si vei regreta”. Acest tip de viziuni ii dau jucatorului senzatia ca intelege lumea.

Timpuriu in viata oamenii decid asupra expectatiilor lor in viata. Aceste decizii devin narative, machete pentru viata, sau scenarii similare scenariilor de film sau teatru. Multi oameni isi citesc randurile din aceste scripturi pentru tot restul vietii lor. Chiar daca satisfactia este amara el simte ca stie cine este si care este sensul vietii lui. Cateva afirmatii care care din nefericire dau sens vietii uneori sunt: “Nascut pentru a pierde”, “Toata lumea ma ureste”, “Nimic nu se leaga.”

Jocurile sunt parti ale unor scenarii de viata. Kick me, loveste-ma, jucatorul are un scenariu de Victima; jucatorul suparat are un scenariu de Persecutor. Alcolicul are un scenariu tragic, auto-destructiv. 

Jocurile pe care le jucam si stroke-urile pe care le obtin pentru noi dau suficienta forma vietii noastre. 

Un mod de scenariu de decizie pe care o facem devreme in viata are de a face cu emotiile noastre. Uneori mergem in extreme. Oricine se vede pe el insusi ca are probleme cu oamenii dupa o reflexie va vedea probabil ca este prins intr-o serie de jocuri repetitive care formeaza un scenariu de viata, de obicei achizitionat in copilarie. 

Luati muncitorul care este in mod regulat concediat. Sau femeia care este parasita mereu de iubiti mereu si mereu. Sau omul care se imbata mereu. Daca esti mereu intarziat, mereu dator, uiti mereu, mereu luptand sa-ti acoperi greselile exista sanse ca acestea sa fie parte dintr-un script de o viata intreaga. 

Noi putem schimba paternurile vietii noastre decizand sa schimbam scenariile noastre si descoperind intelesurile intr-un plan de viata diferit in care noi suntem buni cu noi si cu alti oameni in loc sa producem suferinta. Aceasta este o decizie in favoarea competentei emotionale si poate avea un efect transformator asupra noastra si asupra celor din jur.

Vezi pe TA Tutor si o lista de afirmatii pozitive amuzante si tot pe TA Tutor un slide show despre scripturi.

SALVATOR, PERSECUTOR SAU VICTIMA

Cum sa scapam de aceste capcane emotionale ? Scenariile nu sunt irevocabil scrise in creierele noastre; ele sunt bazate pe deciziile noastre si de aceea noi nu suntem blocati in ele. Noi le putem schimba schimbandu-ne gandurile si actionand intr-un nou si mult mai productiv mod. 

Prima cerinta pentru a schimba scripturile noastre este de a intelege cele trei roluri destructive principale pe care oamenii le joaca in jocurile si scenariile lor de viata. Aceste roluri sunt: Salvator, persecutor si victima. 

Ele sunt comune tuturor jocurilor. Cand jucam de pe un script vechi alegem unul din aceste roluri pentru a le juca.

- Salvatorii au grija de oamenii care ar trebui sa aibe grija de ei insisi impiedicandu-i sa faca propriile lor decizii sau sa gaseasca propriul lor drum.
- Persecutorii critica, judeca, predica si pedepsesc.
- Victimele sunt incapabile sa ia decizii, lasand pe altii sa le conduca viata. 

De ce ne fixam pe aceste roluri ? Pentru ca am invatat ca obtinem stroke-uri jucandu-le si deoarece rolurile dau inteles vietii noastre. Berne a descoperit ca cineva care joaca un rol joaca in ultima instanta toate rolurile jocului. 

Oamenii trec de la un rol la altul la nesfarsit. 

Cum sa oprim aceste jocuri ? Trebuie sa abandonam rolurile de Salvator, Persecutor si Victima avand grija sa nu trecem de la unul la altul. 

Pentru a face schimbarile necesare fiecare persoana trebuie sa gaseasca centrul OK in el insusi si sa-l recunoasca in persoana de alaturi. 

Nimic nu ne poate aminti mai bine de greselile anterioare decat sa iti ceri scuze din inima si sa gasesti o compensatie pentru ele. 

ASUMAREA RESPONSABILITATII

Dupa ani de probleme emotionale acumulate multe relatii devin reci sau se termina. Pentru a aduce o schimbare trebuie sa ne asumam partea noastra de vina in proces. 

O persoana matura emotional va admite ca a gresit si isi va cere scuze.

Obstacole in asumarea responsabilitatii

1. Sa admitem ca am facut o greseala: a decide sa admitem ca am facut o greseala este foarte dificult pentru majoritatea dintre noi pentru ca atunci devenim vulnerabili parintelui critic. 
2. Sa admitem greselile noastre in fata altora: admiterea faptului ca am gresit este o experienta purificatoare. 
3. A simti un regret real.
4. In final a admite ca sunt necesare compensatii sau reparatii.

Tranzactia de competenta emotionala nr 10 : Sa ne cerem scuze pentru o salvare.

A invata sa nu salveze este foarte important pentru cineva care vrea sa conserve si sa hraneasca relatii semnificative. 

Tranzactia de competenta emotionala nr 11 A-ti cere scuze pentru persecutare

3 puncte esentiale pentru a face o scuza efectiva:

1. Sunt necesare ambele parti pentru o scuza completa. Scuza trebuie sa fie auzita, contemplata si sa primeasca un raspuns. O scuza este o tranzactie intre doi. Scuzele nu trebuiesc acceptate formal. Daca nu exista raspuns scuza este incompleta in sens tranzactional. 

2. Pentru a fi eficienta o scuza trebuie sa descrie ofensa. Uneori oamenii isi cer scuze pentru ceva care nu a creat probleme si omit ceva care a creat. 

3. In plus descrierii comportamentului ofensator, scuzele trebuie sa includa recunoasterea marimii ofensei.

Erori:

1. Scuze superficiale

2. Blamarea victimei. Dupa ce am jucat rolul de salvator este foarte usor sa trecem la blamarea lui.

Tranzactia de competenta emotionala nr 12: A iti cere scuze pentru ca ai jucat rolul victimei. 

Tranzactia de competenta emotionala nr 13: Acceptarea scuzelor

A fi iertat este un dar care nu poate fi intotdeuna garantat. 

Erorea in acceptarea scuzelor nr 1: Iertand prea usor. O scuza nu vindeca daca este acceptata prea usor. 

Tranzactia de competenta emotionala nr 14: Rejectarea unei scuze

Tranzactia de competenta emotionala nr 15: Implorand iertare 

COMPETENTA EMOTIONALA CU CUPLURI SI COPII

Invatarea competentei emotionale cere un grup de oameni; nu poate fi invatata singur. Un bun gup mic este un cuplu nou sau o prietenie. Acordurile cerute pentru a face invatarea competentei emotionale posibila pot fi facute mult mai usor intre doua persoane, in special doua persoane compatibile care nu au nici un istoric de conflicte. 

“O căutare in colectia completa a Annual Review of Psychologya din 1996 (23 de volume) nu a descoperit nici o singura referință la iubire.”  Claude Steiner

Referinta: Emotional Literacy – Claude Steiner     
Warm Fuzzy Tale - Povestea caldicelelor molicele

Invata sa iubesti – modelul nostru intr-un context mai larg
 

Fiecare particula din univers se naste prin fluctuatie naturala din campul cuantic, fiecare dintre noi nu este in ultima instanta decat o fluctuatie, mai complexa, a acestui camp profund, bazal. 

valuri_567_nl3

La nivelul timpului cosmic noi suntem doar strafulgerari intr-un camp vast, dinamic, care cuprinde totul.

A fi constient de aceasta sursa a ta si a intra in dialog cu celalalt pentru a realiza unitatea cu el si cu acest camp este sensul existentei umane. 

Quantum Love – iubirea cuantica
Cum putem face iubirea sa se nasca prin tranzactii simple la indemana oricui ? Iata intrebarea. Vom incerca sa plasam raspunsul analizei tranzactionale intr-un context mai larg, cosmic, integrandul cu modelul campului cuantic cateva elemente de baza.

Atentie la calitate – observati , resemnalizati, acceptati multumiri

1. EU: Observ la celalalt calitatile lui. Cat de multe pot fi aceste puteti vedea intr-un vechi text indian

2. EU: Resemnalizez. Daca este ceva care vi se pare frumos, adevart, bun, armonios, remarcabil comunicati-l celuilalt. Deci intariti, actualizati o potentialitate. Raspunsul poate fi un cuvant, o mangaiere, un gest de tandrete etc. Acesta este in EL un STROKE.  Tot in traditie gasim aceasta uriasa colectie de stroke-uri.

3. EL: Accepta, constientizeaza si Multumeste pentru stroke. 

Observand si resemnalizand acest lucru cu toata sinceritatea, trebuie sa primim multumiri pentru aceast act de observatie, caci observand modificam lucrurile, le amplifican, transformam o probabilitate cuantica in realitate, inchidem un circuit fundamnetal de informatie. Inchizand acest circuit insufletim intreg cosmosul. 
Inchiderea acestui circuit este rolul fundamental pe care omul trebuie sa-l joace in acest univers. 

In acest desen intuitiv observam cum calitatile care strabat la suprafata fiecarei fiinte umane sunt comune si izvorasc dintr-o zona comuna. Pe masura ce recunoastem si resemnalizam aceasti stimuli  sentimentul identitatii noastre cu celalalt devine tot mai pregnanat. 

Daca A recunoaste la B sau C o calitate este pentru ca ea este comuna la nivelul Z. Teoria stroke-urilor, numinta de Julie Hay secretul universului, consta in a il face pe celalalt sa constientizeze aceasta calitate resemnalizand-o prin cuvinte, gesturi, limbaj nonverbal. Oferirea si acceptarea acestui feedback face sa se nasca iubirea. Observati ca iubirea inchide un circuit cosmic

Reiese din aceasta importanta uriasa a unei tehnci de transcendere, TT, a nivelelor de suprafata:

From WAVES


Cei care transcend impreuna sfarsesc prin a se iubii unul pe altul.

Daca in comportamentul sau trasaturile lui obsevati ceva de factura calitatii inseamna ca un mesaj strabate de la nivelul cel mai profund, comun, nivelul campului cuantic.  Credem ca acest model da seama de motivul pentru care ceva la celalalt ne place, ni se pare propriu. Ni se pare propriu pentru ca este. 

Experienta nivelelor profunde defineste comunicarea ideala:

 

Si lipsa acestei experiente comunicarea  incompleta 

 


Carti de Analiza Tranzactionala
Jocurile noastre de toate zilele – Eric Berne 
Sex si dragoste in relatiile umane – Eric Berne
Ce spui dupa buna ziua?- Eric Berne

Analiza tranzactionala in psihoterapie – Eric Berne | la eMag

 

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult