Corporate Development Program

Times – aproxe anul 2003
Multe companii dorind sa îmbunatateasca valoarea executantilor si sa reduca pierderile financiare se întorc spre Meditatia Transcendentala. În ciuda betisoarelor de santal si a altor asociatii initiatice, sistemul perfect propagat al meditatiei lui Maharishi Mahesh Yogi devine o parte din arsenalul de lupta împotriva stresului pentru sute de companii din Statele Unite, Japonia, Europa Continentala si Anglia.

Sumitomo Heavy Industries din Japonia a comunicat lumii ca asemenea Beatlesilor în zilele lor de glorie au descoperit ca MT se dovedeste a fi tocmai acel lucru care poate îmbunatati viata corporatiei. Un purtator de cuvînt al companiei spune ca în timpul celor sase ani care au trecut, MT s-a dovedit populara si plina de succes în experimente care au implicat 600 de cadre începînd de la manageri superiori în jos. Birourile din Tokio prevad chiar si camere de meditatie pentru personal.

John Darby, partener cu experienta de la ramura din Anglia a Programului International de Dezvoltare a Corporatiilor spune ca MT are mai mult de oferit decît metodele conventionale destinate a face fata stresului, cum ar fi consultatia, deoarece aceasta merge la radacina problemelor persoanei.

El spune “Oamenii de succes sînt aceia care pot merge dincolo de dificultati, care pot gîndi si vorbi clar, care pot fi creativi si pot deschide mintile lor la noi experiente. MT va ajuta sa realizati aceasta si la fel de bine poate completa alte cursuri de studiu al manage- mentului pregatind executantii pentru a fi mult mai capabili de a absorbi si utiliza informatia noua. Mai mult de 500 de studii facute în 180 de universitati si spitale din Statele Unite au aratat ca incidenta cancerului, bolilor de inima, congestiilor si bolilor sistemului nervos sînt de departe mai scazute printre angajatii care practica MT.”

În Anglia peste 40 % din totalul absenteismului este atribuit bolilor legate de stress.

Paul Kember care a demisionat anul trecut din functia de lector la Cronfield School of Management din Bedford pentru a deveni consultant permanent, este un expert în evaluarea programelor MT pentru corporatii din Anglia. El a lucrat pentru o companie petroliera si o fabrica de hardware pentru calculatoare evaluînd eficienta programelor de la Maharishi Corporate Developement în predarea tehnicii de MT la personalul superior.

Dl. Kember spune: “Noi am consemnat schimbari fiziologice si psihologice care sînt în deplin acord cu cercetarile stiintifice americane cu privire la beneficiile în materie de sanatate ale acestui instrument de combatere a stresului.”

Compania petroliera face raport asupra cursurilor sustinînd necesitatea de a fi larg accesibile în cadrul companiei. Reprezentantul acesteia spune ca au avut loc îmbunatatiri semnificative la anumiti executanti din studiul pilot în care au fost fumatori înraiti sau inapti social, sau ambele. Ea spune “Comparativ cu un curs mult mai conventional de combatere a stresului pe care l-am încercat cu doi ani în urma, întrerupt datorita unei caderi nervoase a consultantului, MT s-a dovedit eficient si relativ necostisitor, 300-400 LS pentru cursul initial plus verificarea lunara. Directorul unei companii engleze pentru vînzari de produse electrice cu amanuntul spune ca în jur de 50 de angajati au urmat cursurile de MT în cursul ultimului an si mai multe programe sînt planificate. Acesta de asemenea nu doreste sa numeasca public compania sa din motive de politica a companiei. Cu toate acestea, Steve Cross, directorul lui Mountain Breeze Ionisers din Lancshire spune ca afacerea sa, care are un rulaj de peste 4 milioane LS anual, nu ar fi existat fara beneficiile MT.

Domnul Cross spune: “Cei 9 oameni care au început aceasta companie în 1982 erau toti meditanti. Acum noi avem 100 de angajati din care 75 de persoane mediteaza. Programele MT pentru corporatii sînt o caracteristica a cursurilor cu caracter profesional în firma noastra.”

Domnul Cross sustine ca MT i-a ajutat pe fondatorii lui Mountain Breeze sa pregatesca mental decizia de a introduce ionizatoarele pe piata. “La acea vreme acestea erau produse noi pentru care noi trebuia sa creem o piata” spune el. “MT nu numai ca procura cadrul pentru a face decizii corecte dar, daca sînteti liderul companiei, aceasta va ajuta sa fiti calm si încrezator. Va procura claritatea mintii si energie. Eu meditez 20 de minute de doua ori pe zi si si daca am o întîlnire importanta eu încerc sa gasesc timp pentru a medita si înainte de aceasta.”

La fel ca Dl. Cross, Dl. Creeze este directorul unei intreprinderi infloritoare despre care el spune ca datoreaza mult MT-ului. Creeze, Learmen si King, o firma de consulting în proiectare si marketing specializat pe proiecte financiare si de corporatii mai au înca pîna la a face instruirea în MT general accesibila executivilor lor. Totusi, spune Dl. Creese aceasta va fi facuta curînd.

“Acum 7 ani MT m-a ajutat sa înving stresul conside- rabil al demararii noii companii care avea un capital foarte mic,” spune el. “Relaxarea si starea de bine pe care o aduce te ajuta sa invingi nenumaratele probleme în afaceri. Eu cred ca fara MT firma nu ar fi supravietuit si crescut”. Creese, Learman si King au angajat 21 de oameni si se asteapta sa aibe un rulaj de 1,5 milioane în 1990-91.

“Exista înca o retinere în a utiliza MT în mediul corporatiilor,” spune Dl. Creese. “În timp însa aceasta va dispare. Eu nu am nici o îndoiala ca daca un numar suficient de oameni în compania noastra vor urma MT se va vedea ca acesta are un efect benefic si valoros.”

Pentru informatii suplimentare contactati: Maharishi Corporate Development International
THE CORPORATE DEVELOPMENT PROGRAM – SUMITOMO HEAVY INDUSTRIES, LTD
O banda video produsa de Maharishi Research Institute in colaborare cu Public Relations and Health Insurance Divisions of Sumitomo Heavy Industries, Ltd prezinta managerii de la Sumitomo discutînd rezultatele MT-ului ca urmare a introducerii “Programului de Dezvoltate al Corporatiilor”.

Yoshimasa Funato, Director Health Insurance Div. Ehime Branch spune :”O companie este doar un colectiv de oameni si daca fiecare membru al ei este iritat sau stresat sau daca oamenii nu se înteleg între ei, aceasta afecteaza calitatea coporatiei. Daca toti membrii vor practica meditatia transcendentala, în mod regulat atunci stresul, tensiunea, iritabilitatea si toate soiurile de tendinte negative vor dispare din mediul de lucru. Cred cu tarie acest lucru.”

Sumitomo Heavy Industries a adoptat meditatia transcendentala sau tehnica MT, un program pentru îngrijirea sanatatii fizice si mentale pentru manageri. De cînd au început cursurile de MT la Tokio Head Office în 1983, programul a fost extins la Nagoya Works, Hiratsuka Research Laboratory, Chiba Works, Osaka Regional Office si Nihama Works. În prezent, un total de 150 de directori practica meditatia transcendentala.

Ce spun managerii de la Nihama Works despre beneficiile pe care le-au obtinut de la tehnica meditatiei transcendentale: Domnul Kato, asistent manager la General Affairs Department comenteaza despre efectele meditatiei transcendentale: “Cînd lucram la divizia de vînzari, simteam ca faceam efort cînd era nevoie sa vînd si trebuia sa fac efort pentru a vinde. Ei bine, cîteodata eram sub presiune pentru ca trebuia sa vînd. În acea perioada faceam eforturi ca sa fiu dragut cu clientii. Dar simt ca daca as fi stiut meditatia transcendentala în acea perioada, as fi putut fi mult mai dragut si mult mai politicos cu oamenii. Si astfel, simt ca mi-ar fi placut sa fi cunoscut meditatia transcendentala de mai demult, din perioada de vînzari. (Manabu Kato, Assistant Manager General Affairs Dept. Toyo Works)

Domnul Sakai spune ca el a obtinut abilitatea de a lua decizii corecte din practicarea meditatiei transcendentale: “De curînd, nu mai sunt obosit si sunt fericit de acest lucru. Este bine cu adevarat sa nu mai fii iritat, sa poti asculta cu receptivitate pe ceilalti. Mai mult, nu devin instabil, chiar daca situatia din jurul meu se schimba si de aceea îmi place meditatia transcendentala. Atunci cînd ai de a face cu probleme, poti sa le abordezi bine întotdeauna, sa le judeci obiectiv. Adica este ceva bun.” (Tadao Sakai, General Manager Material Handling Machinery Div.)

Domnul Yamauchi a fost spitalizat pentru mult timp din cauza unei afectiuni la ficat. Meditatia transcendentala l-a ajutat sa se restabileasca: “O viata regulata, pofta de mîncare si somn profund. Acestea sunt cele trei lucruri pe care am dorit mult sa le am. Si acestea le am acum cu usurinta: o buna digestie, pofta de mîncare si somn profund. Cu acestea, simt ca viata mea a devenit mult mai multumitoare. Cred ca aceasta este minunat. Nu vreau sa pastrez aceasta doar pentru mine însumi. Astfel ca daca este cineva care are o problema de sanatate, recomand cu putere meditatia transcendentala, chiar daca va fi necesar sa îl asist.” (Atsushi Yamauchi, Chief Staff Manager, General Affairs Dept.)

Meditatia transcendentala, practicata de mai mult de 5 milioane de oameni a fost fondata de catre Maharishi Mahesh Yogi. Efectele meditatiei transcendentale sunt verificate de mai mult de 500 de cercetari stiintifice din întreaga lume.

Profesorul Sugimura accentueaza ca meditatia transcendentala este un mijloc efectiv de a promova sanatatea: “Ceva odihna este necesara dupa munca, dar echilibrul dintre odihna si actvitate este pierdut pe durata celor 24 de ore, în viata moderna. Viata moderna pare sa fie orientata spre activitate. Pe deasupra, oamenii de afaceri sunt foarte activi, îsi petrec timpul cu activitatea si pierd din timpul de odihna, necesar eliminaarii stresului. Astfel ca ei doar acumuleaza stres. Omul are o abilitate naturala de vindecare în interiorul sau. Dar pe masura ce s-a dezvoltat civilizatia si s-au raspîndit stresurile, el a pierdut caracterul sau natural. Pe de alta parte, pentru ca meditatia transcendentala dizolva stresul, natura instinctiva a omului a început sa functioneze din nou. Astfel, ca rezultat desi deveniti bolnav, situatia nu se înrautateste si mai mult, meditatia transcendentala creaza o fiziologie fara boala. (Noriyuki Sugimura, Assoc. Profesor Educational Dept. Yamanashi Univ.)

În urma a 4 ani de studii, pe 1800 de oameni, acoperind diferite categorii de metode de îngrijire a sanatatii ca: chirurgie, spitalizare si vizitarea pacientilor la domiciliu s-a dovedit ca meditatia transcendentala a avut o utilizare mai mica a medicamentelor comparativ cu grupul de nemeditanti. În lumea afacerilor din S.U.A., meditatia transcendentala este un mijloc popular pentru reducerea costurilor pentru îngrijirea sanatatii.

În multe firme din Japonia, exercitiile fizice sunt practicate în timpul sedintelor traditionale de dimineata ale personalului. De asemenea, sunt recomandate activitatile recreatoare. În plus, Sumitomo Heavy Industries a introdus meditatia transcendentala în programul sau. Camerele de meditatie sunt furnizate de catre companie. Aceasta îi ajuta în cresterea eficientei lor în munca.

Domnul Kawamichi vorbeste despre cresterea performantei de lucru datorita meditatiei transcendentale: “Nu mai sunt deloc obosit dupa ce ma întorc dintr-o lunga calatorie de afaceri. Meditatia transcendentala ma ajuta foarte mult în acest sens. În ziua urmatoare nu sunt obosit, oboseala nu se mai extinde. Pot sa lucrez bine chiar daca ma întorc din calatorie dimineata devreme. În multe privinte, eficienta mea este mult marita si pentru cei care au necazuri, sau sunt iritati sau au niste probleme, pentru cei care au un serviciu stresant, ei bine, le recomand cu putere meditatia transcendentala.” (Katsumasa Kawamichi, General Manager, Industrial Machinery Div.)

Divizia de asigurare a sanatatii recomanda programul meditatiei transcendentale ca pe un mijloc de îngrijire preventiva si pentru crearea unei atmosfere de lucru armonioase. Acest proiect este condus de domnul Fukumoto: “Multi au devenit interesati de meditatia transcendentala dupa ce au auzit comentariile managerilor si explicatiile mele. Multi au venit la mine pentru a-si exprima dorinta de a învata meditatia transcendentala în sesiunile urmatoare. Noi ne programam deja pentru a pune la dispozitie mai multe clase de meditatie transcendentala pentru nivele inferioare, în plus fata de nivelul managerial. Realmente, este deja alocat bugetul, pentru ca 150 de salariati sa fie înscrisi la cursul de meditatie transcendentala din acest an.” (Yoriyuki Fukumoto, Executive Manager, Health Insurance Div. Ehime Branch)

Speranta noastra este ca meditatia transcendentala, care promoveaza armonia dintre minte si corp, va dizolva, eventual, stresul la toti membrii lui Sumitomo,. Credem de asemenea ca meditatia transcendentala va integra prosperitatea companiei, la nivel international.

Sumitomo Heavy Industries si meditatia transcendentala, parteneri indispensabili în înaintarea catre secolul 21

Referinte:

https://maharishi-india.org/corporate-development-programmes

https://mcdpindia.org/

https://www.researchgate.net/publication/304699747_A_Human_Resource_Development_Program_to_Foster_Individual_Moral_Development_in_Indian_Corporations_Aligning_Corporate_Governance_with_Natural_Law

https://positivepsychology.com/mindfulness-at-work/?utm_content=cmp-true

https://isp.org.ro/cinci-sfaturi-pentru-lansarea-unui-program-de-meditatie-la-locul-de-munca/

https://www.yogasat.ro/7-moduri-care-meditatia-iti-imbunatateste-performantele-de-la-locul-de-munca

BUCURESTI 68 LD09964377501


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult