O imagine dintr-un curs yoga mi-a lamurit ideea monarhiei. De ce regele este unsul lui Dumnezeu?

Monarhia este probabil pastratoarea unei traditii care provine din acele timpuri in care regii erau iluminati si coroana, care simboliza chackra coroanei, era doar semnul, vizibil pe atunci, al acestei iluminari de facto.

crown_chakra

 

In Tao Te King avem explicatii ale acestui stil de conducere. A conduce fara sa ai acces la infinita corelatie este stilul de conducere cu care ne-am obisnuit, management malpractice pare sa fie regula nu exceptia. .

Perspectiva pe care monarhia o deschide este una pozitiva prin exemplul ei pentru ca in monarhie conteaza foarte mult descendenta. Realitatea este ca aceasta ar trebui sa fie un exemplu si ca descendenta ar trebui sa conteze pentru noi toti si sa fie parte din educatie. Atentie la sfaturile parintelui Arsenie Boca. Ar trebui sa ne vindecam tarele genetice, sa avem grija sa nu creem altele sa ne unim destinele cu oameni care se pot uni cu noi intr-un proiect nelimitat in timp si spatiu.

In acest sens noi suntem toti printi si printese si monarhia are un mesaj pentru fiecare.

Discutiile deespre monarhie m-au facut sa explorez cateva surse de informare bazate pe sentimentul sau ipoteaza ca Monarhia desi pare ca este o poveste cu zane este probabil cea mai buna forma de guvernamant cunoscuta si evident singura posibila la momentul ei istoric.

Monarhia pare sa se bazeze pe trei piloni educationali: by nature, by nurture & by grace.

Sa il luam pe primul: by nature, adica ceva din competentele de management sau leadership al sistemelor mari, a natiunilor se transmite genetic. Te nasti cu ceva transmis. Nimeni nu poate contesta asta, este un fapt stiintific ca poti invata un lucru dar ca este mult mai usor daca si mostenesti anumite abilitati.

“Talentele moştenite genetic sunt caracteristici care însă pot fi pierdute cu uşurinţă în cazul în care nu sunt cultivate devreme, cel mai bine înainte de vârstă de 7 ani. Sigur că luând lecţii, orice copil poate învăţa până la urmă să cânte la pian, însă niciodată nu o va face precum un copil care moşteneşte talentul muzical al părinţilor săi. Un copil al cărui părinţi sunt atleţi are mari şanse să fie un bun atlet, pe când un copil care nu are asemenea gene în bagajul său va trebui să muncească mult mai mult.”  https://jurnalspiritual.eu/trasaturi-ereditare-ce-mosteneste-de-fapt-copilul-de-la-parinti/

Sigur ca aici critici ai monarhiei ar putea spune ca asta a fost valabil in trecut pentru ca acum, sau de acum noi putem sa accesam competentele descendentilor pe baza arborelui care va fi din ce in ce mai usor de facut in viitor. deja sunt programe complexe, deja stim cam cati urmasi a avut Gengis Han. Da, poate ca in viitor vom putea stii daca cineva are in filiatia sa inaintasi care au condus sisteme mari dar este putin probabil ca in filiatia sa, doar daca nu este una regala. sa descopere oameni care au condus sisteme atat de mari cum ar fi o tara sau un imperiu.

Pilonul by Grace. Monarhul este unsul lui Dumnezeu si desi pana recent puteam cu greu sa sustinem ca asa poate contribui la efcienta managementului in special a sistemelor mari, acum avem suficiente modele care pot sustine asta. Si nu referim la modele filosifice ca cel al lui Havel ci la modele ca cel al lui Otto Scharmer, Leadership from Emerging Future si cel al lui Mihai Draganescu. Fara accesul laun context larg, la corelatia infinita nu puteam conduce sisteme mari sau mici si Jim Bagnola vorbeste in context similar chiar de un management malpractice.

Pilonul by nurture – este evident ca familiile aristocrate aveau in trecut o mai buna deschidere spre educatie si de fapt erau uneori singurele cu o deschidere spre educatie. Mai mult impreuna cu pilonul by grace edicatia putea ades sa fie o educatie bazata pe constiinta. Este si acesta un model stiintific de educatie in care are astazi o serie de modele intre care am aminti  Educatia 4.0 a lui Otto Scharmer in care se pune la baza procesului educational acel U Process care ar putea fi un model MIT pentru acel ” sa taca toti inteleptii in fata fetei Tale, numai Tu sa-mi vorbesti. Domnul invata inlauntrul nostru.

Eliade spune ca pentru a articula semnificatii ai nevoie de un referential absolut, de un apriori epistemologic pe care el il considera a fi sentimentul sacrului, o stare superioara de constiinta. Ca invatarea este optimizata de starile superiaore de constiinta este astazi si de bun simt si validat de sute de studii stiintifice. In mod paradoxal fundamnetul religiei, constiinta transcendentala, este baza cunoasterii stiintifice. Fara experienta taborica a transcendetei stiinta ar fi un haos. Fara acea stare de constiinta care sta la baza creativitatii umane, tehnologia nu ar fi ajuns nici la roata.

Intrebarea este unde in istoria civilizatiei mother nature meets mother nurture mai bine ca in monarhie?

Desi monarhia pare o poveste cu zane pare sa fie fundamnetata pe cel puti 3 piloni care cel putin teoretic sunt extrem de solizi si reali.

Intrebarea care nu poate fi evitata este daca poate exista un leadership autentic in afara sucesiunii dinastice. Da, un lider iluminat poate sa conduca sisteme mari la fel de bine sau mai bine.

Viziunea familiei

Orice familie care are un copil are cel putin un punct tare si atinge ceea ce se cheama “point of no return“. Cand are un copil o familie primeste o sansa la indumnezeire. Nu e o speculatie ci un fapt biologic extins la perspective mari.

Asa cum in Zen exista celebrul koan “Care este chipul meu dinainte de nasterea universului” tot asa putem fonda adhoc calea zen “Tao of the family” (Calea familiei) in care se practica terapia familiei prin meditatia pe Koanul “Care este chipul familiei mele peste un milion de ani”. Desi un koan nu se explica o sa risc putin:

Daca extindem un simplu adevar biologic si anume faptul ca fiecare copil va creste, va avea copii si copii lui copii si tot asa pana cand, cel putin teoretic, peste un milion de ani noi am putea fi undeva in al nu stiu cate-lea cer, fiinte spirituale, responsabile pentru soarta a cateva miliarde de suflete nascute ca o consecinta a unei clipe de iubire. Acesti oameni, descendentii nostrii, fiind in lumea reala si noi in cea spirituala i-am putea ajuta numai prin rugaciune, prin iubire, compasiune si responsabilitate. Probabil ca trebuie sa fi extrem de aproape de Dumnezeu ca sa gestionezi cu succes o asemenea raspundere. Cred ca o asemenea potentialitate este in destinul fiecarui copil dar acesta e ca un glont tras spre Luna. O deviatie de cativa mm se transforma in apropierea tintei in km. Pentru miliardele de descendenti de la capatul lantului cauzal conteaza probabil fiecare stare de acum, fiecare vorba buna, fiecare abuz, fiecare mica eroare, fiecare binecuvantare si fiecare cuvant rau. Daca aceasta viziune a imensului potential al fiecarui descendent va fi transmisa fiecarui membru al familiei el va actiona cu mai multa responsabilitate.

De ce religia nu admite sau admite foarte greu divortul mai ales cand au aparut sunt implicati si copii. Este probabil aceasta viziune pe termen lung cea care este in joc. Va imaginati o familie despartita prinsa intr-un astfel de proiect ?

Dar nu este nevoie nici macar sa ne gandim la perioade atat de mari de timp. Este suficient sa punem in joc o progresie ideala pe 30 de generatii si vom vedea ca cineva care s-a gandit cu responsabilitate la aceasta perspectiva acum 3000 de ani ar putea fi teoretic parintele omenirii actuale asa si cum fiecare din noi poate fi parintele omenirii viitoare. In absenta acestei perspective ne transformam copii in fapt statistic, in evenimnete cosmice efemere si le luam sansa actualizarii intregului lor potential care este practic infinit.

Pentru a fi in relatie cu acerst chip noi trebuie sa fim rugaciune pura, fara, cuvinte, liniste pura, transcendentala. Viziunea nu este o imagine este o stare transcendentala.

Viziunea fiecaruia ar trebui sa fie integrata in marea viziune a Imparatiei lui Dumenezeu ca un capitol sau ca un caz aparte al ei.

Acesta este planul lui Dumnezeu pentru noi.

Perspectiva pe care monarhia o deschide este una pozitiva prin exemplul ei pentru ca in monarhie conteaza foarte mult descendenta. Realitatea este ca aceasta ar trebui sa fie un exemplu si ca descendenta ar trebui sa conteze pentru noi toti si sa fie parte din educatia. Ar trebui sa ne vindecam tarele genetice, sa avem grija sa nu creem altele sa ne unim destinele cu oameni care se pot uni cu noi intr-un proiect nelimitat in timp si spatiu.
In acest sens noi suntem toti printi si printese.