Cineva m-a intrebat daca eu consider un site sursa de informatie. Buna intrebare. Nu il consideram, ba chiar il evitam dar intrebarea ramane valabila. Cum il evaluezi ca sa-l iei in considerare si ce tools folosesti pentru ca acest “consideri” o avea el, trebuie sa aibe si o doza de feeling si subiectiv dar trebuie si masurat pentru ca o pagina se incarca instant si ea poate sa aibe zeci sau sute de parametrii de luat in considerare daca vrei sa faci o evaluare. In plus trebuie sa plecam si de la premiza ca vom folosi tools gratuite pentru ca daca ne-am permite un buget am putea de exemplu sa folosim plugin-uri Majestic.

Si va mai trebui sa plecam de la premiza ca asa cum nu avem bani nu avem nici timp afara de cazul cand situatia o cere. Deci nu stam sa introducem adresa site-ului in acest Site Explorer decat pentru cazuri speciale. In principal este ideal sa putem evalua instant in primul rand daca un site este trusted pdv securitatesi apoi daca este trusted pdv informatie. In chenarul negru puteti vedea ce extensii chrome folosesc iar in cel rosu ce extensii de evaluare site-uri folosesc. Pentru Mozilla aici.

 

pluginuri

Primul plugin de la Avast ne spune daca site-ul este trusted.

avast


 

Avem apoi PR – Page Rank afisat de Open SEO Stats. Ii putem citi valoarea sus in bara, este de obicei relevanta si daca dam click avem o zeci de metrici organizate pe 7 categorii pentru o evaluare extinsa in care vedem spre exemplu pagini indexate de diverse motoare. Una e sa ai indexate 100 de pagini si alta e sa ai indexate 100000.   

Sa dam si un exemplu de site de incredere? https://www.edx.org/  il recomand fara teama ca as putea induce pe cineva in eroare pentru ca este un site care are un PageRank 10, mai mult decat unele site-uri care apartin Google, cel care a creat PR. Desi este o platforma online a Harvard si MIT nici in acest caz nu as recomanda o incedere de 100% pentru ca pana si in Lancet s-au mai strecurat erori. 

pr

 

Am apoi MOZ care afisaza in bara cativa parametrii specifici MOZ cum ar fi PA – Page Autority si DA – Domain Authority  

 

mozbar

Parametrii moz pot fi afisati si in cautare sub fiecare link afisat. Vezi pe video si ce este MozTrust.

moz

Un alt parametru de luat uneori in calcul este daca autorul articolului are Google Autorship cand este cazul vreunui blogger, Google pune in dreptul rezultatelor de cautare poza ta clickabila si cu link la profilul tau pe Google Plus. Google a scos functionalitatea dar e posibil sa revina. Mie inca imi apare. Oricum expertii spun ca Author Rank ramane chiar fara Authorship..

Se poate si mai complex  daca folosim SerpWoks, vezi si video  dar e un serviciu platit.  Sigur nu despre asta e vorba dar se pot evalua si site-urile personale cu extensia Page Analytics de la Google.

 

g-anaytics-plugin

Sigur e un articol deschis si daca aflati de extensii de exceptie care poat evalua on fly un site va rog sa-mi spuneti.

Dar basic, fara a apela la instrumente este bine sa ne asiguram ca un site spune ceva despre el, ca are o zona de footer cu informatii generoase, o rubrica despre noi cu suficiente informatii, o politica de confidentialitate si daca este un grup de presa o politica CSR


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult