Daca ati citit articolul anterior despre MOOC stiti probabil ca explorez acest trend.

Si pentru ca sunt un adept al invatarii participative, dupa ce am citit Orizontul fara limite al invatarii a lui Mircea Malita,  m-am inscris si la cateva cursuri.

Primul pe care l-am terminat, con diploma, de fapt un certificat eliberat automat, este cursul  de la  Udacity.com, How to Build a Startup de Steve Blank, entrepreneur in Silicon Valley care preda entreprenoriatul la Udacity, Stanford, Berkeley, Columbia, si alte universitati de prima marime din lume.

Cursul este un must learn pentru orcine se ocupa de afaceri sau este intr-o afacere pe care vrea sa o intelega. Dar fundamentul cursului, nucleul dur, ceea ce in final vrea sa te invete acest curs este modelul business canavas care te ajuta sa-ti intelegi, sa-ti detaliezi si sa determini relatiile dintre cele 9 Business Blocks, caramizile fundamentale ale afacerii tale. In centul acestui curs este The Business Model Canvas pe care daca il utilizezi te ajuta sa-ti pui intrebari cu care sa lamuresti aspectele cheie ale afacerii tale. Nu o sa-ti vina sa crezi cate lucruri trebuie sa stii despre clientii tai, nu vei mai acuza niciodata serviciile de informatii pentru ca vei deschide tu insuti unul. Vezi mai jos cele 9 business blocks si atentie la explicatiile din coltul de sus. Ne-am gandit si noi si va vom sugera cateva idei pentru utilizarea la inceput gratuita a acestui tool. Apoi cateva idei premium.

The Business Model Canvas by Rodrigo Reis

Mai intai de toate trebuie sa stii ca exista un template pentru Google Docs pe care il poti lua de aici si utiliza la tine in Google Drive sau independent ca template word. In casute exista explicatii minimale de cum trebuiesc completate cele noua bussines blocks in acest template dar detalii exhaustive gasiti in cartile lui Steve Blank recomandate ca materile de curs si in cursul de la Udacity.

Prima este : The Startup Owner’s Manual: The Step-By-Step si a doua este  The Four Steps to the Epiphany: Successful Strategies for Products that Win.  : Steve invata antreprenoriatul la  Udacity, Stanford, Berkeley, Columbia, si a fost numit “Master of Innovation” de  Harvard Business Review si este un mentor pentru multi entreprenori de succes si are o cariera de 21 de ani de creator de start-up-uri de succes in Silicon Valley.

Ne-am gandit si la o posibilitate de a pune The Business Model Canvas pe perete care este poate modul cel mai frust si direct de a lucra. Avantajul este ca poti scrie cu un flow colorat direct pe perete desigur daca exista un suport adecvat. Un workaround ar fi sa printati fiecare business block pe o foie de hartie A3 pe care apoi sa o  laminati pentru a putea scrie si sterge de mai multe ori. Foile astfel laminate se lipesc pe un perete.

O alta posibilitate de succes, dar din categoria premium, este sa puneti birotica la lucru si sa investiti intr-un Flipchart  si va recomandam Flipchart Dahle SERVO PLUS, 700 x 900 mm . O alternativa este o Tabla de conferinta SLIM cu rama din plastic, suprafata magnetica metalica si tavita pentru markere sau versiunea rotativa cu doua fete mult mai flexibila ca si posibilitati de pozitionare: Tabla rotativa Dahle cu 2 fete, 100×200 cm.

Sau daca vreti sa optati pentru excelenta va recomandam alternativ sau suplimentar un Smart TV pe care sa afisati  Business Model Canvas in Google Docs.  Va vom recomanda doua Ultra HD si un smart TV simplu. Pentru Ultra HD-ul va recomandam doua variante: Televizor 3D Ultra HD 4K LG 84LM960V, 213 cm  si o varianta mai ieftina  Televizor 3D Ultra HD 4K LG 65LA970, 165 cm   iar pentru HD Smart simplu ar fi Televizor Smart 3D LED Samsung 55F6400, 138cm, Full HD. Enjoy.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult