Mi se pare exceptionala campania ING Bank numita Da, poti. Exista probabil ideea ca banca este mai mult pentru persoane VIP, Large Corporate si campania de fata inteleg ca vrea sa o pozitioneze pentru segmentul de masa.

Ideea pe care mi-o transmit mie aceste clipuri este ca poti oricat de obisnuit esti, oricat de ciudat sau special esti. DA POTI.

Mi pare o idee buna sa portam acest model la o campanie publicitara pentru cursuri de masa tip MOOC. Exista si aici prejudecata ca daca vrei sa faci un curs la Harvard, MIT sau Berkeley trebuie sa fi o persoana specila, de exceptie si mai ales ca ai nevoie de bani foarte multi sau un IQ urias. As vedea aceiasi idee portata la MOOC si in special cele de la EDX sau cursurile oferite de marile universitati. Da, poti sa faci un curs scurt si FREE la Harvard, MIT sau Berkeley. De cele mai multe ori aceste cursuri nu au cerinte, sunt pentru oricine. Ar fi nevoie de un program national. Da, putem.

Si daca o banca mare si vizionara cum este ING ar folosi https://open.edx.org/ ca sa creeze un curs pe probleme bancare pe care apoi l-ar promova printr-un clip video, si bannerele de afiliere* care sa prezinte si platforma MOOC: gen: “Pot sa fac un curs la Harvard, MIT sau  Berkeley chiar daca sunt la mare, stau acasa cu copilul  sau am ramas repetent un an sau nu am terminat inca liceul? Raspunsul este DA POTI, oricine poate. Cu siguranta poti incerca.

*Cand lucram in mediul corporate am propus in cadrul unui concurs de idei un program de afiliere pt produsele bancii. Era cu 7 ani in urma si am pierdut atunci dar am avut dreptate pentru ca acum Profitshare are 7 programe de afiliere la categoria financiar bancar intre care trei banci intre care ING Bank idolul colegilor mei de atunci. Vezi bannerele de pe side dreapta

O alta idee pentru care am sustinut-o si care a reusit sa devina realitate a fost aceia a unei sucursale virtuale in Second Life. Da, BCR a avut prima sucursala virtuala in Second Life si a fost si suflul meu acolo. S-a renuntat insa  deoarece conducerea de top la acea vreme  a spus ca in Second Life sunt oameni extrem de ciudati si era partial adevarat. Chiar daca in Second Life gasim multe universitati, banci intre care Banca Mondiala e drept ca sunt si multe ciudatenii. Am admis ca rezonabila obiectia dar trebuie sa spun ca am si eu o satisfactie tardiva datorata campaniei ING Bank, DA POTI!. Da in Second Life sunt multi ciudati dar nu cu mult mai ciudati decat in reclamele ING care parca asta vor sa transmita: oricat de ciudat ai fi, ai nevoie de servicii bancare. Si mie mi-ar place o reclama similara care sa transmita ca oricat de ciudat ai fi ai nevoie de educatie si oricat de ciudat ai fi DA POTI sa faci un curs online la Harvard, MIT, Stanford etc.

Poza de mai jos este o captura de la o petrecere data in Second Life pe acoperisul sucursale virtuale a Saxo Bank.

kayandkha9

Poate ca unii ar putea obiecta ca la o petrecere data chiar si pe acoperisul unei sucursale bancare, chiar si intr-o lume virtuala, chiar si reprezentat de un avatar, nu poti sa vi in costum de baie. Ma altur si eu ING Bank care spune DA POTI. Si in Second Life exista o eticheta si exista chiar si un dressing code dar este unul cu mai multe grade de liberatate. In Second Life poti avea un avatar ciudat de exemplu poti fi un inger sau un personaj de desene animate si poti cu mare usurinta sa zbori sau sa te teleportezi.

kayandkha5

Dar este oare fezabil sa visezi un program national de educatie de masa? E usor sa te gandesti la bancarizarea populatiei pentru ca bancile au bani dar cum poti sa faci educatie de masa cand bugetul educatiei este mereu in deficit. Am putea de exemplu sa ne imaginam ca nu am pierdut cei 10 miliarde fonduri europene si am avea 500 de EUR pe cap de locuitor. Cu acesti bani s-ar putea dota fiecare roman cu un calculator sau fiecare familie cu un calculator performant si ar ramane suficienti bani pentru a creea un program national de cursuri MOOC prin care ar putea fi platite universitatilor crearea unor cursuri MOOC care sa acopere nevoile de educatie de masa ale natiunii.

Sigur ca toata aceasta infrastructura de calculatoare conectate la internet plus cursuri MOOC nu garanteaza ca oamenii vor fi motivati sa le faca. Dar sa ne imaginam ca oferim calculatoarele ca pe un credit care se poate plati cu un nr de cursuri absolvite. Pentru a pastra calculatorul gratuit trebuiesc facute un numar de cursuri tot gratuite. Se poate inaspri regimul amenzilor care apoi vor fi platite prin cursuri absolvite.  In Romania nimeni nu este amendat nici daca umbla cu caini de lupta fara botnita, nici daca manaca seminte in parc, nici daca arunca gunoi pe jos si nici daca trece pe rosu. Un regim strict al amenzilor ar fi de doua ori educativ in acest context: odata ca amenda are si un rol educativ in sine:si apoi posibilitatea de a o plati prin cursuri absolvite.

khabday2

raclifekhabday1


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult