Memoriile

De ce sa ne scriem memoriile? Pentru ca este o tehnica spirituala de retour en arriere, este un program de lupta cu ALZ, este fun sa-ti recapeti memoria si este similara meditatiei.

Asa cu expolorezi, constientizezi, urmaresti un proces la nivele tot mai profunde pana la nivelul cel mai profund la care creativitatea este inmfinita la fel urmaresti procesul care e viata ta pan ala sursa ei. Nu scrii memoriile din slava desarta ci pentru a te introarce cu gratitudine spre Sursa.

Cartier

Am crescut in cartierul Ghencea, la bunicii mei, un loc in care spatiul de joaca cuprindea tot stadionul Steaua, si un camp vast pe care astazi este Cartierul Drumul Taberii, si la a carei nastere am asistat incepand cu primele blocuri. Pe o alta latura, inspre comuna Domensti avetura se putea desfasura pana la Ciorogarla, Sabar sau Arges unde mergeam ades la pescuit, scaldat sau “cules” de nuci. 

Lecturi in hamac

Am citit primele carti ale copilariei (vezi lecturi) in hamacul self made din curtea bunicilor. Hamacul a ramas pentru mine si astazi un cult, si un element de downshift. Il iau peste tot in concediu sau imi creez un timp de caliate in parcul Plumbuita pe marginea lacului.

Am fost pasionat de lectura si stiinta popularizata. Am pastrat pana anii trecuti colectia de reviste Stiinta si Tehnica.

ITC

Primul jab : ITC, institutul de cercetari pentru tehncia de calcul. A fost pana dupa 90 un loc de munca foarte care mi-a prilejuit multa bucurie si multe descoperiri si prietenii speciale.

Cu unul dintre primii prieteni de la ITC, Cristian Drozd, aveam sesiuni de discutii pe teme ca filosofie, literatura. viata care incepeau uneori la 8 dimineta se terminau la 16 si se reluau a doua si a treia zi saptamani intregi cu mici pauze pentru cateva lucrari neinsemnate care ni se dadeau (de obicei erau scheme logice facute cu un program numit Flowchart, un fel de Cromanion al lui Visio). 

Atunci se lucra in alt stil, mult mai asezat. Orice discutie in laborator se putea intinde pe ore intregi si colegii mei erau oameni deosebit de culti. Dar eu si Cristi eram maratonisti. Cristi e pasionat de literatura rusa, film rusesc, pictura rusa. Scria si picta el insusi. 

Cu Cristi am deschis seria arta corporativa. Mergand prin curtea FEA, care a gazduit initial ITC, am gasit cateva profile din tabla cu care am realizat adevarate ansambluri cinetice in stil Calder.

In seria arta corporativa am facut in perioada de inceputuri la ITC un program de poezie aleatoare in Assiris (sa zicem un fel de stramos al C++) 

Miscarea Plastilinista

Alta inventie in seria arta corporativa a fost bazata pe descoperirea ca plastilina, care era o rechizita generos distribuita pe atunci, putea fi utilizata pentru un soi de pictura in plastelina in care tusele erau realizate cu mana sau cutitul. Culorile se intrepatrund astfel intr-un mod spectaculos realizand o cromatica forte interesanta. Bineinteles ca am realizat mai multe “lucrari” in laborator si le-am intitulat “prima expozitie a plastilinistilor romani”. Cine se putea pune la mintea mea cu aceasta chestie decat colega si prietena mea Gabi. Dar entuziasmul generat a fost general. 

Alt eveniment in seria arata corporativa a plecat ca idee de la plastilinism. Ne-am zis noi, cred ca eu si Gabi, de ce nu am face o expozitie cu desenele copiilor din ITC. Zis si facut. Dar nu numai facut ci chiar intrat in traditie pentru ca aceasta expozitie fost organizata ani la rand. Mihaela a fost continuatorul traditiei.

In aceiasi serie am scris eseuri si articole la gazeta ITC, am participat la un concurs de eseuri in cadrul festivalului…Cantarea Romaniei.  :) 
Am si castigat un premiu mai putin insemnat. 
Am organizat un grup de poezie si muzica, cu mine pe post de manager artistic (desi e mult spus : ) . Am mers pana in faza pe tara cu spectacol la televiziune si cateva turnee in tara. 

Siva Nataraja

Cand am vazut modulul SPT (Social Presencing Theater) de Arawana Hayashi din curul MITx: 15.671x mi-am amintit de un eveniment de acum 35 de ani cand am invatat de la Avi Yogi Suren Goyal ceva similar – Dansul Copacului Cosmic. Am inteles acum de la Arawana si greseala amuzanta facuta atunci.

Era pe la inceputul perioadei mele de entuziasm maxim fata de Yoga, faceam yoga cu Nineta Crainici atunci si am auzit ca vine in Romania pentru cateva conferinte la IEFS insusi Suren Goyal a carui titulatura impresionanta era Avi Yogi Suren Goyal, cea ce insemna un critic in Yoga, unul dintre cei sapte ai Indiei, dupa cum spunea cineva. Conferinta era organizata de Irina Holdevici si era oarecum destinata unui cerc restrans: profesori de Yoga, studenti la IEFS. A trebuit sa vorbesc cu mama ca sa pot intra cu o pila de la Ministerul Sanatatii, in ciuda privirii dojenitoare a Irinei.
Unul din lucrurile memorabile pe care ni le-a predat Suren a fost dansul copacului cosmic. Trebuia sa inchizi ochii si sa-ti imaginezi ca esti un copac care danseaza in ritmurile cosmosului. La curs a iesit foarte bine exercitiul dar odata ajuns acasa eram foarte pornit sa practic exercitiul invatat in mediul meu. Greseala a fost ca in loc sa-mi iau un minut doua ca sa ma impamatez, sa incep un pic mai “grounded” exercitiul, m-am plasat in centul sufrageriei, sub lustra si, in acea stare excitata de constiinta am inceput sa-mi practic Dansul. Si cum eram eu undeva in cosmos, cautand, cu mainile pe sus ritmurile dupa care sa dansez, am atins lustra si un glob prins superficial a aterizat pe podea spargandu-se cu un zgomot care, datorita contextului in care eram, mi-a aparut de proportii cosmice. Cred ca o clipa am crezut ca Siva Nataraja, impresionat, sau poate suparat, de dansul meu https://en.wikipedia.org/wiki/Nataraja a trecut de la faza de creatie si mentinere a universului la faza de distrugere a lui. Am aterizat imediat in realitatea cotidiana incercand sa fac hermeneutica momentului pentru a vedea unde ama gresit. Am inteles si atunci ca, exaltat fiind, am fost la polul opus de Yoga, definita ca o stare de minima excitatie a constiintei. Si acum, mult mai clar, urmarind ce spune Arawana Hayashi in modului SPT (Social Presencing Theater) din cadrul cursului MITx: 15.671x U.Lab: Transforming Business, Society, and Self https://www.edx.org/course/transforming-business-society-self-u-lab-mitx-15-671x

Sorinel transcendentalul

In timpul asta a intervenit episodul MT in care managerul grupului Terra era protagonist. Regizorii de la sectorul de partid, de fapt secunzi pentru ca totul era regizat de foarte sus au organizat o mica “agapa” la sala de consiliu unde au chemat un grup reprezentativ “de presiune” ziceau ei care sa faca o excludere exemplara din UTC. Cu manie proletara cum se zicea pe vremuri. Numai ca nu prea au calculat in ce mediu intrau. Secretara de partid, care ar fi trebuit sa fie extrem de manioasa pe mine s-a lansat cu mine in niste polemici pe teme colaterale astfel incat doamna de la sector a trebuit sa o intrerupa pt risca sa simpatizeze cu condamnatul. 
Rechizitoriul a fost atat de dur si acuzele atat de grave incat conform principiului enuntat de Noica, ce e prea mult sfarseste prin a nu mai fi de loc, nu au fost credibile. Cativa colegi au avut tendinta de a solidariza cu mine. Din fericire au fost descurajati altfel ar fi putut deveni cu adevat grav. De exemplu Doina a intrebat ceva de genul ce vina am eu daca prezentarile s-au organizat oficial la institutii de stat. I sa-a raspuns ceva de genul: ne ocupam noi si de ei. Din pacate s-au ocupat chiar mai rau dupa cum s-a vazut cu Institutul de Psihologie. 

Dupa rechizitoriu tinut de o doamna de la sectorul de  partid s-a simulat ca se da cuvantul acuzatului ca sa spuna ceva in apararea sa. Naiv acuzatul a inceput sa explice cam ce e meditatia transcendentala: in meditatie, am incercat eu cu un calm putin fortat, experimentam un gand la nivele din ce in ce mai profunde, pana la nivelul cel mai profund. La care un domn, destul de tanar, venit cu doamna de la sector in calitate de sefa s-a ridicat si mi-a pus urmatoarea intrebare, socanta chiar si pentru mine care meditam destul de consecvent. Omul de la partid a spus: asta de ce, ca se ne vindeti imperialistilor americani ? Am realizat ca el nu glumea, chiar daca era din alt film, si am intrat prima oara in panica. Din fericire doamna de la sector, pe care prin comparatie am ajuns sa o simpatizez, l-a rugat sa ia loc. Ea era se pare din alt film, mai recent, si in sala rulau simultan vreo 4-5 filme din care unul era de groaza.
Un alt comentariu memorabil a fost din partea unui coleg care a incercat sa ma apere spunand ca sunt un om serios ma ocup de Cantarea Romaniei. La care replica a fost: asa sunt ei se infiltreaza peste tot. : )
Am fost exclus sumar din UTC, nimeni nu a plans.
Relatarea este just for fun – a nu se intelege ca am vreun resentiment fata de cineva. Nu am avut nici atunci imediat. 
Dupa sedinta colegii m-au asigurat ca sunt alalturi de mine, pana si secretara de partid mi-a zambit complice. Totusi au urmat cateva saptamani stresante pentru ca intr-un sistem izolat, fara informatie manipularea e foarte usoara. Din fericire la catva timp dupa evenimente colegii mei de laborator, fiind abonati la NewsWeek, au citit o reclama despre Tehnologia Maharishi care mi-a mai reabilitat putin imaginea. 

Si a mai fost ceva: sistemul a avut un asemenea glisando spre dictatura, absurd, si nepopular incat oricine, chiar si pe drept acuzat de ei devenea automat popular si un fel de erou disident. 

Am continuat sa studiez si sa practic. Am avut o perioada de lectura si explorare a terapiilor naturiste. Am citit foarte mult si am practicat tot felul de regimuri inclusiv posturi cu ceiuri, sucuri sau apa distilata. Dupa revolutie am scris si unarticol

Urmeaza…:)

 

Ramane sa dezvolt acest capitol de memorii. Il voi aborda ca pe o tehnica conexa tehnicii jurnalului. 

 

Daca dorim sa ne scriem memoriile putem trece la aplicarea pas cu pas a teoriei din cursul  Kick start your memoir  - Jacqui Malpass. Success. Sau puteti urma cursul aceluiasi autor.  Scrie pentru a te a vindeca. Schimba-ti viata prin povești Creați o schimbare de durată prin jurnalizare, scris, reflectând și exerciții de scriere creativă. pregătire Memoir A scrie pentru a te vindeca va poarta într-o călătorie care vă solicită să alegeți prima dată stiloul și sa scrieti într-un jurnal. Pentru a reflecta apoi la ceea ce ați scris și a rescrie cu o intenție pozitiva, astfel încât să vă schimbați povestea.

Sau puteti urma acest curs: Scrie-ti povestea ta de viață. Transforma-ti amintirile în memorii. Scrie și publică=ti memoriile în 90 de zile. Un ghid pentru a obtine memoriile dumneavoastră scrise, editate și publicate. Scrisa de aceiasi Jacqui Malpass  mentor de carte, strateg personal de marca , autor, vorbitor

Scrie-ti memoriile dvs. intr-un weekend: Pune viața în Povestile de viata Atelier intensiv de scriere de povesti de viață care vă va oferi fundatia, conturul și un start bun în memoriile dumneavoastră.

My Book of Memories Workbook by Sorinel Balan

Puteti incerca sa folositi cateva sugestii subliminale pentru a va imbunatatii capacitatea de a scrie. Functioneaza? Nu stim dar daca si incercati vedeti vreun efect va rugam sa ne spuneti si noua.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>