AyurVeda

AyurVeda Maharishi: introspectii moderne in medicina straveche

AYURVEDA este cel mai vechi sistem medical existent, avindu-si originile in India antica. Este recunoscuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si este practicata pe larg.

Pina recent, ayurveda a fost virtual necunoscuta in occident. Interesul actual in prevenirea bolilor si promovarea sanatatii a condus la investigarea sa de catre un numar crescind de medici occidentali care au descoperit ca adauga medicinii alopate moderne o invatatura valoroasa si complementara.

Cuvintele ayurveda provin din doua radacini sanscrite: ayus – insemnind viata sau durata vietii si veda – insemnind invatatura sau stiinta. ayurveda se traduce deci prin “stiinta vietii” si aceasta subliniaza orientarea sa catre prevenire. Cele mai importante carti cu texte de ayurveda, Charaka Samhita si Sushruta Samhita [3], acopera principalele ramuri medicale sub aceeasi titulatura ca si in medicina alopata. In plus, exista tratate asupra eticii medicale si a relatiei medic-pacient. Farmacia ayurvedica include mii de plante si produse din plante, multe dintre ele fiind cunoscute ca agenti terapeutici, ca de exemplu “rauwolfia” (*) si “digitalis” (**).[4]

In India, din nefericire, in secolele de stapinire straina, institutiile ayurvedice nu au fost sprijinite in mod oficial, au fost toate energic desfiintate si cele mai importante cunostinte clinice si teoretice s-au pierdut sau nu au mai fost disponibile. Eficienta Ayur Vedei a fost din ce in ce mai limitata datorita faptului ca medicii nu utilizau abordarile sale cuprinzatoare. O reinviere moderna, luind in considerare toate abordarile in acord cu textele clasice, este cunoscuta sub numele de ayurveda Maharishi. Aceasta a avut loc sub indrumarea lui Maharishi Mahesh Yogi, in colaborare cu medici ayurvedici de prima marime.[5,6]

Cadrul de lucru ayurvedic

Principiul individualitatii biologice este principiul central al diagnozei si tratamentului ayurvedic. ayurveda Maharishi pune accent pe factorii purtatori, in special pe dezechilibrul ce rezulta din dereglarea mecanismelor homeostatice sau imunitare, acesta fiind factorul de baza in etiologia bolii. De asemenea, ea acorda un loc important factorilor mentali si emotionali, pe care ii considera ca fiind critici in dezvoltarea acestor dezechilibre.

In examinarea unui pacient, medicul specializat in ayurveda Maharishi ia in considerare patologia particulara si, de asemenea, constelatia caracteristicilor fiziologice unice prin care se constituie individul. Conform ayurvedei, trei principii fiziologice ireductibile, numite doshe, regleaza diferitele functii ale mintii si corpului. In sanscrita, cele trei doshe sunt denumite Vata, Pitta si Kapha (se pronunta cafa). Fiecare om este inzestrat la nastere cu anumite valori ale tuturor celor trei doshe, dar la fiecare persoana proportiile exacte variaza. Aceste proportiii determina tipul psihofiziologic. Exista 10 tipuri clasice, derivate din combinatiile celor trei doshe.

Cele trei doshe sunt impartite mai departe in numeroase subdoshe cu diferite locuri si functii in intreg corpul. Dezechilibrul doshelor si subdoshelor deregleaza functionarea normala si este responsabil pentru diferite afectiuni. Intrucit subtipurile diferite de doshe si combinatiile lor afecteaza diferite sisteme de organe, medicul poate corela diagnoza ayurvedica cu clasificarea bolilor din medicina alopata.

  • Dosha Vata reprezinta miscare si curgere. Din punct de vedere fiziologic, ea sta la baza respiratiei, circulatiei si activitatii neuromusculare. Dezechilibrul doshei Vata predispune la boli ale sistemului nervos, dureri cronice, aritmii cardiace, dezordini reumatice, constipatie, anxietate si insomnie.
  • Dosha Pitta conduce toate activitatile metabolice, schimburile de energie si digestia. Dezechilibrul doshei Pitta predispune la ulcere peptice, hipertensiune, boli inflamatorii ale intestinelor, boli de piele si reactii alergice. Dezechilibrul doshei Pitta este responsabil, de asemenea, pentru furie, invidie si gelozie.
  • Dosha Kapha reprezinta structura, coeziune si echilibru fluid. Dezechilibrul doshei Kapha predispune la boli ale sistemului respirator, sinuzita, diabet zaharat, obezitate, arteroscleroza si tumori. Dezechilibrul doshei Kapha este responsabil, de asemenea, pentru sentimentele de atasament si lacomie.

Cunoasterea tipului psihofiziologic poate ajuta medicului alopat sa diagnozeze afectiunile existente si sa prezica riscul pentru bolile viitoare. Medicul coreleaza atit constatarile ayurvedice c?t si cele alopate si apoi dezvolta un plan de tratament sau de prevenire, integrind ambele modalitati.

Diagnoza pulsului

Prin palparea pulsului radial, medicii ayurvedici abili sunt capabili sa diagnozeze nu numai boli care se limiteaza la sistemul cardiovascular, ca diabetul, bolile neoplastice, bolile musculo-osoase si astmul. Mai mult, acesti medici pot detecta dezechilibrele in stadii foarte timpurii, cind poate sa nu existe nici un indiciu clinic si cind forme usoare de interventie pot fi suficiente.7

In diagnoza ayurvedica a pulsului, combinatiile de doshe si subdoshe responsabile pentru starea clinica a pacientului sunt simtite ca modele de vibratie in arterele radiale. Vata, Pitta si Kapha au calitati tactile vibratorii diferite – si la fel si subdoshele lor. Prezenta si localizarea acestor calitati vibratorii in puls determina medicul sa descopere modelele specifice de echilibru si dezechilibru care stau la baza si sunt responsabile pentru starea pacientului. Chiar sub punctul radial, se plaseaza degetul aratator peste pulsul Vata, degetul mijlociu peste pulsul Pitta si degetul inelar peste pulsul Kapha. Talentul in citirea pulsului depinde de instruirea, practica si alertetea diagnosticianului. In timpul instruirii, medicul isi ia pulsul mai intii lui, de mai multe ori pe zi, pentru a deveni familiar cu modul cum i se modifica in diferite circumstante, inainte de a trece la urmatoarea etapa – care implica numeroase examinari pe pacienti.

Terapie

In terapiile ayurvedice se pune accent in principal pe refacerea echilibrului fiziologic, care este echivalenta cu refacerea echilibrului doshelor. In termeni ayurvedici, echilibrul este definit ca fiind starea care accentueaza la maxim mecanismele homeostatice si de autoreparare. Strategiile ayurvedice sunt impartite in urmatoarele patru mari domenii: minte, corp, comportament si mediu inconjurator. Fiecare pacient primeste recomandari pentru toate cele patru domenii.[5]

Minte – In cadrul de lucru ayurvedic, corpul este privit, nu doar ca o masina sofisticata, ci si ca o expresie fizica a dinamicilor autointeractive ale unui camp abstract, fundamental de inteligenta. Medicii ayurvedici identifica acest camp fundamental cu constiinta si considera constiinta ca stand la baza fiziologiei si nu ca pe un epifenomen al sistemului nervos. Deci, medicii ayurvedici utilizeaza tehnicile mentale pentru tratamentul bolilor, reducand stresul si dezvoltand potentialului mental.

Liderul acestor tehnici este meditatia transcendentala, care a fost subiectul a peste 500 de studii stiintifice, facute de-a lungul ultimilor 20 de ani. Pe durata procesului meditatiei transcendentale, au loc modificari metabolice care indica o stare de alertete plina de repaus.[8] Studiile publicate asupra acestei tehnici au raportat asocieri intre utilizarea meditatiei transcendentale si utilizarea redusa a metodelor de ingrijire a sanatatii; cresterea longevitatii si calitatii vietii; si scaderea anxietatii, hipertensiunii, nivelului de colesterol si abuzului de substante.[9,10]

Corp – Aceste abordari includ utilizarea dietei, exercitiilor fizice, plantelor, terapiilor senzoriale (n.ed.: bazate pe culori, melodii, arome etc.) si panchakarma (proceduri de purificare care constau in masaje cu ulei tratat cu plante medicinale, tratamente calde pe baza de plante medicinale si terapii de eliminare).[11] Aceste abordari sunt prescrise pentru echilibrarea doshelor Vata, Pitta si Kapha.

Actiunile terapeutice sunt efective la maximum doar daca sunt instituite masuri corespunzatoare referitoare la dieta, pentru a sprijini refacerea echilibrului fiziologic. ayurveda clasifica toate alimentele conform efectelor lor asupra doshelor Vata, Pitta si Kapha. Cunoscand aceste lucruri, medicul poate sa individualizeze o dieta potrivita tipului pacientului si al dezechilibrelor sale. Recomandarile se bazeaza, de asemenea, pe alti factori, incluzind printre acestia influenta anotimpurilor si a capacitatii digestive.

Medicul ayurvedic prescrie, de asemenea, suplimente alimentare din plante. Descrierea ayurvedica a plantelor medicinale include cunoasterea actiunii, a momentului cel mai propice culegerii lor, a depozitarii si a fazelor lor de prelucrare. Un principiu este cel mai inalt – portiunea potrivita din planta trebuie utilizata integral si nu doar ingredientul activ. Se crede ca in felul acesta, se produce un efect sinergetic si ca se impiedica aparitia efectelor colaterale toxice.

Un grup special de preparate ayurvedice din plante denumite rasayana este descris ca avind drept efect cresterea rezistentei la imbolnavire si promovarea longevitatii. Desi sunt necesare in mod clar investigatii mai ample, studiile recente indica aplicatiile lor potentiale. La Ohio State University (Columbus, S.U.A.), Indiana University (Indianopolis, S.U.A.), University of Kansas (Kansas City, S.U.A.), South Dakota College of Pharmacy (Brookings, S.U.A.), University of Colorado (Denver, S.U.A.) si alte institutii, au fost investigate doua preparate de tip rasayana, cunoscute sub numele de Maharishi Amrit Kalash -4 si -5 (M-4, M-5). S-a constatat ca atit M-4 cit si M-5 au redus incidenta carcinomului mamar indus de substante chimice, la animalele experimentale, cu pana la 88% si a determinat regresul la cel mult 60% din tumorile complet formate la animalele de control, cind, ulterior, li s-a administrat preparatele.12,13 S-a constatat ca preparatul M-4 opreste cancerul metastazant experimental la plamini la pana la 65% din animalele testate.[14] Aceasta activitate antitumorala nu a fost insotita de efecte toxice.[12] S-a constatat ca Maharishi Amrit Kalash-5 induce diferentieri morfologice la 75% din celulele neuroblastome din cultura. Mai mult, prezenta continua a lui M-5 in cultura a oprit degenerarea rapida a celulelor diferentiate.[15] In plus, s-a aratat ca M-5 accentueaza raspunsul limfoproliferativ la animalele stimulate cu antigen, comparativ cu animalele de control16 si ca reduce agregarea plachetelor indusa de difosfatul adenozin, acidul arachidonic, colagenul si epinefrina.[17] Analiza chimica atit a lui M-4 cit si a lui M-5 indica faptul ca ele contin un amestec de antioxidanti.[12] S-a constatat ca ambele preparate reduc radicalii liberi si speciile de oxigen reactiv, incluzind superoxidul, peroxidul de hidrogen si radicalii hidroxil generati atit in sistemele celulare (neutrofile) cit si in cele necelulare (oxidaza xantina-xantina).[18] Aceasta poate indica aplicatii potentiale la numarul crescind de boli si toxicitati legate de afectiunile induse de radicali liberi.[18]

La purtatorii de hepatita de tip B, Blumberg si colegii sai, in colaborare cu cercetatori de la Universitatea din Madras, India, au efectuat un studiu controlat randomizat asupra efectelor plantei Phyllantus amarus,(***)[19] afirmand ca ea a fost “descrisa in literatura vedica cu mai mult de 2000 de ani in urma.” Cinzeci si noua la suta din subiectii tratati cu aceasta planta au pierdut antigenul de suprafata, in timp ce acest lucru s-a intamplat la numai 4% din persoanele de control tratate cu placebo. Unii dintre subiecti au fost observati pana la 9 luni si nu a reaparut antigenul de suprafata la nici un caz.

Aplicarea programelor ayurveda Maharishi care includ preparate din plante, la tratamentul a 10 boli cronice a fost analizat intr-un studiu pilot nerandomizat si necontrolat, efectuat in Olanda pe 126 de pacienti.20 Dupa 3 luni de tratament, au fost observate imbunatatiri la pacientii cu artrita reumatoida, astm bronsic, eczeme, constipatii cronice, dureri de cap, sinuzite cronice si hipertensiune. Protocolul de tratament a inclus diferite preparate ayurveda Maharishi din plante (adica, MA-130 si MA-299 pentru artrita reumatoida); programe de dieta specifice pentru fiecare boala in concordanta cu dezechilibrele in doshe; reguli pentru rutinele ayurvedice, zilnice si pe anotimpuri; si alte programe, de genul panchakarma, tehnici ayurveda Maharishi de integrare neuromusculara si tehnica meditatiei transcendentale. Nu a existat nici o schimbare la 14% din acesti pacienti si la 7% conditiile clinice au continuat sa progreseze necorelat cu terapia ayurvedica. Nu au fost decese.

Comportament – Textele ayurvedice au precedat cunostintele contemporane despre ciclurile zilnice si anuale. In concordanta cu tipul psihofiziologic, fiecare pacient este instruit in rutine de sanatate zilnice si pe anotimpuri pentru a mentine integritatea ritmurilor biologice cheie. Acestea includ instructiuni simple pentru sculatul si culcatul devreme, evacuarea intestinelor la trezire, consumarea mesei principale la ora prinzului si exercitii fizice corespunzatoare.

Mediu inconjurator – Textele ayurvedice pun accent pe importanta sanatatii colective si inter-relatia dintre sanatatea individului si cea a societatii. De aceea, masurile pentru sanatatea colectiva si a mediului inconjurator, de mentinere a sanatatii societatii si de construire a unui mediu sanatos pentru trai si munca joaca un rol important. Aceste masuri includ practica colectiva a meditatiei transcendentale si a programelor MT-Sidhi, controlul poluarii, conditii corespunzatoare de trai si masuri de igienizare.[21] Analiza tipului psihofiziologic este importanta in multe din aceste prescriptii datorita faptului ca indivizii difera prin raspunsurile lor la mediul inconjurator si prin tipurile de ocupatii.

Aplicarea Ayur Vedei in medicina alopata

ayurveda adauga citeva noi elemente la practica medicala. Sistemul sau de tipologie a pacientului furnizeaza informatii utile pentru prezicerea factorilor de risc si a tendintelor catre boli specifice. Punerea accentului pe echilibrul psihofiziologic ca o cheie a intaririi mecanismelor de auto-vindecare a organismului si pe metodele sale terapeutice de modificare a determinantilor psihofiziologici, de dieta, comportamentali si de mediu ai bolilor pot adauga noi introspectii in abordarea de catre medic a unei mari varietati de afectiuni.

Terapia in ayurveda este prescrisa mai mult pe baza dezechilibrului in doshe si a tipului psihofiziologic si nu pe baza entitatii bolii, ca in medicina alopata. Din acest motiv, doi pacienti cu hipertensiune pot primi tratamente diferite, conform individualitatii lor biologice si a diferitelor cauze ale bolii cum au fost determinate prin procesul de diagnosticare ayurvedic.[5]

Medici din America de Nord si de Sud, Europa si Japonia au fost instruiti in ayurveda si includ metodele sale la ingrijirea pacientului. Guverne si/sau asociatii medicale din Brazilia, Polonia, Cehoslovacia si Ungaria au finantat conferinte si cursuri de instruire ayurvedice pentru medici. In fosta Uniune Sovietica a fost infiintat un Institut de ayurveda Maharishi sub auspiciile Centrului de Cercetari pentru Medicina Preventiva al Ministerului Sanatatii Publice si mai mult de 1000 de medici sovietici au beneficiat de instruire ayurvedica. In Statele Unite, instruirea este disponibila prin Asociatia Americana de Medicina Ayurvedica din Lancaster, Massachussets.

Printr-o investigatie stiintifica riguroasa, ayurveda Maharishi poate furniza introspectii si abordari noi si utile in prevenirea si tratarea bolilor. Perspectiva Ayur Vedei Maharishi poate ajuta la explicarea fenomenelor din medicina alopata care nu sunt intelese in mod clar si poate furniza accesul la modalitati terapeutice si preventive care, anterior, au fost ignorate sau considerate nestiintifice. Daca exista astfel de strategii, este important ca ele sa nu fie trecute cu vederea.

Hari M. Sharma, MD, FRCPC
The Ohio State University College of Medicine
Columbus, Ohio, S.U.A.

Brihaspati Dev Triguna, Ayur-Veda Martand
All India Ayur-Veda Congress
New Delhi, India

Deepak Chopra, MD
American Association of Ayurvedic Medicine
Lancaster, Massachussets, S.U.A.

1 “All India AyurVeda Congress” (care reprezinta medicii ayurvedici) are peste 300000 de membri. 108  colegii ayurvedice din India ofera titlul de medic ayurvedic dupa urmarea unui program de 5 ani.

Bibliografie
1.Zaman H. The South-East Asia region. In: Bannerman R.H., ed. Traditional Medicine, Geneva, Switzerland: World Health Organization; 1974: 231-239.
2.Charaka Samhita. Sharma R.K., Dash B., trans. Varanasi, India: Chowkhamba Sanskrit Series Office; 1977.
3.Sushruta Samhita. Ghisagrantne K.L., trans. Varanasi, India: Chowkhamba Sanskrit Series Office; 1963.
4.Chopra R.N., Chopra I.C., Handa K.L., Kapur L.D. Indigenous drugs of India. Calcutta, India: Academic Publishers; 1982.
5.Chopra D. Perfect Health. New York, NY, S.U.A.: Harmony Books; 1990.
6.Chopra D. Quantum Healing: Exploring the Frontiers of Mind-Body Medicine. New York, NY, S.U.A.: Bantam Books Inc; 1989.
7.Vasishta S.D. The Essence of Pulse Diagnosis. 3rd ed. Bahalgarah, India: Ram Lal Kapur Trust; 1983.
8.Wallace R.K. Physiological effects of transcendental meditation. Science, 1970; 167: 1751-1754.
9.Orme-Johnson D. Medical care utilization and the transcendental meditation program. Psychosomatic Medicine, 1987; 49: 493-507.
10.Alexander C.N., Langer E.J., Davies J.L., Chandler H.M., Newman R.I. Transcendental meditation, mindfulness, and longevity: an experimental study with the elderly. Journal of Personality and Social Psychology, 1989; 57: 950-964.
11.Schneider R.H., Cavanaugh K.L., Kasture H.S., et al. Health promotion with a traditional system of natural health care: Maharishi Ayur-Veda. Journal of Social Behavior and Personality, 1990; 5: 1-27.
12.Sharma H.M., Dwivedi C., Satter B.C., et al. Antineoplastic properties of Maharishi-4 against DMBA-induced mammary tumors in rats. Pharmacology, Biochemistry, and Behavior, 1990; 35: 767-773.
13.Sharma H.M., Krieger J., Dwivedi C. Antineoplastic properties of dietary Maharishi-4 and Maharishi Amrit Kalash Ayurvedic food supplements. European Journal of Pharmacology, 1990; 183: 193.
14.Patel V., Wong J., Shen R.W., Brahmi J., Sharma H. Reduction of mouse Lewis lung carcinoma (LLC) by M-4 rasayana. Federation of American Societies of Experimental Biology (FASEB) Journal, 1990; 4: A637. Abstract.
15.Prasad K.N., Edwards-Prasad J., Kenrotti S., Brodie C., Vernadakis A. Extracts of Maharishi Amrit Kalash-5, an Ayurvedic herbal preparation, induces differentiation in neuroblastoma cells in culture. Presented at Eighth Biennial Meeting, International Society for Developmental Neuroscience; June 16-22, 1990; Bar Harbour, Florida, S.U.A.
16.Dileepan K.N., Patel V., Sharma H.M., Stechschulte D.J. Priming of splenic lymphocites after ingestion of an Ayurvedic herbal food supplement: evidence for an immunomodulatory effect. Biochemical Archives, 1990; 6: 267-274.
17.Sharma H.M., Feng Y., Panganamala R.V. Maharishi Amrit Kalash (MAK) prevents human platelet aggregation. Clinica & Terapia Cardiovasculare, Journal of the International Atherosclerosis Society, 1989; 3: 227-230.
18.Niwa Y. Effect of Maharishi-4 and Maharishi-5 on inflammatory mediators with special reference to their free radical scavenging effect. Indian Journal of Clinical Practice, 1991; 1: 23-27.
19.Thyagarajan S.P., Subramanian S., Thirunalasundari T., Venkateswaran P.S., Blumberg B.S. Effect of Phyllantus amarus on chronic carriers of hepatitis B virus. The Lancet. 1988; 2: 764-766.
20.Jansen G.W.H.M. The application of Maharishi Ayur-Veda in the treatment of ten chronic disease: a pilot study. Nederlands tijdschrift voor integrale geneeskunde. 1989; 5: 586-594.
21.Orme-Johnson D.W., Alexander C.N., Davies J.L., Chandler H.M., Larrimore W.E. International peace project in the Middle East: The effects of Maharishi Technology of the Unified Field. The Journal of Conflict Resolution. 1988; 32: 776-813.

(*)

Rauwolfia vomitoria – arbore de talie mica, originar din Africa tropicala, utilizat de triburile africane pentru virtutile sale depurative si de reglare a sistemului hormonal; se utilizeaza si ca hipotensiv

Rauwolfia serpentina – utilizat in India ca tranchilizant si hipotensiv
(**)

Digitalis purpurea

Digitalis lanata

Manusa vulpii

Planta care creste in sud-estul Europei si vestul Asiei utilizata pentru boli cardiovasculare, hipotensor, diuretic, expectorant; in cantitati mari devine toxic.
(***)
Phyllantus amarus
Creste in Asia si Australia, utilizata in mod special pentru tratarea hepatitei si cancerului hepatic.

art din arhiva AMTR

Test Pentru Analiza Tipologiei Ayurvedice by sameditzo

 

Programul cu 5 puncte propus Bancii Mondiale pentru a elimina 50% din boli, la nivel mondial, in trei ani.

prezentat de:

Dr.B.Triguna director al Academiei Nationale Ayur-Ved, Guvernul Indiei
Tony Nader, M.D., Ph.D. Presedinte International al Universitatilor Ayur-Vedice Maharishi
INTRODUCERE
Aceasta propunere a fost prezentata Bancii Mondiale ca raspuns la raportul din 6 Iulie 1993 al Bancii Mondiale privitor la ingrijirea sanatatii la nivel global, Raportul Dezvoltarii Mondiale: Investirea in Sanatate. In raport, Banca Mondiala recomanda ca tarile sa investeasca in principal in servicii de ingrijire a sanatatii orientate pe prevenire pentru a imbunatati sanatatea popoarelor lor si de a micsora dependenta de ingrijiri medicale bazate pe o costisitoare tehnologie inalta.
Aceasta propunere ofera un plan practic pentru a indeplini aspiratiile exprimate in raportul Bancii Mondiale. Propunerea subliniaza un program de educatie a sanatatii orientat pe prevenire pentru a promova sanatatea publica la fiecare nivel al societatii in fiecare tara din lume. El ofera reducerea bolilor cu 50% in trei ani si generarea unui moment de creare a unei societati fara boala. Acest plan este bazat pe invatatura celui mai cuprinzator, mai testat de timp, documentat si mai stiintific sistem de ingrijire naturala a sanatatii: Ayur-Ved Maharishi.*
* Va rugam sa consultati Anexa 1 pentru explicarea Ayur-Ved Maharishi.
Programul * cu 5 puncte pentru a elimina 50% din bolile lumii
1. Instruirea expertilor in Ayur-Ved Maharishi in fiecare tara
Pentru o populatie de 10000, doi experti (un barbat si o femeie) vor fi instruiti pentru a preda (1) diagnoza pulsului, pentru a masura dezechilibrul in fiziologie; si (2) regularizarea unei diete corecte, pentru a elimina dezechilibrele. Larga raspindire a acestei invataturi va realiza primul stadiu al programului Ayur-Ved Maharishi – reducerea bolilor cu 50% si generarea unui moment pentru a crea o societate fara boala. Pentru a avea grija de cei 5 miliarde de adulti si tineri din lume, programul va necesita un milion de experti.
Candidatii vor fi instruiti in tarile lor, la Centrul de Instruire in Educatia Sanatatii Ayur-Ved Maharishi. Instruirea consta in cursuri de trei luni pe an la acest centru national de instruire, dupa care instructorii vor preda cursuri intregii populatii despre diagnoza pulsului si regularizarea dietei, bazindu-se pe ceea ce au invatat (va rugam sa vedeti punctul 2 de mai jos).
Peste trei ani, pe masura ce expertii continua sa dezvolte cunoasterea diagnozei pulsului, regularizarea dietei, preparate din ierburi, sanatatea colectiva si alte metode orientate pe prevenire ale Ayur-Ved Maharishi, ei vor deveni lideri ai educatiei sanatatii in societatile lor.
2. Educatia Sanatatii
Acesti experti instruiti vor preda cursuri scurte in diagnoza pulsului si regularizarea dietei oamenilor de la toate nivelele societatii, facind ca populatia sa fie din ce in ce mai auto-suficienta in ingrijirea propriei sale sanatati. Aceste cursuri vor fi oferite in centre mici de educatia sanatatii stabilite in intreaga tara – un cuplu de experti pentru fiecare populatie de 10000. Pentru cele trei luni pe an in care acesti experti cistiga mai multe cunostinte la centrul national de instruire, alti experti le vor lua locul, astfel incit instruirea in centrele locale sa fie neintrerupta. Aceste cursuri vor include instructiuni in utilizarea plantelor medicinale locale (va rugam sa vedeti punctul 3 de mai jos), care va contribui mai departe la cresterea auto-suficientei populatiei.
* Va rugam sa consultati Anexa 2 pentru descrierea componentelor programului cu 5 puncte; si Anexa 3 pentru validarea stiintifica a programului.
3. Plantatii de plante medicinale in fiecare tara
O plantatie de plante medicinale va contribui la furnizarea unei ingrijiri holistice a sanatatii si cu un cost scazut pentru intreaga populatie. Marimea intinsei gradini medicale nationale va fi proportionala cu populatia – 1,5 ha pentru fiecare populatie de 10000, care va fi suficienta pentru ingrijirea nevoilor de sanatate a intregii populatii. Prin cercetarile asupra ierburile locale facute in conformitate cu principiile Ayur-Veda Maharishi si prin consultatiile cu expertii locali, cei instruiti vor putea invata proprietatile si beneficiile asupra sanatatii alimentelor si ierburilor propriilor lor tari, care vor deveni astfel o parte din instruirea pentru educarea sanatatii pentru intreaga populatie.
4. Farmacia nationala in fiecare tara
O farmacie nationala, atasata centrului de instruire nationala si localizata aproape de planattie, va fi stabilita in fiecare tara pentru a prelucra local ierburile si plantele, astfel ca medicamentele proaspete sa fie disponibile la un pret ieftin pentru intreaga populatie. O parte a instruirii expertilor in educatia sanatatii va include prepararea preparatelor din ierburi. Aceste instruiri cu rezidenta vor cuprinde de asemenea grupul de creare a coerentei pentru a mentine sanatatea colectiva a tarii (va rugam sa vedeti urmatorul punct).
5. Sanatatea colectiva
Instructorii de la Centrul de Instruire in Educatia Sanatatii prin Ayur-Ved Maharishi vor crea de asemenea coerenta in constiinta nationala prin practica lor de grup in Meditatia Transcendentala si Programul MT-Sidhi ale lui Mahrishi. Acesti experti vor asigura o atmosfera coerenta, pozitiva si armonioasa in care guvernul isi va face strategiile si programele pentru natiune. (Fara un astfel de grup de creare a coerentei, negativitatea si stresul din constiinta colectiva vor influenta in mod negativ strategiile si programele guvernului, facindu-l incapabil sa-l satisfaca pe fiecare). Conceptul de sanatate colectiva este o caracteristica foarte speciala a Ayur-Ved Maharishi si trebuie sa fie folosita corect pentru ca ingrijirea sanatatii fiecarui individ sa aiba succes.
Anexa 1
Bazele programului cu 5 puncte: Ayur-Ved Maharishi
Ayur-Ved (“stiinta-vietii”) este cel mai vechi sistem natural de ingrijire a sanatatii, originar din antica civilizatie vedica. Ayur-Ved Maharishi este o invatatura completa si deci pe deplin efectiva a Ayur-Ved si adusa la lumina de Maharishi Mahesh Yogi, in colaborare cu cei mai de avangarda medici Ayur-Vedici din lume.
Ayur-Ved Maharishi pune accent pe prevenire prin peste 20 de abordari pentru a reface si mentine echilibrul dintre minte, corp comportament si mediu. Aceste abordari atit pentru sanatatea individuala si colectiva, inregistrate in textele clasice medicale Ayur-Vedice, sint testate de timp, holistice, fara efecte colaterale daunatoare, efective prin cost si usor de aplicat. Printre aceste abordari se numara si urmatoarele:
-Programe pentru dezvoltarea constiintei si eliminarea stresului, incluzind Meditatia Transcendentala si Programul MT-Sidhi
-Tehnici de diagnosticare, incluzind diagnoza pulsului pentru a evalua gradul de echilibru fiziologic si de a detecta dezechilibrele intr-un stadiu timpuriu
-Programe individualizate de regularizare a dietei pentru a corecta dezechilibrele specifice inainte ca ele sa se manifeste ca boala
-Medicamente din ierburi pentru a elimina malnutritia si de a promova un nivel inalt de imunitate
-Rutine zilnice si sezoniere pentru prevenirea bolii
-Terapii de purificare fiziologica
-Programe pentru sanatatea colectiva
Nevoia de Ayur-Ved Maharishi in ingrijirea moderna a sanatatii
Ingrijirea sanatatii este pretutindeni in criza. Fiecare sistem national de ingrijire a sanatatii este asediat de probleme critice, incluzind escaladarea costurilor, inabilitatea de a preveni boala, mutarea accentului pe tratamentul simptomelor bolii in locul cauzei de la radacina si efecte colaterale serioase ale tratamentelor farmaceutice si altor tratamente medicale.
Guvernele si agentiile de sanatate sint in cautarea de noi abordari pentru ingrijirea sanatatii.
Este nevoie de o invatatura noua, profunda – invatatura prevenirii bolii, tratamentul bolilor legate de stres si al bolilor cronice si o abordare cuprinzatoare pentru a promova sanatatea care ia in considerare relatia dintre minte si corp. Ayur-Ved Maharishi ofera aceasta invatatura pentru utilizarea practica de catre fiecare natiune.
Auto-suficienta in ingrijirea sanatatii pentru intreaga populatie
Ayur-Ved Maharishi aduce la lumina faptul ca o cauza principala a bolii este violarea Legii Naturale, care duce la dezechilibru in fiziologie si dereglarea propriului mecanism de auto-reparare al corpului. Abordarile lui Ayur-Ved Maharishi aduc functionarea mintii si corpului din ce in ce mai in acord cu Legea Naturala, promovind astfel echilibrul fiziologic si psihologic, accentuind abilitatea sistemului imunitar de a combate orice boala existenta si de a preveni nasterea unei boli viitoare. Aceasta invatatura poate fi predata cu usurinta fiecarui individ, conducind la reducerea imediata a bolii in intreaga populatie si crearea unui moment pentru o societate fara boala. Orice tara poate realiza auto-suficienta in ingrijirea sanatatii prin Ayur-Ved Maharishi.
Anexa 2
Explicarea programului de 5 puncte
Programul propus face uz de cinci abordari de inalta efectivitate din Ayur-Ved Maharishi, pentru promovarea sanatatii individuale prin detectarea si tratarea dezechilibrelor din fiziologie si pentru promovarea sanatatii colective prin crearea unei societati fara stres.
1. DIAGNOZA PULSULUI este o procedura simpla, precisa si sistematica de detectare a dezechilibrelor din orice parte a corpului prin informatia cistigata din plasarea a trei degete pe pulsul radial. Cu aceasta informatie individul poate sa ia masuri specifice, in principal prin ajustarea dietei pentru a reface echilibrul in corp.
2. REGULARIZAREA DIETEI este mijlocul cel mai simplu, mai efectiv si mai ieftin de a reface echilibrul in fiziologie si de a elimina baza bolii. Ayur-Ved Maharishi contine invatatura precisa si cuprinzatoare a efectelor hranei asupra functionarii corpului. Recomandarile de dieta ale Ayur-Ved Mahrishi nu implinesc numai necesitatile nutritionale generale; ele sint individualizate pentru a corecta dezechilibrele specifice din corp, dupa cum au fost evaluate de auto-diagnoza pulsului – o data ce este cunoscut pulsul, este ajustata dieta.
3. PREPARATELE ALIMENTARE DIN IERBURI sint utilizate pentru a elimina malnutritia si a promova un nivel inalt de imunitate. Ayur-Ved Maharishi contine invatatura detaliata a adunarii plantelor, manufacturizarii si aplicarii acestor preparate din ierburi pentru a corecta dezechilibrele specifice. Ayur-Ved Maharishi nu izoleaza ingredientul activ ci asigura efecte benefice holistice si previne efectele colaterale negative. Aceste preparate din ierburi vor fi facute pe cit posibil din ierburile locale.
4. PLANTATII DE IERBURI MEDICINALE. GRADINILE din intreaga tara vor furniza suficiente ierburi pentru a sprijini sanatatea intregii populatii. Cultivarea si prelucrarea ierburilor indigene, care sint utilizate pentru a elimina bazele bolii, vor fi facute disponibile la un pret scazut pentru intreaga populatie prin farmacii. Aceasta va reduce mult nevoia importului costisitor de produse farmaceutice.
5. SANATATEA COLECTIVA si societatea fara boala poate fi realizata prin Efectul Maharishi, care este influenta coerentei, pozitivitatii si armoniei in constiinta colectiva creata prin grupuri mari de cetateni ce practica Meditatia Transcendentala si Programul MT-Sidhi (Zborul Yoghin) ale lui Maharishi, intr-un singur loc. Stabilirea unui astfel de grup – Grupul lui Maharishi pentru Guvern – in fiecare natiune va reduce in mod semnificativ crima si boala, va promova prosperitatea economica si va accentua pozitivitatea si realizarile guvernului.
Efectul Maharishi este demonstrat actualmente la Washington D.C. prin Proiectul de Demonstratie Nationala in iunie si iulie 1993 fiind finantat de Institutul de Stiinta, Tehnologie si Strategie Publica al Universitatii Internationale Maharishi, Fairfield, Iowa, condusa de Dr. John Hagelin, autoritate de prima marime in teoria cimpului unificat si Directorul Programului de Doctorat in Fizica la Universitatea Internationala Maharishi. In prima luna a acestui proiect, crima violenta in Washington D.C. a fost redusa cu mai mult de 20%.
Anexa 3
Cercetarea stiintifica asupra programului cu 5 puncte
Au fost realizate peste 500 de studii de cercetare stiintifica asupra componentelor acestui program cu 5 puncte din Ayur-Ved Maharishi, la 210 de universitati si institute de cercetare din 27 de tari. Pentru un sumar al cercetarilor stiintifice asupra abordarilor utilizate in acest program, va rugam sa luati in considerare doua articole: Cercetari Stiintifice asupra Ayur-Ved Maharishi (1990) si Ayur-Ved Maharishi: Abordari la Prevenirea Bolii si Promovarea Sanatatii Perfecte (1993).
art din arhiva AMTR

 

Conferinta internationala pentru crearea unei societati lipsite de boli prin Maharishi Ayur-Ved

Numerosi doctori din întreaga lume sunt astazi convinsi de puterea Maharishi Ayur-Vedei, care considera sanatatea perfecta ca fiind starea naturala a omului si nu recunoaste limite ale potentialului de însanatosire înnascut în organismul uman. De aceea introducerea Maharishi Ayur-Vedei progreseaza în multe tari, printre care se numara si URSS, Polonia si Ungaria.

Interesul larg printre doctori pentru acest sistem antic de îngrijire naturala a sanatatii este indicat de participarea a aproximativ 2.000 de doctori la cursurile de Maharishi Ayur-Ved tinute în URSS, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Brazilia, SUA si Noua Zeelanda. Cu ocazia celei de-a 43-a Conferinte a OMS, sunt prezenti, la Geneva, Dr. B.D. Triguna si alti doctori renumiti din multe tari. Ei participa la aceasta conferinta internationala (Geneva, 9 mai 1990) pentru a-i informa pe ministrii sanatatii si delegatii OMS asupra modului în care se poate crea o societatea lipsita de boli prin Maharishi Ayur-Ved.

Maharishi Ayur-Ved – o abordare completa a sanatatii perfecte

„Ayur-Ved“ – care înseamna „stiinta vietii sau a duratei vietii“ – vine din antica traditie vedica a Indiei si se bucura de o traditie continua a practicii medicale de mai bine de 5 000 de ani. Din nefericire, majoritatea medicilor Ayur-Vedici de astazi folosesc numai o gama foarte limitata a acestui sistem complet. Totusi, de-a lungul ultimilor decenii, Ayur-Ved a fost restaurata la fosta sa completitudine ca urmare a unui efort global, inspirat de Sanctitatea Sa Maharishi Mahesh Yogi, fondatorul meditatiei transcendentale.

Maharishi Ayur-Ved este orientata spre prevenire, lipsita de efecte secundare daunatoare si capabila de tratarea bolii la sursa ei. Ea poate pretinde în mod legitim ca este atat stiintifica, cat si într-adevar completa, implicand 20 de abordari sistematice ale sanatatii din unghiul mintii, trupului, comportamentului si mediului înconjurator. Terapiile Maharishi Ayur-Ved nu intra în conflict nici cu metodele conventionale, nici cu cele complementare si, de accea, angajarea si a altor sisteme de însanatosire poate avea succes.

Constiinta pura – starea sanatatii perfecte

Puterea abordarii sanatatii a Maharishi Ayur-Vedei este accea ca ea priveste dincolo de schimbarile structurii fizice ale trupului uman, la valoarea inteligentei care directioneaza si orchestreaza acest flux continuu al materiei. Valoarea autoorganizatoare a inteligentei este scanteia vietii fara de care trupul ar fi pur si simplu materie inerta.

Conform Maharishi Ayur-Vedei, originea tuturor aspectelor existentei – mentale si fizice – este domeniul inteligentei pure sau constiintei pure. Desi neobisnuit la prima vedere, aceste punct de vedere este remarcabil de paralel cu concluzia la care a ajuns astazi stiinta moderna. Ultimele teorii ale fizicii cuantice localizeaza baza universului fizic într-un singur camp unificat, proprietati care sunt identice celor ale inteligentei.

De asemenea, în biologie, pachetul de inteligenta pe care îl numim informatie genetica se stie ca se afla la baza si guverneaza dezvoltarea si mentinerea întregii fiziologii.

Interfata minte–trup este un alt exemplu foarte important al modului în care inteligenta devine materie în trupul uman. Impulsurile propriei noastre inteligente – gandirea si emotiile noastre – sunt traduse în mod constant în substante chimice produse de creierul nostru, care, la randul lor, regularizeaza toate procesele trupului. Ganduri si sentimente – fericire sau depresie, armonie sau conflict – toate sunt proiectate asupra trupului nostru, pe masura ce sistemul nostru nervos produce moleculele regulatoare corespondente. Un exemplu obisnuit este modul în care stresul ne afecteaza sanatatea. Prima dintre metodele Maharishi Ayur-Vedei este tehnica simpla a meditatiei transcendentale, care-i permite mintii constiente – inteligenta umana – sa se identifice pe sine cu sursa sa în inteligenta naturii. Aceasta asigura faptul ca influenta hranitoare, vindecatoare este întotdeauna generata prin conexiunea minte–trup.

Cercetari asupra Maharishi Amrit Kalash-ului

Preparatele din plante ale Maharishi Ayur-Vedei folosesc puterea echilibratoare a întregii plante sau combinatii de plante pentru a promova însanatosirea fara efecte secundare. Textele Ayur-Vedice clasice enumera multe sute de Rasayana – preparate sofisticate din minerale si din plante pentru întarirea imunitatii si prevenirea îmbatranirii. Doua dintre acestea sunt eficace în mod particular; formulele lor au fost pierdute timp de secole înainte de a restaurate sub forma Maharishi Amrit Kalash-ului.

Cercetari de laborator recente, conduse de Dr. Hari Sharma, profesor de patologie anatomica la Universitatea Ohio, SUA, au constatat ca Maharishi Amrit Kalash-ul are efecte preventive si terapeutice împotriva cancerului. De asemenea, s-a mai constatat ca Maharishi Amrit Kalash-ul creste eficienta sistemului imunitar si are, în mod potential, un efect foarte important în prevenirea atacurilor de cord si a comotiilor cerebrale.

Alte cercetari stiintifice au confirmat faptul ca Maharishi Amrit Kalash-ul are o gama larga de beneficii pentru starea generala buna si conduce la îmbunatatirea capacitatilor de perceptie care tind sa se deterioreze odata cu varsta.

Eliminarea radicalilor liberi

Studii mai recente au indicat faptul ca Maharishi Amrit Kalash-ul este cel mai puternic eliminator al radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule care reactioneaza foarte agresiv. Ele sunt necesare trupului pentru a-l apara de invazia microorganismelor. Totusi, excesul producerii radicalilor liberi îi poate fi daunator trupului. Multi factori, printre care stresul, poluarea mediului înconjurator, fumatul, alcoolul si radiatiile pot conduce la producerea excesiva a radicalilor liberi. Aproximativ 80–90% din bolile umane sunt legate de o astfel de producere excesiva, printre care îmbatranirea, arteroscleroza, infarctul miocardic, cancerul si artrita. Trupul se protejeaza de producerea necorespunzatoare de radicali liberi prin enzime cum ar fi SOD, iar radicalii liberi pot fi, de asemenea, eliminati prin luarea de Maharishi Amrit Kalash, care contine multi anti-oxidanti si care îmbunatateste, de asemenea, activitatea SOD în trup, controland astfel generarea excesiva de radicali liberi.

Maharishi Ayur-Ved si vindecarea bolilor cronice

Maharishi Ayur-Ved s-a dovedit a fi de mare valoare în tratamentul multor situatii, printre care boli cronice de lunga durata care sunt deseori dificil de tratat si pentru care medicina conventionala poate oferi, în cel mai bun caz, numai alinarea simptomelor. Un studiu recent, efectuat în colaborare cu una din cele mai mari agentii private de asigurari pe caz de boala din Olanda, a examinat beneficiile preparatelor din plante Maharishi Ayur-Ved la 126 de pacienti suferinzi de zece boli cronice obisnuite: artrita reumatoida, hipertensiune, astm, bronsita, sinuzita, dureri de cap, eczeme, psoriazis, constipatie si diabet nedependent de insulina.

Dupa trei luni de tratament, 79% din pacienti au indicat îmbunatatiri clare ale starii lor. Acesti pacienti sufereau de problemele lor în medie de 17 ani si nu au reusit sa gaseasca alinare din alte abordari, atat conventionale, cat si complementare.

Vorbitori la conferinta

Dr. B.D. Triguna, presedintele Congresului Ayur-Ved din întreaga Indie, membru al Consiliului Central de Cercetari în Ayur-Ved al Guvernului Indiei si directorul Centrului Mondial Maharishi Ayur-Ved, a fost vorbitorul cel mai important de la conferinta. Dr. Triguna este cel mai de seama expert din lume în diagnoza pulsului si a facut demonstratii ale talentului sau exceptional.

La conferinta au luat cuvantul:

• Prof. dr. Hari Sharma, profesor de patologie, seful Catedrei de Patologie Anatomica,
Universitatea de Stat Ohio, Columbus, Ohio, SUA;

• Dr. Anatoly Yurievich Ignatyev, Departamentul Cardiologie, Centrul de Cercetare pentru
Medicina Preventiva al URSS, Moscova, URSS;

• Dr. Tony Nader, Co-Director, Centrul de Sanatate Maharishi Ayur-Ved, Lancaster,
Massachusetts, SUA;

• Dr. George Janssen, director, Centrul de Sanatate Maharishi Ayur-Ved pentru Europa,
Olanda;

• Dr. Oliver Werner, Vice-Cancelar, Universitatea Europeana Maharishi de Cercetare.

Meditatia transcendentala

Ar putea fi mintea cea mai pretioasa resursa a sanatatii noastre? Mai mult de 500 de studii asupra meditatiei transcendentale (MT) – aspectul constient al Maharishi Ayur-Vedei – sugereaza cu putere acest lucru. Un studiu recent, publicat în prestigiosul jurnal Psychosomatic Medicine, a constatat ca, de-a lungul unei perioade de cinci ani, un grup de peste 2 000 de practicanti MT au avut nevoie de vizite la doctor si spitalizari numai pe jumatate fata de grupul de control comparabil. În mod izbitor, vizitele si internarile pentru boli de inima si boli ale sistemului nervos au fost cu 87% mai putine, iar pentru tumori cu 55% mai putine.

Meditatia transcendentala, asa cum este ea predata de Maharishi Mahesh Yogi, este o tehnica simpla, naturala si lipsita de efort, care se practica timp de 15–20 de minute în fiecare dimineata si seara, sezand confortabil si cu ochii închisi. Aceasta tehnica poate fi învatata cu usurinta de oricine, indiferent de varsta, nivel de studii, cultura sau credinta religioasa si nu necesita schimbarea stilului de viata sau a dietei.

Instruirea în meditatia transcendentala implica un curs standard în zece pasi, predat de un profesor de MT calificat. Maharishi a stabilit un program extensiv si sistematic de instruire a profesorilor MT, asigurand faptul ca aceleasi metode de predare corecte si eficace sunt disponibile oriunde în lume.

În timpul meditatiei transcendentale, mintea experimenteaza starea ei cea mai linistita, cea mai calma, în timp ce vioiciunea ei este mentinuta complet: o stare cel mai bine descrisa ca „odihna activa“ sau “constiinta pura“. Cercetarile au aratat ca meditatia transcendentala ofera o stare de odihna profunda, însotita de un grad înalt de integrare a functionarii creierului. Aceasta stare de odihna profunda îi permite trupului sa elimine stresurile adanc înradacinate, care nu pot fi îndepartate prin somnul sau relaxarea obisnuita.

Odata cu practicarea regulata, meditatia transcendentala aduce beneficii cumulative si complete, cum ar fi:

• cresterea claritatii mentale, a vioiciunii si creativitatii;

• cresterea consideratiei de sine, a starii generale bune si vitalitatii;

• reducerea stresului, a anxietatii si depresiei;

• îmbunatatirea imunitatii si rezistentei la boli;

• îmbunatatirea somnului;

• relatii mai bune acasa si la servici.

Acestea si multe alte beneficii au fost confirmate de cercetari. De asemenea, s-a mai constatat ca meditatia transcendentala ajuta la tratarea unei game largi de afectiuni fizice, de la astm, hipertensiune si anghina pana la scleroza multipla, encefalomielita si refacerea în urma atacurilor de cord. Odata cu practicarea regulata a meditatiei transcendentale, nevoia de medicamente, în special tranchilizante si somnifere, de tigari si alcool se reduce în mod pronuntat.

Meditatia transcendentala are un rol special în îngrijirea preventiva a sanatatii, întrucat reduce multi factori de risc ai bolilor (printre care toti factorii majori de risc în bolile de inima), creste rezistenta la stres si promoveaza obiceiuri pozitive de sanatate. O statistica pe trei ani a tuturor internarilor în spital din Suedia a aratat ca nevoia de îngrijire psihiatrica este situatia cel mai putin întalnita printre practicantii meditatiei transcendentale.

Maharishi Amrit Kalash
(transcriptia unei emisiuni televizate din anii 90 )
Maharishi Amrit Kalash imi ajuta intr-adevar sa-mi potolesc apetitul, nu mai am pofta nestapinita de mincare pe care o aveam, iar acum maninc in limite rezonabile.
Am luat Amrit Kalash in ultimele doua luni, de doua ori pe zi si mi-a fost de mare ajutor, in marirea energiei, acesta fiind si unul din motivele pentru care l-am luat si in imbunatatirea sanatatii si marirea fericirii.
SANATATEA ESTE FERICIRE
De cind am inceput sa iau Amrit-Kalash am observat ca am mai multa energie si claritate de-a lungul zilei si cred ca si fiica mea se bucura de el, pentru ca “Ma simt mai fericita, mama!”. Ne face realmente placere sa luam Amrit-Kalash, aduce o mare fericire.
Bun venit la “Sanatatea este fericire“. Astazi vom arunca o privire la remarcabilele beneficii de care mii de americani se bucura datorita unei metode vechi de 6000 de ani care te mentine sanatos, in forma si fericit. Cu Patrick Netter – expert in sanatatea si conditia fizica buna a vedetelor si autor al popularei carti: “Conditie fizica remarcabila”, fosta Miss Univers Margaretta Arvidsson - model si consultant in frumusete. De asemenea, cu doctorul David Doner – medic din Santa Barbara, California si actorul Marty Kove din “Cagney si Lacey” si “Karate Kid“. Si acum, bun venit gazdei noastre – Patrick Netter!
Multumesc si bine-ati venit la emisiunea “Sanatatea este fericire”. Probabil ca cele doua cuvinte exprima ceea ce fiecare are drept scop sau ceea ce doreste realmente in viata si cred ca avem astazi o emisiune fascinanta si ca o veti gasi realmente interesanta. Intii sa-l prezentam pe primul nostru oaspete: doctorul David W. Doner, apoi as vrea sa o cunoasteti pe cea mai frumoasa Miss Univers, din acest Univers, sau din orice Univers, Margaretta Arvidsson! Margaretta, bine-ai venit!
Multumesc foarte mult!
E grozav ca esti aici!!
Si eu ma bucur si imi pare bine ca in sfirsit lucrez cu tine!
Multumesc! Am o intrebare! Ne-am uitat la imaginile de la inceputul emisiunii si te-am vazut acolo cind ai cistigat concursul, cred ca astazi esti mai draguta decit atunci!
Multumesc!
Arati la fel de tinara… ce faci sa te mentii asa?
Am incercat mai multe regimuri pentru mentinerea sanatatii si frumusetii, dar cea pe care am gasit-o intr-adevar sa functioneze cel mai bine este Ayur-Veda Maharishi.
Ayur-Veda, iata un cuvint cu care probabil nu sintem familiarizati, dar ma gindesc ca acesta este motivul pentru care am adus un doctor bun – pentru a obtine o perspectiva medicala asupra a ceea ce este medicina Ayur-Vedica. Ce este medicina Ayur-Vedica?
Ayur-Veda este o forma foarte veche de medicina, veche de aproximativ 6000 de ani si care se concentreaza asupra crearii echilibrului si producerii sanatatii intr-o stare de fericire in fiecare individ. Se concentreaza realmente asupra integrarii mintii si corpului si a tuturor sistemelor din corp, de aceea ma emotioneaza realmente!
Doctore, ti-ai luat diploma in Statele Unite, cum se face ca te intereseaza ceva numit medicina Ayur-Vedica Maharishi?
Un nume lung, nu-i asa?
Da.
Dupa ce mi-am terminat studiile in Boston si am inceput sa profesez in Santa Barbara, mi-am dat seama ca lipsea ceva, si m-am concentrat pe tratamentul bolilor si ce vroiau pacientii de la mine era o modalitate care sa-i mentina sanatosi si am inceput cu adevarat sa consider aceasta sansa si ceea ce a venit apoi a fost Ayur-Veda Maharishi.
Medicina preventiva!
Bineinteles, medicina preventiva!
Este ceva ce este evident in mintea fiecaruia si este poate o abordare mai buna, decit sa astepti sa te imbolnavesti, sa iei niste pastile sau sa te operezi. De fapt, avind afaceri in Hollywood, am auzit de la mai multe celebritati, ca Doug Henning,  discutii despre Ayur-Veda si pare sa fie ceva nou, dar realmente nu este. Este ceva nou?
De fapt amindoua! Ceva si vechi si nou. De fapt este ceva stravechi – de aproximativ 6000 de ani si este o forma continua de ingrijire a sanatatii, dar este mai interesanta acum pentru ca este o paradigma care este incorporata acum in medicina vestica. Putem spune ca este o privire noua asupra unui lucru vechi si in plus are ambele valori, a rezistat testului timpului…
6000 de ani inseamna ceva rezistenta in timp, corect!
Iar acum incepem sa o vedem incorporata chiar in tehnologia noastra – medicina vestica.
Iar intreaga baza la aceasta sint bineinteles ierburile, este corect?
Unul din aspectele Ayur-Vedei Maharishi il constituie prepararea ierburilor si realmente analizind-o, probabil ca cea mai simpla si cea mai usoara este cea pe care ai luat-o in mina dreapta.
Corect, si aici este un borcan de Amrit-Kalash si cred ca stiu despre acesta, pentru ca am luat asa ceva vreo jumatate de an si a facut multe lucruri realmente dramatice pentru mine adica mi-a dat mai multa energie si m-a mentinut intr-o forma mai buna decit au facut-o toate gemurile de casa pe care le indicam pentru celebritati. Acum le recomand acesta si ei au inceput sa obtina aceleasi feluri de rezultate.
Si eu il iau si de asemenea l-am recomandat cunostintelor, pentru ca este intr-adevar foarte eficace. Ei bine, noi stim cu totii ca functioneaza, dar exista vreo dovada solida sau s-a facut vreun experiment, vreo cercetare?
Pina in prezent aproape 30 de institutii de pe tot cuprinsul Statelor Unite au evaluat eficacitatea Amrit-Kalash-ului si este cu adevarat emotionant, l-am privit cu ingrijorare, l-am suspectat chiar, pot probabil sa-l suspectez, l-am suspectat ca are probabil ceva efect imuno-regulator, ca este un modulator, este realmente emotionant de ce posibiltati are si cred ca sint realmente nelimitate!
Stii doctore, aceasta este desigur o mare noutate pentru ca toti sint interesati sa-si reconstruiasca sistemul, sa se simta mai sanatosi si sa aiba tot timpul mai multa putere. Stii, e interesant ca o baza a Amrit-Kalash-ului sint ierburile, pentru ca cred ca majoritatea oamenilor cind aud de ierburi se gindesc la produsele pe care le pun in mincare sau in samponuri, dar noi stim cu totii ca ierburile au fost folosite la fel de bine si pentru alte lucruri!
Da, la dulciuri. De fapt, mama ne-ar fi dat ierburi pentru aproape orice lucru si sint sigura ca fiecare femeie a experimentat ierburi pentru a-si mentine tineretea si frumusetea.
Margaretta, stii, ierburile au propria lor inteligenta, natura are propria ei inteligenta, propriul nostru corp functioneaza dupa propria sa inteligenta, si astfel luam lucruri care echilibreaza sistemul, ceea ce face este de a imbunatati capacitatea de protectie in ansamblu, de a accentua abilitatea noastra de a face fata bolilor si de a ne mentine sanatatea. Si merge chiar dincolo de aceasta, pentru ca incepem sa generam un simt al fericirii in sistem, este aproape ca si cum fiecare celula incepe sa rida in ea insasi si ca sint bine, fiecare lucru merge bine.
Astfel avem un intreg manunchi de celule fericite si sanatoase si apoi un intreg corp complet fericit. Extraordinar!! Ramii cu noi, mai avem niste dovezi frumoase la faptul ca Ayur-Veda poate sa lucreze pentru tine.
Ei bine, am remarcat o schimbare foarte profunda. Cred ca am luat Amrit-Kalash trei saptamini si deodata, intr-o zi am devenit constienta ca nu mai eram deloc obosita, era aproximativ ora 4 dupa-amiaza si, totdeauna devin foarte obosita pe la 330 – 400  dupa amiaza, trebuie sa atipesc de fapt pentru citeva minute, si a fost o anume de surpriza, stii, era aproape 6, nu ma simteam obosita si trebuie ca aceasta se datoreaza Amrit-Kalash-ului, pentru ca era singurul lucru diferit pe care il faceam.
Ocupatia mea implica foarte multa concurenta, in mod special intr-un loc ca New York-ul, si am acum aceasta extra posibilitate, sint mai odihnit, mai proaspat, am putin mai multa claritate a mintii, niciodata nu m-am simtit mai bine din punct de vedere fizic si simt ca Amrit-Kalash Maharishi a facut aceasta.
Amrit mi-a dat mai multa putere, mai multa stabilitate, mai multa claritate a mintii si mi-a facut viata de familie mult mai placuta!
Imi place Amrit!
Imi place Amrit! Ma face sa ma simt foarte puternica si simt o putere de nemasurat care se dezvolta pe zi ce trece!
Ce urmeaza! Margaretta ne aduce mai multe dovezi frumoase ca sanatatea este fericire!
Bun venit inapoi la “Sanatatea este fericire”. Inainte de pauza am promis niste dovezi frumoase despre Amrit-Kalash Maharishi si dovada sta chiar aici! Vorbitorii nostri sint acum doamna Jacquelyne Piesen si Katie Regan. Bun venit! Bun venit la amindoua! Ma bucur ca ati venit!!
O, si eu!
Inteleg ca esti un model si o actrita de reclame.!
Da, fac reclame comerciale, reclame TV comerciale.
Reclame TV comerciale. Si ce faci de altfel, acum?
Ei bine, tocmai am terminat filmarile la o reclama pentru, probabil ca nu trebuie sa spun pentru ce fel de masina, nu-i asa?
Nu, nu sa nu crezi ca ar trebui sa mentionezi masina!
Si eu cred nu ar putea fi altfel.
E o masina cu patru roti?
Intotdeauna are patru roti, doamne, cum sa nu fie asa?
Si tu nu ai jucat rolul masinii, tu ai jucat unul din rolurile dragute…
Corect!
Tu gasesti soferul, sau ce faci?
Fac pasi dupa masina.
Si din anumite motive nu mai merge, si nu mai inteleg deloc.
Dar e amuzant, ma distreaza munca mea, realmente este foarte amuzant.
Pariez ca este amuzant si cred ca stim cu totii ca pentru a fi actrita, mai ales in lucrari de reclame comerciale, uneori sint multe ore de lucru.
Absolut!
Inclin sa cred ca Amrit-Kalash-ul a avut ceva de-a face cu aceasta!
Asa e! Sint chemata la 6 dimineata si daca nu vin, asa cum sint sigura ca stii, la ora 6 dupa-amiaza urmeaza concedierea ca rezultat al nevenirii.
In fiecare zi la ora 12, la amiaza trebuie sa fac o secventa astfel ca pot sa imi imaginez aceasta.
Ei bine, poate fi greu de facut!! E distractiv, dar e dificil, si trebuie sa spun, mi-a facut placere sa vin aici sa vorbim putin despre Amrit-Kalash, deoarece pentru mine este de un ajutor nemaipomenit, cind lucrez aceste feluri ore si ma simt atit de alert si nu dorm dupa-amiaza si nu dorm la 6 dimineata si simt realmente beneficiul, este uimitor!
Ce inseamna pentru cariera ta posibilitatea de a avea un plus de energie?
Ceea ce inseamna este ca ma simt mai bine si ca rezultat muncesc mai bine tot timpul. Nu-mi permit luxul sa spun: “Mi-ar place sa stau jos 20 de minute.” sau “V-ar deranja daca as lua o mica pauza acum?”, stii, e nevoie sa simt bine si sa le vorbesc tot timpul.
Regizorul sau producatorul nu vede nici un pic de umor in aceasta?
Nu, nu. Daca nu arat destul de bine, daca nu ma simt bine, ei nu vad nici un umor in scuzele mele. Insa in situatia in care sint acum nu mai trebuie sa-mi cer scuze, nu mai am de ce sa ma ingrijorez. Este intr-adevar minunat!
Minunat!
Minunat, da!
Bine-ai venit, Jacquelyne!
Multumesc!
Esti intradevar destul de draguta pentru a fi atit o actrita, cit si manechin, dar cu toate acestea ai preferat profesia de asistenta medicala!
Da. Dar ca si profesia lui Katie, profesia mea poate fi destul de obositoare, ma solicita mult si necesita multa energie. Uneori lucrez 12 ore, 6 zile pe saptamina, timp de citeva luni. Poate fi extenuant!
Acum pot sa-mi imaginez!! Ai luat si tu Amrit-Kalash?
Da.
Si ai observat vreun efect benefic?
Da. In trecut am avut niste probleme cu alergia si am luat Amrit-Kalash in ultimele doua luni si se pare ca alergia a trecut.
Minunat!
De o alergie la ceva cred ca suferim cu totii, este adevarat doctore? Cum explicati efectul? Este Amrit-Kalash-ul o vitamina, medicament, cum e posibil sa aiba efect asupra unui lucru ca alergia?
Amrit-Kalash-ul nu este medicament sau o vitamina, este un preparat din ierburi si fructe. De aceea in loc sa produca efecte secundare, produce beneficii secundare!
Cum adica?
Adica atunci cind luam un anumit medicament acesta va avea si un efect colateral negativ pentru toti. In acest caz avem doar un efect colateral pozitiv, oamenii isi revin tocmai pentru ca actioneaza de la nivele atit de rafinate, inteligenta naturii lucreaza, noi sintem un aspect inteligent al naturii si astfel cele doua impreuna incep sa se armonizeze si constatam marirea echilibrului si accentuarea sanatatii, un simtamint de stare de bine, de aceea spunem “Sanatatea este fericire”. Cind sint fericit, simt acea energie si intr-adevar vreau sa ma bucur de munca mea, sa ma implic in orice fac. Asta inseamna o mare bucurie!
Deci avem aceste mici tablete Einstein-iene pe care le luam, Ayur-Veda are o traditie de 6000 de ani, poti comprima in citeva cuvinte ce este traditia Ayur-Vedica?
Sa mai vorbim putin despre Amrit-Kalash. Acesta este preparat de citiva maestri doctori conform retetelor de acum 6000 de ani si care colecteaza acele ierburi care ne echilibreaza si care ne imbunatatesc constitutia, iar acesti trei maestri doctori sint doctorul Dwivedi, doctorul Triguna si doctorul Balaraj Maharishi.
Cum poate ceva ca Amrit-Kalash sa faca… vreau sa zic… am vorbit pe scurt despre faptul ca iti da un plus de energie.
Superalertetea pe care o simti nu se compara cu nimic altceva, am luat si eu vitamine si alte feluri de preparate pentru sanatate, acesta e ceva simplu de luat, nu trebuie sa iei pumni de vitamine de trei ori pe zi sperind ca ai nimerit combinatia corecta.
Stii, sint oameni care iau 20-30 de vitamine pe zi. si se indoapa cu ele toata ziua.
Corect si ce se intimpla daca ai mincarimi?
Iata o intrebare buna, pentru ca imi amintesc ca si eu luam pumni de vitamine, iar singurul efect pe care l-am simtit vreodata a fost un gust straniu in gura! De altfel acesta pare simplu de luat, se ia de doua ori pe zi si pare ca are efect asupra tuturor celor care il iau.
Si nici nu are un gust prea rau!
Nu, nu are un gust rau.
Urmeaza un actor din cei mai de virf si care lucreaza din greu! Ramineti cu noi!
Recent am inceput sa-l iau si gasesc ca intr-adevar mi-a sporit calitatea vietii, am mai multa energie, ma bucur de mai multa fericire, am mai multa vitalitate.
Nu-mi amintesc exact cind am observat schimbarea. Dar cred ca dupa aproximativ o luna sau 6 saptamini dupa ce am inceput sa iau Amrit-Kalash cind, dupa 9 ore de munca, am simtit: “Doamne, as putea sa cistig mai multi bani!”
Am experimentat o mai mare energie mentala si fizica si am constatat ca am mai multa vigoare. In mod cert produce fericire!
Urmati-ne! Marty Kove intoarce foaia, la fel ca si Karate Kid.
Bun venit inapoi! Avem un alt invitat special – actorul si tipul dur, Marty Kove. Marty, bine-ai venit! Ne bucuram sa te avem printre noi!
Multumesc!
Spune-mi Marty, in viata particulara esti un tip la fel de dur ca in Karate Kid?
Nu, spre exemplu acum lucrez o parte din timp la o biblioteca.
Foarte bine! Eu cel putin m-am linistit!
Astfel de caracter este o mare realizare, dat cred ca nu mai pot sa fiu in viata asa cum am fost. Totul imi mergea pe dos, eram incredibilul domn Obraznicie…
De fapt am auzit zvonul ca acum faci partea a treia la Karate Kid, iar caracterul personajului interpretat de tine s-a schimbat, e adevarat?
Da, in Karate Kid III, personajul este izbavit, redevine o fiinta umana si acea imagine din trecut dispare.
O, bine!
Am simtit avantajele, nu se aseamana cu victoriosul Backey din “Cagney si Lacey”.
Bine, bunul detectiv pe care il joci…
Da, detectivul bun. Interesanta in Karate Kid III este schimbarea caracterului personajului, fata de Karate Kid I si chiar fata de Karate Kid II, care a fost filmat in afara tarii, personajul redevine uman si… dar nu vreau sa mai dau detalii.
Ai insistat in mod intentionat sa se intimple asa sau s-a dezvoltat in mod natural catre o maniera mai organizata?
Nu, le-a placut caracterul, ei au vrut sa fie ceva in genul cunoscutului film al lui Paulo Cred, “Rocky”.
Rocky! Poti sa redevii un suflet decent!
Nu toti pot sa reinventeze tot tipmul.
Agentului tau i-a placut asta, e mai sedimentat. La ce altceva mai lucrezi acum?
Lucrez la doua proiecte de film si sint la al saselea an cu “Cagney si Lacey”, nu stiu daca o sa-l mai termin si pe cel de-al saptelea intr-un an. Am fost foarte mult implicat in afaceri, stii, daca exista muzica – exista afaceri cu muzica, daca exista filme – exista afaceri cu filme, asa ca m-am implicat foarte mult in acesta si am constatat ca nivelul stresului a crescut mult, dincolo de nivelul din actorie, este enorm, si avind de-a face cu oameni dintre aceia carora le place ca lucrurile sa iasa asa cum le place lor…
Este o meserie in care nu ai odihna!
Este foarte dificila, in special la filmele mari si singurul lucru care m-a deranjat vreodata in viata a fost inconsistenta, iar in ultimele citeva luni m-am simtit din punct de vedere emotional mai bine decit mi-am putut imagina vreodata!
Arati foarte bine acum!
Dar in interior?
Carui fapt crezi ca i se datoreaza asta?
Mi-am facut o mica lista incercind sa-mi inchipui ce anume s-a schimbat in viata mea, ce lucruri noi s-au adaugat si asa am constatat ca de vina este Amrit-Kalash-ul pe care am inceput sa-l iau acum citeva luni si iata-ma acum capabil sa fac fata marilor dezamagiri sau fluctuatii din viata sau din cariera, e foarte emotionant, pentru ca acum sint capabil sa limitez frustratiile sau durerile pe care le simtim cu totii zilnic, vreau sa spun ca viata de actor este yo-yo pe un sirag aurit.
Absolut! Mai faci si alte lucruri pentru a-ti mentine…
Prioritatea de dimineata este Amrit-Kalash-ul, apoi vine antrenorul si fac tot felul de exercitii cu care si tu esti obisnuit.
Faci asta de ani de zile?
Da, si inca mai exista durerea si inca mai exista frustrarea, lipsa de comunicare cu oamenii, dar acum totul incepe sa se rezolve.
Te simti mai echilibrat emotional?
Pentru mine echilibrul inseamna totul pe lume si pentru ca acum toate aceste nivele sint mai echilibrate, viata mea este mai echilibrata si asta datorita Amrit-Kalash-ului, pentru ca nimic altceva nu s-a schimbat in viata mea cotidiana.
Incredibil!
Da.
Doctore, de la inceput am vorbit despre stres, despre stresul enorm pe care trebuie sa-l suporte un actor in activitatea de reclame comerciale, iar Marty, Margaretta, cu totii am trecut prin acesta, vreau sa spun: poate avea acest Amrit-Kalash efect asupra energizarii sau asupra diminuarii stresului?
Pare sa aiba! Pentru mine este evident, numai din cite am auzit de la voi, faptul ca aceasta mica tableta are o cantitate enorma de inteligenta si natura are inteligenta, iar acesti trei maestri doctori au compus o formula care are efecte asupra noastra la nivele foarte rafinate, atit de mult ca cineva devine bibliotecar, cu totii ne simtim mai energici, Katie se simte – ea a folosit termenul acesta – superalerta si va da posibilitatea sa faceti toate lucrurile pe care le faceti astazi, sint foarte impresionat, deoarece ca doctor, realizez ca aceasta te ajuta sa obtii ceea ce noi numim o putere de protectie. Da nastere unui sentiment de echilibru, fericire si armonie in vietile noastre, si intreaga filozofie este sa fii fericit si sanatos, iar noi sintem. In viitor intreaga societate va integra aceste valori si vom avea mai putini Karate Kid, actorul e chiar aici in spate…
Mult mai dragut, arata bine ca aici!
Corect!
Cred ca chestiunea sanatatii si fericirii este ceea ce cu totii urmarim sa obtinem de la viata si orice alt mod in care putem sa il aducem in viata noastra, aduce beneficii! Revenim intr-o secunda, ramineti cu noi!
Si socotesc ca stabilitatea pe care am obtinut-o de la produsele Ayur-Vedice este intr-adevar de durata si foarte folositoare la slujba.
De cind folosesc Amrit-Kalash Maharishi sint mai sanatos, am mai multa vitalitate si pot spune ca Amrit-Kalash reprezinta intocmai conceptul meu despre sanatate perfecta.
Timp de 20 de ani am luat tot felul de vitamine si prafuri de proteine sau suplimente alimentare care se gaseau pe piata, dar niciodata n-am experimentat ceva care sa-mi dea o vigoare atit de mare ca Amrit-Kalash Maharishi, care da rezultate concrete!
Trebuie sa admit ca aceasta este probabil cea mai informativa jumatate de ora pe care am petrecut-o vreodata, sper ca si dumneavoastra sa credeti la fel. Vreau sa multumesc invitatului nostru special de astazi – detectivul Marty Kove, care a gasit timp in programul lui incarcat pentru a fi cu noi astazi, ii multumesc; priceputului doctor David Doner pentru sfaturile medicale oferite pentru a ne lamuri si noi, drept pentru care ii multumesc; Katie, o sa ne uitam la reclamele cu masini, poate o sa te vedem intr-un apus de soare si bineinteles Margarettei, intotdeauna e placere sa te vad!
Multumesc!
Va multumesc tuturor! Nu uitati: “Sanatatea este fericire!” Imi multumesc si mie!
arhiva AMTR

Pentru informatii actuale  despre Meditatia Transcendentala (MT) si cursul de introducere in tehnica MT vizitati site-ul oficial  http://ro.tm.org/DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>