Festivalul Maharishi de Muzica pentru Pacea Lumii
Aspecte din primul turneu mondial
Din India, tara civilizatiei vedice, vin muzicienii Gandharva, umpland atmosfera lumii cu muzica eterna a naturii.
In ultima luna a anului 1987, Festivalul Maharishi de Muzica pentru Pacea Lumii a raspandit unde de fericire si de incantare oamenilor de toate culturile si de pe toate continentele.
Festivalul Maharishi a introdus muzica clasica a vechii civilizatii vedice, care s-a bucurat de Paradisul pe Pamant. Aceasta muzica este o parte din restituirea, de catre Maharishi, a Stiintei Vedice – stiinta completa a vietii.
Muzicienii Gandharva i-au invitat pe fiecare sa participe la aceasta stiinta si arta speciala de a crea armonie in constiinta lumii.
In 52 de tari, Festivalul Maharishi a fost anuntat de sute de ziare si multe jurnale de stiri radio si tv. Acestea au explicat ca muzica Gandharva-Ved contribuie la pacea lumii prin echilibrarea naturii si eliberarea stresului din atmosfera.
– „Este pentru prima oara cand acesti maestri muzicieni canta muzica Gandharva in afara Indiei. Aceasta muzica clasica a vechii Indii creaza armonie si echilibru atat in ascultator, cat si in mediul inconjurator. Si trebuie sa mai stim ca se va canta Gandharva in 300 de orase din lumea intreaga, pentru a se obtine pacea mondiala“.
In jurul globului, la Berna si Beijing, la Paris si Toronto, la Centrul Cultural Kennedy din Washington D.C., la Manilla, la Londra, la Los Angeles, de-a lungul globului, mii de oameni au sarbatorit, in cadrul concertelor date de catre cei mai iscusiti muzicieni Gandharva, Festivalul Maharishi de Muzica pentru Pacea Lumii.
Fiecare concert incepe cu vizionarea unei videocasete continand salutul lui Maharishi Mahesh Yogi – fondatorul programului de meditatie transcendentala si al Centrului Mondial Maharishi pentru Gandharva-Ved din Maharishi Nagar, India.
– „Este o mare placere pentru mine sa introduc in lume un Festival de Muzica pentru Pacea Lumii. Este foarte necesar ca fiecare generatie de oameni sa traiasca in pace, pentru ca numai in prezenta pacii este posibil progresul, este posibila prosperitatea, este posibila fericirea.
Cand oamenii de pe Pamant incalca legile naturii, creeaza lipsa de armonie. Incalcarea Legii Naturale se reflecta in durere, suferinta si plansete, esecuri, probleme, tendinte negative ocazionale sau care devin obisnuinte, terorism si
razboaie. Toate aceste valori negative isi au originea in incalcarea Legii Naturale.
Muzica Gandharva este acel ritm puternic al naturii care este etern; aceste ritmuri ale naturii sunt eterne si datorita eternitatii acestor ritmuri exista coordonare, varietate infinita de creatie, dar foarte bine coordonata de Legea
Naturala. Muzica Gandharva este muzica naturii, muzica eterna a naturii. Eternul este acelasi, in continua miscare, adica unde de fericire, unde de fericire, peste tot in natura. Deci, s-a creat aceasta melodie puternica, de dimineata pana dimineata, pentru a se neutraliza tendintele negative ocazionale sau pe cele devenite deja obisnuinte, care iau nastere prin incalcarea Legii Naturale de catre intreaga populatie a globului, care nu este educata sa gandeasca si sa actioneze, in mod spontan, in conformitate cu Legea Naturala. Intreaga populatie a globului incalca legile naturii, iar prin incalcarea Legii Naturale rezulta stres. Constiinta colectiva a lumii, avand stres intens, da nastere la calamitati mai mici sau mai mari, la tendinte negative ocazionale sau care devin obisnuinte, la terorism si razboaie.
Exista o invatatura in India, invatatura vedica, din vremurile vedice – civilizatia vedica fiind acea civilizatie care s-a bucurat de Raiul pe Pamant, adica se traia in conformitate cu Legea Naturala. Sprijinit de legea naturala, fiecare se
bucura tot timpul de unde de fericire, de tot mai puternice unde de fericire. Muzica Gandharva are acel stil de melodie care se potriveste cu undele naturii care controleaza evolutia si care raspandesc unde de fericire. Deci, muzica Gandharva – ca sa o definesc intr-o singura expresie – este muzica eterna a naturii, care este cantata in mod spontan la toate nivelurile creatiei, de la cea mai mica creatie, pana la cea mai mare si mai enorma – Universul in continua expansiune. Deci, muzica Gandharva este cea mai armonizanta, cea mai integratoare – in termenii muzicii – adica se afla la baza intregii ordini si armonii din natura. Este o sansa enorma faptul ca panditii vedici au pastrat toata aceasta enorm de folositoare stiinta si arta de a crea armonie in situatii de lipsa de armonie si discordanta in constiinta lumii.
Deci, oferta noastra – Gandharva-Ved – este o oferta care se adauga la influenta meditatiei transcendentale la crearea pacii mondiale, la grabirea zilei cand se va sarbatori pacea mondiala. Muzica Gandharva este o stiinta si arta
foarte pretioasa de a crea armonie in noi, in familiile noastre, in orasele noastre, in tarile noastre, in intreaga lume“. (Maharishi)
Cu aceste invataturi si inspiratii de la Maharishi, 60 dintre cei mai priceputi muzicieni Gandharva-Ved au incantat publicul de pe fiecare continent. In Asia, muzicienii Gandharva au cantat in mai mult de 30 de orase, au facut un turneu mai mare in India, au vizitat Indonezia, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tailanda, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud si Malaezia. Au
mai fost in Japonia, Filipine si China, unde au fost cel mai entuziast primiti de catre conducatorii guvernului si presa. Dupa concertul de la Tokyo, muzicienii Gandharva au calatorit spre Filipine, unde au dat doua concerte la Hotelul Manilla. „Festivalul a coincis cu Convorbirile la nivel inalt din Asia despre pace si progres pe continent“ scrie Buletinul de Manilla. „Muzica Gandharva mentine fericirea individului si pacea lumii“.
Cu cuvinte frumoase si daruri, presedintele Conservatorului de Muzica din China i-a intampinat pe muzicienii Gandharva in sala de receptii. Pentru multi chinezi, a fost prima lor ocazie sa asculte un concert de muzica Gandharva-Ved. Ziarele si posturile de radio importante au raspandit stirea in toata tara. La fiecare concert, a fost explicat scopul armonizant al muzicii. Sala de conferinte de la Universitatea Giautom s-a umplut de o atmosfera de primavara in seara zilei de 20 noiembrie. „Mai mult de 400 de persoane au ascultat cu uimire si multa fericire“. Asa a descris ziarul Huan Shanghai efectul concertelor date in marile orase din China. Dupa concertul din Zian, conducatorii politici ai provinciei Shan Zi au umplut scena, pentru a-i felicita pe muzicienii Gandharva. La fiecare concert, grupuri de fotografi au comemorat ocazia istorica: primul Festival de Muzica pentru Pace din China.
In Europa, trei grupuri de muzicieni Gandharva au concertat in 13 tari, vizitand 51 de orase in Italia, Elvetia, Franta, Germania de Vest, Suedia, Danemarca, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia si Islanda. Concertul dat la Londra, ascultat de 250 de persoane, a fost filmat pentru Asociatia Medicala din Anglia, care dorea sa cerceteze efectul terapeutic al acestei muzici. De-a lungul continentului, echilibrul si influenta muzicii Gandharva-Ved au fost transmise ascultatorilor prin radio, in Anglia de catre Radio Oxford, Radio Nothingham si Radio Manchester; de Postul National de Radio German din Hamburg, precum si de Radio Belgia si Radio Finlanda. De-a lungul Europei, undele radio au purtat sunetele Festivalului Maharishi de Muzica pentru Pacea Lumii. Ziarele din Copenhaga au glorificat frumusetea muzicii Gandharva, precum si pacea si fericirea pe care le aduce. Farmecul concertelor, precum si scopul muzicii de a grabi ziua pacii mondiale, au captat atentia presei din multe tari si s-a reflectat in articolele din Helsinki – Finlanda, Milano – Italia si Reikjavik – Islanda. In atmosfera calma a Capitalei
Continentale Maharishi a Erei Iluminarii din Vlodrop – Olanda, publicul de 500 de persoane a multumit, prin aplauze, muzicienilor Gandharva pentru turneul lor extins prin continentul european.
In America de Nord, 28 de muzicieni Gandharva au concertat in 92 de orase din Statele Unite si Canada. Festivalul Maharishi a coincis cu vizita secretarului general al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, care a avut, la Washington, o intrevedere cu presedintele Ronald Reagan despre pacea mondiala. De la Miami la Montreal, de la Ancourage la Austin, muzicienii Gandharva au dat 108 concerte si zeci de spectacole televizate. Programele TV de stiri din orasele mari au explicat maiestria muzicienilor Gandharva si scopul profund al muzicii cantate de ei.
– „Influenta folosirii intr-un mod specific a sunetului, tonului si ritmului aduce muzica Gandharva in armonie cu legea naturala de baza, care guverneaza intregul Univers. De aceea creeaza armonie si echilibru oriunde este cantata, pentru ca se canta de la cel mai profund nivel al constiintei. Aceasta este diferenta dintre muzica Gandharva si muzica indiana clasica“.
Principalele ziare din 30 de orase nord-americane au tiparit pagini intregi despre Festivalul Maharishi, care a fost, de asemenea, prezentat si de multe posturi de televiziune.
Muzicienii care participa la Festivalul de Muzica pentru Pacea Lumii spun ca muzica lor se adreseaza tuturor.
– „Tipul de muzica pe care il cantam noi genereaza pace, echilibru, coerenta si armonie. Mai precis, muzica Gandharva este muzica eterna a naturii, exprima impulsurile mediului si adanceste relatia dintre mediu si om. Scopul muzicii il gasim chiar in titlul festivalului: de a crea pacea lumii, de a crea o influenta armonizanta in intreaga societate, in orase. In fiecare oras in care
poposim, concertam, si datorita acestei vechi traditii muzicale, care este acum revitalizata de Maharishi, influenta generata creeaza unde de armonie si pace, precum si ordine in mediu“.
Intr-o noapte linistita, la Washington D.C., muzicienii Gandharva au cucerit publicul de le Centrul Cultural Kennedy. O persoana a spus: „Am simtit natura cantand, mi-a mers drept la inima!“ Altcineva a gasit concertul „plin de fericire, magnific, profund!“
In timpul Festivalului Maharishi, mai mult de 90 de posturi de radio nord-americane au difuzat selectiuni, iar trei retele nationale americane de radio, precum si National Public Radio si Pacific Radio au difuzat emisiuni speciale de muzica Gandharva-Ved.
La Centrul Cultural Indian din West Baltimore, un grup de muzicieni indieni Gandharva prezinta muzica pentru pace. Primarul Kurt L. Schmoke a insotit grupul in aceasta dupa-amiaza si a proclamat in oras Ziua Muzicii Gandharva. A fost un eveniment special pentru primar, fiind prima sa proclamatie de cand a fost ales primar la inceputul acestei luni.
– „Acum ca sunt primar, am marea placere de a emite proclamatii. Deci, dati-mi voie sa proclam, drept celebrare a crearii pacii, Ziua Muzicii Gandharva-Ved in Baltimore. Tinand seama ca muzica Gandharva este o disciplina pretioasa a Stiintei Vedice a lui Maharishi – stiinta vietii de a crea echilibru in natura, de a elimina stresul din atmosfera si de a produce o influenta sanatoasa asupra individului si pace pentru intreaga lume – de aceea, eu, Kurt L. Schmoke, primarul orasului Baltimore, prin
aceasta proclam ziua de 20 decembrie 1987, drept celebrare a crearii pacii, Ziua Muzicii Gandharva-Ved in Baltimore si invit toti cetatenii sa participe la aceasta sarbatoare.“
Muzicienii Gandharva au concertat la hotelul Hilton din Washington dupa citirea, de catre un reprezentant, a proclamatiei onorabilului Marian Berry, primarul orasului Washington D.C..
– „Districtul Columbia se bucura de prezenta in aceasta seara a muzicienilor Gandharva si tinand seama de efortul de a spori calitatea vietii in marele nostru oras, precum si de grabirea imbogatirii culturale, oameni din toata lumea participa la Festivalul de Muzica pentru Pacea Lumii, iar pentru a se grabi ziua pacii mondiale s-au infiintat in toata lumea 1 000 de scoli de muzica Gandharva. De aceea, eu, primarul Districtului Columbia, prin aceasta proclam ziua de sambata, 26 decembrie 1987, Ziua Festivalului de Muzica pentru Pacea Lumii in Washington D.C. si rog toti cetatenii orasului sa mi se alature in sprijinirea acestei activitati destinata sa grabeasca si sa redea starea buna a fiecaruia. Semnat: Marian Berry junior, primar“.
Ca raspuns la solicitarile din lumea intreaga rezultate in urma primului Festival Maharishi de Muzica pentru Pacea Lumii si pentru a se grabi ziua pacii mondiale, Centrul Mondial Maharishi pentru Gandharva-Ved a avut doua initiative: infiintarea a 1.000 de scoli de Gandharva-Ved de-a lungul globului si inregistrarea de selectiuni din muzica Gandharva corespunzatoare diferitelor ore ale zilei, pe care le-a facut disponibile peste tot in lume.
De dimineata pana dimineata, melodia naturii se schimba. Muzica Gandharva-Ved se potriveste cu ora zilei, schimbandu-si melodiile in conformitate cu schimbarile naturii. Aceste melodii, care urmaresc procesul evolutiei, asigura o influenta puternic armonizanta in intreaga atmosfera, pentru a echilibra dezechilibrele din natura.– „Este un caz foarte fericit faptul ca toti expertii muzicieni din India si-au asumat aceasta obligatie de a crea o atmosfera puternica, de a crea armonie si echilibru in natura, prin trilurile melodiilor Gandharva. Muzica Gandharva este un aspect foarte mare si foarte pretios al Stiintei Vedice, care este stiinta completa a vietii. Multumim traditiei noastre de invatatori, care ne-au dat aceasta posibilitate de privi in interiorul activitatii naturii, care ne-au dat acest dar foarte pretios al armoniei in natura. Muzica Gandharva este un dar foarte mare pentru intreaga lume si este un dar pentru toate timpur
Instrumentele muzicii Maharishi Gandharva-Ved
Fiecare dintre instrumentele muzicale prezente în Festivalurile Maharishi de Muzica pentru Pacea Lumii are o calitate a sunetului distincta, proprie. În antica literatura vedica, ele sunt împartite în patru categorii: tat vadya (instrumente cu coarde), sushir vadya (instrumente de suflat), avnadh vadya (instrumente de percutie) si ghana vadya (clopote si talgere). Fiecare instrument muzical corespunde în mod ideal cerintelor executarii unei raga (compozitie muzicala de Gandharva-Ved).
În continuare urmeaza o descriere a instrumentelor prezente în concertele Maharishi Gandharva-Ved:
BANSURI
(fluier din bambus) – Degetele, acoperind cele sase pana la sapte gauri ale acestui instrument, pot crea un efect de alunecare (meend) între note, esential pentru executarea unei raga. Din fluierele mai lungi (pana la 0,9 m lungime) iese un sunet bogat, rezonant, un sunet mai înalt si mai ascutit fiind produs de bansuri-urile mai scurte (20–38 cm).
SITAR
Acest instrument cu coarde are aproximativ 1,2 m lungime, cu 18 pana la 25 de corzi de metal, si este capabil de o mare subtilitate în structura sunetului. Confectionat din dovleac si lemn de teak, cele sapte corzi principale ale sale sunt ciupite cu un plectrum de metal purtat pe degetul aratator, melodia fiind cantata pe una sau doua corzi si oprita de taste de metal, miscabile. Sub corzile principale se afla cel putin 11 corzi rezonante. Acestea îi dau sitarului sunetul lui distinct si sunt acordate cu grija conform notelor scalei unei anumite raga si rezoneaza atunci cand aceleasi note suna pe corzile principale.
SAROD
Mai mic decat sitarul, sarodul s-a dezvoltat dintr-un instrument afgan numit rabab. Spre deosebire de sitar, camera rezonanta principala este confectionata din teak si acoperita cu piele de capra. O camera secundara mai mica, facuta din metal, se gaseste la celalalt capat al grifului conic, lipsit de taste. Dintre cele 25 de corzi de metal, 15 sunt rezonante si se afla sub cele zece pe care se canta melodia. Ciupite cu un plectrum din coaja de nuca de cocos, patru dintre ele canta melodia, doua sau trei accentueaza ritmul, iar restul sunt acordate conform notelor de baza din raga aleasa. Vesticilor, sunetul sarodului le-ar putea aminti vag de banjo, dar cu o mare flexibilitate pentru notele care aluneca.
SARANGI
Confectionat dintr-o singura bucata de lemn, sarangi este un instrument cu coarde lipsit de taste, la care se canta cu un arcus. Camera rezonanta este acoperita cu pergament, iar griful este foarte lat, cu trei sau patru corzi principale confectionate din mate. Are pana la 40 de corzi rezonante si poate produce o gama larga de sunete, uneori izbitor de asemanatoare structurii vocii umane. Este deseori folosit pentru acompaniament în recitalurile vocale, dar recent a fost acceptat si ca instrument solo.
TABLA
Principalul instrument de percutie folosit acum în concertele Gandharva, tabla consta din doua tobe, ambele avand fata confectionata din piele, cu o lipitura de pilitura de fier si faina în centru. Corpul tobei mai mici (tabla) este confectionat din lemn, iar corpul tobei mai mari (bayan) este confectionat din metal. Diferite lovituri pe diferite parti ale fetelor tobelor produc o gama larga de sunete, avand un efect bun în timpul acompanierii altor instrumente muzicale în executarea unei raga. Acordarea tablei se face prin ciocanirea pieselor de lemn aflate de jur-împrejur, care sunt tinute de bretele în jurul instrumentului. Din banyan se poate obtine o frecventa larga de sunete prin apasarea cu palma mainii stangi pe fata tobei în timp ce degetele canta ritmul.
TAMPURA
Numita si tamboura, este un instrument cu coarde care canta mereu sunetul zumzait în concertele Gandharva. Rolul lui este important, desi nu este considerat un instrument principal. Cele mai mari sunt asemanatoare cu sitarul, dar nu au taste si au numai patru sau cinci corzi, care sunt ciupite continuu cu degetele. Tampurele mai mici, care acompaniaza sitarul, sunt confectionate din lemn.
SHENAI
Este un fluier confectionat din doua bucati, iar cele opt sau noua gauri ale sale sunt acoperite cu degetele. Sunetul sau este similar oboiului, dar cu fluiditatea saxofonului. Pentru a canta la acest instrument este necesar un puternic control al respiratiei. În India, shenaiul este în mod traditional asociat cu casatoriile.
Celelalte instrumente folosite în concertele Maharishi Gandharva-Ved sunt: veena, anticul predecesor al sitarului; swarmandala, o titera sau harpa mica folosita pentru a crea un efect placut de cascada; pakhavaj, o forma mai veche de tabla; jaltarang, castronase de portelan acordate umplute cu apa si harmonium, o mica claviatura verticala, ce actioneaza corzi, folosita la acompanierea recitalurilor vocale.
Pentru informatii actuale despre Meditatia Transcendentala (MT) si cursul de introducere in tehnica MT vizitati site-ul oficial http://ro.tm.org/
DESPRE AUTOR
Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.
Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult