Introducere în Maharishi Jyotish

Expertii în Maharishi Jyotish subliniaza ca universul, planetele si stelele nu reprezinta atat de mult obiecte care aplica anumite forte sau influente externe asupra noastra, ci mai degraba expresii concentrate ale anumitor legi naturale continute în propria noastra constiinta si fiziologie.

De exemplu, Chandra, Luna, reprezinta calitatea mintii si a emotiilor. Caldura emotionala si sensibilitatea unei persoane nascuta sub luna plina pot fi diferite de cele ale unei persoane nascute sub luna noua, deoarece calitatea lui Chandra în toata natura va fi diferita în diferite zile.

Momentul nasterii noastre ne poate oferi multe informatii folositoare si practice. Ne poate ajuta sa întelegem situatiile care ni s-au întamplat si sa ne pregatim în mod eficace pentru situatiile care vor veni. Putem identifica mai bine puterile si slabiciunile noastre si putem întelege ce tip de munca ni se potriveste cel mai bine. Un domeniu al Maharishi Jyotish, numit Muhurt, calculeaza momentul cel mai eficace pentru a întreprinde o actiune, fie ca este începutul unei noi afaceri, mutatul într-o casa noua sau casatoria!

Evitarea pericolului care nu a aparut înca

Cand harta unui individ indica anumite influente negative, Maharishi Jyotish recomanda Yagyas, sau inginerii vedice, pentru „a evita pericolul care nu a aparut înca“. Yagyas sunt proceduri care neutralizeaza influentele nedorite generate de noi în trecut; yagyas pot aduce, de asemenea, mai mult succes si prosperitate în perioadele bune ale vietii. De asemenea, este recomandata folosirea unor anumite pietre pretioase pentru neutralizarea influentelor negative si promovarea echilibrului si armoniei în toate aspectele vietii.

Maharishi Jyotish mai contine, de asemenea, Maharishi Ayur-Ved; de fapt una o contine pe cealalta. Maharishi a comentat ca Maharishi Ayur-Ved asigura sanatatea prezentului, în timp ce Maharishi Jyotish asigura sanatatea viitorului. Ele sunt parti inseparabile ale aceluiasi manual de instructiuni privind modul în care functioneaza viata umana, dezvoltand atat sanatatea perfecta, cat si iluminarea.

Obtinerea stapînirii destinului

Prezicerea viitorului poate parea o fantezie, dar acum, cu Maharishi Jyotish, putem sa ne cunoastem propriul destin. Maharishi Jyotish foloseste formule matematice precise, expresii compacte ale Legii Naturale, pentru a prezice tendintele viitoare ale timpului. Într-o consultatie Maharishi Jyotish, puteti fi avertizati asupra posibilelor slabiciuni – cum ar fi bolile si accidentele – si vi se pot da recomandari pentru a le evita. De asemenea, puteti afla momentele cele mai favorabile pentru a intra în afaceri, pentru a va casatori sau pentru a cumpara o casa. Cum este posibila prezicerea si cum functioneaza Maharishi Jyotish?

Reintegrarea constiintei în domeniul Jyotish

Maharishi Jyotish este atat stiinta, cat si tehnologia aducerii vietii individului în armonie cu viata cosmica. Este una din cele sase Vedanga, sau ramificatii ale Vedei. Ved este cunoasterea pura. Maharishi Jyotish este acel aspect pretios si profund al întelepciunii vedice care ne permite sa realizam si sa devenim Ved sau cunoasterea pura.

Maharishi Mahesh Yogi, fondatorul MT si al programelor MT–Sidhi, al Universitatii Internationale Maharishi si al Universitatii Vedice Maharishi, a restabilit constiinta ca baza a Jyotish. Maharishi Jyotish este Jyotish în domeniul constiintei. Scopul lui Maharishi Jyotish este de a dezvolta constiinta individului – pentru a perfectiona un nivel al constiintei cunoscut sub denumirea de Jyotish Mati Pragya, constiinta atotcunoscatoare, acel nivel al trezirii pure care cunoaste totul. Mintea stabilita în Jyotish Mati Pragya are o introspectie spontana în mecanicile creatiei. O asemenea constienta poate vedea întreaga desfasurare a trecutului, prezentului si viitorului, deoarece, la acest nivel de existenta, întrebarea si raspunsul ei, problema si solutia ei, sunt prezente în mod simultan.

Pe bazele practicarii zilnice a meditatiei transcendentale si a programului MT–Sidhi, studiul si aplicarea practica a principiilor matematice si logice ale Maharishi Jyotish trezesc Jyotish Mati Pragya – constiinta atotcunoscatoare – în constiinta noastra, accelerand astfel progresul nostru catre iluminare.

De ce functioneaza prezicerile

Maharishi Jyotish face posibila prezicerea viitorului deoarece structura creatiei si dezvaluirea sa este ordonata si secventiala. Inteligenta dinamica si puterea organizatoare prezente în domeniul autointeractiv al constiintei pure este aceeasi inteligenta si putere organizatoare care structureaza toate transformarile din domeniile relative ale vietii.

În ªtiinta Vedica a lui Maharishi, acest domeniu al constiintei pure este descris ca fiind Samhita lui Rishi, Devata si Chandas, care este contopirea în unitate a celui ce observa, a procesului observatiei si a obiectului observatiei. În fizica moderna, acest domeniu este descris ca fiind cîmpul unificat al tuturor legilor naturii.

Valorile manifestate ale vietii se dezvaluie într-o maniera stabilita si secventiala din acest cîmp unificat al tuturor legilor naturii, la fel cum o planta se dezvolta din samanta înmugurita. Pentru ca aceasta dezvaluire este secventiala, daca cunoastem un punct din secventa (cum ar fi, de exemplu, momentul nasterii) putem utiliza cunoasterea Legii Naturale – structurata în forma simplificata a Maharishi Jyotish – pentru a prezice trecutul, prezentul si viitorul si pentru a evita pericolul care înca nu a aparut înca.

Diagrama Jyotish: un instantaneu al universului

Cand consultati un Maharishi Jyotishi, primiti o copie a diagramei nasterii, denumita Janm Kundali. Diagrama nasterii este o expresie în forma matematica ordonata a universului la momentul nasterii dumneavoastra. Este planul mediului cosmic si a tuturor influentelor în joc la acel moment precis – imortalizat în timp, ca un instantaneu.

Maharishi Jyotishi analizeaza cu grija aceste influente pentru a prezice tendintele viitorului vietii dumneavoastra. Asa cum întreaga desfasurare a vietii poate fi surprinsa în termenii dezvoltarii secventiale a ciclurilor (cum ar fi, de exemplu, ziua si noaptea, lunile si anii etc.), Maharishi Jyotishi localizeaza trei cicluri de baza: cele 9 Graha (corpuri ceresti), cele 12 Rashi (semnele zodiacului), cele 12 Bhava (domenii ale vietii, cunoscute drept case ale diagramei nasterii) si cele 27 Nakshatra (pozitii ale lunii). Aceste trei cicluri Maharishi Jyotish de 9, 12 si 27 îsi au originile în ciclul primordial al Rishi, Devata si Chandas ce interactioneaza în interiorul valorii (unitatii) Samhita a constiintei. Sa consideram acum modul în care sunt reprezentate aceste componente de baza în diagrama Maharishi Jyotish a nasterii.

Cele 9 Graha

În Jyotish exista 9 Graha sau corpuri ceresti. Cele 9 Graha includ soarele, luna, cele cinci planete vizibile si cele doua noduri ale lunii numite Rahu si Ketu.

Planetele sunt în miscare în mod constant în calea lor în jurul soarelui si, pe masura ce se misca, ele îsi schimba pozitiile în Rashi, semnele zodiacului asa cum se vad de pe Pamînt. Pozitia lor în diagrama nasterii va corespunde pozitiei lor în zodiac la momentul exact al nasterii dumneavoastra.

Cele 12 Rashi

Rashi sunt semnele zodiacului. Puteti fi familiarizati deja cu acestea dupa termenii lor latini (aries, gemini etc.), dar în Maharishi Jyotish se folosesc denumirile sanscrite. Aceasta deoarece denumirile sanscrite reprezinta mai corect legile specifice ale naturii active în fiecare Rashi. Fiecare Rashi are propriile sale calitati asociate cu diferite aspecte ale vietii. Totalitatea celor 12 Rashi este numita „Kal Purush“ (timpul personificat). Rashi sunt identificate prin folosirea numerelor si acesta este modul în care le puteti gasi în diagrama nasterii. De exemplu, Mesh (Aries) este numarul 1, Vrishabh (Taurus) este numarul 2 etc. (vezi diagrama 3).

Cele 12 Bhava

Janm Kundali (diagrama nasterii) este împartita în 12 parti, sau case, denumite Bhava (vezi diagrama 1). Fiecare Bhava reprezinta un domeniu diferit al vietii, iar luate împreuna, aceste 12 expresii compacte reprezinta domeniul creatiei manifestate – incluzînd mintea, trupul, comportamentul si mediul înconjurator.

Semnul rasaritului

Diagrama nasterii fiecaruia este compusa din aceleasi 12 Bhava si 12 Rashi. Individualizarea începe prin determinarea fiecarui Rashi care apare în fiecare casa. Acest lucru este decis prin calcularea lui Lagn (semnul rasaritului) – semnul zodiacului care este la estul orizontului în momentul nasterii. Semnul rasaritului este punctul de plecare al diagramei dumneavoastra. El este calculat în mod matematic, utilizandu-se ora, data si locul nasterii. El serveste drept prim punct de referinta pentru analiza lui Kundali.

Semnul rasaritului devine primul Bhava sau Lagn. De exemplu, daca calculul indica faptul ca Lagn-ul d-voastra este Simh (leu), atunci Simh care este numarul Rashi 5, devine primul Bhava. De acolo începe calculul Bhavelor în diagrama individuala (vezi diagrama 2).

Cele 27 Nakshatra

Cele 27 Nakshatra (pozitii ale lunii) participa, de asemenea, la structurarea personalitatii, la anumite circumstante ale fiziologiei si, cel mai important, dau nastere sistemului Vimshottari Dasha. Cu ajutorul sistemului Vimshotari Dasha, cheia calculari si citirii dezvaluirii secventiale a calitatilor timpului, Maharishi Jyotish poate prezice la ce moment ce tendinte ale Kundali se vor manifesta. De asemenea, prin includerea interactiunilor pozitiilor zilnice ale Grahelor (cunoscuta sub numele de sistemul Gochar) cu Dasha si Kundali, predictia devine chiar mai precisa si mai specifica.

Toate aceste componente – cele 9 Graha, 12 Rashi si Bhava, si 27 Nakshatra – interactionînd în diferite combinatii, sunt afisate în Janma Kundali, care descrie astfel întregul potential al vietii individului, atat bun, cat si rau, precum si toate tendintele sale, asa cum sunt create de propriile noastre actiuni din trecut.

Îndreptarea viitorului cu Maharishi Yagya

Pe langa explicarea tendintelor viitorului din diagrama dumneavoastra, consultatia poate include recomandarile pentru Maharishi Yagya si pietrele pretioase Jyotish pentru a neutraliza influentele negative prezise în viitor. Maharishi Yagya sunt realizari sau actiuni antice, precise, destinate crearii unor influente specifice în sprijinul vietii, care contracareaza orice efect negativ pe care o persoana si l-ar fi putut crea sie însesi.

Este important de retinut faptul ca influentele pozitive si negative, prezise de Maharishi Jyotish, au fost create de noi din actiunile noastre trecute. Ele nu sunt influente ale mediului înconjurator, asupra carora nu avem nici un fel de control. Întrucat fiecare actiune are o reactiune, influentele care vin la noi astazi trebuie sa fi fost create de noi în trecut. În acelasi timp, ceea ce facem noi acum va crea viitorul. De aceea Maharishi Yagya, meditatia transcendentala si programul MT–Sidhi joaca un rol atat de important în Maharishi Jyotish. Noi avem prilejul sa evitam pericolul care nu a sosit înca si sa cream o situatie mai pozitiva prin influenta echilibratoare a Maharishi Yagya si a programului zilnic MT–Sidhi. Astfel, Maharishi Jyotish ne ofera mijlocul de a ne stapani propriul destin – si de a crea si mentine Paradisul pe Pamînt.

 


Pentru informatii actuale  despre Meditatia Transcendentala (MT) si cursul de introducere in tehnica MT vizitati site-ul oficial  http://ro.tm.org/ DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>