Dragostea se invata. Nu e o afirmatie gratuita e un adevar stiintific.

Dragostea nu este ceva abstract, inefabil ci efectul unor actiuni bine definite pe care Analiza Tranzactionala le numeste stroke-uri. Stroke-urile sunt secretul universului spune July Hay pentru ca ele ne dau acces la esenta lui.

Cum se naste dragostea? Vom incerca o definire metaforica, poetica dar cu acoperire in realitatea stiintifica. Exista un nivel profund, subcuantic care este informational si care contine toate sensurile existentei. La acel nivel noi suntem toti cufundati in dragostea eterna, suntem toti imbratisati pentru totdeauna. Dar acel nivel este potential si noi nu comunicam cu acel nivel decat prin cativa poeti sau creatori de exceptie care il intuiesc si ne spun cum este acolo. Lenon a spus ” All we need is love”, Schiler “Fiţi îmbrăţişate, milioane.”….. Mai comunicam cu acest nivel cand suntem inspirati sau cand ne rugam sau meditam dar in cea mai mare a timpului acest nivel ramane ceva care este doar potential si trebuie actualizat. Acesta este rolul nostru in Univers.

Legaturile dintre noi nu sunt rupte, nimic nu le poate rupe, dar ele trebuiesc bombardate cu stimuli pentru a le reansufleti. Poate bombardat nu e termenul, poate stimulat este mai bine. Stroke inseamna stimul, un stimul care trebuie transmis pana cand apare raspunsul. Iubirea este raspunsul.  S-a demostrat (Fowler) ca fiintele umane au o foame innascuta pentru stimulare care conduce si este la originea comportamentului uman. Berne, fondator al Analizei Tranzactionale, autor al cartilor Ce spui dupa buna ziua? si Analiza tranzactionala in psihoterapie, a numit activitatea umana de schimb de recunoastere, “stroking” si unitatea acestui schimb “stroke”. El spune ca nevoia umana de stoke-uri este atat de mare incat daca omul nu le obtine aceasta poate produce chiar o afectare a nervilor spinali. Stroke-urile sunt puternice, bogate in informatie, surse de stimulare; stimulare umana. Stroke-urile sunt procurate prin intimitate, munca, timp de recreere si jocuri. Stroke-urile si stroking-ul definesc intr-un simplu si stralucitor concept, cele mai fundamentale evenimente umane, iubirea si ura. spune Claude Steiner,  in : TRANSACTIONAL ANALYSIS IN THE INFORMATION AGE. Referinta: Claude Steiner este autorul cartii (click pentru a o citi gratuit) Emotional Literacy  cea mai frumoasa carte despre competenta emotionala bazata pe iubire si incredibila metafora aferente: Warm Fuzzy Tale - Povestea caldicelelor molicelePentru Gift wrapping Emotional Literacy: Intelligence with a Heart by Claude Steiner

Dragostea se invata si daca e vorba de invatare formala cel mai bine se invata la o universitate online unde cursurile le poti face cand vrei, cum vrei, in propriul tau ritm. Si le poti face si unde vrei daca pe mobilul tau  ai aceasta aplicatie de la Udemy: aici pentru Android Google Play, si aici pentru Iphone  App Store.

Va prezentam mai jos cateva cursuri de la Udemy. Citatele de sub bannere sunt din cartea Emotional Literacy: Intelligence with a Heart by Claude Steiner si nu au legatura directa cu lectiile prezentate.

” Antrenarea competentei emotionale este o metoda directa si eficienta de a restabili contactul cu sentimentele noastre si sursa lor de putere, in special puterea dragostei.”  - Claude Steiner

“Odata ce o persoana este capabila sa vorbeasca despre emotiile sale cu alte fiinte umane apropiate el poate sa-si dezvolte o constiinta crescuta a sentimentelor sale. 

Constienta este partea esentiala a competentei emotionale. Va puteti interoga pentru a va plasa pe o scara a constientei emotionale pentru a vedea unde sunteti.”  -  Claude Steiner

“Cea mai eficienta poarta prin barierele noastre emotionale este expresia naturii noastre iubitoare. Antrenamentul in competenta emotionala incepe si sfarseste cu inima. 

Utilizand transactii de antrenament in competenta emotionala puteti vorbi despre sentimentele voastre pentru ceilalti, sa va aratati supararea, temerile profunde, si cele mai mari sperante.” - Claude Steiner

Prin simplul act al schimbului de stroke-uri pozitive intr-un mediu sigur noi putem cultiva capacitatea noastra inascuta de a iubi. 

Oamenii cauta iubire. Iubirea este schimbata trazactional prin stroke-uri. Stroke-urile pot fi fizice sau verbale. 

Stroke-uri fizice sunt orice forma de atingere: imbratisari, saruturi, mangaieri, strangeri de maini.

Stroke-uri verbale - sunt orice afirmatii care iau cunostinta de o trasatura a unei persoane intr-un mod pozitiv. 
Stroke-urile verbale pot fi despre felul in care arata cineva, imbracaminte, inteligenta, generozitate, creativitate, competenta emotionala, bunatate, integritate, etica muncii, abilitati practice, demnitate, abilitatea de lider, talent artistic, raspuns sau abilitate sexuala, onestitate, intelepciune practica, eleganta, tact sau orice alt atribut pe care o persoana il poseda. 

Unele stroke-uri sunt superstroke-uri pentru ca ele sunt dorite in mod special.  -  Claude Steiner

Deoarece acest articol a fost scris cu ocazia Valentines Day va oferim in continuare cateva cursuri care nu  sunt neaparat despre dragoste dar sunt cateva cursuri gratuite de dezvoltare personala pe care vi le sugeram cu drag:

Embark on Your Journey to Personal Fulfillment  |  Success, Happiness & FulfillmentFoundations of Success  |

Descoperiti si alte cursuri de la Udemy

| Discover Udemy’s latest courses! | Discover Udemy’s top courses! |  Discover Udemy’s technology & entrepreneurship courses! | Discover Udemy’s business courses! | Discover the best design courses on Udemy! | Discover the best photography courses on Udemy!| Discover health & fitness courses on Udemy! | Discover lifestyle courses on Udemy! | Discover math & science courses on Udemy! | Start learning on Udemy today! | Improve your skills on Udemy! |

Vom incheia cu cateva linkuri la cele mai frumoase texte despre dragoste: Corinteni 1.13,   Sri Radha-rasa-sudha-nidhi  | God and Love – Maharishi |
Enjoy!


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult