EFECTUL MAHARISHI UN REZUMAT AL CERCETARILOR 
Crearea coerentei în constiinta lumii  - Promovarea tendintelor pozitive si evolutive în întreaga lume

“Nu exista, si nici nu va exista vreodata, o tehnologie mai puternica sau mai  argumentata pentru a transforma tendintele vietii in societate. Nici un guvern  demn de numele sau nu ar putea lipsi cetatenii sai de beneficiile practice  imense ale celei mai avansate invataturi din epoca noastra stiintifica. 

Prin Stiinta si Tehnologia mea Vedica – stiinta si tehnologia campului unificat  – orice lider al guvernului poate sa aiba acces cu usurinta la campul unificat si  sa dezvolte administratia guvernului sau pentru a fi in alianta perfecta cu  administratia guvernului naturii.”
Maharishi 

 

 

REZULTATUL CERCET·RILOR STIINTIFICE 

1974-1990

Cercetarile sociologice prezentate pe scurt in aceasta carte reprezinta 38 din 430 de  studii realizate in 160 de universitati si institute de cercetare independente din 27 de tari  de-a lungul a 20 de ani, dovedind ca Meditatia Transcendentala (MT) si programul  MT-Sidhi ale lui Maharishi imbogatesc toate nivelele vietii – corp, minte, comportament  si societate.

EFECTUL MAHARISHI

  UN REZUMAT AL CERCET·RILOR 

Aceast text insumeaza constatarile si procedurile cercetarilor experimentale asupra  Efectului Maharishi in legatura cu influenta de armonie si progres in societate care rezulta  din practica Tehnologiei Maharishi a Campului Unificat. Efectul Maharishi apare atunci  cind o mica parte a membrilor unei societati participa la aceasta tehnologie – Meditatia  Transcendentala (MT) si programul MT-Sidhi ale lui Maharishi Mahesh Yogi.

Efectul Maharishi este o tranzitie de faza spre o stare mai ordonata si mai armonioasa a  vietii asa cum a fost masurata prin scaderea criminalitatii, violentei, accidentelor si  imbolnavirilor, si imbunatatirea conditiilor economice si a altor indicatori sociologici.  Oamenii de stiinta care au descoperit acest efect l-au denumit astfel in onoarea lui  Maharishi Mahesh Yogi, care a prezis cu 30 de ani in urma ca numai o mica parte din  populatie participind la programul Meditatiei Transcendentale poate fi suficienta pentru  imbunatatirea calitatii vietii intregii societati. In timpul ultimilor 16 ani, aceasta  transformare a societatii a fost documentata stiintific, la inceput la nivelul orasului si apoi  la nivelul statal si national, si cel mai recent la nivel global – Efectul Global Maharishi.

S-a descoperit ca proportia membrilor unei societati necesara pentru a genera Efectul  Maharishi este un procent (1%) care sa practice Meditatia Transcendentala sau numai  radacina patrata din 1%  care sa participe la practica de grup a programului  MT-Sidhi. Aceasa proportie este atit de mica incit efectele benefice ale Efectului  Maharishi asupra societatii nu pot fi puse pe seama interactiunilor comportamentale ale  participantilor cu alti membrii ai societatii.

Rezultatele indica mai degraba un efect de cimp, prin care o influenta de coerenta  produsa de participanti radiaza in intreaga societate. John Hagelin (1987), un fizician de  frunte in domeniul teoriei campului unificat, a atras atentia ca registrul mare de distante al  Efectului Maharishi poate fi inteles numai ca fiind produs la nivelul campului unificat al  tuturor legilor naturii, recent identificat de fizica moderna.

Descoperirea campului unificat al legii naturale este probabil cea mai profunda dezvoltare  a fizicii moderne. In timpul ultimilor douazeci de ani, fizicienii au avut capacitatea de a uni  una dupa alta cele patru forte fundamentale ale naturii (vezi fig. 1). Adincindu-se in  functionarea legilor naturii fizicienii au descoperit ca fortele si particulele care apar ca  fiind foarte diferite pe scalele de timp si distanta cu care noi sintem de obicei familiari,  sint in realitate unificate la nivele mai profunde ale naturii. Acest progres a culminat in  formularea recenta a teoriei superstrunelor, care ofera o descriere matematica  completa a campului unificat al legii naturale (Hagelin, 1989). Lagrangianul campului  unificat identifica matematic diversele simetrii ale naturii care unifica toata diversitatea  legii naturale si descrie modul in care campul unificat da nastere tuturor fenomenelor  naturale, prin propria sa dinamica autointeractiva.

Campul unificat este un camp de inteligenta pura al naturii; nu este inert ca materia, ci mai  degraba exprima calitati care in mod obisnuit sint asociate cu constiinta (Hagelin, 1987).  Aceste calitati ale campului unificat pot fi descoperite in Lagrangianul campului unificat.  Acest lucru este indicat de exemplu de superstrunele campului unificat (vezi figura 2) si  este de asemenea adevarat pentru teoriile anterioare ale campului unificat (Hagelin,  1983).

Maharishi Mahesh Yogi (1986) a evidentiat faptul ca timp de mii de ani campul unificat a  fost inteles in traditia vedica a cunoasterii ca un camp de constiinta autoreferential.  Conform lui Maharishi, care a revitalizat aceasta invatatura, Stiinta sa Vedica, indivizii  cistiga experienta directa a campului unificat prin constiinta transcendentala in timpul  practicii Meditatiei Transcendentale si a programului MT-Sidhi, si prin aceasta activeaza  calitatile evolutive si armonizeaza calitatile in individ si in constiinta colectiva. Aceasta  este baza efectului Maharishi. Asa cum a fost descris de Stiinta Vedica a lui Maharishi,  Tat sannidhau vairatyagah – “In vecinatatea acestui Yog [constiinta transcendentala],  sint eliminate tendintele ostile.”

Studiile raportate aici au aparut in multe publicatii de cercetare incluzind: The Journal of  Conflict Resolution, The Journal of Mind and Behavior si Social Indicator Research, si  ele sint republicate in Scientific Research on Maharishi’s Transcendental Meditation and  TM-Sidhi program: Collected Papers,Vol. 1-5. (vezi coperta interioara.)

 

Aceste volume contin 430 de studii realizate in ultimii 20 de ani la peste 160 de institute  de cercetare din 27 de tari (Orme-Johnson & Farrow, 1976; Chalmers et al., 1990,  1991, Wallace et al., 1992). Aceste cercetari dovedesc capacitatea Meditatiei  Transcendentale si a programului MT-Sidhi ale lui Maharishi de a activa calitatile  evolutive ale campului unificat in constiinta individuala si colectiva, si prin aceasta de a  imbogati viata simultan la toate nivelele – corp, minte, comportament si societate.

 

Formula pentru crearea coerentei in societate 

Demult, in 1960, Maharishi Mahesh Yogi a prezis ca atunci cind doar un procent din  populatia unui oras va fi instruita in programul meditatiei transcendentale, va exista o  imbunatatire masurabila in calitatea vietii intregului oras. Primele cercetari stiintifice  asupra acestui efect au inceput in 1974. Acest studiu a descoperit reducerea ratei crimei  in acele orase din S.U.A. in care un procent din populatie a inceput programul MT  (Borland & Landrith, 1976). Cercetari ulterioare au raportat acest efect in numeroase  locuri si el s-a extins si asupra altor indicatori ai imbunatatirii calitatii vietii, controlind  intre timp variabilele demografice si alte posibile ipoteze alternative.

In 1976 Maharishi a introdus programul MT-Sidhi, o practica avansata care accelereaza  dezvoltarea constiintei ce apare in tehnica meditatiei transcendentale. Cercetarea a  demonstrat ca indivizii arata o coerenta sau o integrare mai mare a functionarii creierului  pe durata practicii meditatiei transcendentale si in mod particular in zonele frontale ale  creierului si ca aceasta coerenta este chiar mai mult accentuata pe durata programului  MT-Sidhi. Maharishi a anticipat ca programul MT-Sidhi ar putea avea de asemenea o  putere de influenta mai mare asupra coerentei societatii. Bazindu-se pe discutiile cu  fizicienii, el a prezis ca doar radacina patrata dintr-un procent din populatia societatii  care sa practice impreuna in grup de doua ori pe zi programul MT-Sidhi ar fi suficient  pentru a crea un efect masurabil al coerentei in societate, efectul Maharishi extins. Multe  studii stiintifice au confirmat prezicerea lui Maharishi.

Formula pentru efectul Maharishi extins, radacina patrata dintr-un procent din populatie,  isi are bazele sale teoretice in principiile fizicii ce descriu cum se combina influentele  coerente pentru a crea o tranzitie de faza la o ordonare sau coerenta mai mare in intregul  sistem. Dintr-o perspectiva a teoriei campului, suma coerenta a amplitudinilor conduce la  o situatie in care sursa individuala contribuie non-liniar la o influenta totala, pentru ca  puterea totala sau intensitatea campului este direct proportionala cu patratul amplitudinii  (Hagelin, 1987).

De exemplu, in sistemele coerente, sa zicem laserii, elementele de coerenta din sistem au  o influenta care este direct proportionala cu numarul lor la patrat, pe cind elementele  incoerente au o influenta proportionala doar cu numarul lor. Ca rezultat, cind un subgrup  proportional cu radacina patrata din totalul elementelor creaza o influenta coerenta,  atunci aceasta depaseste influenta incoerenta a tuturor celorlalte elemente si coerenta  este exprimata in intreg sistemul. In cazul practicii de grup a programului MT-Sidhi,  participantii creaza o influenta coerenta proportionala cu patratul numarului lor. Ca  rezultat, dintre participantii grupului la programul MT-Sidhi, sint necesari doar radacina  patrata din numarul ce participa individual in tehnica de meditatie transcendentala – un  procent – pentru a crea efectul Maharishi.

Radacina patrata dintr-un procent este o proportie foarte mica in sistemul social. Pentru  o populatie de 10 milioane, este un grup putin mai mare de 300; pentru o populatie de  250 milioane, el este mai mic de 1600 de oameni; si pentru intreaga lume de 5 miliarde  de indivizi, el reprezinta un grup putin mai mare de 7000 de persoane. Cu un numar atit  de mic de indivizi necesari, posibilitatea de a stringe un grup larg pentru a crea efectul  Maharishi devine practica. Incepind cu 1979 au fost tinute astfel de adunari, in care  participantii practica meditatia transcendentala si programul MT-Sidhi impreuna, de  doua ori pe zi. Acestea sint numite “Adunari Pacea Lumii” (World Peace Assemblies),  indicind scopul lor de a crea efectul Maharishi la nivel global, coerenta la scara  mondiala.

Prima Adunare Pacea Lumii de o marime suficienta pentru a crea o influenta globala a  fost tinuta la Maharishi International University, in decembrie 1983, pina in ianuarie  1984 – Adunarea Gustul utopiei (Taste of Utopia). In mod similar adunari largi care au  avut multi participanti, au fost tinute cu un an mai tirziu la Haga, in Olanda si in iulie 1985  la Washington D.C. Aceste trei adunari au avut efecte masurabile in reducerea  conflictelor si terorismului international si imbunatatirea tendintelor economice mondiale,  pe durata adunarilor.

Pentru a imbunatati in mod permanent calitatea vietii nationale si globale, grupuri  permanente de participanti in tehnologia Maharishi a campului unificat au fost infiintate la  institutii educationale din Statele Unite, la Maharishi International University; in India, la  Maharishi Ved Vigyan Vishwa Vidya Peeth (Maharishi Vedic University), si pe alte  continente. Efectele grupului permanent de la Maharishi International University in  imbunatatirea calitatii vietii in Statele Unite au fost atestate de multe studii.

Cercetarea asupra efectelor grupurilor de crearea coerentei, temporare sau permanente  – participantii la programul de Meditatie Transcendentala si MT-Sidhi ale lui Maharishi -  utilizeaza metode riguroase de analiza a seriilor de timp, o tehnica statistica de evaluare,  care identifica cu acuratete efectele grupurilor in timp ce controleaza tendintele pe  termen lung, influentele ciclice si sezoniere asupra indicatorilor sociali studiati.

Importanta coerentei in constiinta colectiva 

Un principiu cheie al Stiintei Vedice a lui Maharishi este ca asa cum calitatea gindurilor si  comportamentului individului sint determinate de calitatea constiintei individuale, tot asa  si calitatea vietii in societate este guvernata de calitatea constiintei colective. Fiecare nivel  al societatii – familie, comunitate, oras, stat, natiune si lumea intreaga – are o calitate a  constiintei colective (Maharishi Mahesh Yogi, 1977). In acord cu Maharishi, constiinta  colectiva a societatii este o entitate integrata care este suma constiintelor fiecaruia din  membrii sai individuali. Constiinta colectiva influenteaza si este influentata de fiecare  membru al societatii.

Maharishi accentueaza ca toate problemele, dizarmonia, turbulenta sociala si lipsa  progresului in societate sint datorate stresului din constiinta colectiva. Sursa stresului sau  a incoerentei in constiinta colectiva este violarea legilor naturii de catre toti membrii  societatii (Maharishi Mahesh Yogi, 1986). Termenul – violarea legilor naturii -  inseamna ca gindirea si actiunea membrilor societatii nu este in acord cu legile naturii ce  sustin echilibrul si progresul in viata individuala si sociala. O astfel de actiune, bazata pe  intelegerea limitata a legilor naturii, conduce in mod inevitabil la greseli si suferinta pentru  propria persoana si pentru ceilalti.

Conform lui Maharishi (1986), prin aceasta tehnologie a campului unificat persoana isi  poate identifica constiinta cu totalitatea legii naturale din campul unificat. Ca rezultat,  persoana incepe sa gindeasca si sa actioneze in mod spontan in acord cu gama completa  a legii naturale ce guverneaza progresul si armonia in viata. Sute de studii de cercetare  stiintifica asupra Meditatiei Transcendentale si programului MT-Sidhi au demonstrat ca  gindul si comportamentul devin intr-adevar eficiente, progresive si armonioase intr-o  maniera spontana si naturala (Orme-Johnson & Farrow, 1976; Chalmers et al., 1990,  1991; Wallace et al., 1992).

In mod similar, experimentarea campului unificat de catre un numar de oameni, asa cum a  fost descris mai sus, creaza coerenta in constiinta colectiva a intregii societati.  Dezvoltarea coerentei in societate prin efectul Maharishi este prezis sa aiba ca rezultat o  intregare intre nevoile individului si nevoile societatii ca un intreg. Aceasta prezicere este  confirmata de indicatorii sociali ca de exemplu scaderea ratei crimei. Indivizii sint in mod  spontan mai capabili sa-si indeplineasca propriile lor dorinte in timp ce sustin interesele  celorlati (Maharishi Mahesh Yogi, 1977).

Dezvoltarea coerentei in constiinta colectiva sprijina succesul activitatilor guvenamentale  in toate zonele societatii. Introspectia lui Maharishi este aceea ca guvernul este o oglinda  inocenta a constiintei colective a natiunii (Maharishi Mahesh Yogi, 1977). Daca stresul si  dezordinea din constiinta colectiva se maresc, aceasta este reflectata in stari si actiuni  mai putin progresive si armonioase ale sefului statului; daca ordinea, satisfactia si  coerenta din constiinta colectiva se maresc, cuvintele si deciziile guvernului si sefului de  stat sint mai cuprinzatoare, el promoveaza cea mai mare stare de bine pentru cetateni,  pentru vecinii natiunii si pentru lume.

 

Maharishi explica faptul ca pe masura ce constiinta se ridica in societate prin Efectul  Maharishi, activitatea intregii populatii si a guvernului este in mod crescind in acord cu  legea naturala. Sanatatea, educatia, afacerile, agricultura – toate aplicatiile legii naturale in  viata umana infloresc pe masura ce campul unificat este trezit in constiinta colectiva  (Maharishi Mahesh Yogi, 1986). Campul unificat guverneaza toata activitatea naturii cu  precizie si economie perfecta; este guvernul naturii (Hagelin, 1987). Cind guvernul  national cistiga alianta cu guvernul naturii, atunci el se bucura de sprijinul complet al legii  naturale pentru succes in toate domeniile vietii.

 

Rezumat 

Paginile anterioare prezinta cercetarea asupra efectului Maharishi. Pentru inceput este  furnizata o lista care rezuma pe scurt constatarile fiecarui studiu. Aceste studii sint  expuse in detaliu. Acest sumar al cercetarilor asupra efectului Maharishi este impartit in  3 parti majore:

I. Efectul Maharishi - Imbunatatirea calitatii vietii in societate prin 1% dintr-o  populatie care participa la programul de Meditatie Transcendentala;

II. Efectul Maharishi Extins - Imbunatatirea calitatii vietii in societate atunci cind  radacina patrata din populatie participa la practica de grup a Meditatiei Transcendentale  si a programului MT-Sidhi ale lui Maharishi; si

III. Efectul Maharishi Global - Diminuarea conflictelor si imbunatatirea tendintelor  vietii in intreaga lume cind radacina patrata dintr-un procent din populatia lumii participa  la practica de grup a Meditatiei Transcendentale si a programului MT-Sidhi ale lui  Maharishi.

References

Chalmers, R.A., Clements, G., Schenkluhn, H., & Weinless, M. (1990<196>1991). Scientific Research on Maharishi’s Transcendental Meditation and TM-Sidhi Program: Collected Papers, Vol. 2. (1990), Vol. 3. (1991), Vol. 4. (1991). Vlodrop, The Netherlands: Maharishi Vedic University Press.

Hagelin, J. S. (1983). An introduction to unified field theories. Fairfield, IA: Maharishi International University Press.

Hagelin, J. S. (1987). Is consciousness the unified field? A field theorist’s perspective. Modern Science and Vedic Science, 1, 28-67. Fairfield, IA: Maharishi International University Press.

Hagelin, J. S. (1989). Restructuring physics from its foundation in light of Maharishi’s Vedic Science. Modern Science and Vedic Science, 3, 3-72. Fairfield, IA: MIU Press.

Maharishi Mahesh Yogi. (1977). Creating an Ideal Society. Rheinweiler, W. Germany: Maharishi European Research University Press.

Maharishi Mahesh Yogi. (1986). Life Supported By Natural Law. Washington, DC: Age of Enlightenment Press.

Orme-Johnson, D. W., & Farrow, J. T. (1976). Scientific Research on the Transcendental Meditation Program: Collected Papers, Vol. 1. Rheinweiler, W. Germany: Maharishi European Research University Press.

Wallace, R. K., Orme-Johnson, D. W., & Dillbeck, M. C. (1991) Scientific Research on Maharishi’s Transcendental Meditation and TM-Sidhi Program: Collected Papers, Vol. 5. Fairfield, IA: Maharishi International University Press

 

 

Maharishi Slide Show carti


MT=Meditatia Transcendentala MMY=Maharishi Mahesh Yogi Pentru mai multe informatii despre Meditatia Transcendentala (MT) vezi site-ul oficial: http://ro.tm.org/ Aplica pentru o conferinta informativa gratuita http://ro.tm.org/contactati-ne sau contacteaza un instructor MT http://ro.tm.org/lista-centre-romania