Este incredibil cum cele mai serioase teme ale vietii sunt prezente in cele mai comune tranzactii din viata de zi cu zi. Dumnezeu imparateste, sau nu si in tramvai si in bucatarie si in sufragerie.

Un subiect atat de grav incat este piatra unghiulara a paradigmei culturii noastre de doua milenii nu este ceva ce se discuta numai la sfarsit de veac ci se horareste zilnic in cele mai banale tranzactii dintre noi.

Si tranzactiile sunt ca la bursa cumulative. Cel care te ingaduie te va putea ingadui si mai departe iar cel care te contreaza te va contra din ce in ce mai des. Observatorul transforma lumea si daca vede partea plina, daca trece cu vedearea o floare ofilita si o vede pe cea imbobocita curand gradina lui va fi atat de vie incat cu greu mai poate fi vazuta o buruiana.

Cel care are va mai primi si cel care nu are va are va pierde si ce are. Cea ce strocuiesti aia primesti se spune in analiza tranzactionala. Este un proces cumulativ si acest cumul este exponential. waw3lev

Acest desen ne poate sugera acest proces in care noi suntem separati si totusi impreuna. Pe nivelul nZ noi realizam ca suntem impreuna si ca destinul nostru este impreuna slujirea. Noi suntem indivizi separati dar in impreuna slujire. Daca pierdem acest sentiment devenim incapabili de compasiune, incapabili sa intelegem ca eu sunt tu. Devenim Gica contra si acest lucru este cumulativ pana cand devine maladiv. Mai intai o boala a sufletului, apoi a psihicului si apoi se somatizeaza. Desi este esenta sentimentului religios uneori il pierdem tocmai din indarjire pe aceasta tema si anume vrand sa fim noi mai catolici decat Papa. Cei indarjiti nu primesc harul, spunea Neagoe Basarab in invataturile catre fiul sau Teodosie.

Daca pui o data o talpa a doua o pui si mai usor apoi o pui natural fara remuscari si in timp devine natura ta. Cei din jur pot crede ca esti nascut pentru rau si nu e asa. Este doar rezultatui unui proces cumulativ prin care devii un indarjit si nici macar nu mai poti vede aca esti asa pentru ca pierzi referentialul absolut de la nivelul nZ care iti poate spune, sugera prin intuitie, ce este bine si ce este rau. Ai alt etalon pentru bine si rau, le cantaresti deja cu o oca mai mica, numai a ta. Ceilalti sunt mereu vinovati, si poate chiar sunt dar nu asta conteza in proces, numai tu ai dreptate, si poate ai dar nici asta nu conteza in procesul de ansamblu.

De multe ori spiritul Craciunului tine trei zile. De fapt sentimentul Nasterii ar trebui sa infuzeze viata noastra de zi cu zi, de dimineata pana seara, ar trebui sa putem plonja zilnic la originea universului pentru ca sentimentul impreuna de la nivelul nZ sa nu ne parasesca pentru ca asta ne face sa ne lovim singuri Sinele.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult