Notabil acest demers al Google, Cauta in tine insuti, de a pune la dispozitie si un tool pentru cautarea neformala.

Google este destept prin asta deoarece realizeaza ca nici o cautare formala nu exista fara o referinta sau rapel la neformal.

Ce frumos spunea Constantin Noica acest lucru cu un citat “Nu m-ai cauta daca nu m-ai fi gasit deja”. Cand caut, eu stiu deja dar vreau sa fie mai clar. Cand caut, cunoasterea mea este in ghicitura, in parte si o vreau fata catre fata, deplina. Acest proces poate fi indelungat si complex si poate trece o viata pana cand sa ne punem cum spunea Mircea Eliade, intrebarea justa. Google apare abia la finalul acestui proces, este un varf de iceberg. As avea o sigura obiectie la admirabilul demers. Nu poti cauta neformalul cu o tehnica formala sau formalizabila. Aici vorbim de mindfulness, sa prescurtam MFN, care in opinia mea este formalizabila, poate fi pus intr-o schema logica cu cateva blocuri de decizie, cateva bucle de feedback si blocuri de operatie. E greu de crezut ca este usor sa trimiti dincolo de formal cu un proces formal. Din acest motiv as inlocui MFN cu MT care desi uneori se defineste ca mecanica deci formala evident nu este.

Ceea ce mi se pare interesant este ca Google promoveaza aceasta carte deci accepta ca in acest urias sistem nervos al planetei in care cautarea este unul din procesele importante nu putem vorbi numai de euristici formale ci si de euristici fenomenologice sau structural fenomenologice (Mihai Draganescu). Cautarea se imbunatateste prin meditatie, continutul se imbunatateste prin meditatie. Rezultatele cautarii stau pe rezultatele meditatiei. Meditatia este fundamentul cautarii. “Pozitionarea” in meditatie imbunatateste SERP, Pozitionare fata de motoarele de cautare. Cum? Printr-o mai buna intentie de cautare. Prin ceea ce Mircea Eliade numea intuitia hermeneutica: pentru a articula semnificatii am nevoie de un apriori episetemologic care este sacrul la Eliade, afiirea la Draganescu, experienta transcenderii in meditatie.

Noile arhitecturi de retele vor fi structural fenomenologice sau internetul va fi distrus de continutul creat de roboti umani care vor crea un continut fara suflet, fara sens, fara inima care nu va mai satisface nevoia cea mai profunda a piramidei lui Maslow, nevoia de transcendenta. Ar fi ca si cum sistemul nevos al planetei ar fi lovit simultan de paraplegie si dementa senila.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult