Health Apps, aplicatiile de sanatate sunt pe cale sa devina un trend important care are toate sansele sa devina un megatrend daca, si numai daca, vor incerca sa tina cont de prima lege a naturii referitor la sanatate: functia mentine organul.

Daca aplicatiile vor tinde sa mentina, sa antreneze si sa sustina functiile pe care acum tind sa le inlocuiasca vor putea fi un megatrend. Iata cateva exemple.

10 apps 4 health |  15 health apps |

Ce vrem sa spunem este ca multe aplicatii fac anumite functii dar in timp tind sa uzurpe functii naturale ale fiintei umane pentru ca in final sa le distruga definitiv. Un exemplu simplu ar fi tehnologiile de stocare si memorare care ar trebui sa amplifice dar inlocuiesc doar functia memoriei umane. Astazi cu greu mai gasesti oameni care sa stie pe de rost o poezie dar in India antica Ramayana care are 32 000 de vresuri era transmisa oral.

Ce vrem sa spunem este ca aplicatiile ar trebui sa aibe si o functie de antrenare a functiei, un proces de amplificare a ei si sa nu tinda la aplicarea ei.

Vom da un exemplu. Sa spunem ca avem o aplicatie de termometru. Daca avem febra ar fi util ca aplicatia sa ne ceara optional si o predictie pe care sa o facem prin evaluare naturala, prin perceptia propriului nostru organism. Sa spunem ca estimam ca avem 38 de grade. Atunci o aplicatie inteligent facuta ar trebui sa ne spuna cat de exacta este predictia si in timp sa ne dea chiar un feedback al progresului ca sa vedem daca predictia noastra se imbunatateste.

Un alt exemplu este sa spunem o aplicatie de masurare  RED (rezistenta electrodermala) utila in predictia stresului. O aplicatie umana ar trebui sa ne ceara o predictie si apoi masurarea sa fie doar pentru confirmarea predictiei. Intr-un timp mai mare sau mai mic predictia devine 100% pentru ca avem aici un proces de invatare si aplicatia se autoelimina sau va fi utilizata foarte rar pentru controlul predictiei.

Daca observati atent cele doua exemple veti vedea ca avem o schimbare totala de viziune. In primul caz sunt pasiv si predau controlul unui robot sau unei aplicatii pe cand in al doilea caz eu sunt centrul universului, eu imi perfectionez predictia, capacitatea de constientizare a schemei corporale si aplicatia este doar de verificare.

Aceasta schema de principiu in care fiecare proces artificial este dublat de proces natural tine de o viziune corecta a arhitecturii fintei umane care este o parte automata si o parte neformala. Noi nu putem sa eliminam sau sa punem pe locul doi procesele neformale din fiinta noastra fara a ameninta grav insasi existenta speciei umane asa cum o stim.

Predictia noastra este ca in viitor se va dezvolta o clasa speciala a aplicatiilor de sanatate, inclusiv sanatate sociala, care se vor asemana aplicatiilor de bio-feed-back. Ele vor fi corelate sau agregate in aplicatti complexe de tipul tasker si este de dorit ca ele sa fie aplicatii care resemnalizeaza in scopul invatarii. De exemplu o aplicatie de alfa-bio-feedback ar putea sa ne invete in ce conditii suntem relaxati pentru a invata sa reproducem cat mai des aceste conditii pentru creativitate, productivitate sau meditatie. (nu suntem dintre cei care cred ca alfa-bio-feed-back-ul inlocuieste meditatia pentru ca un procesor nu are cum sa te ajute sa transcenzi).

Noi vedem aplicatiile viitorului ca fiind niste procesoare artificiale grefate pe un procesor natural care este procesul core. Apps facute de oameni care nu au o viziune integrala asupra vietii, care nu gandesc inter si transdisciplinar pot deveni parazite pentru procesle vietii.

Am sugerat mai demult ca aplicatia de mail ar trebui dezvoltata in ceea ce noi am numit paranor-mail adica o aplicatie care sa nu submineze capacitatile noastre de comunicare neformale, nonverbale si chiar extrasenzoriale ci sa le supuna unui proces de invatare prin resemnalizare. Este atat de simplu incat daca gmail nu adopta asta imi pierd increderea in Google ca forta de inovatie. Schema de functionare: cand vreau dau click pe Scrieti ca sa compun un email sa am posibilitatea de de selecta o culoare a acestui mail care sa nu fie culoare textului ci doar o culoare asignata la care ma gandesc cand ii scriu persoanei respective. Cel care deschide mailul sa poata alege sa deschida mailul tot cu o optiune de culoare incercand sa ghiceasca ce culoare are mesajul primit. Resemnalizare esecului sau succesului si a progresului in antrenarea acestei functii atavice ar fi scopul aplicatiei. In timp aceasta capacitate de comunicare pieduta se va imbunatatii.

Alte aplicatii care vor parea vor fi cele de socio-feed-back. Ele vor putea resemnaliza indicatori sociali cum ar fi de exemplu calitatea vietii sau indicatori locali de exemplu raportul spatiu verde constructii in sectorul 2. Unii dintre ei ne vor ajuta sa luam decizii personale altii, politice. Indicatori macroeconomici corelati si comparati ar fi o alta categorie de aplicatii. Astfel de aplicatii dezvolta constiinta sociala si/ sau politica. De exemplu o aplicatie care sa coreleze numarul de parlamentari cu PIB-ul in lume si o corelatie a absenteismului cu legile restante in parlamentele lumii ar dezolta constiinta politica.

Ar mai fi aplicatiile de eco-feed-back care sa ne resemnalizeze procese ecologice ar duce la o dezvoltare a constiintei ecologice.

Este prea mult sa dezvoltam acum dar exista un plan si peste cel ecologic, planul cosmic de care suntem la fel de mult legati ca de planurile apropiate daca nu chiar mai legati. Am da exemplu relatia noastra cu soarele care ne dicteaza toate ritmurile biologice si de care depinde in mod direct viata pe tera. Totusi procesle cosmice sunt ignorate: cu greu am gasit pe internet un site care sa afiseze exact, la secunda, ora de apus si rasarit. Civilizatia Vedica, veche de mii de ani avea tehnologii ale constiintei care presupuneau sincronizarea exacta cu aceste ritmuri cosmice. Ei aveau atunci o constiinta cosmica iar noi astazi vorbim numai de o constiinta sociala sau cel mult ecologica.

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult