Eliade spunea ca lucrurile se intampla pentru a fi intelese , ca intelegerea este scopul ultim al existentei. Daca un lucru se intampla nivel global cu atat mai mult este o provocare pentru noi la intelegere si, cum ar spune Eliade la decriptarea sacrului camuflat in profan.

Criza planetara recenta este cel mai probabil creata de declansarea mecanismului homeostatic al planetei si trebuie sa intelegem ce ne spune, care e sensul, ce trebui sa corectam. In esenta ne spune ca trebuie sa devenim un sistem.

Cuvantul cheie al crizei a fost “stati acasa” si aici interpretam stati ca pe una din cele doua strai ale universului sasis si kinesis si intelegem ca exista un dezechilibru intre acestea, un dezechilibru care a declansat mecanismul homeostatic. Mai mult >> http://www.computers-40.ro/stasis-kinesis-si-stauacasa/ . Prea multa miscare si prea putina stare, planificare. Trimitem sageata actiunii fara sa incordam arcul, ne rugam dar ingnoram pacea care e maica rugaciunii cf “Domnului cu Pace sa ne rugam”. A sta acasa in toate textele sacre este o metafora pentru a sta ferm stabilit in Sine. A reveni acasa este reveni la Sine. A sta defineste evident meditatia cf “zen is just sitting”, Nu este non-actiune, este a te retrage pentru a sari mai bine, este obiceiul ascutirii fierastraului din cartea 7 habits a lui Covey.

Apoi este o alta constanta a crizei, masca. Masca ne obliga sa fim atenti la respiratie si asta este o meditatie in sine cf Sergio Algeorge “Yoga este corticalizarea vegetativului”. In cartea sa “Limba si gandire in cultura indiana” Sergio Al George spune: “Ca orice activitate semiautomata, cum este si cea respiratorie, cea lingvistica – dealtfel strans legata de aceasta din urma – devine o parghie in efortul de unificare a nivelurilor psihosomatice de care depinde”  In plus masca ne obliga si o relantizare a repiratiei fenomen care apare prin constientizarea respiratiei. Comentand textele filocalice parintele Staniloaie spune cu referire la procedeul de urmarire a suflului procedeul care conform lui Nichifor Monahul de la Muntele Atos, parintele Staniloaie spune ca omul care respira prea repede nu poate cugeta linistit, explica . De asemenea omul cuprins de patima respira accelerat.

“… mintea cand se uneste cu sufletul (probabil cu intelesul de suflu, respiratie n.n) se umple de placere si de fericire nespusa”

Acelasi lucuru este remarcat in capitolul Respiraţia şi arta Fiinţei din Stiinta Fiintei si arta vietii Maharishi Mahesh Yogi – cu diferenta ca Maharishi aduce ca argument numeroase studii stiintifice.

Un alt element care merita analizat este accentul pe starea de alerta. Ce ne spune aceasta? Si aici decriptam tot un sens spiritual camuflat in profan: alerta defineste prin excelenta o stare de spirit sacra, scopul insusi al demersului spiritual. In scrierile filocalice se numeste trezvie si iata ce spune Petru Damaschin: “Fara atentie, fara privegherea mintii e cu neputinta sa ne mantuim.”  Apoi definitia cea mai frecventa a meditatiei este : “o stare de odihna alerta” definitie sustinuta sau mai precis impusa de multe studii stiintifice care o identifica astfel.

Dar de ce ne-ar sugera mecanismul homeostatic al Universului sa meditam sau sa spunem indreptarile pe Cale pe care ni le da Dumnezeu. Putini omeni mediteaza in lume si ei sunt considerati niste tipi idelisti care se ocupa de chestii exotice, de spiritualitatea ce pare atat de departe de omul modern? Dar realitatea este ca ce fac este mai aproape de stiinta si tehnologie decat toate stiintele la un loc daca acestea esueaza in salvarea omenirii de la extinctie.

Homeostazia pare sa faca tot ce e necesar pentru ca omenirea sa devina un SISTEM adica o suma de parti intre care exista cel putin o conexiune. Daca validam ce spun astazi neurostiintele cu intuitia marilor spiritualitati vedem ca sugestia a fost mereu si in toate culturile  de a pune uriasul potential neuronal, cate stele sunt pe cer, intr-o stare de repaos, de liniste care genereaza coerenta, o uriasa coerenta daca ne sincronizam intre noi, daca suntem IMPREUNA in acest efort, si la coerenta, spune Prigogine, elemente separate se comporta ca un intreg. Acesta este si sensul pe care il transmite cel mai important rirual crestin, Liturghia: impreuna, “Domnului CU PACE sa ne rugam”. Invitatia de a ne ruga dimineata si seara trebuie inteleasa in cheia Sfintilor Parinti care intelegeau altceva prin rugaciune cf Papacioc “și o tăcere adâncă înseamnă o rugăciune adâncă”.

Ca sa intelegem de ce ar trebui sa devenim un sistem, o unitate sa ne gandim numai ca starea opusa care se numeste moarte. Moartea aduce separarea partilor unui sistem in elemente independente.

Decriptam acest sens si in subtext pentru ca orice cuvant cheie il presupune: “stati acasa”, “purtati masca”, respectati strea de “alerta” dar se sugera in clar sau in subtext si reversul: sau murim, starea opusa sitemului.

Mai mult >>  http://www.computers-40.ro/cum-poate-omenirea-sa-devina-un-sistem-unitar/

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult