Sensul ultim al vietii omului dupa Mircea Eliade, conform Hermeneuticii lui MIrcea Eliade de Adrian Marino este de a intelege. Este cablata in noi aceasta tensiune spre intelegerea sensului vietii si oricate temeri am avea va trebui sa le depasim pentru a realiza aceasta intelegere. A intelege vine de inteligenta, interlego, a inter lega, a interconecta, a face conexiuni si legaturi intre lucruri. Creierul meu este insetat de analogii, spunea Eliade.

“Am întins frânghii din clopotniţă-n clopotniţă; ghirlande din fereastră-n fereastră; lanţuri de aur din stea în stea, şi dănţuiesc.”   Rimbaud

Chair realizarea finala a vietii omului, realizarea Sinelui Suprem poate fi vazuta ca un acces la corelatia infinita. Omul care intelege, interlego, este omul creator de retele: retele de cunostinte, retele de sens, retele semantice. Omul este retea pentru om, pentru celalalt noi suntem o conexiune si avem nevoie de altul pentru ca avem nevoie de o conexiune, de inca una si in ca una. Fiecare conexiune ne apropie de marea corelatie.

Societatea cunoasterii a venit cu o explozie de retele: Internet, extranet, Intranet, social media, si acum sunt pe cale sa se nasca IoT si Internetul Energiei. Nu am retea a devenit sinonim cu nu pot sa cumunic si nu pot sa comunic sinonim cu nu pot sa lucrez. Suntem toti mai mult sau mai putin comunicatori. Comunicarea este o componenta a oricarei activitati.

“Principalul lucru pe care sistemul nervos il face  este de a conecta corpul împreună. Este o rețea de organizare care reglementeaza cele mai multe lucruri care merg in organism.” Understanding Dementia MOOC – University of Tasmania

Temerile in fata acestei realizari vor fi la fiecare pas si vor fi justificate toate dar nu exista cale inapoi, in acest drum omul este un sistem “with no return”.  Amentarea confidentialitatii este o problema care poate fi rezolvata. Aceasta amentare nu este datorata retelelor ci nivelului de constiinta si o dovada este faptul ca in societatile totalitare care nu au avut sau in cele moderne care interzic sau limiteaza accesul la retele confidentialitatea este cel mai amenintata.

Depinde de constiinta noastra daca retelele vor fi folosite in totalitate pentru evolutie sau in totalitate pentru manipulare asa cum sunt de multe ori utilizate astazi. Fara constiinta retelele pot fi folosite chiar si pentru a destructura alte retele.

“Rețelele neuronale sunt flexibile în sensul in care acestea nu sunt fixate într-un singur model special de cablare  ci se pot adapta la schimbare, de exemplu, cu creșterea sau învățarea.”  Understanding Dementia MOOC – University of Tasmania

Marile patologii ale secolului sunt patologii ale retelelor, fie cele neuronale ca in cazul dementei senile sau. In cazul organizarilor ierarhice vulerabilitaile vin datorita acestora si rezolvarea vine prin organizari de tip retea care distribuie riscul ca in cazul Internetului Energiei. Adrian Restian autorul Medicinei Cibernetice spune ca retelele sunt antientropice. Daca boala este entropierea organismului si entropia moartea lui retelele ar putea fi terapia prin excelenta. Sigur ca o atentie trebuie avuta ca anumite retele sa nu destructureze altele mai importante si mai vitale. Acest pericol exista. Temerile fara solutii nu sunt o solutie.

In Megatrends, Naisibit, in capitolul “De la ierarhii la retele”, spune ca retelele ofera ceea ce birocratiile nu pot oferi niciodata – si anume legatura pe orizontala. Din punct de vedere structural, lucrul cel mai important in legatura cu o retea este faptul ca fiecare individ se afla in centrul ei. Naisibit mai spune ca “In cadrul retelelor recompensele vin din puterea tuturor nu din puterea de a-i da la o parte pe altii.” El anticipeaza ca in viitor institutiile se vor organiza dupa un stil de conducere bazat pe modelul retelelor.  Deci nu putem sa nu suspectam faptul ca intre cei care se opun retelelor sunt si cei care vor sa conduca printr-o autoritate castigata pe care vor sa o mentina inertial.

In ce priveste Internetul Energiei lucrurile sunt clare – vor aparea clustere de energie curata, solara sau eoliana dar desi permanenta si ieftina ea nu este predictibila de la o zi la alta. Eu stiu ca vor fi o medie de 200 de zile cu soare, sa zicem, dar nu stiu cat soare va fi maine. Trebuie sa masor consumul, sa il pot prezice ca sa pot sa sustin cu energie conventionala atunci cand cea curata are un spike. Fara masurare si contorizare inteligenta nu putem vorbi de energie verde integrata in sistemul energetic. E de bun simt. Nu ne impiedica nimeni sa masuram si inteligent si curat si cu politici de confidentialitae bine puse la punct.

De regula fricologii vin doar cu temeri nu si cu solutii ba chair sugereaza renuntarea la progres, la evolutie, la solutie. Teama de propriile noastre conexiuni neuronale ne-a fost prea ades sugerata.

Otto Scharmer spunea ca nu poti intelege un lucru pana nu-l schimbi. Ar trebui sa ne insotim criticile de solutii?


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult