Propunere in atentia MCPDC - Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

​Imi face deosebita placere sa va propun un ​​sistem cadru​ potrivit ​optimizarii activitatii Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.​ Acesta​ este prezentat pe site-ul https://www.​​presencing.com/​ si​ ​a fost recent subiectul unui curs MOOC revolutionar marca MIT& EDX​:​ U.Lab: Transformarea afacerilor, societatii si Sine​le​.

Cursul oferit de reputatul ​​Otto Scharmer prin U.school propune un nou leadership pentru schimbare si transformare prin dezvoltarea “… ..unei noi constiinte si a unei noi capacitatati de conducere colectiva pentru a raspunde provocarilor într-un mod mai constient, intentionat, si strategic.”

​Un atu este faptul ca acest sistem este deja utilizat de institutii guvernamentale pentru managementul schimbarii:​

U.Lab a inspirat prima utilizare a unui MOOC de catre un guvern ca o platformă pentru cetățenii de a modela problemele care contează pentru ei, acesta a fost utilizat în echipe de conducere ale ONG-urilor de conducere din intreaga lume, iar acum este folosit în 48 huburi Impact la nivel mondial – de comunitățile globale si de factorii de decizie si de schimbare pentru catalizarea unei schimbari sistemică.

Guvernul scoțian (Administrația Locala și Direcția Comunități) promoveaza abordarea “U.Lab” a leadershipului pentru schimbare si transformare prin dezvoltarea “… ..unei noi conștiințe și a unei noi capacitatati de conducere colectivă pentru a răspunde provocărilor într-un mod mai conștient, intenționat și strategic. Dezvoltarea unei astfel de capacitati ne-ar permite sa creem un viitor cu posibilități mai mari.”

U.Lab împreună cu Guvernul scoțian încurajaza cat mai mulți oameni să se implice cu U-Lab 2.0 atunci când cursul va începe din nou.

U-Lab oferă oamenilor in Scotia o nouă oportunitate de a adera la o mișcare globală de schimbare.
https://www.facebook.com/MITxU.Lab/?fref=ts   |  http://workforcescotland.com/ulab/

Site-ul ​​presencing.com​ ​​ofera toate instrumentele pentru o participare structurata, co-creatie si co-evolutie. Pentru ca ​MCPDC​ ​​nu ​doreste​ solutii nevrotice​,​ irationale si nesustenabile este bine sa pune​m​ la punct un sistem care sa functioneze pe termen lung si prin care​,​ ​un numar cat mai mare de ​change maker​s​ sa foloseasca pe de o parte instrumente de elaborare cum ar fi https://www.presencing.com/tools/case-clinic si toate instrumentele propuse pe acest site https://www.presencing.com/tools​, ​ sa vada daca sunt sustenabile​,​ cerand un raspuns social​,​ care sa rafineze modelul de schimbare propus https://uschool.presencing.com/ulab/prototypes/featured si sa participe in comunitati de practica in care sa verifice daca prototipul este sustenabil si abia in final in urma acestei pre​-​validari sa ofere soluti​a​ pentru schimbare​ spre evaluarea ​​MCPDC​.

Solutie integrata pentru Romania: ​Am plecat de la informatia de presa c​onform​ careia Presedintia are acum un Intranet si va propunem urmatorul model de abordare care va fi girat si de autoritatea cursului oferit de MIT prin EDX dar va fi si simplu, functional si ​usor de ​imbunatatit permanent.

Presupunand ca exista​,​​ sau se poate crea,​ ​pe Intranet ​o zona colaborativa comuna pentru Presedintie, Guvern si Parlament ceea ce va propun este ca ​in ​aceasta zona comunaMCPDC sa creeze o zona care va transforma Intranetul​ dvs.​ intr-un ​​Intranet 4.0. (Este un concept al carui prototip l-am creat ​cu ocazia​ cursului U.Lab: Transformarea afacerilor, societatii si Sine​le​.​ Validarea finala a solutiilor trebuie sa fie una de autoritate. Formal ar fi util ca si Presedintele sa fie sponsorul proiectului.​

Dupa acest prototip ​al Intranetului 4.0 ​vom crea un ​​Extranet 4.0, daca exista el va upgradat printr-un modul de upgrade​, de fapt o zona de continut,​ daca nu il vom construi direct ca un ​​Extranet 4.0.
De obicei Extranetul este un site deschis in exterior dar numai spre furnizori dar acum va fi deschis spre change makeri din societate ca​ si​ furnizori de idei si solutii de schimbare. ​​4.0 presupune insa si comunitati de practica ce vor co-crea solutii combinand instrumentele virtuale cu instrumente posibile numai in viata reala. Este o combinatie de solutie virtual-real life​.

​Scharmer propune un ​​al patrulea nivel al analizei sistemelor in care noi, ca indivizi, dar si ca comunitati, ne conectam, accesam si activam ​​sursele noastre profunde de cunoastere, de creativitate si de realizare de Sine.

Transformarea economiei actuale de tip ego-sistem într-o economie de tip ​​eco-sistem emergenta, ​​Economia 4.0, înseamna reconectarea gândirii economice cu radacina ei reala, care este bunastarea intregului ecosistem, mai degraba decât bunastarea pentru doar câtiva dintre locuitorii sai.​

​​​​​Ce știm despre Intranet? ​
T​ehnologia Intranet utiliz​eaza tehnologia​ internetului în interiorul organizației și este o soluție de colaborare, productivitate​ si​ ​m​anagementul ​c​unoștințelor.
​​Intranet 1.0 este doar un site de informații.
Intranet 2.0 utilizarea Web 2.0 ​pentru ca​​ utilizator​ul​ ​sa​ cre​eze​ conținut
Intranet 3.0 este orientat pe​ ​proces​​ și ​utilizatorul ​​poate sa cre​eze conținut ​dar ​și ​să dețină și să îmbunătățească procesele, dar nu ia ​inca ​în considerare încă sursa procesului​, ci doar varful icebergului​.​ ​
Intranet 4.0 este orientat spre procesul integral, nu numai partea de sus a aisbergului. Folosind Theory U, utilizatorii detin și îmbunătățesc procesele pornind de la sursa procesului.

​​​Ce știm despre ​Ex​tranet?
​Extranet 1.0 este doar un site ​pe care furnizorii primesc​ informații​: cereri de oferte, comenzi etc​.
​Ex​tranet 2.0 utilizarea Web 2.0 ​pentru ca​​ ​furniz​or​ul​ ​sa​ cre​eze​ conținut​, poate interactiona cu clientul
​Ex​tranet 3.0 este orientat pe​ ​proces​​ și ​furnizorul poate sa cre​eze conținut ​dar ​și ​să dețină și să îmbunătățească procesele​ de furnizare de produse si servicii​, dar nu ia ​inca ​în considerare sursa procesului​, ci doar varful icebergului​.​ ​Pe durata de viata a produsului/serviciului pot aparea intreruperi si disfunctii deoarece procesele nu sunt evaluate de la sursa lor.
Extranet 4.0 este orientat spre procesul integral, nu numai partea de sus a icebergului. Folosind Theory U, utilizatorii detin și îmbunătățesc procesele pornind de la sursa procesului, Sinele fiecarul individ. Theory U este un framework care descrie accesul la potentialul creator al individului exemplificand procesul prin metoda Mindfulness. Fiind o tara cu traditii mai ample si deschidere multiculturala propunem largirea cadrului prin modele similare ale unor oamnei de stiinta romani: Mihai Draganescu, Virgil Stancovici, Dumitru Constantin, Mihai Sora, a unor tehnici traditionale ca Oratio Mentis sau Sufism si a unor tehnici amplu validate stiintific cum ar fi tehnica meditatiei transcendetale ​. Fiecare comunitate de practica va putea alege deoarece Theory U descrie un proces de acces la potentialul creator al fiintei fundamental uman si care sub diferite forme exista in toate culturile. ​Experienta de la baza procesului U este unica desi este prezentata intr-o multitudine de forme culturale dar si formalizari validate printr-un larg corp de cercetari stiintifice. ​

​”Succesul actiunilor noastre ca factorii de decizie de schimbare nu depinde de ceea ce facem sau cum o facem, ci de locul interior de la care ne desfasuram activitatea​”​​, spune Scharmer.​

Portalul U.Lab Romania va avea informatie publica si o platforma de MOOC 4.0 (propunem OpenEDX) pentru cursuri de masa si eventual localizarea unor cursuri cu know how conexe obiectivelor portalului devenind astfel un U.school*. Cei care doresc sa devina change-makers parcurg intai cursurile, cateva vor fi obligatorii, apoi se inregistreaza si pot accesa platforma Extranet unde, folosind instrumentele din site-ul public http://presencing.com/, vor elabora prototipuri pentru intentiile lor de schimbare, le vor valida in comunitatile de practica astfel incat la comisiile de evaluare ale ministerului ajung numai proiecte cu adevarat valoroase si sustenabile ele fiind deja trecute printr-un proces de autoselectie si grile de evaluare inerente U.Process. In acest fel MCPDC poate gestiona multe proiecte cu un grad mare de rentabilitate si fara a pierde timp in procesul de preselectie care in acest fel se automatizeaza.

​*U.school este o platforma de leadership global bazata pe constientizare care impreuna cu reteaua sa globala de hub-uri pentru inovare societala va invita sa co-creati impreuna cu parteneri institutionali din toate sectoarele-societatea civila, guvern si afaceri si de o retea de lideri de opinie la nivel mondial si factorii de schimbare inspirati.

Primul curs care ar trebui localizat este cursul lui Otto Scharmer , senior lector la Massachusetts Institute of Technology si cofondator al Presencing Institute, Global Wellbeing and Gross National Happiness Lab. El este autor al “Leading from the Emerging Future: From Ego-System to Eco-System Economies“,   “Theory U” si coautor al “Presence”: (In cadrul cursului veti putea accesa gratuit cateva capitole din carte). Cursul îi ajuta pe oameni sa aduca inovare si sa gestioneze schimbarea cu ajutorul Teoriei U, pe care Scharmer o descrie ca fiind “un proces de conectare la aspectele mai autentice ale raspunsului la intrebarea: cine suntem în mod individual si colectiv?.”

Este de asemeni important sa fie tradusa cartea Theory U pentru a fi accesibila larg comunitatilor de practica si huburilor de invatare aferente proiectelor de schimbare structurate pe platforma virtuala.

In timp responsabilitatea pe care o au acesti change-makers poate fi extinsa dupa caz la studii de fezabilitate, proiecte de finantare astfel incat ei nu numai sa propuna schimbari dar sa le si implementeze.
​​​
“Lumea sa schimbat. Zidurile se prabusesc. Tirani sunt rasturnati. Calotele polare si ghetarii se topesc. Urmarim aceste evolutiile de multi ani. Dar cele doua lucruri care par a fi profund înghetate si nemodificate sunt obiceiurile noastre colective de gândire si actiunile care pe care le produc si reproduc în lumea noastra.
De ce este asta? De ce ne creem colectiv rezultate pe care nimeni nu le vrea? Ce ne tine blocati în vechile moduri de operare? Si ce putem face pentru a transforma aceste modele care ne tin ferm în strânsoarea trecutului.” ​spune Otto S​

Suntem intr-un unghi mort? Cum sa conducem din viitorul emergent cum sa raspundem la valurile de schimbare distrugatoare dintr-un loc profund, care ne conecteaza la viitorul emergent, mai degraba decât reactia împotriva tiparelor din trecut, care de obicei înseamna perpetuarea lor​?​

Raspunsul ​il ​poate d​a​ fiecare​ pe platforma U.lab Romania ​a ​MCPDC​.

​Mentionam ca nu este vorba de idei abstracte care nu au fost aplicate niciodata cu dimpotriva, citam:

​”​​​U.Lab MOOC included:
• 28,000 registered participants from 190 countries
• 300 prototype (action learning) initiatives
• a vibrant eco-system of 350 self-organized hubs (pictures below)
• and 700-1000 self-organized coaching circles (of five persons each) plus
• four global live sessions with 10,000-15,000 participants/viewers each
88% of post-course survey respondents said U.Lab was “eye-opening” or “life-changing.”​

Exista o experienta a U.lab in Romania creata cu ocazia ultimului curs si aceasta poate fi utilizata pentru a extinde experienta la un U.Lab Romania si la o retea de mentori si change-makers la nivel national. Se poate eventual colabora si cu U.lab Scotia avand experienta in aceiasi zona de responsabilitate.

​*Similar awareness-based social technologies for change​ from source level​ on http://www.hagelin.org/ http://www.istpp.org/ http://www.istpp.org/book.html

​About me

Numele meu este Sorinel Balan și sunt unul dintre fondatorii culturii Intranet in România.

Am scris unul dintre primele articole despre Intranet în România. Articolul meu “Intranet pentru toți“, care arata cum poti crea un intranet pentru organizația ta cu investiții la zero, a fost publicat in Computer World România, o publicație International Data Group în luna septembrie, ’97.

De asemenea, am creat, de la idee la un Intranet de succes, una dintre primele Intraneturi large corporate din România, un Intranet pentru 10000 angajati, evaluat cu Intranet Review Toolkit la 87%.

Intranetul meu a fost apreciat de către Comitetul Executiv ca un important activ al corporatiei noastre și m-a consacrat în organizație cu nickname-ul Taticul Intranetului (Intranet Daddy).

Intranetul meu a început cu o singură pagină HTML, apoi ca un Intranet 1.0 cu Sharepoint, dar a avut apoi elemente ale unui Intranet 2.0 & 3.0 și câteva idei ma fac sa susțin că acesta a avut, atat de devreme, unele elemente ale ceea ce v-am prezentat acum ca modelul complet al unui Intranet 4.0.

Ideea unui Intranet 4.0 a fost anticipată în cartea mea Absolute Quality Management în care am propus utilizarea tehnicii Meditatie Transcendentale pentru a aprecia și a îmbunătăți procesele de la nivelul Sursei. În cartea mea, am publicat mai mult de zece articole despre Intranet 1,0, 2,0, 3,0 și prolegomene la un Intranet 4.0.

PS Note de la curs pe blogul meu:

http://www.computers-40.ro/u-lab-live-2-intentia/

http://www.computers-40.ro/economia-4-0/

https://courses.edx.org/certificates/user/2657761/course/course-v1:MITx+15.671x+3T2015


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult