Vreti sa vedeti cat este de democratica sau de responsabila civic societatea romanesca,  vreti sa cunoasteti orice problema din societatea spre exemplu vreti sa stiti cine are dreptate in discutia dintre Primul Ministru si un lider al opozitiei, sau de ce a venit Secretarul General NATO la Bucuresti?

Ei bine pentru toate astea e suficient sa cunosti prin participare directa dinamica vietii de la bloc. Da un bloc ceausist cum spunea cineva, reabilitat sau nu, este oracolul perfect care detine in dinamica lui toate arhetipurile vietii societatii in ansamblul ei.

Partea contine intregul. Blocul e un holon. Nu exista situatie in politica mare sa nu fie reprezentata in mic aici, blocul este un fel de oracol, un I Ching pe baza caruia poti face chiar predictii in orice domeniu. De fapt daca ne gandim bine este urmatorul nivel ierarhic de organizare al societatii imediat deasupra familiei. De fapt blocul este primul nivel la care se agrega relatii sociale pentru ca in familie vorbim de relatii de alt tip. Sigur putem spune si sat caci ce e blocul decat un sat pe verticala dar il vom referi in continuare ca bloc.

A cunoaste aceasta unitate de baza a organizarii sociale mi se pare atat de important si de responsabil incat cred ca nimeni nu ar trebui sa fie presedinte de partid, de firma ca sa nu mai zic de tara fara sa aibe un stagiu ca presedinte de bloc sau macar, cu derogare, membru in comitet

Sunt multi oameni care privesc cu superioritate suverana aceasta activitate ca si cum, vezi bine, nu ar fi de nasul lor. Cand e cate o sedinta ei ies frumos tiptil pe usa din spate, sau trec direct prin mijlocul adunarii cu un aer superior ca si cum alte probleme mult mai mari de partid si de stat ii astepta undeva la o bere in Cismigiu. De fapt de felul in care este organizata si reglementata asociatia de bloc depinde calitatea vietii majoritatii oamenilor din tara. Daca lucrurile nu merg bine aici nu au cum sa merga bine la nivel macro.

Fara sa am experinta activitatii de asociatie nu as fi inteles niciodata hiatusul care exista intre observatorul vietii politice si executiv. Cand observi fara sa fi implicat organizational multe lucruri par simple de facut si revendicarile curg fara a realiza ca la nivel de executiv consecintele sunt mult mai mari si sa satisfaci niste cerinte nu e asa simplu cum pare.

Blocul ar putea fi o scoala politica mult mai formativa decat SNSPA sau ar putea fi furniza aplicatii practice pentru aceasta. Noi nu credem ca o cultura politica solida si o clasa politica responsabila va putea exista in Romania atata vreme cat in blocurile in care locuim sunt in mizerie, cu apa si caldura oprite, cu peretii scrijeliti de grafitti. Si de felul in care se rezolva problemele in aceste blocuri depinde in mare parte evolutia sociala si calitatea vietii in Romania.

Una din problemele cele mai grave cu care se confrunta blocurile din Romania este spre exemplu modul diferit in care furnizorii de utilitati trateaza consumatorii. Sunt furnizori de utilitati care trateaza consumatorii individual asa cum este si firesc si legal. Cum ar fi daca cineva pe o scara de bloc nu plateste lumina si in loc sa-i inchida lumina doar lui Enel ar inchide lumina in tot blocul sau in tot cartierul. Pare aberant dar totusi asa procedeaza RADET si APANOVA.

Daca RADET are un singur rau platnic intr-un bloc el se rafuieste cu asociatia de bloc si taie apa calda si caldura, uneori in prag de iarna, am patit noi asta, desi asta nu e in interesul niciunei parti.

Noua asta ni se pare o problema de principiu de drept: este ca si cum ai sanctiona colectiv o cumunitate intreaga pentru un sigur individ. Daca este un individ reclacitrant sau certat cu legea , cel mai probabil asociatia va ezista sa-l actioneze in judecata si va condamna la frig zeci, poate sute de persoane intre care copii, batrani, bolnavi. Nu vorbesc din teorie si tot din practica va spun ca un proces dureaza de doi ani fara ca situatia sa fie inca rezolvata.

De ce statul nu face aceiasi regula pentru toti furnizorii de utilitati adica sa oblige RADET si APA NOVA sa face mici investitii la structura instalatiilor, ceea ce evident nu e usor, astfel incat sa trateze individual consumatorii. Daca privim atent aceasta regula unica ar veni si in sprijinul acestor furnizori. Ganditi-va cat de absurd este ca pentru un singur mare rau platnic din sa zicem 100 sa renunti la 99 de platitori ca sa obligi asociatia sa-l actioneze in judecata si timp de doi ani, pana castigi, sa pierzi plata de la 99 de clienti. Acestea nu sunt reguli ale economiei de piata. Nu intelegem de ce guvernul protejeaza aceste regii chiar impotriva intereselor lor, ale locatarilor si ale guvernului parand sa creeze o situatie in care toata lumea pierde.

La Galati de exemplu sunt 159 de asociaţii înregistrează datorii so dosare penale cat un bloc. Cat va mai dura pana cand acesta situatie sa devina o bomba sociala daca nu este reglemetata corect.

Acestea sunt doar cateva din problemele asociatiilor si cand m-as fi asteptat sa vad intelectuali marcanti ai natiunii sugerand solutii, punand intrebari, luand atitudini referitor la acesta problema am citit un articol, un inceput de articol care m-a pus rau de tot pe ganduri. Dar probabil ca eu sunt de vina datorita unui orizont de asteptare prea mare.

Intrun ziar despre care credeam ca trebuie sa te ridici in picioare cand citesti titlul am citit un articol despre acest subiect scris cu un rar intalnit neprofesionalism si lipsa de minima documentare.

Articolul Presedintele de bloc din Dilema veche spune textual: “A fi preşedinte de bloc (a se înţelege bloc comunist, construit prin anii ’80, reabilitat termic de curînd) e mai mult decît o funcţie. Eşti un fel de Dumnezeu al blocului. Dispui (aproape) după bunul tău plac de cele opt etaje, de casa scărilor şi de paliere, de lift şi de ghene, ba chiar şi de terasa blocului.” 

Stimata doamna o minima lectura fie si pe diagonala a unui statut al asociatiei, o simpla oprire de 5 minute la una din sedintele asociatiei va scutea de penibil. Presedintele de bloc este reprezentantul ales al Adunarii generale a proprietarilor si nu face decat sa aplice deciziile ei. Dupa cate stiu presedintele nici macar nu e ales pe termen limita. El poate fi schimbat oricand, am facut noi asta, prin decizie a Adunarii Generale. Nu exclud ca un presedinte de bloc sa fie asa cum spuneti dar el nu poate fi asa decat prin girul unei totale neparticipari si lipsei de civism a locatarilor. Ce va spun nu este teorie ci experienta: am ramas in frig in miez de iarna si a trebuit sa facem rapid un comitet de initiativa si sa schimbam comitetul, Presedintele, sa punem alt admistrator. Da si la noi in bloc sunt oameni care se cred prea destepti pentru a poposi la sedinte dar lipsa lor de responsabilitate a costat blocul si pe ei o pierdere in active de 1000000 de EUR, da ati citit bine, un milion de EUR, plus pierderi la factura datorata nereabilitarii blocului. Cat de destept e cineva care pierde un milion de EUR cand putea atat de simplu sa il castige, ramane de discutat.

Federatia Asociatiilor de Proprietari http://www.fapr.ro/ pune la dispozitia membrilor carti si cursuri, de exemplu cursul de presedinte de bloc  dar ne intrebam daca nu ar fi in interesul guvernului sa spunsorizeze aceste cursuri. De unde poate avea un presedinte de bloc 300 de lei daca este pensionar. Un MOOC Massive Open Online Courses ar fi ideal pentru a educa presedintii de bloc in problemele dificile la care trebuie sa faca fata. Dar ar fi nevoie si de un curs pentru locatari care nu-si cunosc drepturile, indatoririle.  Relatia locatar presedinte si comitet este astfel foarte dificila deoarece cand esti neimplicat si needucat nu realizezi ca o cerinta de doua cuvinte fix poate lua doi ani la nivel executiv.  Un locatar ca doamna ziarist vine la sedinta o data pe an, daca vine, si spune: “restantierii sa-si plateasca datoaria”. Pentru Presedintele de BLOC acesta se transforma in dicutii si negocieri, somatii si doi ani de proces in care ti se cer documente, rapoarte facute de expert care la randul lui cere documente care in cazul nostru concret au luat 8 ore nonstop de copiere si un xerox pus pe butuci. Am fost de fata la toate astea.

Din pacate tratarile subiectului sunt neseriaose. Chiar acum la observator Octavia Geamanu vorbeste la modul fun despre tipologiile de vecini de la bloc iar fimul la bloc este unul idealizat si departe de realitate.

Cineva spunea ca este gresit sa incepi sa faci o afacere cu gandul ca vei face o afacere de milioane, trebui sa incepi o afacere de 1000 de dolari. Nici o mare afacere nu a inceput cu gandul la miliarde. A vrea sa fi ca Gates sau Jobs e gresit pentru ca nici ei nu s-au gandit ca vor fi ca ei. E bine sa gandesti BIG, e bine sa vrei sa furi coroana regelui dar incepe cu un pas si fura inima unui copil sarac daruind-i o carte.  La fel este si in politica: cel mai ades ne repezim sa transam direct politica mare sarind la gatul guvernului si presedintelui si doar atat. Dar abordarea este gresita pentru ca toate problemele mari din politica guvernului si a tarii vin vector cu vector de la individ, din familie si de la bloc. La bloc si tu poti invata sa rezolvi o problema a guvernului si poate chiar a lumii daca reusesti impreuna cu ceilalti sa faceti, de exemplu, o terasa verde care sa modifice cu o cuanta amprenta de carbon. Te-ai gandit vreodata ca poti influenta Albedo-ul Pamantului cu terasa blocului tau?

Daca nu te implici participativ nu ai contextul necesar intelegerii problemelor mari ca sa nu mai vorbim de rezolvarea lor.  Noi am facut un blog pentru blocul nostru si poti face si tu unul, poti sa faci si o aplicatie. Noi am invitat la educatie creeand o zona EDU pe blogul blocului si una de JOBS.  Actioneaza, implica-te, fi constient de faptul ca orice problema guvernamentala incepe in casa ta. Esti unitatea de baza, nucleul dur si schimbarea incepe din interior.


 

In opinia noastra sistemele megalomanice cu megapierderi si dispret fata de client vor disparea natural prin progres tehnologic. Cine mai are azi pager? Imi fac o datorie de onoare din a fi vector al progresului si promoter al noilor tehnologii.

AVANTAJE INCALZIRE ELECTRICA CU PANOURI RADIANTE SUNJOY ORIGINALE

 • Bucurate de soare in casa ta!
 • Panouri radiante Sunjoy incalzesc direct – parcă ai sta la soare și controlezi soarele cu termostatul!
 • Au un randament de 98%!
 • Au un consum cu 20% – 50% mai mic decât orice alt sistem de încălzire!
 • Au termen de garanție 10 ani!
 • Durata de viața 25 de ani!
 • Pe termen lung economisiti peste 70%!
 • Nu au nevoie de service, revizii, întreținere, consumabile;
 • Nu au nevoie de proiect, autorizații;
 • Montaj simplu și rapid;
 • Fără gaze toxice, nu consumă oxigen, nu produc deloc curenți de aer;
 • Fără riscuri de incendiu, explozie, asfixiere, electrocutare sau alte accidente;
 • Sanatate, va creaza un mediu sanatos: Au Efecte terapeutice importante, datorita razelor infrarosii emise de panou radiant, ale ionilor negativi prin intermediul turmalinei aplicate pe panou si a functiei nanosilver (ioni de argint) prin intermediul stratului coloidal de argint din panou radiant;
 • Aveti caldura mai multa, cu consum mai mic si timp mai scurt de functionare.
 • Reducerile, promoțiile sunt lunare, dar sunt în limita stocului disponibil.
 • Dimensionarea, calculul puteri incepand de la: 15 Wati/m³; 37 Wati/m²; 470 Wati/incapere de 10 m² click aici formula de calcul panouri radiante Sunjoy.


Author:  Sorinel Balan    


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult