Am scris mai demult dar nu mi stiu pe unde este un articol despre lumea fictiunii ideale a unei carti. Asa cum doi oamnei care au locuit impreuna pe strada copilariei pastreaza in interior un spatiu virtual in care locuiesc in continuare desi au parasit de mult acel spatiu. Profa de romana ne vorbea mereu de lumea fictiunii ideale a unei carti ca de o lumea virtuala si este ca si cum doi oameni care au citit aceiasi sau acelesi carti locuiesc impreuna in acea lume virtuala. De multe ori senzatia de deja vu, te cunosc de undeva sau imi place de tine fara motiv exterior isi are originea in faptul ca cei doi au cateva lecturi de suflet comune sau locuiesc impreuna in lumea fictiunii creat de o carte de exceptie. In mod special cartile copilariei sau adolescentei pot crea acest efect. Se poate specula ca si filmele creaza acest efect dar filmul iti ofera lumea si tu asisti pasiv pe cand la carte tu esti creatorul ei, esti ca regizorul si actorul care creaza dupa un scenariu.

Uneori acest spatiu virtual bate spatiul real impartit cu cineva cu care nu ai afinitati.

De exemplu daca esti un cititor al Filocaliei poti fi mai aproape de spatiul real al Muntelui Athos decat un turist care puncteaza o vizita la Athos doar ca sa fie in palmaresul sau. La Athos probabil Filocalia se traieste nu se citeste si Athosul pare sa fie mai mult decat un loc, este o stare de Spirit.

Lumea fictiunii ideale a filocaliei nu se acceseaza prin simpla lectura ci trebuie dublata de trairea filocalica, experinta unei strai simple de constiinta, de traire isihasta care este referentialul absolut prin referinta caruia orice sens citit in filocalia este articulat.

Nu cred ca ceva de gen rugaciunea cu tipic te lasa sa patrunzi in acesta lume virtuala pe care o imparti cu Sfintii Parinti in acelasi mod in care ai fi vecin cu ei pe strada sau in cartier.

Pentru mine faptul ca Arsenie Boca a adus si contribuit  impreuna cu parintele Staniloaie la traducerea Filocaliei este o dovada suficienta a sfinteniei sale. Suntem mereu impreuna in lectura Filocaliei.

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult