De ce nu am putea avea un subset a ceea ce numim astazi alternative currencies, cum sunt spre exemplu digital currencies care sunt monezi ale societatii informationale. Societatea cunoasterii ar trebui sa vina si ea cu monezi alternative si noi am propune MOOCOIN, sau MOOCCOIN careia sa-i fie asignata valoarea pe care cunoasterea din cursul respectiv o ofera societatii.

Evaluarea unui curs MOOC in MOOCCOIN nu va fi usoara dar putem explora diferite modalitati. MOOCOIN ar putea sa fie un o unitate de cunoastere. Google a incercat la un moment dat sa creeze KNOL-ul dar s-a retras. Dar lansarea unui unit knowledge cu valoare de schimb ar repozitiona poate cunoastrea in societatea noastra.

O idee generoasa ni s-a parut aceea de a reduce in anumite cazuri pedepsele prin lucrari academice. Credem ca nu trebuie renuntat pentru ca nu se poate aplica corect si se poate extinde si in cazul cursurilor MOOC care restituie o valoare societatii. Daca un savant a trecut pe rosu sau facut o gresela minora ar fi contraproductiv sa nu ii folosesti capacitatile in folosul societatii.

In programele de reabilitare in cazul tinerilor la prima abatere s-ar putea folosi aceasta moneda alternativa pentru a echivala o amenda sau o pedeapsa. Ai aruncat o hartie pe jos trebuie sa prezinti dovada ca ai facut un MOOC care echivaleaza un MOOCCOIN. Spre exemplu daca un tanar si-a pierdut cumpatul si a injurat pe cineva pare mai logic sa nu ii distrugi viata printr-o perioada de detentie intr-un mediu devastator ci sa incerci sa compenseszi lipsa pe care o are in educatie. Niste cursuri de competenta emotionala, de exemplu, nu ar fi mai potrivite?

Daca am avea o societate perfecta poate ca nu am avea incalcari ale legii. Societatea are si ea o vina si o responsabilitate. In cazul unei incalcari a legii un comportament plin de cruzime din partea societatii nu este o solutie.

Cert este ca o penalizare pentru un fapt antisocial sau care creaza o problema in societate achitata in bani sau zile de detentie nu rezolva de cele mai multe ori problema. Nu mai spunem ca in cazul unor greseli involuntare sau mai rau erori judiciare cel in cauza simte ca o societate nedreapta incerca sa-l educe prin programe de cruzime.

Sigur asta pune problema invatarii. Poti invata pe cineva care nu are deschidere spre asta, care nu are starea de receptivitate si deschidere pe care o presupune o invatare autentica? Cel mai bun raspuns pare sa fie dat de programul de reabilitare bazata pe constiinta in care tinerilor la prima abatere li se ofera ca alternativa la incarcerare un program de meditatie in care ei invata ca pot contribui pozitiv la lumea din care fac parte.

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult