Una din cele mai interesante povestiri din Ramayana este cel mai ades trecuta cu vederea pentru ca este inclusa la categoria mituri, dar nu in sensul lui Mircea Eliade de paternuri ale realitatii, ci in cel comun, de povesti imaginare neadevarate.

Povestea regelui Vishwamitra ne-a atras atentia deorece anumite aspecte ale realitatii zilelor noastre incarcate de revolutii tehnologice dar si de elementele unei noi revolutii a constiintei ne determina sa credem ca timpul, ciclic in structura lui, ne plaseaza din nou in orizontul paradigmei lui Vishwamitra.

Care este povestea lui uluitoare? Regele Trishanku a murit iar acest rishi legendar care era Vishwamitra a considerat ca regele merita sa urce la cer cu tot cu trupul sau fizic.Rishi Vishwamitra ajutat si de puterile lui ascetice a inceput sa performeze Yagya, proceduri vedice ale constiintei, pentru ca regele Trishanku sa urce la ceruri cu trupul sau fizic. Acesta a inceput ascensiunea spre cer dar ajuns acolo a trezit nemultumirea zeilor care sub conducera lui Indra au refuzat accesul lui Trishanku si astfel acest a inceput sa coboare incet spre Pamant. Trishanku a implorat ajutorul lui Vishwamitra care din nou si-a utilizat puterile de creatie dar de asta data el a inceput sa creze un cer paralel, un nou firmament care ameninta suprematia zeilor. Cutremurati de puterile acestui Rishi legendar panheonul zeilor vedici condusi de Indra a cedat in fata argumentelor lui Vishwamitra. Trishanku a putut sa urce.

Cum poate un Rishi, un om intelept care are cunoastrea fundamentala sa fie atat de performant in domeniul actiunii? Putem gasi o posibila explicatie la Acad Ghe Stefan in Limite care deschid: “Cunoasterea profunda este inseparabila de actiune. Daca ele mai pot fi distinse ın realitatea imediata, ıntr-una profunda cunoasterea si actiunea devin indiscernabile.”

Povestea lui Vishwamitra este una din cele mai frumoase povesti care ne vorbesc despre potentialul infinit al omului, despre capacitatea lui de co-creatie. Dar cand am spus ca suntem din nou in orizontul paradigmei lui Vishwamitra nu ne-am gandit la o interpretare adliteram ci, asa cum vom arata cu exemple, ca suntem in proximitatea acestei paradigme, in orizontul ei si ca ceva din posibilitatile timpului prezent ne amintesc de Vishwamitra.

Credem ca aceste capacitati de creatie nu revin adliteram desi astazi avem modele in stiinta main stream care pot explica acesta poveste, cum ar fi de exemplu modelul  din ”Profunzimile lumii materiale” in care M.Draganescu considera ca posibilitatea accesului, prin introdeschidere, la profunzimile existentei va ”da drepturi mari asupra naturii, posibilitati nelimitate de creatie, atat de depline ıncat s-ar putea sa hotaram un nou experiment existential, un nou univers cu legi pe care noi le vom fi imprimat ın ”general ortoexistentei.” (op. citate, pag. 205). Dar asta nu ne convinge, este doar un model. Aceste posibilitati de creatie nu se deschid inca omului de astazi dar ceea ce observam este ca ceva similar se intampla.in domeniul creatiilor de gradul doi.

Nu ne  convinge, chiar daca statuia din fata CERN ne da fiori, nici marele eveniment al acestui deceniu care a fost lansarea  LHC (Large Hadron Collider) la CERN. Filmul acestui eveniment, Particle Fever, este povestea din interior de șase oameni de stiinta genial care doresc sa descoperi misterele universului. Dar vanatoarea bosonilor Higgs a fost tot opromisiune de modele teoretice care ne-au promis dezvaluirea secretelor originii universului fara consecinte in planul vietii. Nu a fost, sau nu am aflat noi sa se fi descoperit secretul energiei perpetue sau al creatiei ex nihilo care sa scoata omenirea din criza energetica si din saracia majoritatii populatiei lumii.

Siva

Ceea ce ne face insa sa ne intrebam daca nu suntem in proximitatea sau anticiparea paradigmei lui Vishwamitra ar putea fi faptul ca in zilele noastre a fost redescoperita si este acum accesibila oricui tehnologia Yagya exact asa cum aceasta era practicata in epoca vedica si astazi oricine, bazandu-se pe argumente stiintifice poate comanda o Yagya pentru prosperitatea tarii sale acestor Panditi Vedici pastratori ai traditiei vedice recunoscuta acum de UNESCO drept patrimoniu intangibil al umanitatii.

Dar ceea ce ne face sa ne gandim cu adevarat la Rishi Vishwamitra sunt cateva lucruri care sunt acesibile astazi oricui in viata de zi cu zi, fara efort si fara costuri. Nu este fizica quantica sau rocket science ci bunuri comune ale vietii de zi cu zi. Chiar daca nu sunt cunoscute de toata lumea ele sunt comoditati acesibile azi oricui. Vom da cateva exemple.

Sa presupunem ca cineva este suparat pe presa. Nu ii mai place aroganta zeilor din presa, partinirea, felul in care trateaza diferenta dintre opinie si informatie. Sa zicem. Daca cineva are un astfel de diferend cu presa el poate decide oricand sa-si creeze o alternativa. Multe dintre ziarele de astazi sunt online si de fapt interfata cu cititorii are loc printr-un site. Astazi oricine fara deosebire isi poate crea un astfel de site pe WordPress, Blooger sau orice alt CMS. Exista astazi bloggeri care au o vizibilitate mai mare decat multe ziare. Daca spre exemplu nu ne place o televiziune sau nu ne plac programele TV in general putem oricand sa ne creem un canal pe Youtube si din acel moment nimic nu diferentiaza posibilitatile noastre de cele ale unui post TV.

Sa presupunem ca vrem sa editam o carte si sumele necesare, efortul, colaborarea cu editura intra in conflict cu interesele noastre si decidem sa ne facem propria editura asa cum Vishwamitra a inceput sa creeze un nou firmament. Este suficient sa intram pe unul din portalurile care ofera solutii POD si vom avea la dispozitie propria noastra editura cu posibilitati nelimitate, spre deosebire de o editura clasica, dar cu o investitie upfront zero.

Dar daca nu sunt mutumit de sistemul de invatamant, de profesori, de educatie in general pot oare sa-mi creez singur un curs, o clasa, o scoala? Da poti crea un curs si tu sa fi profesor, poti crea o clasa si cu siguranta poti crea o scoala gratuit si cu mare usurinta. Poti vea mai mult influenta asupra invatamantului decat are chiar ministrul educatiei. Cum poti face asta? Poti spre exemplu sa creezi un site agregator de cursuri online, cum este coursebuffet,  in care sa oferi o selectie a celor mai bune cursuri. Putem merge la  Udemy pentru a crea oricate cursuri dorim gratuit. Sau putem merge la Udemy pentru a invata cate ceva despre Moodle, o platforma open source de e-learning, un sistem de management al învăţării complex care oferă servicii și module de dezvoltare a unui mediu de învățare și evaluare de tip e-learning care include instrumente de comunicații, clasă virtuală și bibliotecă digitală. Am putea tot la   Udemy   sa facem cateva cursuri despre Google Classroom pentru a ne extinde si mai mult capacitatile de acrea un nou univers in educatie. Aplicația Classroom este concepută în colaborare cu profesorii de la Google Apps for Education pentru a te ajuta sa economisesti timp, să iti organizezi eficient cursurile, precum și sa comunici mai eficient cu studenții.

Ce ne ofera un post TV si nu ne ofera Youtube fluxuri live? Ce are in plus un ziar online si nu putem face cu un site in wordpress? Ce ne ofera in plus o editura si nu ne ofera o platforma POD? Ce ne ofera o scoala si nu ne ofera  Udemy ,  Google Classroom, sau Moodle? Raspunsul este investitii uriase.

Care era perspectiva cunoasterii in 1981? Cineva care mi-a facut o copie xerox la cartea Science of Being a lui Maharishi mi-a spus foarte apasat sa nu o dau altcuiva si in nici un caz sa nu incerc sa fac alte copii pentru ca o incurcam amandoi. Pe vremea aceea cochetam cu jurnalistica si asta era la Stefan Gheorghiu. Sa ne imaginam doar cum ar fi fost sa aplic eu, proaspat exclus din UTC pe caz de MT, la o facultate la Stefan Gheorgiu unde si fara sa fi exclus din UTC aveai nevoie de referinte si dosar de partid f bun.

Asta tine de vechea paradigma. Sa vedem acum cum stau lucrurile in noua paradingma pe care am numit-o paradigma Vishwamitra.

Sub noul cer am facut toate cele 4 cursuri avansate de MT: AT1-4, cursul de MT Sidhi, cursul SCI – Stiinta Inteligentei Creatoare. Practic sunt restant doar cu TTC.

Am facut cursul MUM – We Create our Reality A Brain-Based Guide for Success in Life https://www.miu.edu/we-create-our-reality - al lui Fred Travis, PhD, director of the Center for Brain, Consciousness and Cognition autor al cartilor Dharma Parenting. Excellence through Mind-Brain Development: The Secrets of World-Class Performers  & Brain is ariver not a rock: https://amzn.to/2SLebKh .

Am facut cursul  Total Knowledge cu Raja Peter la Hanul Vatra.

Am mai urmat online cursul Total Knowledge and the Upanishads – A Maharishi University of Management course with Dr. Vernon Katz, Dr. Tom Egenes is Professor of Maharishi Vedic Science and Sanskrit and Raja Peter Warburton, PhD. Vedic expresions Used by Maharishi -  Dr. Bevan Morris, Bhupendra Dave.

Crafting a Life & Career – Steve Langerud – FREE at MUM – a course that help students to identify their capacities, and guide their personal, professional, and organizational development strategy. https://www.miu.edu/crafting-a-life-and-career

Cursul Creativitate si Inteligentă – ofline la USAMV – https://youtu.be/HK__g1dRfx8   |  https://www.youtube.com/playlist?list=PLEIxlq9oSvY6or91Q0oA4I6wbAMe6rlHx

Cand a aparut noul trend al invatarii online de masa MOOC – Massive Open Online Course am urmat peste 50 de cursuri pe mai toate plaftformele MOOC: EDX, Coursera, Udemy, Udacity, Khan Academy, Iversity, FUN, SAP, MVA avand o oferta de mii de cursuri din toate domeniile intre care unele oferite de cele mai bune universitati:  Harvard, MIT, Penn, Berkeley, Yale, Sorbona, UTA, King’s College London, AMITY University – India’s No 1 private and UGC recognized University. Dintre toate as mentiona cateva:

Pe EDX, o platforma MIT – Harvard, am facut cursuri cu Bill Aulet, MIT, cea mai buna scoala de antreprenoariat din lume (https://youtu.be/dQhEDRoDb0s  About MIT, why the best ).

Am audiat cursurile MITx:

Entrepreneurship 101: Who is Your Customer?

https://www.edx.org/course/entrepreneurship-101-who-is-your-customer

Entrepreneurship 102: What Can You Do For Your Customer?

https://www.edx.org/course/entrepreneurship-102-que-puedes-hacer-por-tu-clien   (nu mai e decat in spaniola)

Entrepreneurship 103: Show Me the Money (nu mai e pe portal)

LaunchX MIT Launch X – Becoming an Entrepreneurhttps://www.edx.org/course/becoming-entrepreneur-mitx-launch-x-2

Cand credeam ca am facut tot ce este mai bun in materie de antreprenoriat si business am descoperit cursurile lui Otto Scharmer care sunt un nivel peste Bill Aulet asa cum Total Knowledge este, IMHO, un nivel peste Otto Scharmer.

Otto Scharmer, a Senior Lecturer in the MIT Management Sloan School and founder of the Presencing Institute https://www.presencing.org/,

Transforming Business, Society, and Self with U.Lab, redenumit: u.lab: Leading From the Emerging Future .  A course of study offered by MITx, an online learning initiative of Massachusetts Institute of Technology through edX.  https://www.edx.org/course/ulab-leading-from-the-emerging-future

https://ro.scribd.com/document/290629111/Transforming-Business-Society-and-Self-with-U-Lab

u.lab 0x: Leading Awareness-Based Systems Change – How to Sense and Actualize the Future – MIT. Learn how to lead change in social systems by exploring two root questions of creativity: Who is my Self? What is my Work?

https://www.edx.org/course/ulab-leading-change-in-times-of-disruption

Just Money: Banking as if Society Mattered - MIT – Learn how banks can use capital as a tool to promote social and environmental wellbeing.

https://www.edx.org/course/just-money-banking-as-if-society-mattered

HarvadX – Early Christianity: The Letters of Paul.

The course “Early Christianity: The Letters of Paul” explores the context of these letters in the Roman Empire and the impact of these powerful texts today. Laura Nasrallah Professor of New Testament and Early Christianity Harvard University, Harvard Divinity School.

https://www.edx.org/course/early-christianity-the-letters-of-paul

https://ro.scribd.com/document/213702257/HarvadX-Early-Christianity-The-Letters-of-Paul

HarvadX – Early Christianity: The Letters of Paul. – The course “Early Christianity: The Letters of Paul” explores the context of these letters in the Roman Empire and the impact of these powerful texts today. Laura Nasrallah Professor of New Testament and Early Christianity Harvard University.

https://www.edx.org/course/early-christianity-the-letters-of-paul

https://ro.scribd.com/document/213702257/HarvadX-Early-Christianity-The-Letters-of-Paul

Christianity Through Its Scriptures - Harvard University.

https://www.edx.org/course/christianity-through-its-scriptures

Christianisme et philosophie dans l’Antiquité ofert de Universite Sorbonne, https://www.edx.org/course/christianisme-et-philosophie-dans-lantiquite

The Science of Well Being cu Laurie Santos – Yale University, https://www.coursera.org/learn/the-science-of-well-being .

The Science and Practice of Yoga – UTArlingtonX

https://www.edx.org/course/science-practice-yoga-utarlingtonx-link-bw-1

Why Do We Age? The Molecular Mechanisms of Ageing – University of Groningen

https://www.futurelearn.com/courses/ageing

BUILDING YOUR PLN purpose: becoming a “connected educator” and developing a PLN (Personal/Professional/Personalized Learning Network) https://teacherchallenge.edublogs.org/creating-a-pln/

https://ro.scribd.com/document/397488715/BUILDING-YOUR-PLN

Am urmat 3 mini MBA online dintre care remarcabil este acesta:

Build Your Own MBA – An award winning mini-MBA course by Rupert Vernalls, MBA, International Speaker, Silicon Valley Lawyer, Lectured at US Dept of Commerce. Founder and CEO at Build Your Own MBA  https://www.buildyourownmba.com/

https://ro.scribd.com/document/355454510/Build-Your-Own-MBA

Pe platforma Khan Academy – Interviews with entrepreneurs: Elon Musk – CEO of Tesla Motors and SpaceX, Reid Hoffman – Founder of LinkedIn, Scott Cook – Founder and Chairman of the Executive Committee, Intuit, Angela Ahrendts – Former CEO of Burberry, Drew Houston – CEO and Founder of Dropbox, Richard Branson – Chairman of the Virgin Group, Philip Rosedale – Founder and Chairman of Second Life si alti.

Introduction to Marketing – University of Pennsylvania. It is taught by three of Wharton‘s top faculty in the marketing department, which is consistently ranked as the #1 marketing department in the world.

https://www.coursera.org/learn/wharton-marketing

https://ro.scribd.com/document/252696262/Introduction-to-Marketing-Coursera

Bachelor of Arts in Behavioural Science – a tuition free online program from AMITY University, India’s No 1 private and UGC recognized University.   http://amitymooc.com/home/ba.php

https://ro.scribd.com/doc/259541146/bachelor-of-arts-behavioural-science

Remarcabila este si usurinta cu care aceste cursuri au fost parcurse majoritatea fiind self paced ofera o mare flexibilitate. Majoritatea platformele avand aplicatii mobile cursurile pot fi urmarite de acasa de pe TV sau din parc la fel de usor.

Trebuie sa remarcam si o diferenta. Astazi universurile nou create sunt complementare celor vechi si nu o alternativa. Astazi este loc pentru toata lumea si a crea un nou univers nu face decat sa sustina, sa fie un catalizator al domeniului respectiv.  Noiii zei nu se mai tem de Vishwamitra, ei pot coabita. Si uneori noile universuri sunt patronate de cele vechi. Spre exemplu Hardvard este un reprezentant de prima marime al sistemului clasic de educatie dar si creatorul celor mai bune MOOC pe care le ofera prin EDX, cea mai buna platforma MOOC. La Harvard, Indra si Vishwamitra coincid sau conlucreaza in perfecta armonie.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult