Am auzit candva despre o procedura Ajur Veda care presupunea post, stat un timp in intuneric si consum de lapte de capra. Despre procedura se spune ca ar putea face dintii sa cresca din nou. In contextul in care Yoga stimuleaza transportul de celule stem si cercetarile arata ca regenerarea dentara pe baza de stem ar fi posibila si exista chiar rezultate preliminare ma intreb daca acest text vechi nu vorbeste de ceva posibil sau chiar real.  Il intreb pe Bard daca stie de un text care, fie si ca o legenda, mentioneaza asa ceva?

Pentru context sa vedem ce este regenerarea dentară descoperita recent – raspuns Bard:
“Există cercetări în curs de desfășurare care ar putea duce în viitor la plantarea unor celule stem care să facă dintele să crească. Această tehnologie este cunoscută sub numele de regenerare dentară și are potențialul de a revoluționa tratamentul pierderii dinților.
Celulele stem sunt celule care se pot diferenția în diferite tipuri de celule, inclusiv celule dentare. În cercetările de regenerare dentară, celulele stem sunt obținute din surse precum dinții de lapte care se exfoliază, gingiile sau măduva osoasă. Aceste celule sunt apoi implantate într-o matrice care le ajută să se diferențieze în celule dentare.
O serie de studii clinice au demonstrat deja că această tehnologie este fezabilă. Într-un studiu din 2018, cercetătorii au reușit să regenereze dinți complet funcționali la șoareci folosind celule stem dentare. Într-un alt studiu din 2020, cercetătorii au reușit să regenereze dinții la oameni folosind celule stem dentare obținute din propria lor gingie.
Deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare, este posibil ca tehnologia de regenerare dentară să fie disponibilă pentru uzul clinic în următorii câțiva ani. Această tehnologie ar avea potențialul de a oferi o alternativă mai naturală și mai eficientă la implanturile dentare.
Iată câteva dintre avantajele utilizării celulelor stem pentru regenerarea dentară:
Procedura este mai puțin invazivă decât implantarea dentară.
Dintele regenerat este mai probabil să se integreze în os decât un implant dentar.
Dintele regenerat este mai probabil să fie rezistent la carii și boli parodontale.
Cu toate acestea, există și câteva provocări care trebuie depășite înainte ca această tehnologie să poată fi utilizată pe scară largă. Aceste provocări includ:
Costul procedurii este încă ridicat.
Eficacitatea procedurii trebuie dovedită în studii clinice mai ample.
Trebuie dezvoltate noi metode pentru a obține celule stem dentare în cantități suficiente.
În ciuda acestor provocări, cercetările de regenerare dentară sunt promițătoare și au potențialul de a revoluționa tratamentul pierderii dinților.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7975587/

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14712598.2023.2208268

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14712598.2023.2208268

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947616301000

STEM
Celulele stem – fântâna tinereții – Poate terapia yoga să stimuleze traficul de celule stem din măduva osoasă?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052382/
In special exercitii care vizeaza coloana cum ar fi rolling.
https://www.yogajournal.com/poses/anatomy/spine/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947616301000

Se susține că practicarea yoga întârzie senescența, îmbunătățește funcțiile fiziologice ale inimii și plămânilor, iar posturile de yoga fac corpul elastic. Rămâne de văzut dacă terapia yoga promovează traficul de celule stem din măduva osoasă pentru o posibilă reparare și regenerare a țesuturilor uzate și degenerate.

Emitem ipoteza că practicarea yoga stimulează traficul de celule stem din măduva osoasă (atât celulele stem hematopoietice, cât și cele mezenchimale) către sângele periferic. Aceste celule stem circulante ajută apoi la reducerea inflamației, la prevenirea apoptozei , la refacerea celulelor pierdute și la întârzierea senescenței.

Prin urmare, practica yoga poate fi privită ca una dintre cele mai bune modalități de a facilita traficul de celule stem, esențial pentru o viață sănătoasă și pentru îmbunătățirea calității vieții în scenariul creșterii longevității ființei umane.

Raspunsul Bard despre procedura Ajur Veda de regenerare dentara:
“Da, există câteva texte care menționează această procedură. Una dintre ele este **Charaka Samhita**, un text medical sanscrit din secolul al II-lea î.Hr., care menționează o procedură numită **danta-sthapana**, care presupunea post, consum de lapte de capră și o serie de exerciții de yoga.

În **Charaka Samhita**, se spune că această procedură poate ajuta la regenerarea dinților pierduți. Se crede că postul și consumul de lapte de capră ajută la purificarea corpului și la crearea unui mediu favorabil pentru regenerarea dentară. Exercițiile de yoga, pe de altă parte, ajută la stimularea circulației sanguine și la activarea celulelor stem.

O altă sursă care menționează această procedură este **Sushruta Samhita**, un alt text medical sanscrit, din secolul al IV-lea î.Hr. În **Sushruta Samhita**, se spune că această procedură este eficientă în cazul dinților pierduți sau deteriorați.

Desigur, aceste texte sunt vechi de mii de ani și nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile lor. Cu toate acestea, este interesant de observat că aceste texte menționează o procedură care este similară cu cele care sunt studiate în prezent pentru a regenera dinții pierduți.

În contextul în care yoga stimulează transportul de celule stem și cercetările arată că regenerarea dentara pe baza de stem ar fi posibila, este posibil ca această procedură veche să fi avut un efect real. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.

Iată câteva dintre textele care menționează această procedură:

* **Charaka Samhita**, secolul al II-lea î.Hr.
* **Sushruta Samhita**, secolul al IV-lea î.Hr.
* **Ayurveda: The Science of Self-Healing** de Deepak Chopra și David Simon
* **The Yoga of Healing** de Swami Satyananda Saraswati

Danta-sthapana Sushruta Samhita este un text clasic al medicinei ayurvedice care se concentrează pe tratamentul și îngrijirea dinților și a gurii. Acesta face parte din Samhita Sushruta, una dintre cele trei mari lucrări clasice din Ayurveda.

Această lucrare acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv anatomia dinților și a gurii, bolile și afecțiunile orale, metodele de diagnosticare și tratament, precum și procedurile chirurgicale dentare. Textul oferă detalii despre diverse proceduri dentare, cum ar fi extracția dinților, tratarea cariilor, tratamentul gingivitelor și al altor afecțiuni ale cavității orale.

Chirurgia plastică și chirurgia dentară au fost practicate în India chiar și în cele mai vechi timpuri. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5512402/

Este important de menționat că aceste proceduri trebuie efectuate sub îndrumarea unui medic ayurveda calificat.”

Probabil procedura este greu de replicat astazi insa trebuie sa observam ca acum 2000 si ceva de ani se vorbea de un procedeu pe care abia astazi incercam sa il punem la punct. Acest procedeu va revolutiona tehnica dentara

Unitățile hinduse de timp precum Truti și Renu ale ciclului lui Brahma sunt foarte vechi, datând din era vedică, estimată a fi în jurul anului 3000 î.Hr. Vârsta exactă a acestor unități de timp este necunoscută, dar se crede că au cel puțin 5000 de ani.      https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_units_of_time

Un an Brahma are 3,110,400,000,000 ani Iar truti are  0,3  nano secunde..  Cand a vorbit Occidentul despre timp cu o precizie similara?

Cf Google Bard AI  Occidentul a vorbit despre timp cu o precizie similară cu a hindușilor abia în secolul al XVII-lea

Procedura de igiena NETI veche de 5000 de ani parea sa ofere o protectie conta infectarii in pandemie mai buna ca cele mai sofisticate vaccinuri ARN  https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220913110403.htm

Sergio AlGeorge cel care a tradus la noi Bhagavad Gita si autorul cartii Limba si gandire in civilizatia indiana” este unul dintre principalii. dealtfel putini in lume, experti in gramatica lui Panini, o gramatice continea 3000 de reguli si care a fost inteleasa in Occident numai dupa aparitia Gramaticilor Generative Transformationale.
Chomsky cel care a descoperit gramaticile generative spune: “The first generative grammar in the modern sense was Panini’s grammar” https://ro.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky
Deci a luat Occidentului 2500 de ani ca sa inteleaga semiotica indiana?

India a cunoscut mecanismele psihosomatice cu aproximativ 2500 de ani în urmă.
În Occident, conceptul de psihosomatic a apărut în secolul al XIX-lea, ca o reacție la abordarea mecanicistă a medicinei din secolul al XVIII-lea.

Comparativ cu limbile Occidentului, Sanskrita are o varietate mai mare de cuvinte pentru a descrie stări de conștiință și experiențe spirituale. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că cultura indiană și filozofia hindusă acordă o atenție deosebită explorării conștiinței și a stărilor mentale.

Ayurveda tradițională este o practică de medicină alternativă veche de 5.000 de ani cu rădăcinile în India antică, pe baza unui set de convingeri minte-corp. Dezechilibrul sau stresul din conștiința individului este considerat a fi cauza bolilor. sursa Wikipedia

Occidentul a descoperit că stresul este cauza multor boli în secolul al XX-lea. În anii 1930, cercetătorii au început să observe că stresul poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, depresie și anumite tipuri de cancer. Sursa Bard AI

Primele informații de educație sexuală în India antică datează din perioada Veda, care începe în jurul anului 1500 î.Hr. În această perioadă, există o serie de texte care oferă sfaturi despre viața sexuală, inclusiv despre preludiu, conceptie, contracepție și sănătate sexuală.

Sfaturi despre viața sexuală, inclusiv despre preludiu, contracepție și sănătate sexuală au fost larg accesibile în Occident începând cu secolul al XX-lea.

Chiar si in secolul 21 misoginismul este inca practicat in vreme ce texte vechi hinduse cultiva un respect pentru femeie vecin cu devotiunea:

“Femeia este creatorul universului, universul este forma ei; femeia este temelia lumii, ea este adevărata formă a corpului. Oricare ar fi forma pe care o ia, fie că este forma unui bărbat sau a unei femei, este forma superioară. În femeie este forma tuturor lucrurilor, a tot ceea ce trăiește și se mișcă în lume. Nu există bijuterie mai rară decât femeia, nici o condiție superioară celei a femeii. Nu există, nici nu a existat, nici nu va exista vreun destin care să-l egaleze pe cel al femeii; nu există regat, nici bogăție, care să fie comparată cu o femeie; nu există, nici nu a fost și nici nu va fi nici un loc sfânt ca o femeie. Nu există rugăciune pentru a egala o femeie. Nu există, nici nu a existat și nici nu va exista nicio yoga care să se compare cu o femeie, nici o formulă mistică sau asceză care să se potrivească cu o femeie. Nu există, nici nu au existat și nici nu vor fi bogății mai valoroase decât femeia.”   - Shaktisangama Tantra

Conceptul de zero a fost dezvoltat în India antică în jurul anului 500 î.Hr., în perioada Veda. Zero a fost folosit pentru prima dată în sistemul de numere hindus-arab, care a fost introdus în Occident în secolul al XII-lea.

Zero a fost introdus în Occident de către matematicienii arabi, care au tradus textele matematice indiene în arabă. În secolul al XII-lea, Leonardo Fibonacci, un matematician italian, a introdus sistemul de numere hindus-arab în Europa.

Zero a fost inițial privit cu suspiciune în Occident. Unii oameni credeau că zero este un număr ghinionist sau că este un simbol al nimicului. Cu toate acestea, zero a devenit în cele din urmă un concept acceptat în matematica occidentală.

În prezent, conceptul de zero este folosit în toate sistemele de numere din lume. Este un concept fundamental al matematicii și este folosit în toate domeniile matematicii, inclusiv în aritmetică, algebră, trigonometrie și analiză.

Probabil o mai mare deschidere, sau o lipsa de prejudecati a occidentului fata de gandirea orientului sau macar fata de gandirea Parintilor rasariteni ai bisericii a caror viziune timpurie este astazi validata de stiinta moderna, ar fi adus multe revolutii in cunoastere mult mai devreme.

Meditatia Tranbscendentala, spre exemplu, este o metoda care imbina stiinta vedica cu stiinta moderna propunand o metoda de eliminare a stresului care provenind din stiinta vedica este validata de timp dar este in acelasi timp validata de cele peste 700 studii stiintifice care fac din ea cel mai bine cercetat program de dezvoltare umana.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult