Programarea este profesia secolului iar programatorii sunt probabil noii cavaleri.

Programarea este aproape o paradigma pentru ca iata programarea a iesit din domeniul calculatoarelor pentru a trece in domenii foarte indepartate de formal cum ar fi psihologia.

Avem acum NLP, Programarea Neurolingvistiva sau programarea in limbajul neuronilor. Folosing legatura care exista intre limbaj si gandire aceasta ramura a stiintei utilizeaza limbajul pentru a modifica paternurile de gandire. NLP pare insa sa fie doar o rebranduire a unor vechi tehnici folosite de in spiritualitatea traditionala. Sa identificam cateva. De ce isi face romanul semnul crucii cand trece pe langa o biserica? Sigur semantica gestului este foarte larga dar una din semnificatii ar putea fi aceea ca el apeleaza o ancora. Cand merge duminica la Liturghie si experimenteaza stari de suflet si de spirit binecuvantate se ancoreaza in ele cu semnul crucii pentru a apela aceasta ancora atunci cand este in afara bisericii, in viata de zi cu zi.  O alta tehnica NLP vizeaza limbajul interior care poate crea spontan programe viciate ce pot induce comportamente gresite prin repetare. Nu poti spune, de exemplu, “mereu o dau in bara” fara sa creezi o regula in subconstient, o profetie care tinde sa se autoimplineasca. Trebuiesc supravegheate automatismele verbale care pot produce pagube incalculabile fara sa observam. Nu putem sa nu amintim aici o lectie de la un maestru al NLP-ului inainte de NLP,  Parintele Cleopa care spunea: “manca-v-ar Raiul”.  Si nu pot sa nu-mi amintesc de bunicii mei pe care ii consider sfinti pentru ca aveau in mod natural aceasta obisnuinta de a stapani limbajul interior si exterior. Bunicul meu care se ruga in fiecare seara descult in fata icoanei nu-l mentiona niciodata pe cel rau decat cu apelativul “uciga-l toaca”. Asa cum in fata Fiintei nu stai ca la spectacol, contemplativ gen, pentru ca stai prost, ci te manifesti intru ea. Noica nu si-a numit cartea Fiinta ci Devenirea intru Fiinta” tot astfel in fata raului nu stai ca la spectacol, nici nu-l apelezi cu diminutive culm ar fi “dreaq” si nici nu-l invoci cu apelative gen “la naiba” devenite virale datorita unor comici neinspirati. Nu, in fata raului, a entropiei te pozitionezi ferm de partea ordinii, a coerentei. “Uciga-l toca” este o molifta a Sfantului Vasile in doua cuvinte. Bunicii mei aveau din traditie automatisme verbale pozitive. Unul din automatismele constiente era spre exemplu: “Doamne mare ti-e puterea.”

NLP a pus intr-un limbaj nou tehnici vechi si a adus cateva modele stiintifice care dau multa claritate conceptelor. Din pacate ce nu are NLP-ul este un referential autentic pentru a articula semnificatii. NLP foloseste referentiale relative pe cand spiritualitatea traditionala lucreaza cu un referential absolut, un referential pe care Mircea Eliade l-ar numi Sacrul, dar ca o stare nu ca un concept. NLP lucreaza uneori cu referinte care sunt concepte abstracte. De exemplu: harta nu e teritoriul. Iata doua concepte relative. Pentru spiritualitatea traditionala este clar ca teritoriul este Imparatia si harta e calea si nu este vorba de concepte doar ci Imparatia e si o stare pe care Isus a experimentat-o pe muntele Taborului, sfintii au validat-o in pustie si au consemnat experientele care valideaza acest referential absolut in Filocalia si iata ca astazi in epoca stiintei peste 600 de studii stiintifice facute pe practicanti MT valideaza experinta transcenderii ca o stare fundamental umana, nondenominationala.

În cursul video de mai jos veti învăța, 5 tehnici NLP, care va vor ajuta sa:

  • Va simțiți bine instantaneu.
  • Sa reduceti impactului amintirilor negative.
  • Furati legal abilitati altcuiva
  • Atingeti obiectivele mai repede
  • Trăiti in fiecare zi perfect.

Master Class în Reframing: Deschide calea ta spre succes creand o furtuna de Reframing.

 

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult