Coerenta – o paradigma comunicationala

Comunicarea este dimensiune specifica a acestui deceniu, noua paradigma.

Calculatorul nu mai poate fi gîndit separat de retea asa cum omul nu mai poate fi gîndit separat de societate. 

Articolul a fost publicat în Computer World Romania. CWRO este o publicatie a International Data Group, cel mai mare grup de presa si cel mai mare furnizor de servicii din domeniul tehnologiei informatiei. International Data Group publica 275 de magazine despre calculatoare si este prezent în peste 75 de tari. In fiecare luna 60 de milioane de oameni citesc una sau mai multe publicatii IDG. 


“Cuvîntul cheie pentru sistemele caracterizate de coerenta este comunicarea!’” Ilya Prigogine

Un istoric schematic publicat în primul numar din aprile al revistei Business Week, într-un special report intitulat “Planeta Internet” arata ca anii ’70 au apartinut timesharingului pe sisteme mainframe si minicalculatoare, anii ’80 calculatoarelor personale iar anii ’90 retelelor de calculatoare. In acelasi articol se arata ca Internetul este acum centrul universului calculatoarelor si ca el a deschis o noua era în calculatoare în care calculatorul va servi si ca instrument de comunicare si nu numai pentru calcul sau procesare de text. Comunicarea este dimensiune specifica a acestui deceniu. Calculatorul nu mai poate fi gîndit separat de retea asa cum omul nu mai poate fi gîndit separat de societate. “Viitorul calculatorului este definit de Retea” spunea un specialist de la Sun MIcrosistems. Iar lumea de astazi cu autostrazile ei de date tinde sa devina din ce in ce mai mult o retea imensa actualizînd o data în plus ceea ce, modelul prin excelenta al calculatoarelor din totdeauna, creierul uman, este la nivelul sau de potentialitate si creativitate nelimitata adica o retea, legata la o retea , legata la o retea… 

Asa cum aratam într-un articol precedent modelul perfect al oricarui calculator se afla la nivelul sistemului nervos al individului si în ultima instanta la nivelul câmpului unificat nivel la care totul comunica instantaneu cu totul si la care cuplajul se realizeaza experimentând nivele din ce în ce mai putin excitate de constiinta pîna la nivelul minimei excitatii – câmpul unificat – nivel la care creativitatea si potentialitatea sunt nelimitate. Câmpul unificat care este la baza sistemului nervos al omului poate fi modelat nu numai ca un calculator perfect dar si ca o retea perfecta. Cei care experimenteaza în acelasi timp si in acelasi loc o stare coerenta a constiintei, se cupleaza la acest cîmp. Coerenta este conditia de cuplaj. Companiile japoneze carora li s-a oferit facilitati din partea firmei de a practica o tehnica de generare a coerentei in timpul programului, functioneaza probabil ca o retea perfecta. O localitate care a realizat aceasta tranzitie de faza spre o functionare coerenta, sau un oras, sau o civilizatie functioneaza ca o retea perfecta. Sa ne imaginam ce s-ar intimpla daca, de exemplu, o comunitatea profesionala, cum ar fi de exemplu comunitatea IT, a ar fi cuplata la aceasta retea virtuala. Probabil ca aceasta comunitate si-ar sesiza perfect rolul în societate si l-ar împlini spontan cu maxima eficienta. Nevoia unui standard ar duce instantaneu la realizarea si adoptarea lui. Nevoia unei aplicatii, finantarea si realizarea ei s-ar succeda imediat in timp. Pentru a folosi o metafora un grup caracterizat de coerenta ni se pare a fi exact opusul grupului care a încercat sa construiasca turnul Babel dupa pedeapsa divina a multiplicarii limbilor si vom încerca sa fim consecventi cu aceasta metafora cu atît mai mult cu cît astazi în IT se vorbeste tot mai mult de o babelizarea limbajelor. 

Dupa povestirea biblica a turnului Babel decaderea omului din puritatea si perfectiunea originara se face prin pierderea capacitatii de comunicare. În urma trecerii de la ordine la haos, primul simptom se înregistreaza la nivelul comunicarii. Astfel conform legendei biblice cel care cerea apa primea caramizi si cel care cerea var primea pamânt. Este foarte semnificativ faptul ca aceasta pierdere a capacitatii de comunicare s-a facut într-o încercare de a gasi Absolutul în afara fiintei si nu în interiorul ei, o încercare de a gasi Absolutul în spatiu, chiar daca nu era vorba de un oarecare dreapta, stânga ci de înaltatorul sus, atunci când el, Absolutul, este de fapt aspatial si atemporal. Este deasemeni semnificativ faptul ca pe masura ce mergem spre interioul fiintei creste coerenta acesteia iar cuvântul cheie pentru sistemele coerente este comunicarea. Desigur termenul interior nu defineste un la fel de relativ reper spatial, opus lui exterior ci defineste de fapt lumea launtrica a omului caracterizata de stari de minima excitatie, de reducerea metabolismului bazal si coerenta cerebrala crescuta stare corespunzînd psihologic constiintei transcendentale, o a patra stare fundamentala a constiintei umane caracterizata din punct de vedere EEG de un înalt grad de coerenta. Pentru a exemplifica si a arata efectele acestei coerente la nivelul sistemului nervos vom cita din cartea “Fundamentele Porgresului” – Maharishi International University Press “Doctorul J.P. Banquet a aratat ca semnalele EEG (undele cerebrale ) induse în timpul si dupa practica Meditatiei Transcendentale sunt deosebit de sincrone si coerente si indica o integrare si o coordonare superioara a diferitelor zone cerebrale (Banquet, 1972 -1975). Trei tipuri distincte de integrare sunt implicate în observarea acestei sincronizari a undelor cerebrale. În primul rînd, undele celor doua emisfere cerebrale devin ritmice si prezinta o corelare de faza : ele produc o unica si aceiasi pulsatie. Cercetari independente facute în Anglia si în Statele Unite au confirmat descoperirea doctorului Banquet. În Anglia, Westcoot (1974) a descoperit ca, în timpul Meditatiei Transcendentale, fluxul de energie al emisferelor cerebrale dreapta si stînga tind sa se echilibreze si ca activitatea ritmica a celor doua parti ale creierului prezinta statistic o mai buna corespondenta de faza a undelor si un echilibru mai bun. Meditantii prezinta deasemeni ritmuri alfa mult mai stabile, aceste frecvente sînt cunoscute ca fiind legate de stari de anxietate redusa, de mai bune performante psiho-fiziologice si timpi de executie a actiunilor voluntare. Aceasta stabilitate crescuta a ritmurilor cerebrale pare sa fie la baza ameliorarii performantelor senzo-motorii observate la meditanti (Blasdell, 1971).

Pe de alta parte, exista semne de crestere a activitatii emisferei drepte dupa meditatie si a functiilor ei corespunzînd intuitiei, compozitiei spatiale si melodice si de formare a ideilor non-verbale. Aceasta ordonare a relatiei partilor stînga si dreapta a creierului cu functiile lor independente implica o corelatie puternica la nivel subiectiv, cu o mai buna coordonare între aspectele semnificatiei si sunetului în limbaj, forma si localizare spatiala în vizualizare si, s-a mai sugerat, între gîndirea anlitica si cea sintetica.

În plus Westcoot a descoperit ca o coordonare crescuta în activitatea celor doua parti ale creierului continua dupa meditatie si este responsabila de progresul crescut în rezultatele universitare, capacitatea de învatare si rezultatele în activitate observate la meditanti (Westcoot, 1974; Collier, 1973; Heaton si Orme-Johnson, 1974; Frew, 1974; Miskiman, 1974).

În al doilea rînd, undele cerebrale care de obicei caracterizeaza cortexul posterior (undele alfa) se propaga de o maniera sincrona si coerenta spre regiunea frontala pentru a cuprinde cortexul în totalitatea sa (Wallace, 1971; Banquet, 1973; Westcoot, 1974). Deoarece centrii pentru controlul motor sînt în creierul anterior si centrii senzoriali în regiunea posterioara, aceasta ordonare profunda, în sensul unei sincronizari electrice a undelor, sugereaza corelatia cu o mai buna coordonare a gîndirii si a actiunii si o mai buna performanta senzori-motrice resimtita de meditanti si pusa în evidenta de teste psihofizilogice (Blasdesll, 1971). Corelatia cea mai simpla pare sa fie a reactiilor mai rapide, ceea ce de fapt a fost cu claritate observat la meditanti în cursul experimentelor lui Show si Colb (1970).

Al treilea tip de ordonare va fi responsabila de o relatie verticala mai integrata între cortex si talamus si alti centri subcorticali. Aceasa coordonare între partile creirului responsabili de gîndirea constienta (cortex) si functiile fiziologice primare (centrii sub-corticali) par sa aiba consecinta globala a unei legaturi mai intime între spirit si corp si tinde sa explice rezultatele astazi clasice ale lui Wallace, care a demonstrat ca tehnica pur mentala a MT are efecte fiziologice profunde asupra consumului de oxigen, ratei metabolice, ratei respiratiei, rezistentei cutanate, debitului cardiac si compozitiei chimice a sîngelui (Wallace, 1970)”.

Efectul de coerenta care apare la nivel social în urma practicarii programului MT de catre 1% dintr-un grup dat si de catre doar radacina patrata din 1% în cazul unui program mai avansat – MT Sidhi. Aceasta îsi are bazele sale teoretice în principiile fizicii ce descriu cum se combina influentele coerente pentru a crea o tranzitie de faza la o ordonare sau coerenta mai mare în întregul sistem. Dintr-o perspectiva a teoriei cîmpului, suma coerenta a amplitudinilor conduce la o situatie în care sursa individuala contribuie non-liniar la o influenta totala, pentru ca puterea totala sau intensitatea cîmpului este direct proportionala cu patratul amplitudinii (Hagelin, 1987). 

De exemplu, în sistemele coerente, sa zicem laserii, elementele de coerenta din sistem au o influenta care este direct proportionala cu numarul lor la patrat, pe cînd elementele incoerente au o influenta proportionala doar cu numarul lor. Ca rezultat, cînd un subgrup proportional cu radacina patrata din totalul elementelor creaza o influenta coerenta, atunci aceasta depaseste influenta incoerenta a tuturor celorlalte elemente si coerenta este exprimata în întreg sistemul. 

Sa vedem în continuare cum descriu fizicienii sistemele coerente. Prigogine spune ca unul dintre aspectele cele mai interesante ale structurilor disipative este, fara îndoiala coerenta lor. Sistemul se comporta atunci ca un întreg, ca si cum ar fi amplasamentul fortelor cu raza mare de actiune. În ciuda faptului ca nu ele nu depasesco sfera de ordinul a 10 -3 cm, sistemul este structurat de parca fiecare molecula ar fi ‘informata’ despre întreaga stare a sistemului.” În aceste sisteme “portiuni ale sistemului separate prin distante macroscopice, devin corelate”, “evenimente locale au repercursiuni de-a lungul întregului sistem. Fiecare parte a sistemului devine astfel capabila sa “simta” ce se întâmpla în alte parti. Sistemul se comporta ca un întreg. Sistemul se comporta ca o retea am spune noi sau ca un sistem perfect caci definitia însasi a sistemului este de suma de elemnte între care exista cel putin o legatura. 

În articolul “Coerenta ca ordine” din volumul Filosofia fizicii, Ed Politica, 1984, Victor Geiculescu, dînd exemplu fenomenele de sperfluiditate si superconductibilitate spune ca la coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii. 

Din acest motiv Orme Johnson et al (1982) a emis ipoteza ca schimburile în ‘cîmpul social’ sau constiinta colectiva ar putea sa fie identificate prin schimbari EEG (electroencefalografice) între indivizi. În 1979, cînd 2500 de persoane au participat la un curs la Amhest , USA, pentru practica dinamicii de grup a constiintei, la o departare de o mie de mile la campusul lui MIU din Fairfield Iowa , coerenta EEG între subiecti a fost masurata între indivizi în timpul perioadelor experimentale. Subiectii nu erau constienti de natura experimentului. Asa cum a fost prezis, a existat o crestere semnificativa a nivelului coerentei EEG între subiecti în timpul perioadelor experimentale comparativ cu perioadele de control. 

Orme Johnson si Haynes (1981) au descoperit deasemeni ca înalta coerenta EEG este puternic corelata cu creativitatea si Nidich a concluzionat ca aceasta coerenta EEG este semnificativ corelata cu stagii de rationament moral mai ridicat. 

Bruce P. Lester, Ph. D în stiinta calculatoarelor în 1974 la MIT, acum profesor de stiinta calculatoarelor si presedinte al Departamentului de stiinta calculatoarelor la MIU, într-un articol intitulat Catre o stiinta universala a procesarii spune ca odata cu aceasta cunoastere care demonstreaza cum o crestere a coerentei EEG în timpul programului MT este puternic corelata cu îmbunatatiri ale abilitatilor computationale ale creierului uman, cercetatorii în domeniul retelelor neuronale ar putea investiga fenomenul coerentei globale în speranta descoperirii unor legi de procesare necunoscute înca. 

Iata deci ca restaurarea ordinii, a coerentei restaureaza în primul rând capacitatea de comunicare a sistemelor în general si a omului în special. Daca într-un grup dezordonat atunci cînd cerem apa primim var într-un grup corent este suficient sa ne fie sete pentru ca cei din apropierea noastra sa simta nevoia interioara de a umple un pahar de apa si de a cauta apoi cu privirea în jur pentru a-l descoperi pe cel care il dorea pentru a i-l oferi. Tarile în care functioneaza astfel de grupuri de creare a coerentei fac din autostrazile de date o politica de stat si investesc miliarde în IT. 

Daca turnul Babel era o modalitate în care omul se întorcea în afara sa, în exteriorul sau pentru a descoperi Absolutul , Stiinta Calculatoarelor bazata pe Tehnologia Maharishi a Câmpului Unificat ne apare a fi o tehnologie prin care atentia este întoarsa în interior, spre o zona de minima excitatie si maxima coerenta, zona în care potentialul de relatie este maxim, unde totul se leaga de tot, comunica cu tot, unde fiecare se regaseste în celalalt. Daca Babel este un cuvânt pentru dezordine si cadere TM pare sa fie un alt cuvînt pentru coerenta si comunicare. . 

Iata de ce noi îi invitam pe toti cei care lucreaza în domeniul TI si al tehnologiilor de vârf în general sa utilizeze aceasta tehnologie a câmpului unificat pentru a putea crea împreuna un mediu ideal pentru viata în ansamblul ei, un mediu inteligent ideal pentru dezvoltarea TI în particular.

Quantum Computing BrochureArticole conexe: 
Vedic Computation: Redefining Computer Science in the Light of Maharishi Vedic Science 
Stiinta calculatoarelor bazata pe campul unificat  ; Catre o stiinta universala a procesarii – Bruce P. Lester 
Câmpul unificat – fundamentul stiintei calculatoarelor - articol publicat in Computer World Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>