Am lucrat intr-un institut de cercetare IT din 70 si am fost utilizatorul primelor calculatoare. Am fost martorul creerii primului modem romanesc, a primei interconectari intre doua calculatoare romanesti. Am fost pe Internet de la inceputurile lui, am avut magazon online in anul in care a aprut comertul electronic si am o experienta de peste 10 ani in managementul continutului pentru site-urile organizatiei, crearea viziunii si strategiei Intranet, si a site-ului extranet, implicarea in social media task force si nu numai m-au facut sa relizez importanta integrarii acestor retele intr-un cadru conceptual unic specific societatii spre care ne indreptam.
© Photographer: Nyul | Agency: Dreamstime.com
Pentru a putea integra toate aceste retele intr-un instrument pentru managementul complexitatii am definit un concept cadru numit Transnet. Rezolvarea complexitatii in crestere este un imperativ al timpului. Retelele sunt o solutie de scadere a entropiei dar si de rezolvare a complexitatii dar numai prin integrare si corelare adecvata. Transnet isi propune sa integreze toate retelele prin domeniul infinitei corelatii.
Transnet este o interfata de limbaj prin care creem un referential absolut in domeniul retelelor dar si un demers practic prin care fiecare membru al organizatiei/sistemului, se poate conecta la ea intr-un mod simplu natural care ar putea deveni parte din cultura orgaizationala.
© Photographer: Nyul | Agency: Dreamstime.com
Transnet este o retea creata de coerenta constiintei colective a participantilor. Sistemele coerente sunt caracterizate de comunicare, spune Prigogine. Coerenta care caracterizeaza cea mai simpla stare a constiintei umane, definita de Mihai Draganescu ca afiire, descrie o retea ideala. Corenta de grup poate fi descrisa ca o retea la nivelul constiintei grupului, a organizatiei. La nivelul fiziologiei creierului fiecarui membru al organizatiei aceasta creaza un mediu de inteligenta, comunicare, cretivitate si corelatie. Conectarea la Transnet se face in starea cea mai simpla a constiintei umane, accesul mai ferm facandu-se prin sincronizare de grup.
© Photographer: Nyul | Agency: Dreamstime.com
Tansnet definita ca reteaua perfecta este reteaua de la baza retelelor: Internet, Intranet, Extranet, a retelelor sociale si reteaua de la baza retelelor noastre neuronale.
Conectarea la Transnet ne ajuta sa partajam cu ceilalti care sunt conectati la o informatie neformala care poate servii ca referential pentru informatia distribuita in restul retelelor incluzand aici si reteaua noastra neuronala, retelele sociale, Internet, Intranet, extranet, Internetul energiei.
© Photographer: Dean Drobot | Agency: Dreamstime.com
Este Transnet este un Arhem? Arhemul este pentru Mihai Draganescu “un cvasistem format din elemente structurale si femomenologice, avand proprietatea constiintei. (face parte din clasa sistsemelor introdeschise – avand acces la informaterie, informatia profunda). Este o realitate cu o arhitectura care nu se reduce numai la un sistem de unde si denumirea de arhem. Omul nu este un sistem ci un arhem, societatea nu este un sistem ci un arhem. Arhemul cuprinde si manifestari neformale care sunt la baza sistemelor dar pe care le ignoram.
© Photographer: Nyul | Agency: Dreamstime.com
Viziunea noastra de business a fost mereu in acord cu tipul de societate in care traim. A fost o anume viziune in societatea idustriala, o alta viziune in societatea informationala, o alta este in societatea cunoasterii de azi care partajeaza cunoasterea prin retele sociale (programe ca Scoala de bani si BCR Club Antreprenori o demonstreaza) si o alta va trebui sa construim pentru societatea constiintei pentru care Academicianul Mihai Draganescu face o predictie in cartea Societatea Constiintei.
© Photographer: Benis Arapovic | Agency: Dreamstime.com
La inceputul erai Internetului, era apartinand societatii Informatiei, se spunea ca cine nu este in internet pana in 2000 nu va mai fi in afaceri dupa. La inceputul erei erei retelelor Socal Media, Clutrain Manifesto spunea ca pietele devin mai inteligente decat afacerile care le deservesc anuntand pericolul neadaptarii la noua era a conversatiei, la web 2.0. Abordarea Transnet, specifica societatii constiintei este si mai critica intrucat adreseaza problema rezolvarii complexitatii crescande. Transnet presupune nu numai descrierea integrala a proceselor ci parcurgerea sistematica a procesului integral de la baza lui pana la insight, viziune, plan concret si apoi actiune.
Conectarea la transnet este accesul la originea oricarei actiuni si refacerea integralitatii proceselor.
Procesul prin care mintea se conecteaza la Transnet este procesul integral. Din actuala orientare pe proces lipseste secventa de baza a oricarui proces. Procesele de busines sunt descrise astazi partial si anume aspectul de suprafata al procesului. Procesul este un arhem si Transnet isi propune sa formalizeze un domeniu al corelatiei tuturor proceselor.
From WAVES
Procesele sunt descrise acum cel mult de la insight in sus. Niciodata, poate cu mici exceptii in software engineering, au fost descrise momente ale insightului, dar niciodata nu a fost o preocupare pentru modul in care el este generat sistematic de starea cea mai simpla a constiintei umane.
Adoptarea transnet presupune trei faze distincte: definirea sistemului cadru, selctarea unei tehnologii a constiintei validata stiintific, crearea unei culturi a constiintei.
© Photographer: Aleksandar Todorovic | Agency: Dreamstime.com
Abordarea Transnet va contribui la descrierea integrala a proceselor prin parcurgerea sistematica a procesului integral prin care mintea isi atinge intregul sau potential creator in starea cea mai simpla a constiintei pentru ca de aici sa mearga spre insight, viziune, plan concret si apoi actiune.
Transnet poate deveni un element al culturii organizatiei prin declararea unui timp de calitate comun. Cele 20-25 de minute dinaintea programului ar fi timpul cel mai potrivit pentru a ne conecta la Transnet. Aceasta pentru ca este o conditie a conectarii optime la celelalte retele si pentru ca vine firesc in dinamica activitatii dupa agitatia din trafic sau transport un moment de relaxare, de reboot este natural necesar. Este acel “a te retrage pentru a sari mai bine”, este incordarea arcului pentru a trimite sageata inainte.
© Photographer: Nyul | Agency: Dreamstime.com
Sistemul este definit ca o multime de elemente intre care exista cel putin o relatie. Dar ce defineste organizatia ca sistem? Un sistem de valori? Obiective comune? Relatiile de productie? Cat de mult inseamna asta pentru un om in comparatie cu “acelasi stil de functionare a sistemului nervos”, un stil coerent, la propriu, de functionare. (res coerenta eeg).La coerenta spune fizica, materia capata uimitoare proprietati ondulatorii. De exemplu conductibilitatea devine superconductibilitate iar canalele de comunicare tind sa devina canale perfecte, fara rezistenta. Sistemele coerente sunt caracterizate de comunicare. Comunicare ESP apare in stari coerente de constiinta, cele care definesc si noramalitate sistemului nervos.
Am lucrat in organizatii de doua persoane dar si am lucrat in organizatii de 10000 de pesoane si in grupuri de nivel european si stim ca dinamica activitatii si a spatiilor de lucru este aceiasi. Exista un moment in zi, la inceputul programului cand toate aceste spatii au un grad de ocupare zero si cand ar putea fi folosite pentru acel moment de calitate in care ne putem conecta la Transnet, reteaua de la baza tuturor retelelor inclusiv a retelei noastre neuronale.
Sa ne imaginam ca un mic procent dintre memebrii unei organizatii vin cu 20 de minute mai devreme si mediteaza impreuna in salile de sedinte care la acea ora sunt libere. Ce influenta vor avea ei asupra organizatiei? Oamenii nu sunt sisteme izolate si un nucleu de coerenta si pozitivitate ar fi poate suficient pentru a conduce toata organizatia la o tranzitie de faza spre un mod de functionare mai organizat.
Transnet – originea proiectului
Prima idee a venit in 1981 prin interesul fata de o tehnologie a constiintei menita sa optimizeze individul si sistemele din care face parte: familie, grup, societate. Frecventarea Comisiei de Studii Interdisciplinare, de pe langa Asociatia Oamenilor de Stiinta, 1981-1990 si comunicari stiintifice cum ar fi “Dubla interfata ca model de realizare a conexiunilor interdisciplinare” la Simpozionul: Calculatoarele in modernizarea procesului de fabricatie, Miercurea Ciuc, 16’17 noiembrie 1989, au inceput sa structureze modelul Transnet.
Poate unii vor considera demersul Transnet ceva exotic, ceva care incearca sa strecoare pe sub usa corporatiilor practici exotice.
© Photographer: Andres Rodriguez | Agency: Dreamstime.com
Nu este asa. Vorbim de o stare de normalitate a sistemului nervos si de o a patra stare fundamentala de constiinta. Ilustratiile sunt exotice pentru ca nu am gasit altele dar e vorba de a sta pe un scaun in cea mai confortabila si normala pozitie si a adopta o tehnologie a constiintei validata stiintific inclusiv in corporatii.
© Photographer: Eastwest Imaging | Agency: Dreamstime.com
Nu am gasit poze pentru pozitia in care se poate practica o tehnologie a constiintei in mediul corporate dar postura cea mai acceptata de codul de etica al organizatiei chiar si pentru AGA este probabil si cea mai buna: o pozitie similara celor de mai jos, stand confortabil pe scaun cu ochii inchisi.
© Photographer: Ajn | Ag: Dreamstime.com
O astfel de metoda poate parea exotica dar din punct de vedere fiziologic si EEG ea este definita de orice atlas EEG ca starea de normalitatea sistemului nervos.
Din punt de vedere al rezultatelor unei tehnici validate stiintific cum este MT de exemplu, am putea spune ca se pune doar problema intre a alege intre buna practici in management si malpraxis in management, Urmariti acest video al lui Jim Bagnola. Daca in mediul corporate nu ar exista stres nu ar fi nevoie de acest model si implicit de o tehnologie a constiintei in mediul corporate. Daca un caz ca cel al Ralucai Stroescu ar fi izolat nu am avea nevoie de astfel de modele.
Daca o tehnologie a constiintei ne poate cupla la campul unificat acesta poate fi modelat ca o retea perfecta:
Sample UF Chart Physics by Meditatia Transcendentala Romania
DESPRE AUTOR
Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.
Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult