Apararea Calinic si Efectul Serafim de Sarov

Invincibila aparare – o istorie despre Sf Calinic de la Cernica

Sfântul Calinic de la Cernica este considerat unul dintre cei mai mari sfinți din România și a trăit în secolul al XVIII-lea. Potrivit legendei, într-o zi de vară, Sfântul Calinic se afla la Cernica, în apropierea Bucureștilor, când a fost instiințat de prezența turcilor care se apropiau de mănăstire.

În loc să se teamă sau să ia măsuri de apărare, Sfântul Calinic a hotărât să se roage pentru protecția mănăstirii și a credincioșilor săi. În timp ce se ruga, turcii au ajuns la mănăstire și au văzut că părinții și credincioșii erau foarte liniștiți și se rugau în biserică.

Impresionați de această manifestare de credință, turcii au hotărât să nu atace mănăstirea, ci să pună o strajă la poarta acesteia. Astfel, mănăstirea a fost salvată de la distrugere și credincioșii au putut să continue să se roage în pace.

Această întâmplare a fost considerată un miracol și este pomenită în mod frecvent în istoria Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, Sfântul Calinic a devenit un exemplu de credință și de încredere în puterea rugăciunii.

Din pacate lumea o ia ca pe o legenda si o minune dar este si un exemplu pentru a fi urmat. Este aici o componenta de minune dar si una de stiinta care poate fi aplicata de fiecare din noi si mai ales de noi impreuna, start small, scale fast, pentru pacea lumii.

Exista in istoria Bisericii noastre dovezi si precursori, si Sf Calinic este un admirabil exemplu, a ceea ce Maharishi Mahesh Yogi, fondatorul MT, cel mai bine cercetat program de dezvoltare umana, numeste si documenteaza prin zeci de studii stiintifice ca “Invincibila aparare” adica crearea unei influente de coerenta si pozitivitate care realizeaza un scut de protectie, puterea indomitabila a pacii interioare, care nu permite nasterea unui inamic si elimina dusmania din dusman pentru ca acesta sa devina prieten. Liturghia pastreaza si acum formularea “Cu pace Domnului sa ne rugam” deoarece pacea adecvat observata si nu doar mentionata, neurostiintele  arata ca e nevoie de minim 5 minim si 15-20 minute optim pentru a crea fiziologia pacii si pacea interioara sa fie cu adevarat o fericire, creaza coerenta si acesta creaza acel efect numit in fizica efectul Meisner, denumit efectul Maharishi cand este creat la nivel social de grupuri mari de dinamica constiintei practicand MT, dar de care vorbeste si Serafim De Sarov: “Dobandeste pacea in sufletul tău si in jurul tău mii se vor salva” si mentionat in acea istorie cu Sf Calinic de la Cernica. Pare ca Sf Serafim de Sarov stia ca stiinta va descoperi candva ca in sistemele coerente, cum ar fi laserii, dar si in creerul uman in stare de liniste, si in impreuna linistea din Sf Liturghie,  “elementele de coerenţă din sistem au o influenţă care este direct proporţională cu numărul lor la pătrat, pe cînd elementele incoerente au o influenţă proporţională doar cu numărul lor” cum spune Hagelin.

In cartea   “Crestinismul ortodox pentru pacea lumii”

https://www.academia.edu/42208566/CRE%C8%98TNISMUL_ORTODOX_PENTRU_PACEA_LUMII  parintele Radu Teodorescu spune ca noi crestinii nu putem face pace in lume pentru ca nu suntm majoritari dar nu este nevoie de aceasta majoritate asa cum spune Sf Serafim de Sarov, studiul sistemelor coerente si Sf Calinic.

Sf Calinic nu a salvat doar manastirea ci si pe potentialii atacatori. Preventia e infinit mai buna decat vindecarea.

“Preoți, cu crucea-n frunte! Căci oastea e creștină, Deviza-i libertate și scopul ei preasfant.”

Oastea e crestina poate insemna ca se bazeaza in primul rand pe paradigma pacii care este si un act de preventie, FEEDBEFORE, pentru ca creaza in constiinta colectiva o stare care impiedica nașterea oricarui inamic si abia in al doilea rand pe o forta de reactie rapida, FEEDBACK.  Cel care crede nu doreste moartea ci indreptarea pacatosului deci viata spirituala crestina, Liturghia Pacii, va viza nu eliminarea dusmanului ci a dusmaniei din dusman. Oastea crestina este acel corp de pace care in primul rand previne nasterea unui inamic si abia in ultima instanta poate purta un razboi just de aparare. Exista razboi just dar nu in absolut, orice razboi este indreptat împotriva cuiva daca acesta permite nasterea unui inamic si aparitia dusmaniei. Oastea crestina este in primul rand un corp al Pacii pentru ca “Dumnezeu e unitate unificatoare” cum spune Calist Catafigiotul, in care nu exista conflict.

Pentru a face pace in lume ai nevoie doar de fiziologia creierului uman si randuiala de mii de ani ne spune ca dimineata, seara si la sf liturghie trebuie sa raspundem chemarii “cu pace Domnului sa ne rugam”. Nu avem nevoie de majoritate ci de un nucleu de facatori de pace, de nucleele care sunt bisericile raspandite in tara. Planul arhitectural al economiei de pace este perfect, trebuie realizat. Numai Economia de pace poate fi o baza solida pentru orice tip de economie. Doar daca ai facut totul pentru pace si nu ai reusit poti purata un razboi just, de aparare fara rest. Cand a spus “Dobandeste pacea in sufletul tău si in jurul tău mii se vor salva” Serafim De Sarov a anticipat un adevar stiintific: doar cateva milioane pot salva intrega lume. Daca noi am intelege ca Isus nu a spus Fericiti pomenitorii pacii ci facatorii de pace, pacea este un proces, pace interioara este atunci cand avem fiziologia pacii intre care si o anume coerenta EEG care insemana ca o parte a potentilului neuronal este in impreuna slujire in templul trupului nostru, “liniste e liturghie”.

Maharishi intr-un cuvand adresat crestinilor spune ca ar fi suficient ca noi crestinii sa FACEM ce spune Scriptura si traditia, ce spun Sfintii despre isihie, linistea interioara, si totul va fi bine.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Calinic_de_la_Cernica

https://davidleffler.com/

https://www.redstar.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3159:a-smart-defense-for-nato-is-an-invincible-defense&catid=521&lang=en&Itemid=542

https://www.academia.edu/6575998/Invincible_Defense_Technology_A_Vedic_Response_to_Terrorism

https://www.permanentpeace.org/evidence/


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult