Am facut acum ceva timp cursul The Letters of the Apostle Paul  si apoi Christianity Through Its Scriptures.

Cred ca orice universitate din Romania poate fie sa devina partener cu EDX  fie sa folosesca platforma open EDX pentru a crea cursuri, vezi  si aici un exemplu https://www.fun-mooc.fr care este pe platforma open edx. MEN ignora acest trend urias dar Biserca poate fi din nou deschizator de drumuri.

Am putea merge si mai departe si sa creem cursuri de tip blended learning adica niste cursuri care se fac si online si se continua pe pridvorul manastirilor in huburi de invatare of-line pe modelul acestui curs MIT prin EDX  care a initiat in plus fata de lectiile online sute de hub-uri de invatare intr-un nou tip curs numit MOOC 4.0 care s-ar plia foarte bine pe un curs de teolgie apofatica ce ar putea multiplica modelul Rugului Aprins in sute de huburi de invatare.

Ma ofer sa ma implic si sa popularizez hub-ul de la Manastirea Plumbuita.

Surse pentru proiect: Demo EDX, Cum sa creezi un curs EDX,

https://www.edx.org/course/creating-course-edx-studio-edx-studiox

https://www.edx.org/course/creating-video-edx-platform-edx-videox

https://www.edx.org/course/blended-learning-edx-edx-blendedx-0

Stiu, exista o teama ca invatarea de tip open si online ar putea submina invatamantul dar exista studii care spun ca nu ci ca doar ridica stacheta si promoveaza studiul aprofundat. Un studiu de la University of Pennsylvania care a intervievat 875,000 students arata ca aceste cursuri nu le ameninta cursurile existente si ca departe de a canibaliza pietele ale tintesc cel putin 3 noi segmente de populatie.

Credem ca un astfel de curs ar contribui la definirea unei Arhitecturi a Cunoasterii care sa ne ajute in crearea unei Societati care invata http://buildinglearningsocieties.org/ .

Noi avem in traditie elemente care ne ofera un atu in construirea unei noi societati a constiintei. Este ca si cum ai vrea sa construiesti o cladire inalta si ai nvoie de o fundatie foarte puternica, un teren solid pe care sa o asezi. Arhitectura presupune sa iei in considerare nu numai elementele cu care construiesti dar si mediul, contextul, apa, aerul.

Chiar daca metodele traditionale nu mai sunt vii sau daca traditia a piedut abordarea lor practica ele pot oferi un urias suport motivational.

Ne apropiem vertiginos de unificarea stiintei, de momentul in care spiritualitatea nu va mai putea sa fie separata de economie, de ex, sau de alte discipline ci va functiona probabil ca insasi nucleul lor generativ.

Playlist Rugul Aprins 7 Ep, Universul Credinţei, Televiziunea Română, Tvr

Fenomenul Rugul Aprin nu a fost inca inteles pe deplin si nu poate fi inteles decat intr-un context inter si transdisciplinar. In anii 80 Virgil Stancovici si alti oameni de stiinta au creat Comisia de Studii Interdisciplinare a AOS – Asociatiei Oamnilor de Stiinta. Deoarece cunoastem faptul ca sursa de inspiratie a lui Virgil Stancovici era spiritualitatea traditionala credem ca aceasta comisie CSI a incercat sa refaca in alt fel, in alt loc si cu referinte la spiritualitate limitate si mai mult in subtext datorita acelui timp.

Ce-i unea pe cei care au creat Rugul Aprins, cu Virgil Stancovici de la CSI, cu Mihai Sora, autorul Sarii Pamantului, cu Mihai Draganescu, cu Victor Sahleanu, pe Dumitru Constantin? Un posibil raspuns ar fi: acelasi referential absolut, acelasi apriori epistemologic. In 1980 lucrurile erau, cu un termen al lui Eliade, camuflate sau, cu unul arhaic, in ghicitura. Dupa 90 corelatiile au devenit clare: vezi Dumitru Constantin, Societatea Constiintei a lui Mihai Draganescu.

Un MOOC 4.0 care sa ofere un framework extins in care U Process se explica si prin comparatie cu metode traditionale, prin afiirea lui MD, prin cele doua feluri de a fi atent,  si metoda de gandire inversa descrisa de VS si care sa includa metode practice, amplu validate stiintific, cum ar fi MT, ar fi un elemnt definitoriu intr-o arhitectura a cunoasterii potrivita acestui spatiu.

 

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult