Raspunsul nostru la competiția solutiilor Internet of Things organizata de Deutsche Telekom este Smart DistriNET, o aplicatie IoT grefata pe un sistem de distributie orizontala la bloc* cu Smart Meter conectat la internet (PLC) care va optimiza  utilitatile eliminand si taierea lor barbara la intreg blocul pentru neplata a doar cativa locatari.

>>>Voteaza acum<<<   sau citeste mai departe

1.Ce problema rezolva?

Aplicatia noastra rezolva problema unui abuz asupra cetatenilor liberi si nevinovati care nu e permis nici macar in regim de detentie asupra detinutilor. Daca doar cateva personae nu vor sau nu pot sa platesca utilitatile furnizorul are dreptul sa opresca utilitatile: apa calda, caldura, apa rece si o face si pentru cei care sunt buni platnici indiferent de timp, noi am patit asta toamna tarziu si o face fara deosebire de conditia locatarilor; femei gravide, lehuze, copii mici, batrani sunt supusi acestor rele tratamente. Ce ete interzis in detentie nu e interzis asupra cetatenilor liberi care nu au incalcat legea in nici un fel. Recent exista legea Voichitoiu dar nu a trecut inca de Camera Deputatilor. Legea interzice abuzul asupra nevinovatilor dar nu rezolva. Aplicatia noastra rezolva problema chiar si acelor rau platnici pe care ii impiedica sa acumuleze datorii care pot duce la pierderea casei.

Directiva Europeana 27 si Legea 121/2014 privind eficienta energetica sunt consecinta unui context european mai larg in care UE doreste o Uniune Energetica care va crea in final un Internet al Energiei necesar si din motive de eficienta energetica dar si de securitate: retelele centralizate constituie grave vulnerabilitati de securitate.

2. Cine este clientul?

Clinetul aplicatiei sunt toti locatarii care stau la bloc si au retele de distributie vertical

3. Care e solutia?

Crearea, eventual prin finantare europeana, a unur retele de distributie orizontala in care se trece la contract individual si contor smart la usa conectat la internet pentru oprirea/pornirea automata din server la neplata sau plata. Contoarul poate avea si functia de reglare a temperaturii prin senzori de temperature si miscare plasati in apartament in functie de momentele ciclul circadian si gradul de locuire al camerelor.

4. Ce poate face pentru client?

Se evita penalizarea cetatenilor nevinovati. Se automatizeza citirea consumului care cu vechile contoare duce la mari diferente si fraude si se integreaza via Internet cu sistemul de optimizare a consumului si sistemul de facturare. Se poate automatiza chiar si plata prin Direct Debit. Sporeste eficienta energetica. Cei rai platnici nu mai pot acumula datorii uriase din care penalizarile depasesc uneori consumul.

Permite dezvoltarea ulterioara unor aplicatii de integrare a retelelor. Ex porniea automata a unor panouri radiante la oprirea caldurii furnizata centralizat sau cand nu furnizeaza temperature optima.

>>>Voteaza acum<<<   sau citeste mai departe

*Nota despre sistemul de distributie orizontala

Am gandit idea Smart DistriNET considerand ca nu se poate fara un program de finantare de la stat, eventual din fonduri europene, care e necesar ca si reabilitarea sau chiat in cadrul programenor de reabilitare termica.

Fara finantare e clar ca nu se va ajunge niciodata la implementare de masa, singura care are sens. Nu se poate ca cineva dintr-un bloc sa beneficieze de acest sistem de distributie pe orizontala plus aplicatia Smart DistriNET si altul nu. Aplicatia se poate grefa numai pe un sitem de distributie orizontala si este clar ca majoritatea nu au sumele necesare pentru 3 contoare: de apa calda , apa rece si caldura plus mecanismul cu electrovalava pentru inchiderea/deschiderea via internet a utilitatilor fie de catre furnizor fie de catre utilizator de la distanta.

Argumentele impotriva sistemului de distributie orizontala si raspunsul nostru:
- este costisitor. Da dar propunem realizarea lui prin finantare in cadrul programelor de reabilitare termica sau ca o extensie a acestora.
- este inestetic deorece presupune un sitem de tevi si contoare pe casa scarii si de asemeni un sistem de tevi in apartamente. Este adevarat dar tevile si contoarele de pe hol pot fi mascate de masti care eventual pot fi si securizate. Holurile sunt deja inestetice datorita contoarelor de gaze si retelelor de cablu TV si necesita sitematizare. In plus exista o compensare prin spatiile de vizitare pe care vine in apartament sistemul vertical si care va fi eliberat pentru a putea fi folosit in bucatarie sau baie pentru dulapuri, rafturi sau alte utilizari.
In ce priveste tevile care se trag prin apartament ele tind deja spre o masa critica datorita celor care isi pun centrale. Este la fel ca la o centrala termica de apartament doar ca tevile nu vin de la centrala ci de la usa si sistemul nu prezinta riscul centralelor pe gaz care se multiplica cu numarul de apartamente din bloc.

Avantajele acestui sistem care presupune o mica investitie care este bine sa se faca macar in partea comuna prin fonduri europene sau alte fonduri:
- Se produce o adevarata individualizare a consumului. Solutia alternativa a repartitoarelor nu individualizeaza consumul ci doar masurarea care este cat se poate de ne-inteligenta.
​- Conductele pricipale de caldura si apa rece din distrbutia pe verticala sunt invechite si necesita o inlocuire cu conducte mai eficiente termic cum ar fi PPR. Inlocuirea lor in sistemul pe verticala ar insemna o consolidare a lui. Daca tot e nevoie de inlocuire​ crearea sistemului de distributie pe orizontala (pe casa scarii cu contor la usa) ar fi oportuna.

- Castiguri insemnate pentru distribuitori care pierd sume insemnate de bani oprind apa si caldura si celor buni platnici. Pentru 1-2 % rai platnici ei opresc furnizarea la tot blocul pierzand bani si de la cei 95-97% buni platnici.
- Se opreste o violare a drepturilor fundamentale ale omului deoarece in acest moment nu poti garanta dreptul constitutional la un trai decent unei comunitati careia ii opresti ilegal apa rece, caldura si apa calda, uneori in prag de iarna (noi am patit asta). Acest drept minimal este garatat in penitenciare dar nu si la bloc. Problema este ca nu este garantat cetatenilor corecti care platesc si respecta legea.
- Se rezolva o obligatia pe care o avem ca stat membru al UE cu costuri minime. Orice solutie de compromis, de aparenta economie, cum ar fi cea cu repatitoarele, va duce in viitor la alte si alte costuri si revolta populatiei care, este si va fi nemultumita de o solutie hibrid: consum la comun, contorizare individuala.
- Se elimina tensiunile sociale care apar atunci cand in blocuri intregi, orase intregi sunt penalizate prin solutii inumane, oprite de tratatele internationale care le clasifica drept tortura, aplicate la populatii intregi din vina a cativa locatari.
- Aceasta solutie bine aplicata va opri exodul locatarilor spre solutia centralelor de apartament pe gaz care transforma blocurile in adevarate bombe cu ceas subminand si incalzirea centralizata. Pentru a fi preferata incalzirea centralizata trebuie sa fie un avantaj net. Multi opteaza pentru centrale de ap. cand li se taie utilitatile din vina altora. Acesta penalizare colectiva dispare prin distributia orizontala si contor la usa.
- Se vor face contracte de furnizare utilitati individuale scutind asociatiile de procese interminabile pe care nu au competenta si capacitatea sa le duca si in care este si un conflict de interes deorece un vecin trebuie, in caz de rea vointa sau lipsa de resurse, sa dea afara din casa un alt vecin. Va spunem din experinta ca cei dati in judecata, de cele mai multe ori, o iau personal si acuza presedintele si comitetul de acesta solutie creand conflicte inutile. In plus legea, in curs de aparitie, a falimentului personal pare sa-i protejeze pe rau platnici in defavoarea locatarilor corecti. Legea insa nu produce daune colaterale in cazul individaulizarii consumului.

Lista de avantaje este preluata din petitia noastra pentru individualizarea consumului pe care va invitam sa o semnati.

>>>Voteaza acum<<<

* Noi recomandam utilizare unor smar meters cu Power-line communication (PLC) este un protocol de comunicare care utilizează cablurile electrice pentru a transmite simultan date, și curent electric. In modelul nostru am luat in considerare faptul ca un contor inteligent este optimizat pentru efecte negative zero asupra sanatatii individului. Desi American Cancer Society spune ca aceste pericole sunt minime si ca aceste Contoare Inteligente bazate pe RF trimit si primesc mesaje scurte doar 1% din timp – 40-60 sec. noi recomandam utilizarea unor adaptoare care pot utiliza circuitul de curent pentru a transmite si receptiona date pentru ca se dovedeste a fi solutia de compromis intre Wi-Fi si cabluri. Vezi un produs similar si la Amazon. Contoarele Inteligente ar putea folosi, daca ar fi proiectate tinand cont de acest risc, acelasi sistem pentru sincronizarea datelor. Chiar daca exista intreruperi de curent nu vedem de ce sincronizarea nu se va putea face la repornire. Presupunem insa ca evolutia acestor CI va face ca in timp ele sa reduca la zero un eventual risc. Obiectele din IoT – Internetul Lucrurilor pot folosi acelasi sistem pentru ca nu vedem de ce, cu exceptia wearable, nu ar putea fi conectate la reteaua electrica pentru a comunica datele culese din mediu facand aceiasi functie dar fara poluare a mediului cu RF. Înca din anul 1922 sistemele de transmitere prin modulare in frecvență au început să funcționeze peste liniile de înaltă tensiune, cu frecvențe de 15-500 kHz în scopuri de telemetrie.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult