Eliade spune ca lucrurile se intampla pentru a intelege. Intelegerea este ultima ratiune a existentei.

Intr-o aplecare hermeneutica asupra evenimentelor COVID am spune ca este interessant ca natura ne obliga acum sa facem ceea ce este esenta traditiilor culturale ale omenirii. In univers exista doua stari fundamentale: stasis si kinesis. Traditiile noastre spirituale, masiv ignorate, au sustinut mereu un echilibru intre stasis si kinesis. Stasis este baza pentru kinesis, universul s-a nascut prin ruperi secvential dinamice de simetrie de la o stare de zero, stasis. Ceea ce defineste fiinta umana, cretivitatea, se naste dintr-o stare similare de relaxare, repaos, liniste. Noi global am ramas doar cu activitatea, kinesis, prea putini au dat atentie la stasis adica odihna, pacea, coerenta, neghentropie. Definita meditatiei Zen, spre exemplu, este: “Zen is just sitting”, Yoga este suspendarea transformarilor mentalului, la noi este Isihaia, linistea, pacea, “Domnului cu PACE sa ne rugam” care se repete in Sf Liturghie ca un laitmotiv, locurile de retragere se numeau sihastrii iar locuitorii lor sihastrii. Dar acesta stare, stasis, liniste inseamna coerenta adica o stare de ordine, neghentropie, viata, sanatate. Practic noi colectiv am eliminat din viata sociala, sau am redus mult, insasi referinta straii de sanatate si sanatate colectiva. Linistea se concretizeaza EEG in ritmuri coerente si cand e vorba de impreuna coerenta putem vorbi de proceduri de sanatate colectiva.

Nu numai meditatia de grup, Sfanta Liturghie, rugaciunile colective dar si impreuna-postul in anumite perioade date sunt elemente de sanatate societala care pot fi modelate ca bio-socio-eco-lassere. Meditatia Transcendentala, spre exemplu, valideaza prin 600 de studii stiintifice intuitiile traditiilor culturale ale omenirii.

Creerul nostru are 100 miliarde de neuroni care sunt aproximativ numarul de stele din galaxia noastra si fiecare neuron este conectat la alti neuroni prin pana la 40000 de conexiuni individuale(sinapse) care Inmultite cu 100 miliarde rezulta ca avem mai multe conexiuni in creer decat stele in univers.

Prigoggine ne explica de ce la coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii, de ce “departe de echilibru materia incepe sa-si ‘perceapa’ mediul, sa distinga intre micile diferente, de ce ‘comunicarea’ si ‘perceperea’ sunt cuvinte cheie pentru comportamentul departe de echilibru.”

“Cuvîntul cheie pentru sistemele caracterizate de coerenta este comunicarea!’” Ilya Prigogine

Unul dintre aspectele cele mai interesante ale structurilor disipative este, fara indoiala coerenta lor. Sistemul se comporta atunci ca un intreg, ca si cum ar fi amplasamentul fortelor cu raza mare de actiune. In ciuda faptului ca nu ele nu depasesc o sfera de ordinul a 10 la minus 3 cm, sistemul este structurat de parca fiecare molecula ar fi ‘informata’ despre intreaga stare a sistemului.” (p 232) In aceste sisteme “portiuni ale sistemului separate prin distante macroscopice, devin corelate”, “evenimente locale au repercursiuni de-a lungul intregului sistem. Fiecare parte a sistemului devine astfel capabila sa “simta” ce se intampla in alte parti. Sistemul se comporta ca un intreg. (p254)

La coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii. In articolul “Coerenta ca ordine” din volumul Filosofia fizicii, Ed Politica, 1984, Victor Geiculescu, spune ca “fenomenele de sperfluiditate si superconductibilitate in care proprietatile materiei sunt atat de deosebite de cele cu care este obisnuita intuitia noastra din experienta cotidiana sunt exemple de stari in care functiile de unda ale unui numar enorm de particule sunt coerente.” “Functiile de unda ale tuturor particulelor care participa la aceasta stare “s-au asezat” in faza si materia dobandeste la scara macroscopica proprietati uimitoare tipic ondulatorii” Autorul spune ca aceasta “coerenta a functiilor de unda la nivelul microscopic poate fi dobandita si in sisteme care lucreaza la temperatura ambianta.” deci in organismul uman.

Ce inseeamna aceasta fraza: “La coerenta materia capata uimitoare proprietati ondulatorii.  ?”. Inseamna ca la coerenta trecem de la discret la continuum. Noi suntem doar spikuri intr-un camp fundamental, vast, dinamic, care organizeaza totul. La coerenta luam contact cu acest nivel fundamental care este la originea a orice.

Daca am fi inteles colectiv asta, natura nu ne-ar fi obligat acum sa stam acasa o planeta intreaga.


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult