Intotdeauna cand vrem sa definim ce sunt calculatoarele ar  trebui sa spunem si ce nu este un claculator.

Ce nu este un lucru ii poate defini la fel de bine limitele si esenta. Ce nu sunt calculatoarele poate defini si mai bine un calculator si filosofia lui de lucru.

Calculatorul este o unealta de management al formalului si pentru a o circumscrie ar trebui sa observam mereu lucrurile neformale pentru ca neformalul, exprimat de o floare, un rasarit, flacara unei lumanari, o imbratisare, este referinta absoluta pentru formal. Euristicile neformale sunt sursa euristicilor formale si nu negarea lor.

Ar trebui sa avem o stiinta a neformalului, o disciplina a lui. Eu spre exemplu  candva in existenta cotidiana, in troleibuz in drum spre casa, am obsrvat cel mai frumos sarut pe care l-am vazut vreodata, un sarut care mi s-a parut de departe mai frumos decat tot ce am vazut vreodata in toate filmele, sau in realitatea de zi cu zi. Sarutul acesta de o frumusete pura era sarutul a doi adolescenti. Ceea ce m-a izbit in primul rand ca o unda de soc plina de tandrete era lipsa totala de graba si de inhibitie fata de ceilalti. Ei se sarutau de parca erau Adam si Eva la inceput de lume constienti ca sarutul lor va naste o lume si parca voiau sa dea acestei noi lumi un referential absolut in iubire. Desi aparent profane si banale, anumite gesturi sunt mai degraba o camuflare a sacrului in profan.

Constantin Brancusi s Kissing Gate details
© Photographer: Paulmalaianu | Agency: Dreamstime.com

Constantin Brancusi’s Kissing Gate details – Targu-Jiu, Romania

Fizicienii spun ca pana si doua particule elemetare sunt influentate de observator dar acesti doi adolescenti locuiau parca intr-un timp primar cand universul cu observator nu se nascuse inca si dupa lipsa lor de graba nici timpul nu se nascuse inca. M-am gandit chiar ca este posibil ca modelul nostru de univers sa fie gresit. Poate ca un astfel de sarut a fost inainte de big-bang si a generat acea rupere secvential dinamica de simetrie care a creat universul nostru. Cum altfel ar fi putut un univers inuman sa conduca la om. Sarutul celor doi adolescenti din troleibuz avea ceva din dinamica autoreferentiala a universului. El era ca o miscare din sine intru sine si siesi suficienta. Inocent  si nezorit de nimic cunoscut din lumea asta sautul lor era o manifestare de iubire neconditionata in stare pura.

M-am gandit atunci ca asemnea acte ar putea sau ar trebui sa introduca conditii de ireversibilitate in dinamica evolutiva a lumii noastre. Dupa un asemnea act nu mai vezi cum lumea ar putea sa recada in haos, ea ar trebui sa intre intr-o stare de no return. De la aceasta stare numai evolutia este posibila. Este ca in alpinism cand odata facuta o regrupare nu mai poti cadea mai jos de ea pentru ca cel care te asigura in regrupare te va readuce mereu la ea pana cand ajungi la urmatoarea regrupare..

Faptul ca eu si poate si altii am putut asista in acest sarut la o manifestare a ortosensurilor fundamentale ale universului arata ca in relativ sunt ades deschise portaluri spre absolut, ca e suficient sa indeplinesti cateva conditii simple si profund umane si spatiul-timp se suspenda pentru a ne da acces la sensul referintei absolute. Fara acest sens nu putem intelege corect nici aspectele neformale: o floare, un rasarit de soare, un zambet de copil si nici pe cele formale: modele matematice, calculatoare, retele.

Un astfel de gest care irumpe baleind toate plajele universurilor reale si posibile este ca o garantie ca nu putem sa ne pierdem in formal, in modele si retele de calculatoare, in a+b=c, ca dragostea va ramane referinta absoluta in universul nostru uman. Un sarut ca acesta poate salva lumea. Un sarut o imbratisare, o floare, zambetul unui copil par atat de fragile dar ele contin uneori in sine forta ortosensurilor primare, acelesi care au creat universul si aceleasi care au capacitatea de a il mentine in ordine si evolutie. Sarutul si supercalculatorul nu sunt antagonice ci complementare si numai rapelul necontenit la neformal ne poate ajuta sa imblanzim complexitatea exponential crescanda a formalului.

Kiss Button
© Photographer: Vlad Dimov | Agency: Dreamstime.com


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult