Psihiatrul si cercetatorul Norman E. Rosenthal, autor al cartilor  Transcendence : Healing and Transformation Through Transcendental Meditation si Super: Mind: How to Boost Performance and Live a Richer and Happier Life Through Transcendental Meditation   in bestsellerul The Gift of Adversity: The Unexpected Benefits of Life’s Difficulties, Setbacks, and Imperfections by Norman E. Rosenthal M.D. https://amzn.to/2DPooQm  via @amazon  explorează modul în care dezamăgirile și dificultățile vieții ne oferă lecțiile prin care trebuie să devenim ființe umane mai bune, mai mari și mai rezistente. Adversitatea este un fapt ireductibil de viață. Deși putem și ar trebui să învățăm din toate experiențele, dr. Norman E. Rosenthal, consideră că adversitatea este de departe cel mai bun profesor pe care majoritatea dintre noi îl vom întâlni vreodată.

Depășind mesajul predominant actual al societății că trebuie să fie mereu aspirat la “excelență” și că eșecul sau greșelile de orice fel trebuie evitate cu orice preț, Rosenthal arată că angajarea în propriile noastre eșecuri și înfrângeri este una dintre singurele metode capabila sa ne faca să trăim vieți autentice și semnificative și că fiecare tip de adversitate diferită își propune propriile provocări și are potențialul de a-și da propria formă de înțelepciune.

Folosind povești din propria sa viață precum și studii de caz și discuții cu figuri bine cunoscute precum Viktor Frankl și David Lynch, Rosenthal arată că adevărata inovație, rezistența emoțională, înțelepciunea și demnitatea pot veni numai din confruntarea și înțelegerea adversității pe care am experimentat-o.

Chiar și atunci când viața este cea mai grea, există semnificații care trebuie găsite, bogății care trebuie recoltate și daruri care pot dura o viață.

Citim in dorial review ca “cel mai bine vândut autor și psihiatru Dr Rosenthal începe această carte inspirată cu un citat de la Shakespeare’s As You Like It: Dulci sunt utilizările adversității. Este convingerea sa, exprimată de multe ori aici, că nu se poate naviga cu succes viața fără a se confrunta și a depăși adversitățile. Trucul, insistă el, este de a găsi ceva de valoare în această experiență. În acest fel, susține el, putem deveni oameni mai puternici dacă învățăm din greșelile și nenorocirile noastre. El împarte adversitatea în trei mari categorii: adversitatea care provine de la ghinion; adversitatea pe care o facem noi înșine; și adversitatea pe care o căutăm, fie că luăm un risc calculat pentru ceva, fie că pornim într-o aventură. De asemenea, Rosenthal oferă metode și tehnici pentru depășirea adversității, inclusiv practicarea meditației, dezvoltarea obiceiurilor sănătoase, vorbirea și scrierea despre experiențele traumatice, de la Holocaust până la relele mai mici (înșelăciuni, păcate, pierderea viselor). Fiecare capitol se încheie cu o reflecție: Viața este prețioasă, dar precară: tratați-o cu grija și respectul pe care-l merită. O mulțime de alimente pentru gândire”. –June Sawyers

Sa privim putin adversitatile prin prisma practicii meditatiei. In cursul de MT ni se spune ca activitatea este foarte importanta pentru fixarea efectelor meditatiei si pentru accesul la starile superiaore de constiinta. Cu cat te duci mai mult spre actiune cu atat transcenderea este mai profunda. Aceats pendulare intre activitate si transcendere faca ca starea de transcendere sa infuzeze constiinta de veghe facand ca in timp sa te poti lansa in actiune fara a pierde starea de transcendere: constiinta cosmica.

Dar adversitatea este si ea o stare opusa transcenderii si cu timpul corpul invata sa pastreze starea de transcendere in mijlocul adeversitatii.

In Bhagavad Ghita se spune: “ferm stabilit in Sine eu actionez mereu si mereu”. De fapt actiunea din BG se refera la o uriasa adeveristate, un razboi fratricid.

Una din cele mai bune exemplificari ale utilizarii adversitatii le gasim in chiar miezul religiei crestine in episodul rastignirii lui Isus. In mijlocul celei mai mari si mai dureroase adversitati, Isus ramane ferm stabilit in marele adevar: eu si Tatal una suntem, realitate in care gaseste compasiune pentru cei care l-au rastignit integrand astefel cel mai profund nivel al realitatii absolute cu relativul cel mai manifest. Hristos prin cea mai dulce si incredibila utilizare a adversitatii extreme  reintegreaza tot universul de la o margine la alta. Este cea mai dulce utilizare a celei mai amare adversitatii pe care o gasim in toata istoria omenirii.

Astfel orice adversitate este o uriasa oportunitate in care nu trebuie sa ne gandim cum sa ripostam, cum sa ne aparam, sa ne revoltam sau sa ne ingradim pe viitor pentru a ne proteja  ci observam capacitatea noastra de a ramane ferm stabiliti in Sine si de a integra prin compasiune relativul in Absolut. Raspunsul la orice revolta, rezistenta, incercare de aparare trebuie sa fie meditatie mai regulata, mai riguroasa, mai profunda. Apoi asteptam noi oprtunitati de a ne testa capacitatea de reintegrare. Nu le provocam si nu le dorim, ele apar oricum natural, fara efort.