GRUPUL de DINAMICA A CONSTIINTEI SI BURSA DIN MAREA BRITANIE 

Studiu de: M. S. BERESFORD si G. CLEMENTS

REZUMAT

In studiul facut în 1983 la Institutul de cercetari MERU, Mentmore Towers, Buckingamshire, Marea Britanie si publicat în SCIENTIFIC RESEARCH ON MAHARISHI’S TRANSCENDENTAL MEDITATION AND TM SIDHI PROGRAMME VOL. 4, STUDIUL 330 intitulat  DINAMICA DE GRUP  A CONSTIINTEI SI BURSA DIN MAREA BRITANIE de M. S. BERESFORD si G. CLEMENTS numarul zilnic al indivizilor practicând dinamica de grup a constiintei – practica în grup a meditatiei transcendentale si a programului MT-Sidhi – , a fost comparata în Marea Britanie cu fluctuatia zilnica a Indexului Financial Times Actuaries “All share” (FTA). Indexul FTA este o masura a capitalizarii curente a 750 din cele mai mari companii din Marea Britanie si poate fi vazut ca un indicator al gradului de optimism si încredere în afacerile si industria britanica.

Cresterea zilnica a procentajului mediu al indexului FTA în timpul si imediat dupa perioadele de participare de varf la dinamica de grup a constiintei în Marea Britanie a fost semnificativ mai mare atât fata de media zilnica de-a lungul perioadei de 17 luni aleasa pentru studiu (t=2 804, df=352, p<.01), cât si fata de cresterea mediei zilnice în timpul perioadelor experimentale de 7 zile (t=2325, df=104, p<.05). 

Deoarece exista ipoteza ca dinamica de grup a constiintei poate afecta cel mai fundamental nivel al constiintei, ne putem astepta ca influenta produsa de program sa poata fi masurata în orice aspect al societatii. Recent Orme-Johnson (ORME-JOHNSON, D. W.; CAVANAUGH, K. L. and KRIEGER, D.-. „The effects of the Maharishi Technology of the Unified Field on economic time series„) a studiat efectul dinamicii de grup a constiintei asupra bursei americane. Acesti autori au comparat numarul zilnic al celor care practica programul MT-Sidhi în grup la Universitatea Internationala Maharishi cu valoarea zilnica a indexului Dow Jones Industrial Average – un indicator principal al economiei americane ca întreg. În perioadele de 7 zile ce urmau imediat dupa momentele în care numarul de practicanti în program a depasit 1600 (radacina patrata din 1% din populatia SUA), Dow Jones Average a crescut zilnic în medie de 47 de ori mai mult decât rata în timpul perioadelor anterioare studiate. Ei au descoperit deasemeni ca mai mult de 80 % din “cresterea stabila” a indicelui Dow Jones Average a aparut în aceste perioade de vârf ale participarii la dinamica de grup a constiintei.

Nivelul de coerenta în constiinta colectiva poate fi masurat prin indicatori cum ar fi rata crimelor si accidentelor si masuratori ale calitatii vietii în societate. Indexul FTA “Al Share” care reflecta pe scara larga gradul de optimism si încredere în afacerile si industria britanica este doar o masura a acestui efect în Marea Britanie. Nu înseamna nimic altceva decît ca ca indexul FTA este un “indicator principal” al economiei britanice si este utilizat pentru predictia tendintelor somajului, ratelor bancare, productivitatii si altor variabile majore ale economiei mergînd pîna la 18 luni în viitor. Cresteri ale indexului FTA sînt larg acceptate ca un semn pozitiv pentru viitorul întregii economii britanice. Împreuna cu cercetari anterioare rezultatul sustine existenta constiintei colective, care poate fi investigata prin statistici reflectând calitatea vietii în societate. Acest studiu deasemeni furnizeaza mai departe evidenta unui fapt: constiinta colectiva a natiunii poate fi direct influentata într-un mod pozitiv prin dinamica de grup a constiintei. 

INTRODUCERE 

MT si programul MT-Sidhi deriva din Stiinta Vedica, un vechi sistem de cunoastere care a fost recent reformulat de Maharishi Mahesh Yogi în lumina stiintei moderne (Chalmers, vol. 2, vol. 3). Stiinta Vedica se preocupa în primul rand de natura constiintei si descrie un camp bazal de “constiinta pura” ca o baza nemanifestata a tuturor structurilor si proceselor din creatie. Acest camp este experimentat în timpul meditatiei transcendentale si a programului MT-Sidhi ca pe “sursa gandului”, starea cea mai putin excitata a constiintei. Conform Stiintei Vedice directa experienta a constiintei pure, un camp de ordine pura, care produce un efect de coerenta si integrare în constiinta individului, este baza îmbunatatirilor cumulative observate în functionarea fiziologica si psihologica din exteriorul practicii. 

Se sugereaza deasemeni expresia constiintei în diferite tipuri si nivele ale functionarii colective. O “constiinta colectiva” se presupune ca exista pentru nivele ale comunitatii cum ar fi familia, orasul, natiunea care au relatie reciproca cu indivizii cuprinsi în fiecare sistem particular. Calitatea constiintei colective pentru o natiune, de exemplu, va fi reflectata în toate domeniile vietii nationale cum ar fi: cultura, politica, economia si statisticile privitoare la criminalitate si sanatate. Constiinta pura este descrisa ca fundamentul tuturor nivelelor constiintei colective si de asemeni individuale, si de aceea însufletirea acestui camp în timpul practicii meditatiei transcendentale si a programului MT-Sidhi se spune deasemeni ca produce un efect de coerenta si integrare în constiinta colectiva. Maharishi a estimat înca din 1960 ca o mica parte din populatie practicand meditatia transcendentala va produce o îmbunatatire masurabila în calitatea vietii societatii în întregime. Acest fenomen a fost dupa aceea denumit “Efectul Maharishi” (Borland si Landrith, 1977). 

Exista multe fenomene similare Efectului Maharishi care pot fi observate în sistemele fizice si biologice. De exemplu un fenomen obisnuit în sistemele cu multi constituenti este acela ca tranzitia de faza spre un comportament ordonat, coerent, în întregul sistem este adesea indus de existenta ordinii într-o mica parte din elementele sistemului. Elementele cu o functionare coerenta au proportional un efect mult mai puternic decat cele cu o comportare aleatoare. 

În ultimii ani progrese în fizica teoretica au furnizat o interesanta întelegere a Efectului Maharishi. Teoria supergravitatiei postuleaza un “camp unificat” la baza tuturor nivelelor legii naturale (nuclear, atomic, etc.). Campul Unificat sau supercampul are ca o proprietate esentiala auto-referentialitatea în virtutea careia, prin procesul spontan al ruperilor secvential dinamice de simetrie, toate nivelele manifestate ale naturii sunt secvential desfasurate. 

Procesul auto-referentialitatii este deasemeni primul atribut al constiintei. Aceasta observatie, împreuna cu alte paralele în descrierea campului unificat în fizica si descrierea constiintei pure în Stiinta Vedica a condus pe oamenii de stiinta care au lucrat cu Maharishi sa sugereze ca acest camp unificat si constiinta pura sunt de fapt identice (Hagelin, vol. 5). Meditatia transcendentala si programul MT-Sidhi sunt astfel descrise ca o tehnologie a constiintei în care campul unificat este însufletit în constiinta individuala si colectiva. 

În ultimii 7 ani a crescut certitudinea experimentala necesara sustinerii existentei Efectului Maharishi. Descoperirile indica faptul ca un numar atat de mic cum este 1% din populatie practicînd tehnica meditaitei transcendentale, sau radacina patrata din 1% practicînd programul MT-Sidhi împreuna într-un grup (“dinamica de grup a constiintei”) pot produce Efectul Maharishi (vezi de exemplu Borland si Landrith, 1977; Dillbeck et al, 1981; Dillbeck, et al in press a; Dillback et al in press b).         

Orme Johnson (1982) a emis ipoteza ca schimburile în ‘campul social’ sau constiinta colectiva ar putea sa fie identificate prin schimbari EEG (electroencefalografice) între indivizi. Cercetari anterioare au stabilit ca coerenta EEG – o masura a sincronizarii activitatii corticale între doua zone , a fost sensibila la modificari ale constiintei. (e.g. Levine et al, 1977; Dillback and Bronson, 1981;Orme Johnson and Haynes, 1981). 

În timpul anului 1979, 2500 de persoane au participat la un curs la Amhest , USA, pentru practica dinamicii de grup a constiintei. La o departare de o mie de mile la campusul lui Maharishi  University of Management din Fairfield Iowa , coerenta EEG între subiecti a fost masurata între trei indivizi în timpul a sase perioade experimentale cand grupul din Amherst practica programul de MT-Sidhi de grup si pe timpul a sase perioade dupa terminarea cursului. Subiectii nu erau constienti de natura experimentului. Conform predictiei, a existat o crestere semnificativa a nivelului coerentei EEG între subiecti în timpul perioadelor experimentale comparativ cu perioadele de control. 

Autorii spun ca la fel ca in sistemele mecanicii cuantice, creierul poate avea o stare bazala a functionarii, atinsa în timpul programelor MT si MT-Sidhi, care este sensibila la si poate modula un camp fundamental de constiinta. Aceasta ar putea furniza un mecanism posibil consistent cu aceste rezultate si cu evidenta sociologica a Efectului Maharishi. 

Scopul prezentului studiu a fost de a vedea daca un efect similar poate fi observat în Marea Britanie unde facilitati permanente pentru practica de grup a programului MT-Sidhi sunt stabile si unde numarul celor care vin la cursurile cu rezidenta pentru a participa la acest program a crescut considerabil în timpul anilor 1982 si 1983. 

Pentru a face aceasta noi am studiat fluctuatiile din Indexul Financial Times Actuaries “Al Share” (FTA), indicatorul investitorilor profesionali pentru bursa din UK. Indexul FTA se bazeaza pe o formula care coreleaza capitalizarea curenta a pietelor a 750 din cele mai mari companii din Marea Britanie cu capitalizarea la data de baza (10 aprilie 1962) ajustat la schimbarile de capital intervenite (Financial Times Statistic Departament, 1982). Capitalizarea pietei este definita ca produsul numarului de actiuni si pretul fiecarei actiuni. În general vorbind indexul FTA poate fi vazut ca ca o masura a nivelului de încredere si optimism fata de  afacerile si industria britanica. Aceasta se datoreaza în mare masura faptului ca preturile actiunilor sunt în ultima instanta determinate de ceea ce gandesc investitorii ca vor fi. (Donaldson, 1976). 

Daca noi admitem fenomenul constiintei colective descris aici, atunci este în mod sigur acest nivel al încrederii si optimismului acela care se asteapta sa fie direct influentat de dinamica de grup constiinsei. 

Ipoteza prezentului studiu a fost aceea ca în timpul si imediat dupa perioadele de vîrf ale participarii la programele MT-Sidhi de grup, Indexul FTA va creste la o rata semnificativ mai mare decît rata din timpul perioadelor anterioare experimentului. 

METODA  - Culegerea datelor – Valorile zilnice din Financial Times Actuaries “All Share” Index pe o perioada între ianuarie 1982 pîna în mai 1983 a fost obtinuta de la departamentul de Statistica al lui Financial Times. Numarul celor care au practicat zilnic programul MT-Sihdi de grup la Maharishi College of Natural Low din Skelmersdale, Lancshire – o facilitate permanenta pentru practica dinamicii de grup a constiintei – a fost obtinut din înregistrarile zilnice tinute acolo. Date referitoare la toate cursurile din Marea Britanie care includ practica de grup a programului MT-Sidhi si acelea care au fost tinute în timpul perioadei studiate au fost obtinute de la biroul administrativ national al organizatiei de Meditatie Transcendentala. 

ANALIZA - Pentru a studia efectul perioadelor de participare maxima în programul MT- Sidhi de grup asupra indexului FTA au fost formate serii temporale constand în schimbarile procentajului zilnic al Indexului. Schimbarile zilnice ale procentajului au fost utilizate deoarece indexul coreleaza capitalizarea curenta cu capitalizarea la o data de baza. De aceea luand schimbarea procentajului se asigura consistenta unitatilor seriilor. Noi am examinat apoi functia de autocorelare a seriilor temporale pentru a asigura faptul ca seriile nu au fost semnificativ diferite de un proces al “zgomotului alb” si de aceea aceasta interferenta nu rezulta din noi erori corelate serial (Box si Jenkins, 1976). 

Noi apoi am conceput nivelul mediu al seriilor pentru perioadele de 7 zile în timpul si imediat urmatoare tuturor ocaziilor cand numarul celor care au participat la program a depasit 250 (perioada experimentala) cu nivelul mediu al seriilor de-a lungul celorlalte zile comerciale în perioada de 17 luni studiata (perioada 1 de control) 

Perioada experimentala de 7 zile a fost selectata pentreu a mentine consistenta cu studiul lui Orme Johnson si colaboratorii (în pregatire) studiu mentionat mai sus. Valoarea de 250 a fost aleasa astfel încît numai efectul tuturor cursurilor majore tinute în Marea Britanie sa fie incluse în perioada experimentala. 

În plus am comparat media pentru perioada experimentala cu schimbarile în procentajul mediu zilnic în indexul FTA în timpul perioadelor de 7 zile imediat înainte si dupa perioadele experimentale (perioada 2 de control). Aceasta a fost controlata pentru posibilitatea ca perioadele experimentale sa coincida accidental cu perioade mai lungi de crestere generala în indexul FTA. 

Functia de autocorelare pentru seriile de timp constand în schimbarile procentuale zilnice în indexul FTA nu are valori semnificative la decalajele de ordin mic (tabela 1 si fig 2). In plus Q statistic pentru functia de autocorelare nu este semnificativ Q(15)=21,41, chi patrat cu df=15 p>.10) si astfel seriile temporale nu sunt semnificativ diferite. Deci se poate spune ca t statistic utilizat pentru a testa ipoteza nu va fi marit cu erorile serial corelate în seriile temporale (Mc Dowall et al 1980). 

Diferenta între media pentru perioada experimentala si perioada 1 de control este foarte semnificativa (t=2.804, df=352, p<.01). Rata mediei este aproximativ 8, i.e, schimbarile procentuale medii zilnice ale indexului FTA în timpul perioadelor experimentale este de opt ori mai mare ca aceea din perioada martor de 17 luni studiata. Diferenta între media pentru perioada experimentala si perioada 2 de control este deasemeni semnificativa (t=2.325, df=104, p<.05). Acest rezultat indica faptul ca este improbabil ca perioadele experimentale sa coincida accidental cu perioadele mai lungi de crestere generala a indexului FTA. 

În mare indexul FTA poate fi vazut ca o masura a gradului de optimism si încredere în afacerile si industria britanica. 

Numarul de practicanti ai programului MT-Sidhi a fost cel înregistrat la Maharishi College of Natural Law din Skelmersdale, Lancashire, iar datele pentru toate cursurile din Marea Britanie care includ practica de grup a programului MT-Sidhi au fost obtinute de la centrul national de MT. 

Descoperirea faptului ca media zilnica a schimbarilor indexului FTA în timpul perioadelor de 7 zile în timpul si imediat dupa perioadele de vîrf ale participarii la dinamica grupului de constiinta în Marea Britanie este semnificativ mai mare decît valoarea medie în timpul celor 17 luni ale perioadei studiate si imediat inainte si dupa perioadele de 7 zile ale experimentului au oferit evidenta faptului ca numere mari participînd la dinamica grupurilor de constiinta în Marea Britanie au influentat modificarea stocurilor pietei în Anglia. În conexiune cu cercetari anterioare asupra Efectului Maharishi rezultatul prezentului studiu furnizeaza dovada existentei constiintei colective si furnizeaza dovada ca printr-un grup practicînd meditatia transcendentala si programul MT-Sidhi – dinamica de grup a constiintei – pot fi realizate schimbari ale calitatii constiintei colective fara interactiuni comportamentale superficiale. In Stiinta Vedica mecanismele acestui fenomen sunt descrise ca fiind intermediate via un camp bazal de “constiinta pura” care atunci cand este însufletit prin practica programului MT realizeaza un efect de coerenta si integrare atît în constiinta individuala cat si în cea colectiva. 

Fenomenul Efectului Maharishi este în mod clar de un mare interes teoretic si practic si deschide noi cai pentru cercetarea viitoare în domeniul constiintei din punctul de vedere a diferitelor discipline. De exemplu dezvoltarea teoriilor supergravitatiei, descriind natura si proprietatile “campului unificat”, vor fi de mare importanta în explorarea ipoteticei identitati dintre campul unificat si constiinta pura descrisa mai sus. 

In plus, cercetari ulterioare sunt justificate în mecanismul prin care Efectul Maharishi are loc la nivel fizic, probabil în sensul studiului lui Orme-Johnson et al (1982) care arata cresterea coerentei EEG între subiecti în timpul perioadelor de practica a dinamicii de grup a constiintei. Acest domeniu al cercetarii poate fi extins pentru a identifica alti parametrii fiziologici si psihologici care pot fi sensibili la efectele de camp ale constiintei. Efectul Maharishi ar putea atunci fi studiat mai în detaliu manipulînd variabile independente în moduri diferite(e.g. modificand numarul celor care practica direct programul MT-Sidhi de grup, împartind grupurile mari în subgrupe la locuri diferite, etc.) 

A devenit clar în anii din urma ca Stiinta Vedica furnizeaza un cadru teoretic detaliat pentru întelegerea constiintei care poate fi cu usurinta corelat cu descoperiri în fizica moderna. Meditatia Transcendentala si programul MT-Sidhi, procurand o tehnologie sigura care sa permita indivizilor sa experimenteze constiinta în starea ei ‘pura’ si felul în care campul de constiinta pura se exprima pe sine la diferite nivele de organizare, a dat o noua baza întelegerii stiintifice a constiintei individuale si aplicarea ei practica la dezvoltarea individului. 

Acum odata cu cresterea numarului de cercetari asupra Efectului Maharishi a fost deasemeni creata o baza pentru explorarea sistematica a naturii si proprietatilor constiintei colective, si a dezvoltarii ei prin însufletirea constiintei pure prin dinamica de grup a constiintei, si cel mai important, a valorilor aplicative ale acestui proces pentru promovarea schimbarilor pozitive în societate.

Ne face placere sa multumim lui Peter Warburton pentru informatie si inspiratie, lui Stephen Barry si Alex Honkey pentru ajutorul si sugestiile lor si lui Andrew Jedrczak pentru ajutorul dat la redactarea acestui studiu.

REFERINTE

  • BORLAND C and LANDRITH III, G. 1977. Improuved quality of city life through the Transcendental Meditation program : Decreased crime rate. In Scientific research on the Transcendental Meditation program: Collected papers, vol. 1, ed. D. W. Orme-Johnson and J. T. Farrow. pp. 639-648. Rheinweiler, W. Germany: MERU Press. (Hereafter cited as Collected papers)
  • BOX, G. E. P. and JENKINS, G. M. 1976. Time series analysis: Forecasting and control. Rev. ed. San Francisco: Holden-Day.
  • CHALMERS, R. A.; CLEMENTS, G; SCHENKLUHEN, H; and WEINLESS, M., EDS. In press. Scientific research on Transcendental Mediatation and TM-Sidhi programe: Collected papers, vols. 2, 3, and 4. Rheinweiler, W. Germany: MERU Press. (Hereafter cited as Collected papers.)
  • DILLBECK, M. C. and BRONSON, E. 1981. Short-term longitudinal effects of the Transcendental Meditation technique on EEG power and coherence. International Journal of Neuroscience 14: 1471151
  • DILLBECK, M. C.; FOSS, A. P. O.; and ZIMMERMANN, W. J. In press a. Maharishi’s Global Ideal Society Campaign: Improuved quality of life in Rhode Island through the Transcendental Meditation and TM-Sidhi program. In Collected papers, vol. 4.
  • DILLBECK, M. C.; LANDRITH III, G.; and ORME-JOHNSON,D. W. 1981. The Transcendental Meditation program and crime rate change in a sample of forty-eight cities. Journal of Crime and Justice 4: 24-45.
  • DILLBECK, M. C. ; LANDRITH III, G.;POLANZI, C.; and BAKER, S. R. In press b. The Transcendental Meditation program and crime rate change: A casual analysis. In Collected papers, vol 4.
  • DONALDSON, P. 1976. Guide to British economy. London: Penguin.
  • FINANCIAL TIMES STATISTICS DEPARTAMENT. 1982. A guide ti Financial Times statistics. London: Financial Times Business Information.
  • HAGELIN, J. S.; CLEMENTS, G and SHARMA, P. K. In press. The contribution of the Maharishi Technology of the Unified Field to physics: A new integrated approach. In Collected papers, vol 5.
  • LEVINE, P.; HERBERT, J. R.; HAYNES, C. T.; and STROBEL, U. 1977. EEG coherence during the Transcendental Meditation technique. In Collected papers, vol 1, pp. 187-207.
  • MCDOWALL, D.; MCCLEARY, R.; MEIDINGER, E. E.; and HAY, R. A. 1980. Interrupted time series analysis. Sage University Paper series on Quantitative applications in the social sciences, series no. 07-021. Beverly Hills and London: Sage Publications.
  • ORME-JOHNSON, D. W.; CAVANAUGH, K. L. and KRIEGER, D. In preparation. The effects of the Maharishi Technology of the Unified Field on economic time series.
  • OEME-JOHNSON, D. W.; DILLBECK, M. C.; and WALLACE, R. K. 1982. Intersubject EEG coherence: Is consciousness a field? International Journal of Neuroscience 16: 203-209.
  • ORME JOHNSON, D. W. and FARROW, J. T. EDS. 1977. Scientific research on Transcendental Meditation program: Collected papers, vol 1. Rheinweiler, W Germany: MERU Press.
  • ORME-JOHNSON, D. W. and HAYNES, C 1981. EEG phase coherence, pure consciousness, creativity, and TM-Sidhi experiences. International Journal of Neuroscience 13: 211-217

DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult