MT si trecerea timpului: intinerirea biologica
Dr. Ronald Jevning este profesor-asociat de medicina la University of California, S.U.A. Dr. Jevning a studiat efectele biochimice ale meditatiei transcendentale asupra stresului si imbatranirii. El a publicat peste 40 de articole de cercetare in publicatii stiintifice de seama si cercetarile sale au fost finantate de Institutul National de Sanatate (National Institute of Health) al S.U.A. si de Asociatia Americana de Cardiologie (American Heart Association).

Dr. Jevning spune:

“Sunt intrebat adesea despre beneficiile tehnicii MT si daca exista vreo diferenta intre meditatia transcendentala si odihna obisnuita sau asa-numitele “tehnici de relaxare”.

Raspunsul este, “Cu certitudine, da.”

Exista multe studii care au diferentiat in mod clar efectele MT de acelea datorate odihnei obisnuite sau relaxarii. Cercetarile au aratat ca daca cineva va spune, pur si simplu sa va “relaxati” sau sa va “odihniti”, nu se intampla aproape nimic.

Pe de alta parte, cercetarile asupra MT, au aratat ca aceasta tehnica este un mijloc foarte eficace de a obtine la dorinta o stare de odihna foarte profunda, folositoare pentru sporirea sanatatii fizice si mentale.

Dar cel mai incitant rezultat s-a datorat studiilor asupra practicarii pe termen lung a meditatiei transcendentale. Aceste cercetari evidentiaza ca practicarea MT poate sa promoveze intr-adevar, in timp, o varsta biologica diminuata.”

Procesul de imbatranire

Pentru a intelege cum poate promova MT o varsta biologica mai mica decat cea cronologica, este nevoie sa intelegem mai intai procesul de imbatranire in sine:

Bill are, conform certificatului sau de nastere, 48 de ani, dar medicul sau este de alta parere. Acesta stie ca Bill, datorita stresului de la serviciu, are caracteristicile fiziologice ale unui om de 60 de ani. El i-a recomandat lui Bill sa reduca volumul de munca, sa nu mai fumeze si sa urmeze un tratament medicamentos special pentru hipertensiune.

Pe de alta parte, John are 49 de ani si este in forma buna. Medicul sau spune ca John are caracteristicile fiziologice ale unui om cu cinci ani mai tanar. Fisa lui medicala este curata.

Exista o diferenta intre varsta cronologica si cea biologica. Varsta cronologica reprezinta numarul de ani pe care un individ i-a trait; varsta biologica este un indicator al starii sale generale de sanatate comparativ cu normele populatiei.

Oamenii de stiinta utilizeaza pachete de teste, cum ar fi masurarea tensiunii sistolice a sangelui, a pragului auditiv, a acuitatii vizuale, pentru a face o distinctie intre varsta biologica a unei persoane si varsta ei cronologica reala. Aceasta, deoarece oamenii imbatranesc cu viteze diferite.

Potrivit majoritatii teoriilor, cauzele imbatranirii biologice sunt complexe. Ele includ ereditatea, stresul vietii moderne si bolile anterioare. Dar toate, adunate la un loc conduc la uzarea si deteriorarea sistemului.

Cercetarile asupra MT si imbatranirea

Oamenii de stiinta au recunoscut demult ca MT este extrem de eficienta in reducerea deteriorarii si stresului prin practicarea ei zilnica. In anii din urma ei au deveniti foarte interesati in determinarea efectelor cumulative asupra sanatatii si varstei biologice a individului rezultand din practicarea meditatiei transcendentale un timp mai indelungat.
  
Primul om de stiinta care a studiat efectele MT asupra imbatranirii a fost dr. Robert Keith Wallace, acelasi fiziolog care facea cercetari de pionierat asupra meditatiei transcendentale, in perioada sa de studii doctorale la U.C.L.A., in 1968.

La doisprezece ani dupa publicarea primului sau studiu asupra meditatiei transcendentale in revista Science, dr. Wallace a publicat cercetarea sa de importanta cruciala asupra MT si imbatranirii in “International Journal of Neuroscience” (1982).

Cu 12 ani mai tanar…

Dr. Wallace a descoperit ca subiectii care practicau MT de peste 5 ani, avand, in medie, varsta cronologica de 50 de ani, aveau varsta biologica cu 12 ani mai mica decat varsta lor cronologica. Ei aveau caracteristicile fiziologice pentru varsta de aproximativ 38 de ani.

Cativa dintre subiectii acestui studiu aveau varsta biologica cu chiar 27 de ani mai mica decat varsta lor cronologica. (Acest studiu a fost repetat si confirmat de atunci de mai multe ori.)

Este surprinzator?

Dr. Wallace afirma: “Nu este surprinzator cand luati in considerare faptul ca toti factorii majori asociati longevitatii, asa cum s-a aratat, se imbunatatesc prin practicarea regulata a meditatiei transcendentale.

S-a demonstrat ca MT imbunatateste semnificativ sanatatea cardiovasculara, satisfactia in munca, obiceiurile pozitive pentru mentinerea starii de sanatate, functiile somatice, gradul de fericire, viteza de autovindecare, inteligenta si sanatatea mentala.

Rezultatul este o varsta biologica mai redusa.”

Meditatia transcendentala si sanatatea: concluzii finale

Care este avantajul practic al unei varste biologice mai mici? Printre multele beneficii se pot mentiona: mai putine imbolnaviri, mai putine spitalizari, mai putini bani cheltuiti pentru ingrijirea sanatatii si, bineinteles, o mai mare capacitate de a face fata cerintelor vietii.

Un studiu efectuat pe o perioada de 5 ani (1981-1985) ce a utilizat datele de la o mare companie de asigurari de sanatate din S.U.A., pentru un grup de 2000 de practicanti ai meditatiei transcendentale a concluzionat ca grupul MT a inregistrat o reducere cu mai putin de jumatate din numarul de spitalizari si vizite la doctor decat alte grupuri profesionale.

In plus, s-a constatat ca practicantii MT avand varsta de peste 40 de ani au o reducere procentuala chiar mai mare in utilizarea asigurarii de sanatate decat grupul de control cu aceeasi varsta.

Concluzia?

Pe masura ce inaintati in varsta, nu numai ca este posibil sa deveniti mai sanatos – dar este posibil, la fel de bine, sa deveniti din ce in ce mai tanar din punct de vedere biologic.

¯ Toti factorii de mai jos arata o deteriorare cu procesul îmbatrînirii asa cum o arata sagetile­ O inversare a procesului îmbatrînirii este observata în fiecare caz ca un rezultat al programelor MT si MT-Sidhi asa cum este indicat de sageti

 
Schimbari obisniute cu vîrsta
Imbunata-tiri prin MT si MT SIDHI
 FIZIOLOGIE* Tensiunea arteriala-sistolica
­
¯
 FIZIOLOGIE Tensiunea arteriala-distolica
­
¯
 FIZIOLOGIE Eficienta cardiovasculara
¯
­
 FIZIOLOGIE Fluxul sanguin cerebral
¯
­
 FIZIOLOGIE Capacitatea vitala
¯
­
 FIZIOLOGIE Ventilarea voluntara maxima
¯
­
 FIZIOLOGIE Pragul auditiv
­
¯
 FIZIOLOGIE Discriminarea auditiva
¯
­
 FIZIOLOGIE Punctul cel mai apropiat al vederii (acomodarea)
­
¯
 FIZIOLOGIE Recuperarea homeostatica
¯
­
 BIOCHIMIE* Intensitatea ritmului EEG alfa
¯
­
 BIOCHIMIE* Concentrarea colesterolului seric
­
¯
 PSIHOLOGIE Concentrarea hemoglobinei
¯
­
 PSIHOLOGIE Susceptibilitate la stress
­
¯
 PSIHOLOGIE Rigiditate comportamentala
­
¯
 PSIHOLOGIE Capacitate de învatare (&ici 
¯
­
 PSIHOLOGIE Memorie – (lunga-durata)
¯
­
 PSIHOLOGIE Organizarea memoriei
¯
­
 PSIHOLOGIE Creativitate
¯
­
 PSIHOLOGIE Rationament abstract
¯
­
COORDONAREAMINTE-CORP Inteligenta
¯
­
COORDONAREAMINTE-CORP Ascultarea dichotica
¯
­
 SANATATE Timpul de reactie
­
¯
 SANATATE Performanta senzo-motorie (testul desenului în oglinda)
¯
­
 SANATATE Boli cardiovasculare
­
¯
 SANATATE Hipertensiune
­
¯
 SANATATE Astm (sever)
­
¯
 SANATATE Eficienta sitemului imunitar
¯
­
 SANATATE Perturbari ale somnului (nr. treziri /noapte)
­
¯
 SANATATE Insomnie si somn insuficient
­
¯
 SANATATE Somn în timpul zilei
­
¯
 SANATATE Calitatea somnului
¯
­
 SANATATE Depresie
­
¯

 

Toti acesti factori arata deteriorarea odata cu procesul îmbatrînirii. Schimbarile opuse – indicînd o inversare a procesului îmbatrînirii – sunt observate la cei care practica programul Meditatiei Transcendentale si MT Sidhi.

* Un numar mic de schimbari rezultînd din programul MT si MT Sidhi nu sunt direct opuse schimbarilor produsede îmbatrînire. Aceste schimbari sunt neimportante. De exemplu, nivelul cortizonului si rata metabolica scad în Meditatia Transcendentala si în procesul îmbatrînirii.. Schimarile aparute odata cu îmbatrînirea sunt legate de pierderile acumulate de tesut ca un rezultat al temerii si lacrimilor, în timp ce schimbarile aparute în Meditatia Transcendentala sunt asociate cu scaderea nivelelor de stress si a unei mai mari eficiente a proceselor metabolice.

1. Aceste descoperiri sunt publicate în Scientific Research on the Transcendental Meditation Program: Colected Papers, Volumele I, II, II, si IV.

Sursa:

https://www.miu.edu/assets/collected_papers/toom1983t1coll3-246.pdf


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult