Oameni si androizi abordeaza adictia de internet si calculator dar incerca sa o faca nu acuzator ci dintr-o perspectiva foarte larga, intr-un context nelimitat, sigurul din care putem aborda limitarile.

Articolul s-a nascut in urma sau ca extensie a comentariului meu  la discutia psihologului Mihaela Sahlean despre persoanele computer adicted  si incearca sa ofere solutii

Iata comentariul meu:

“Discutia asta e veche de cand lumea si nu e vorba de calculator ci de formal si neformal. Nu am nici o garantie a faptului ca cei care-i critica pe cei care sunt computer adicted nu sunt si ei de fapt niste ciborgi sau niste androizi. Mihai Draganescu spunea ca afiirea, prin care el descrie un fel de cadru conceptual pentru o stare meditativa in care mintea atinge neformalul sau fiinta, diferentiaza aproape omul de om. Dar ce este aproape omul decat cel care din fiinta sa integrala foloseste doar aspectele formale, doar calculatorul sau intern, fiind astfel doar un android, si nu si aspectele neformale, arhaice sau arhemice cum spunea Mihai Draganescu, ceea ce evident il face un om. Formalul a existat si pe vrmea lui Isus cand nu erau calculatoare si invatatura sa poate fi privita si ca o forma de deautomatizare a gandirii. In Evanghelie sunt multe pilde in care oamenii lipeau etichete si au fost invatati ca fiecare om este unic si nu trebuie sa aplicam gandirea altora la fiecare. Deci androizii sunt mai versatili si ei pot chiar condamna calculatorul. Nu ma impresioneaza si nu ma pacaleste. Am vazut oameni de cultura de prima marime care dispretuiesc aspectele arhemice ale culturii umanitatii. Androizii pot fi programati sa ia si Nobelul, dar nu si sa iubeasca o floare.

Intrebarea de departajare este: experimentezi zilnic o forma de afiire, de experienta a neformalului, te antrenezi sistematic in deautomatizarea mintii ? Daca nu, nici nu ma astept sa intelegi pentru ca tocmai asta ne diferentiaza. Problema nu e de a critica ci de depasi prin intelegere. Calculatorul este totusi cel mai perfect model al mintii umane si despre internet s-a spus ca este sistemul nervos al planetei. Iar acad Draganescu spunea ca va urma o societate a constiintei pe care nu vad cum o facem posibila fara intelegerea mintii inclusiv aspectul formal, calculatorul.”

Dar dezvolt aici un pic:

Discutia asta s-a purtat sub multe forme. Una din ele este cip-ul, biometria etc.  Remember? Nu poti spune ca nu e corect dar e gresit tratat. Binele si chiar raul nu pot fi localizate. Nu poti sa spui uite aici este tot raul din lume, in CIP. Scapam de CIP si vine Raiul. Ma tem ca raul, dar si Raiul, e un pic mai versatil. Formalul e rau in masura in care nu este dublat de neformal. Si este excelent sa detii n limbaje formale daca creezi cu ele utilizand euristici neformale. Daca de exemplu cineva ar crede formal, dupa un set formal de reguli si daca si-ar asuma atat de mult si formal, sa zicem teologia catafatica, incat nu ar mai recunoaste ca exista si o teologie apofatica? Pai nu ar fi asta mai rau ca cip-ul si pasaportul biometric. Si deja este pentru ca este foarte mare numarul celor care asa fac si asa gandesc.

Neformalul potenteaza formalul. De ce Sanskrita, cea mai stiintifica limba, avand 3000 de reguli, a aparut in cultura care are zeci de termeni pentru diferitele stari de constiinta? Gandirea creeaza limbajul si in acest caz tehnologiile constiintei din civilizatia vedica, prima societate a constiintei, au creat o limba pentru a exprima infinitele nuante ale experientei lor interioare, ale unei gandiri extrem de nunatate favorizata de tehnicile meditative.

Din pacate aceasta discutie de tipul calculatorul e vinovat nu face decat sa enunte problema dar la capitolul solutii de rezolvare am putea trece zero. OK exista addictie la calculator dar a oferit cineva o alternativa ? Nu am vazut. Poate calculatorul este atractiv tocmai pentru ca reprezinta cel mai perfect model al aspectelor formale ale creierului uman, poate ca internetul este atractiv si pentru ca, asa cum spunea Bill Gates prin el se creeaza acum prin noi sistemul nervos al planetei. Multi ne recomanda sa nu participam la aceasta sansa istorica, sa inchidem ochii, sa revenim in evul mediu. Sa privim un copac, un rasarit, o floare este minunt dar daca facem numai asta in timpi cosmici vom avea acelasi sistem nervos ca al melcului care sesizeaza miscari care au o frecventa mai lenta de 3 secunde.

Nu vedem o rezolvare decat prin intelegerea arhitecturii fiintei umane, prin scopul ultim al vietii, care asa cum spunea Eliade este intelegerea. Ca sa depasesti, sa transcenzi dualitatea, ca sa evoluezi trebuie sa intelegi. Ce alternativa mai tentanta putem oferii copiilor, ce intelegere mai larga ? Mihai Draganescu fostul presedinte al Academiei Romane spunea ca omul si societatea nu sunt sisteme ci si arheme si ca atat fiinta umana cat si societatea au aspecte neformale care sunt de fapt esenta noastra si pierderea lor reprezinta pierderea sensului si rolului omului in univers. Ce se intampla este mult mai grav decat adictia unor pusti pentru calculator si internet. Se intampla ca omul si societatea a pierdut accesul la neformal, la esenta fiintei lor, la afiire, cum spune Draganescu, la acel al doilea fel de a fi atent cum spune Mihai Sora, fost ministru al Educatiei dupa ’90.

Este deosebit de grav pentru ca afiirea, spune Draganescu diferentiaza omul de aproape omul si noi suntem pe cale de a deveni niste calculatoare, foarte evoluate dar calculatoare totusi, roboti de generatie superioara, dar doar roboti. Ceea ce mi se pare inca si mai grav este ca avem in Romania oameni a caror intelegere este mai clara decat a oricaror oameni din comunitatea stiintifica internationala, ne referim la Draganescu si Mihai Sora, Noica si Anton Dumitriu care nu numai ca au intelegerea dar au avut si pozitia sociala care sa le dea puterea de a schimba ceva, Draganescu presedintele Academiei Romane si Vicepresedinte CPUN dupa revolutie, Sora, Ministru al Educatiei. Si totusi nimic nu s-a facut in acest sens.

In 1989 am prezentat la simpozionul de Conducere si Informatica – CONDINF, Cluj un model numit Invatarea prin Dubla Interfata o posibila revolutie in educatie. Spuneam ca odata cu aparitia calculatoarelor personale si a retelelor exista potential pentru fiecare individ accesul la o mare cantitate de informatie formala, la imensul rezervor al cunoasterii acumulate de stiinta si cultura umana si iata il traim acum, este evident pentru fiecare, in plina societate a cunoasterii. In prezenta acestor descoperiri cruciale am crezut ca problema cunoasterii este rezolvata ca nu ne mai ramane decat sa structuram informatia in programe si sa asimilam. Experinta a dovedit ca ramane deschisa inca problema invatarii umane. Ne intrebam retoric atunci: Cum putem invata creator ? Ce ne poate da acces la sensibilitate si afectiune, la infinit nuantatele ratiuni neformale ale fiintei? Poate procesul invatarii sa fie exclusiv automat sau exista mereu ceva neformal in invatare? Calculatorul il invata pe om sau doar asista o parte din proces? Procesul invatarii umane are atat radacini neformale care nu pot fi automatizate cat si aspecte formale, automatizabile. Calculatorul manevreaza obiecte, obiecte de cunoastere in cel mai bun caz, dar obiecte in ultima instanta, insa toate aceste obiecte se adreseaza unui subiect uman. Calculatorul nu poate intelege subiectivitatea umana dar o intelegere a ei nu poate lipsi dintr-o pedagogie integrala.

Asa cum spunea Tagore omul numai de la om invata asa cum focul numai de la foc se aprinde. Omul complet este formal si neformal deopotriva. Restaurarea acestui om complet ar putea sta la baza reformei invatamantului spune Anton Dumitriu. “A sti pentru a fi, iata idealul de cultura pe care trebuie sa si-l dea occidentul.”, spune el in “Culturi eleate, culturi heracleitice”. El a definit impecabil directia numita Educatia bazata pe Constiinta care ofera si solutii practice.

Grav este ca adancita in aceasta criza de nerecunoastere a neformalului borgizarea fiintei umane tinde sa devina a doua natura si nu mai recunoaste aceasta ca o problema. Aceasta problema a mai fost “dezbatuta” in societatea romaneasca, a se citi formalul au luat masuri politice impotriva oamenilor care au abordat neformalul si au fost aspru sanctionati. Dar asta a fost in dictatura, acum in democratie e mai simplu pentru ca se pune in joc sfanta indiferenta.


 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa castigi mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult