Testimonial  – Transcendentalii

Cand fac ceva care imi place sunt de regula consecvent. Cand am inceput sa colectionez revista Stiinta si Tehnica nu mi-a lipsit nici un numar, la fel cand am inceput sa practic MT am practicat asa cum se si recomanda, cu regulariate. Nu am practicat pentru ca asteptam efecte si trebuie sa spun ca spre exemplu un efect cum ar fi stabilitatea sistemului nervos sau rezilienta nu imi spuneau nimic la momentul acela. Dar asa cum va voi povesti aveam sa realizez cat de curand cat de importanta este si asta intr-un eveniment de viata reala in care  aveam sa fiu supus la un test de stress.

Erau apoi efectele asupra mediului social care spuneau ca cel care mediteaza creaza un efect de armonie si pozitivitate si in mediul sau. Am luat si acest lucru sub beneficiu de inventar fara sa ma gandesc ca voi avea cat de curand ocazia sa reflectez mai serios asupra posibilitatii acestuia de a fi cat se poate de real.

Long story short la un an dupa ce am inceput sa practic MT o delegatie de la sectorul de partid a venit la institutul la care lucram cu o lista cu cele mai incredibile acuzatii care au fost citite intr-o sedinta convocata ad-hoc la sala de consiliu si soldata la final cu excluderea mea din UTC. Atunci am constat cat de importanta este stabilitatea si rezilienta la stress si nu numai din ce am simtit personal dar si din marturiile colegilor care dupa sedinta au remarcat ca este incredibil cum in ciuda acuzatiilor, chiar daca erau evident ca sunt false si fabricate, mi-am pastrat echilibrul.

Ceea ce este insa intereant este ca acesta sedinta de excludere cu blam public s-a repetat dupa aceiasi reteta la mai multe persoane implicate, in mai multe locuri de munca.

Mediul a fost insa extrem de neprietenos in alte locuri de munca si la alte sedinte similare si ipoteza mea este ca ceilalti din motive diverse, intre care cel mai important este ca meditatia fusese deja interzisa cu un an ininte si instructorul nu mai avea drept de intrare in tara, nu au practicat regulat tehnica invatata sau chiar au renuntat si astfel efectul minimal dar real asupra mediului a lipsit.

Prin comparatie cu ce s-a intamplat in alte locuri, cunoscut din relatari, articole si chiar carti scrise dupa 90, aveam sa constat ca cel putin in cazul meu as putea sa ma gandesc si la cel de al doilea efect mentionat mai sus. Privit din afara lucrurile par dramatice si presa a relatat in special acest aspect dar in ce ma priveste privit in ansambul sau evenimentul a fost in cazul meu unul pozitiv: am constat ca MT are efect, am constat cu bucurie admirabila solidaritate a colegilor mei si daca analizez mai atent totul s-a rezolvat cu un minim de efecte negative asupra mea si a mediului meu social, ba chiar cu sustinerea lui.

Evenimente care initial nu pareau sa aibe un sens s-au dovedit la o analiza mai atenta tot atatia vectori evolutivi. Ceea ce am constatat este cel mai bine exprimat intr-un sermon ZEN care descrie o stare in care “râul te ajuta sa-l inoti si dealul te ajuta sa-l urci” adica mediul conspira la binele si evolutia ta si a celorlati.

Evenimentele au inceput cu vestea adusa de o colega ca de la sectorul PCR vor veni doi activisti ca sa ma certe public si sa ma excluda din UTC. Colega mea, fosta secretara de partid, era insa foarte precupata sa o covinga pe o alta colega, care nu avea nici o legatura cu ce avea sa se intample, sa plece din institut ca sa nu fie tentata cumva sa participe la sedinta.  La mometul respectiv nu am inteles sensul acestei actiuni dar ulterior privind in ansamblu si cunoscand bine persona cu care eram si prieten am inteles ca a fost primul pas important spre un eveniment fara probleme. Obiectivul celor de la sectorul de partid era simplu – trebuia doar sa obtina unanimitate la vot in excluderea mea, ca sa demostreze ca ce s-a intamplat la Institutul de Psihologie era o exceptie si eventual, desi nu se putea cuantifica, sa obtina cateva critici formale la adresa mea. Cu asta ei puteau raporta succesul operatiunii.

In acest context daca LM, colega si amica mea, ar fi asistat la sedinta ar fi fost  un dezastru pentru ca avea obiceiul sa se certe din senin cu cei de la partid si acest lucru il stia cel mai bine din experinta personala colega mea ID, fost secretara de partid, care a reusit, spre binele tuturor, sa o exileze pe periaoada sedintei. Daca LM, poet si jurnalist specializat pe pamflet  participa la sedinta nu sunt sigur daca m-ar fi trimis la canal sau la stuf sau daca dupa ce daramau institutul plantau panselute sau lalele dar bine nu ne-ar fi fost.

La sedinta au participat cei doi activisti de la sector, un domn si o doamna, cateva colegi si secretara de partid si de UTC si subsemnatul pe banca acuzatilor.

Colectia de acuzatii care erau atat de multe si colationate in pripa, atat de contradictorii intre ele uneori incat conform principiului enuntat de Noica, “ce e prea mult sfarseste prin a nu mai fi de loc”, au fost greu de crezut.

Regizorii de la sectorul de partid, de fapt secunzi pentru ca totul era regizat de foarte sus, au organizat  “agapa” la sala de consiliu cu intentia de a avea un grup reprezentativ “de presiune” care sa faca o excludere exemplara din UTC. Cu manie proletara cum se zicea pe vremuri. Numai ca nu prea au calculat in ce mediu intrau. Secretara de partid, care ar fi trebuit sa fie extrem de dura cu mine s-a lansat  intr-o interpelare mai mult tehnica despre MT astfel incat doamna de la sector a trebuit sa o intrerupa pentru ca nu mai semana a sedinta de excludere. Alti colegi au facut comentarii mai mult comice decat critice.

Dupa rechizitoriu tinut de doamna de la sectorul de  partid si cateva “critici” din public intr-o perfecta simulare a democratiei s-a dat cuvantul acuzatului ca sa spuna ceva in apararea sa. Stiam o definitie care imi placea si am spus-o cu tact si  clam: “in meditatie, experimentam un gand la nivele din ce in ce mai profunde, pana la nivelul cel mai profund la care potentialitatea si creativitatea sunt infinite”. Fie ca aceasta definitie era in contradictie cu acuzatiile fie calmul meu si rostirea tacticoasa l-au enervat de domnul de la sector care s-a ridicat vadit iritat si a spus literalmente: “asta de ce, ca se ne vindeti imperialistilor americani ?”

Din fericire momentul de liniste rau prevestitoare a fost  intrerupt de doamna de la sector care l-a rugat putin dojenitor sa ia loc. Era ceva exagerat chair si pentru un activist de partid.

Daca ne gandim scos din context aceasta era una din cele mai grave acuzatii si pentru mine cea mai mare jignire este sa puna cineva la indoiala patriotismu meu.

Gandind insa ulterior in context mai larg domnul de la sector a actionat in directia binelui general. Asa cum se prezentau lucrurile inainte de interventia sa era foarte posibil ca o parte din colegi sa voteze impotriva excluderii mele din UTC ceea ce realmente nu era o miza si mi-ar fi creat probleme mie, colegilor si probabil intregului institut. Aceasta ar fi fost o solidaritate prost inteleasa.  Dupa interventia dlui de la sector am fost exclus sumar, slava Domnului cu unanimitate, dar nimeni nu a avut de suferit. Excluderea a fost motivata de incompatibilitatea dintre calitatea de membru UTC si cea de practicant MT. Desi nu am crezut nici atunci si nu cred nici acum ca intre o practica si o ideologie poate fi vreo incompatibilitate trebuie sa recunoastem fiecarei organizatii dreptul de a isi revizui valorile si de a accepta ca membru pe cine doreste.

Dupa sedinta mi-am cerut scuze secretarei de partid pt situatia in care au fost pusi fara voia mea, mi-a zambit, iar secretara de UTC mi-a cerut scuze ca a trebuit sa ma excluda, evident ca trebuia de vreme ce neexcluderea ar fi fost aspru sanctionata, colegii mi-au dat in birou mesaje de solidaritate explicita gen “suntem alaturi de tine” si unii si-au marturisit admiratia pentru rezilienta mea. Aceasta s-a datorat unei colege care a fost la sedinta si in momentul cand a ajuns in birou le-a marturisit celor care nu participasera cu o explozie de emotie si entuziasm admiratia ei pentru raspunsul meu calm la acuzatiile incredibile aduse. Evident nu era atat  raspunsul meu cat al fiziologiei mele ajutata de practica regulata a meditatiei si de norocul  de a nu fi fost cu o seara inainte la vreo cumetrie sau petrecere cu o noapte pierduta. O seara nedormita poate face ca fiziologia ta sa raspunda altfel si probabil nu atat de stabil.

Un timp dupa eveniment in institut  am fost interpelat amical cu “ce faci bai transcendentalule”. M-am simtit exceptional.

Aveam un coleg al carui tata avea o functie importanta in stat dar care nu era politica si care de fiecare data cand te intalnea pe hol iti spunea un banc. Singura data cand l-am vazut serois a fost dupa sedinta de excludere cand s-a apropiat de mine si m-am intrebat sobru daca ma poate ajuta cu ceva. I-am spus ca as fi fericit sa nu ma mute la un alt loc de munca pentru ca in majoritatea cazurilor celor implicati asa s-a intamplat si mai exact au fost mutati in pozitii inferioare pregatirii lor. Nu stiu care a fost pana la urma cauza dar in cazul meu exceptia a fost ca nu am fost mutat.

Probabil in situatia data au fost si oameni cu prejudecati care mai degraba te ocoleau insa ce am observat eu este ca te ocoleau cei care ai fi dorit sa te ocoleasca si te frecventau cei care nu ai fi sperat sa o faca. Un exemplu:

Putin dupa evenimente cineva m-a invitat la o sedinta a Asociatiei de Studii Interdisciplinare. Dupa sedinta pe hol am avut o discutie scurta cu Virgil Stancovici – Secretarul stiintific al Comisiei, autorul Filosifiei Informatiei si al Filosofiei Integrarii, caruia cineva i-a spus ca am facut MT. Ne-a invitat pe toti cei care eram acolo sa nu lipsim de la nici o sedinta a Comisiei si ca sa fie convingator ne-a trecut ca membrii in Buletinul Comisiei alaturi de nume sonore ca Academician Milcu, Victor Sahleanu si altii. Dupa un timp am fost cooptat in secretariatul tehnic sa ajut la anuntarea sedintei bilunare catre membrii.

Tot la categoria “dealul care te ajuta sa-l urci” as mai mentiona ceva. Chiar daca acuzatiile rostite la sedinta de excludere  erau trase de par si putin credibile la mine in birou ramasese probabil suspiciunea ca poate pe undeva chiar daca nu in toatalitalitate ar putea fi un sambure de adevar si in ce au spus cei de la sector. In birou stateam zi de zi ora de ora si aici era cel mai important cum esti gandit si privit.

Chiar daca eu aveam materiale si chiar si o carte cu studii de cercetare era exclus ca eu sa dau informatii pentru ca inca era un nivel de supraveghere ridicat si apoi informatiile cele mai credibile ar trebuit sa vina din alta parte. Nu poti valida ceva prin informatii din aceiasi sursa.

Intamplarea a facut ca in birou colegii aveu 3 abonamente la presa straina, erau vremuri grele si trebuia sa te informezi. Abonamentele erau la Time, NewsWeek si International Management. Un articol aparut aici ar fi fost pe un canal de informatie credibil acestea  fiind cele mai importante magazine din lume. Desi era greu de crezut ca va aparea ceva aici dupa un an si ceva cu ocazia evenimentului Utopia in multe publicatii importante dar si in toate aceste trei magazine a aparut un anut si acesta nu era o notita si nici un anunt pe o pagina ci unul pe doua pagini scris in cel mai impecabil limbaj stiintific cu referinta la 4 volume de cercetari totalizand 2800 de pagini.

A mai fost o acuzatie absurda care s-a anulat, din pacate as zice, prin evolutia evenimentelor. Neavand ce sa spuna real si semnificativ acuzatia de a fi folosit lumanari a fost mult accentuata si s-a evitat sa se spuna ca a fost vorba de o cermonie simbolica de cateva minute, cu nimic diferita de, spre exemplu, ceremonia primirii cu paine si sare a conducatorilor. S-a intamplat atunci un lucru care ar trebui sa fie obiectul unui studiu pentru ca este ceva greu daca nu imposibil de explicat. Dupa interzicerea meditatiei si a cursurilor de Yoga in Romania a avut loc, coincidenta sa nu, cel mai dramatic declin al calitaii vieti din cate cunoastem dar acest declin a avut loc sub aceiasi conducere, acelasi guvern, aceiasi doctrina politica vrand parca sa valideze in practica teoria absoluta a guvernari in care Maharishi spune ca guvernarea este oglinda inocenta a calitatii constiintei colective a natiunii. Desi nu s-a schimbat nimic la nivel politic ci doar in calitatea constiintei Romania a trecut de la magazine pline la rafturi goale, de la curent si caldura non stop, la ore intregi de intrerupere a curentului in care cartiere sau orase intregi stateau la lumanare, de la doua programe TV la doar 2 ore de emisie si acelea de propaganda. Nu mai era amuzant ca ne decaltasem la usa acum cand majoritatea populatiei se imbraca inainte de culcare.

Un alt mod prin care am venit in apararea MT, mai mult pentru propria mea intelegere, a fost participarea la simpozioanele si comunicarile stiintifice organizate de Institutul in care am lucrat cu cateva comunicari stiintifice:

  • “Invatarea prin dubla interfata – o posibilã revolutie în educatie”- Al 13-lea Simpozion de Informatica si Conducere, CONDINF’89, Cluj-Napoca, 7-8 Iunie 1989.
  • “Educatia prescolara asistata de calculator – un model interdisciplinar”- Simpozionul: Progres in Stiinþa Calculatoarelor, PROCOMP’89, Bucuresti, 28-29 septembrie 1989.
  • “Consideratii asupra terminalului cu dublã interfatã” –  Simpozionul: Progres în Stiinta Calculatoarelor, PROCOMP’89, Bucuresti, 28-29 septembrie 1989.
  • “Dubla interfatã ca model de realizare a conexiunilor interdisciplinare”-Simpozionul: Calculatoarele în modernizarea procesului de fabricatie, Miercurea Ciuc, 16 -17 noiembrie 1989.

In aceste lucrari ideea unei tehnologii a constiintei gen MT era foarte bine camuflata sub forma unui “procesor natural de bio-feedback” iar argumentele proveneau numai din literatura main stream science fara nici o referite la studii despre MT pentru ca nu era posibil.

Cred ca ideea dublei interfete creata de mine este valabila si azi si a anticipat directia evolutiei. Cele doua interfete propuse erau pe de o parte interfata cu Sinele nostru realizata prin MT (procesorul natural de bio-feedback) si pe de alta parte interfata formala prin calculator cu mediul social si ecologic, interfata prin care masuram pe de o parte parametrii participarii in programul MT si pe alta alta parte efectele prin masurarea indicatorilor sociali si ai calitatii vietii, masurarea indicatorilor ecologici prin senzori plasati la nivelul mediului. Deja la cursul de Total Knowledge am aflat ca este in pregatire un mobile app care va masura nivelul de participare in program iar in ce priveste masurarea indicatorilor ecologici se anunta o adevarata revolutie prin IOT, Internetul lucrurilor. Numărul obiectelor conectate până în anul 2020 va fi de 40-50 de miliarde iar un obiect trebuie să fie capabil să captureze date, de obicei, prin intermediul senzorilor.

Sigur ramane inca problema agregarii indicatorilor si a corelarii lor.

PS Aceste texte sunt  CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/


 

Te poti inscrie pentru un curs informativ gratuit despre  MT la adresa https://ro.tm.org/


 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult


One thought on “Transcendentalii

Comments are closed.