Cursul de Stiinta Inteligentei Creatoare este cu siguranta cel mai frumos curs pe care l-am facut vreodata.

Ce este  SCI - Stiinta Inteligentei Creatoare ? SCI este un curs care livreaza si cunoastere si Cunoasterea, este pentru cunoastere ceea ce este pentru o planta atat frunzele si florile colorate cat si seva incolora.

SCI este disciplina, interdisciplinaritatea si transdisciplinaritatea in acelasi timp si relatia dintre toate acestea.

SCI este o stiinta despre orice disciplina si originea comuna a oricarei discipline. Deviza SCI este “cunoasterea este structurata in constiinta.”

cunosterea este structurata in constiinta

SCI este un curs despre sau de unificare a stiintei.

Nu este prima oara cand aud de aceste idei dar este prima data cand le gasesc structurate intr-un curs sistematic al unei stiinte autentice. Am auzit de aceasta idee la Virgil Stancovici secretarul stiintific al Comisiei de Studii Interdisciplinare a Asociatiei Oamenilor de Stiinta si autorul cartii Filosifia Integrarii. El spunea ca stiinta este una, nu exista mai multe stiinte si ca separarea lor este artificiala. El postula o Informatie Fundamnetala a Existentei care este sursa oricarei cunoasteri.

La sedintele Comisiei de Studii Interdisciplinare se vorbea ades de disciplinele separate ale cunoasterii ca de secte care abordau doar o sectiune a cunosterii. Solutia la acest sectarism era inter si transdisciplinaritatea care ar fi putut integra o stiinta, o ramura a cunoasterii  in arborele stiintei unice. Dar nu am vazut nciodata la CSI modele concrete, solutii reale si articulate la aceste idei. Prima data am gasit asta in cursul de SCI.

Profesorul Mihai Draganescu a vorbit si el despre o stiinta a zonei de constituire a legilor naturii. Daca diversele stiinte studiaza legi ale naturii de pe diverse paliere: fizic, viu, social, psihic etc., o stiinta a zonei de constituire a legilor naturii ar fi si o solutie de reintegrare a stiintei. MD spune si el  ceva similar cu sloganul SCI “cunoasterea este structurata in constiinta” atunci cand defineste un experiment al constiintei, afiirea, care da omului acces la ortoexistenta si despre care spune ca cel care are aceasta experienta stie in principiu totul desi nu poate explica. Prin afiire avem acces la o cunoastere totala implicita, potentiala, nemanifestata. Dar afiirea este doar o scurta descriere teoretica si este departe de a fi un curs bine structurat de 7 lectii asa cum SCI ofera in tehnica MT, cel mai bine cercetat program de dezvoltare umana.

Autorul Catii Intalnirilor Admirabile, Anton Dumitriu descrie si el in “Culturi eleate, culturi heracleitice” de ce este nevoie de o cunoastere de tipul SCI. El spune:

“Daca un om nu poate fi in afara ceea ce este in interiorul lui, nu este decat o iluzie; daca un om nu este in interiorul lui ceea ce este in exterior, el nu este nici macar o iluzie. O fiinta umana completa nu este, asfel nici un introvertit, nici un extravertit, ci un echilibru armonic intre aceste doua mari puteri, care tind a-l absorbi pe fiecare: lumea obiectiva si lumea subiectiva”

Restaurarea acestui om complet ar putea sta la baza reformei invatamantului spune Anton Dumitriu:

“O reforma totala  a modalitatii invatamantului este necesara”.  Scoala occidentala “trebuie sa devina si o disciplina  pentru descoperirea personalitatii, a rolului ei functional in lume,  a puterii si neputintei ei.. In loc de a avea lozinca “a sti”, cultura europeana va trebui sa subordoneze aceasta formula lui “a fi”. A sti pentru a fi, iata idealul de cultura pe care trebuie sa si-l dea occidentul.”

Este exact ce isi propune SCI prin abordarea subiectiva – experienta campului nelimitat al constiintei transcendentale, a Fiintei, ca o referinta pentru abordarea obiectiva a stiintelor. A fi pentru a sti si a sti pentru a fi va duce cunoasterea spre un progres fara limite in cunoasterea limitelor.

In momentul in care faci cursul de SCI toata cunosterea ta anterioara se reaseaza, se reorganizeaza deorece orice unitate de cunoastre primeste un referential. Tot ce am citit vreodata poate capata valente noi. Mi-am amintit de exemplu de o carte a lui Gabriel Liiceanu citita inainte de 89 -   (cu o varianta si cartea aniversara   si vers audio  ) carte de care mi-am amintit in timpul cursului SCI la lectia despre limite. Fiinţa este, în filozofia lui Liiceanu, cadrul de referinţă al libertăţii dar este o categorie filosofica teoretica si nu o experienta sistematica si sitematizata intr-o tehnica asa cum este in SCI. Este evident ca experinta constiintei pure asa cum este ea traita in timpul transcenderii prin tehnica MT este un referential absolut prin referinta caruia discursul despre limite poate fi mai bine inteles. Tot ca un exemplu de intelegere in acest nou context as mentiona lectura facuta anterior unui indreptar de spovedanie. Acesta continea o serie de pacate, de limite pe care trebuie sa ni le impunem pentru a vietui corect dupa standardele divine. Deoarece cand am citit acest indreptar practicam deja MT am inteles dar nu am putut sa-mi explic aceasta intelegere decat cu ocazia cursului de SCI. Simteam ca in principiu este corecta aceasta lista de limite, de reguli dar nu puteam explica de ce cred ca este in cele mai multe aspecte corecta. Si aici putem spune de ce este util programul MT si cursul de SCI ca aspect teoretic al acestuia. Aceasta tip de lista, aveti aici un exemplu este de obicei ori inghitita pe nemestecate ori refuzata apriori deoarece pare o lista de limitari absurde. Oamenii considera ca limitarile nu sunt bune si ca mai convenabil pentru fiinta umana este nelimitarea. Tocmai pentru ca nu o traiesc. De ce sa-mi pun singure limite cand omul are un potential nelimitat? Pare a spune cel limitat. In Realitate cu cat devenim mai familiari cu experienta Fiintei Absolute Nelimitate cu atat mai clare si mai nuantate ne devin limitele la nivel relativ.

Pentru cei care spun ca limitele nu sunt bune ca omul trebuie sa fie liber le dam un exemplu: buletinul de analize. Ati dori ca valorile colesterolului dvs sa nu aibe limite? Sanatatea se manifesta numai intere anumite limite foarte exacte. Nelimitarea valorilor in buletinul de analiza ar insemna moartea dvs. La nivel relativ limitele sunt ceea ce nelimitarea este la nivel absolut. Cand avem experienta transcenderii noi nu intelegem numai valoarea nelimitata a absolutului ci si limitele la nivel relativ: vom avea un program mai exact de odihna si de activitate, o alimentatie care sa tina cont de limitele organismului si nevoile lui. In fata unei liste ca cea citata mai sus poate am taia cateva lucruri de pe lista dar am adauga multe altele si toate vor fi valori proprii pe care le-am asimilat prin intelegere nu prin acceptare oarba.

De fapt cu exceptia SCI care experimenteaza si valorile nelimitate ale existentei toate stiintele studiaza limitele diferitelor paliere ale existentei. Din acest motiv SCI poate parea desuet daca nu este integrat cu diferitele ramuri ale cunoasterii neavand un camp de actiune. Cu cat suntem mai activi cu atat se fixeaza mai mult si este mai profunda starea de odihna alerta in care experimentam valorile nelimitate ale existentei. Evoluam in valorile nelimitate ale existentei pe masura ce evoluam in experienta limitelor ei. Desi nu se amesteca se intaresc permanent reciproc.

Una din cele mai importante probleme care anima astazi educatorii este cum pot face ca sa trezeasca in tanara generatie dorinta de cunoastre, curizitatea. Cat de simplu ar fi totul daca tinerii ar avea dorinta de a cunoaste, spiritul descoperirii, curizitatea de a stii mereu mai mult. Acest lucru este dat exact de ceea ce profeorul Draganescu numea afiire, experinta Fiintei Nelimitate in propria constiinta, si despre care spunea ca cel care o are stie in princippiu totul dar nu stie detaliile. In starea cea mai simpla a constiintei umane, constiinta transcendentala, este potentiala toata cunoasterea plus o dorinta uriasa de a o actualiza de o transforma din implicita in explicita. Societatea cunoastrerii pe cale de a se naste in zilele acestea nu este decat rezultatul unor largi grupuri de dinamica a constiintei care au schimbat calitatea constiintei colective.

Ceea ce mai trebuie mentionat este ca SCI este primul curs care a lansat conceptul de open universitiy pentru ca este o cunoastere deschisa. Orice act individual de transcendenre da un impuls cunoasterii totale in constiinta fiecarui individ. Cand cunoasterea totala va fi deplin activa in constiinta colectiva abia atunci va fi implinit idealul invatarii permanente deoarece ficare individ va avea deplin activata curiozitatea iar dorinta cunoasterii permanente si la orice varsta va fi atunci o realitate vie. Dorinta de a cunoaste, mai exact ce defineste calitatea autentica este dorinta entuziasta de a cunoaste, este definita cel mai bine de cuvintele “nu m-ai cauta daca nu m-ai fi gasit deja”. Daca ai gasit cunoasterea totala experimentand transcenderea, daca ai acces la informatia fundamentala a existentei, la ordinea implicita, vei incerca din rasputeri sa o actualizezi sa o transformi in cunoastere explicita. Nimic nu te mai poate opri.

SCI este insa o impreuna cunoastere cu toti ceilalti. In momentul in care cineva transcende un impuls infinitesimal se transmite tuturor deoarece Inteligenta Creatoare este fundamentul constiintei fiecarui individ. Cineva care transcende activeza Inteligenta Creatoare in constiinta tuturor oamenilor dar vor capitaliza in primul rand cei pregatiti. In mod paradoxal este astfel posibil ca o persoana needucata sa participe la progresul stiintei sau artei. Toate aspectele cunoasterii sunt in permananeta evolutie, cunoasterea nu este statica. SCI te ajuta sa devi un vector al acestei dinamici permanente a cunoasterii.

Un managemnt efectiv al cunoasterii nu se poate face fara a include in proces aspectul neformal al cunosterii, Inteliganta Creatoare, care este referentialul absolut al oricarei cunoasteri.  La nivelul organizatiei, KM vorbeste de cunoasterea implicita de la nivelul expertilor si transformarea ei in cunoastere explicita pentru organizatie. Intranetul poate fi mediul acestei operatii. Pentru a putea introduce in aceasta ecuatie si informatia fundamentala a Existentei noi am definit un nou concept, Transnet, care poate deveni mediul ideal, sistemul cadru in care euristicile neformale pot fi integrate in sistem. Astfel KM ar putea deveni Absolute Knowledge Management iar Societatea Cunoasterii nu ar mai fi vazuta decat ca o faza intermediara a Societatii Constiintei.

O buna ilustrare a cursului de SCI o reprezinta multitudinea de harti (infografice) ale diferitelor discipline bazate pe Campul Unificat. Aveti mai jos harta Educatiei bazata pe Campul Unificat:

Unified Field Chart in Education

Chimia bazata pe Campul UnificatMatematica bazata pe Campul UnificatFiziologia bazata pe Campul UnificatFizica bazata pe Campul Unificat sunt alte cateva exemple dar in principiu orice disciplina poate defini o harta similara. Toate acestea arata cum stiinta si tehnologia moderna isi au originea in Stiinta Fiintei asa cum a fost ea restituita lumii moderne de catre Maharishi.

Iata si o marturie a unui participant la cursul de SCI:

“Cursul de SCI -Stiinta Inteligentei Creatoare este cu siguranta cel mai frumos curs pe care l-am facut vreodata. Am urmat cursul de Electronica functionala cu Mihai Draganescu, fostul presedinte al Academiei Romane, am urmat cursul de cultura ebraica la Universitate cu Ioan Alexandru, Am facut cursuri de sanscrita cu Amitha Bhose si am audiat, inainte de 90, la sedintele Comisiei de Studii Interdisciplinare a Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania, majoritatea oamenilor de stiinta si cultura romani: Stefan Milcu, Victor Sahleanu, Razvan Teodorescu, Virgil Stancovici, Dumitru Constantin, Victor Velculescu, Solomon Marcus, Mircea Malita si multi altii, dar nici un curs sau conferinta audiata nu mi-a atras atat de mult interesul cum a facut-o cursul de Stiinta Inteligentei Creatoare. Cursul de SCI este o alta stiinta, un alt nivel al cunoasterii, este ceea ce Mihai Draganescu numea “o stiinta a zonei de constituire a legilor lumii materiale”.

Sorin Balan – VP AMTR, despre conferinta de introducere in SCI de la USAMV.

&&&&&&&&&&&

Pentru mai multe informatii despre Meditatia Transcendentala (MT) vezi site-ul oficial: http://ro.tm.org/


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult