Ce este love data si ce este big data?

Datele profunde, deep data sau love data, sunt dincolo de big data si le stau temei. 

eHarmony este primul serviciu din industria de dating online care utilizeaza o abordare stiintifica pentru a potrivi single-uri extrem de compatibile. Compatibilitatea stabilita de eHarmony are la baza modelul su 29 dimensiuni (29 DIMENSIONS®) pentru a potrivi cuplurile pe baza caracteristicilor de compatibilitate gasite în mii de relatii de succes.

Întocmirea unui chestionar de relatii complete si obtinerea profilului personale este GRATUITA la http://www.eharmony.com

Vezi aici si detalii despre 29 DIMENSIUNI®:  Si aici pe lovedatablog un articol care explica pentru persoane non-tehnice utilizarea big data in stabilirea compatibilitatilor de catre eharmony:

Fiecare utilizator are o medie de aproximativ 1000 de atribute si, în total, utilizatorii au raspuns la aproximativ 4 miliarde de întrebari. eHarmony face zeci de milioane de potriviri potentiale zilnic.

Hadoop ajuta [eHarmony] sa proceseze peste un miliard de posibile compatibilitati în mai multe potriviri realizate pentru fiecare dintre utilizatorii zilnic.

Impresionant nu? Nu. Daca ar fi sa ma intrebati pe mine despre big data eu sunt mai degraba de acord cu acest punct de vedere al lui Otto Scharmer, senior lector MIT, autor al unui curs pe care l-am facut de trei ori la www.edx.org, a fondat acest Presencing Institute bazat asa cum sugereaza si numele pe o stare de prezenta similara cu cea pe care o vorbeste parintele Arsenie Papacioc si pe care el, Otto S, o coreleaza, eventual integreaza, cu date profunde, deep data.

In ciuda optimismului blogului https://lovedatablog.wordpress.com as spune ca love data este mai degraba deep data si o necesara referinta pentru big data.

Din pacate, nu exista înca un astfel de site, ca eharmonie, dar care sa integreze date mari cu date adânci, care, cum spune Noica, ar trebui sa fie dincolo de big data si sa le stea temei.

Datele profunde, deep data sau love data, sunt dincolo de big data si le stau temei. Si nu invers!

Cred ca nu trebuie sa ne temem de big data daca avem acces la love data sau deep data care le pot integra cu usurinta. Fara deep data, big data este cel putin nimic daca nu chiar un mare pericol. Asa cum arata Otto Scharmenr in articolul lui ele sunt deja folosite pentru o tehnici de manipulare extrem de eficiente.

Dar cred ca stiinta nu poate explica mai bine decat poetul de cedatele profunde, informatia neformala a universului ar trebui sa stea la baza big data, sa fie temeiul lor si cadrul in care le gandim si le utilizam. Iata ce spune Ioan Alexandru in poezia “Aș fi țărână fără Mire” care merge dincolo de explicatii, la temeiul lor.

Aș fi țărână fără Mire

Şi de-aş avea şi darul vorbitor,
Ca îngerii şi de-aş fi peste fire
Curat în cuget şi la trup,
Aş fi ţărână fără Mire.

Şi de-aş cunoaşte tainele ce-şi curg,
Clepsidra sorţii fără de smintire
De-aş fi eu însumi nisipișul lor
Aş fi ţărână fără Mire.

De-aş fi mireasa zorilor de zi
Şi de-aş întrece Raiu-n strălucire
De-aş fi iubită şi iubi,
Aş fi ţărână fără Mire.
[Ioan Alexandru] vezi tot poemul la http://www.unversregasit.ro/as-fi-tarana-fara-mire/

Si nu doar Poetul…

Pentru profesorul Mihai Draganescu autorul cartilor Stiinta si Civilizatie, Ortofizica, Profunzimile lumii materiale, si fost presedinte al Academiei Romane “nerecunoasterea fenomenologicului, a neformalului, – intim legata de creativitate ca functie a omului in univers – ar putea prezenta un mare pericol pentru succesul universului nostru in cosmos.”

 

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult