Am fost in vacanta in judetul Bacau in sate din jurul Onestiului,  One Esti, One U R, orasul Nadiei Comaneci. Am vizitat sate cum ar fi Bârsăneștim, Helegiu,  Deleni, Albele https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Helegiu,_Bac%C4%83u si in momente libere am continuat pe repede inaite cursul orferit de Harvard Divinity School prin EDX Religion, Conflict and Peace | edX  – https://www.edx.org/learn/religion/harvard-university-religion-conflict-and-peace .

Am invatat cate ceva despre terbile conflicte de pe planeta cum ar fi Siria, Niger, Kosovo, Miamar si cum religia poate fi un factor de aplanare sau daca e gresit inteleasa de accentuare a conflictelor.

In sesiunea Session 17: Final Synthesis am primit tema de a identifica creatori, facatori de pace in contextul local. Am dat ca exemplu contextul local in care eram in vacanta, un exemplu care este valabil pentru toata Romania in special rurala, pentru ca mi se pare ca este o incredibila solutie de pace si rezolvare de conflicte aceasta traditie de cumetrie si nasire a locului care creaza o uriasa retea de relatii care face ca in fiecare sat si in satele din jur aproximativ toti sa fie rude prin alinta cu toti.

Doina, vara sotiei mele la care am stat, avea 30 de fini/fine si nasise 11 perechi ca nas de cununie. O alta ruda care se pregatea de nunta pentru fata ei ne-a spus ca aceasta va avea nu mai putin de 10 nasi.

O singura relatie de acest tip, cu doar o pereche de nasi nu 10, extinde enorm legaturile de rudenie prin alianta. Se adauga nu numai nasii ci si rudele lor de sange sau prin alianta astfel incat cununia religioasa sau botezul sporesc foarte de mult reteaua de relatii a unui cuplu si la sat aceasta chiar este operationala.

Este o solutie impotriva conflictelor pentru ca retelele sunt mecanisme antientropice si acest tip de retea este mai mult decat o retea simpla, este speciala prin sacralitate ei. Nasul de cununie sau botez participa la taina preotiei, el este coautor impreuna cu preotul la acesta taina in care relatia ete atat pe verticala, cu Dumnezeu, cat si pe orizontala cu cei care devin nasi/fini si cu toti ai lui de sange sau prin alianta.

Concluzie: Romania prin traditia ei ofera o admirabila solutie de rezolvare a conflictelor

 


DESPRE AUTOR

sorinelb-150x150

Salut! Numele meu este Sorinel Balan si vreau sa-ti urez bun venit pe blogul meu. Scriu saptamanal despre cum poti sa cresti mai mult invatand mai mult despre it, social media, e-learning, intranet: stiri, tendinte, strategii, cursuri, tips&tricks.

Pentru a fii mereu în contact cu ultimele noutati, te invit să te abonezi AICI. Stii mai mult, castigi mai mult